MINI Clubman (R55) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 20 Reacties

De MINI Clubman is een retro eerbetoon aan de MINI Traveller, maar eigenlijk was het vooral een manier voor BMW om de MINI ook aan te bieden aan mensen die een iets bruikbaardere auto zochten.

MINI Clubman (R55) (2007 – 2014) - occasion video & aankoopadvies

Deze MINI kreeg een iets ruimere achterbank, die bovendien toegankelijk is via een grappige zijdeur aan de passagierskant van de auto. Tenzij je een rechtsgestuurde op de kop tikt natuurlijk, maar dat terzijde. Ook aan de achterkant is voor een opmerkelijk deurconcept gekozen: geen conventionele achterklep maar een set achterdeurtjes geven toegang tot de iets ruimere kofferbak.De Clubman is een leuke verschijning, zeker in de juiste uitvoering. De Clubman kwam in 2007 op de markt en in 2010 werd er een facelift doorgevoerd waarbij ook de motoren een update kregen. In 2015 kwam er een opvolger op de markt, maar die ruilde het kenmerkende zijdeurtje in voor twee normale achterportieren. Bovendien is er weinig MINI meer aan de huidige generatie MINI, het is echt een flink grotere auto geworden.Aanbod op Autotrack

Op Autotrack.nl zijn een slordige 130 MINI Clubmans van deze generatie MINI te vinden. De prijzen beginnen rond 5.000 euro en lopen op tot 24.000 euro.

Pluspunten

 • Leuke, aparte verschijning
 • Rijdt strak
 • Redelijk bruikbaar
 • Waardevast

Aandachtspunten


Motorisch

 • De pomp die de turbo moet koelen op de Cooper S geproduceerd tot januari 2011 gaat soms stuk. Door oververhitting kon brand ontstaan. Hier is een terugroepactie voor geweest.
 • De AdBlue-tankjes op de 1.6 PSA-diesels kunnen lekken.
 • Distributieketting van de Cooper S mag niet ratelen. Als dit wel het geval is, is er potentieel al motorschade. De kettingspanner werkt niet goed. In de Verenigde Staten is er een recall voor geweest waarbij ketting en kettingspanner vervangen werden, maar in de rest van de wereld is deze recall niet uitgevoerd.
 • Ook de distributiekettingen van de PSA-diesels mogen geen rare bijgeluiden maken.
 • De MINI-motoren lusten vaak een slokje olie. Regelmatig peilen, ook tussen de onderhoudsbeurten door.
 • De MINI is populair en er is veel aan te modificeren. Veel auto’s worden voorzien van chiptuning etc. Dat betekent dat er soms ook grenzen opgezocht worden van wat een motor aankan. Met name de Cooper S heeft hierdoor verhoogde kans op zuigers die het begeven.
 • De diesels krijgen soms problemen met het dubbelmassa vliegwiel.
 • De brandstofpomp voor de N14 Cooper S blokken gaat nog wel eens stuk. Is een PSA-blok en het is een stuk goedkoper om de pomp bij de Peugeotdealer op te halen.
 • Er is een terugroepactie geweest op het N18 Cooper S blok. Een modificatie moet worden uitgevoerd om te voorkomen dat er vervuiling optreed en er in sommige gevallen zelfs olie bij de ECU kan komen.

Onderstel

 • De bussen van de anti-rollbar willen nog wel eens gaan rammelen.

Exterieur

 • Leuk die kekke deurtjes, maar check goed of je er geen roest aan kan vinden.
 • De luchtinlaat op de motorkap is van plastic en wil nog wel eens vervormen door warmte van de turbo.
 • Kunststof delen van het exterieur willen nog wel eens loslaten. Met namen de lijsten op de A-stijl, spatbordranden en zijknipperlichtjes laten nog wel eens los.

Interieur

 • De Clubman was er met een tweezits en een driezits achterbank. Let dus goed op wat je koopt, zeker als je van plan bent om meer dan twee mensen achterin te laten plaatsnemen.

Elektrisch

 • Airco was niet op alle Clubmans standaard, even scherp op zijn dus.
 • Bij veel korte ritten kunnen de Efficient Dynamics je parten gaan spelen op auto’s die daarmee uitgerust zijn. De dynamo werkt niet altijd goed genoeg waardoor het start stop systeem de batterij leegtrekt.

Bekijk hier het aanbod van de MINI Clubman op AutoTrack.20 reacties

blijft toch wel een appart lelijke auto
Vergeet niet je sleutel ver van de auto weg te leggen want anders is ie zo gejat.
@bakboord1: In een blikje opbergen, anders wordt het signaal alsnog opgevangen.
@bakboord1: Dat was het nieuwe model volgens mij!
@bakboord1: Vergeet niet dat de sleutel geen batterij maar een Accu(tje) heeft. Vervanging is akelig duur!
Ik ben aan het twijfelen tussen castratie en deze auto. Moeilijke keuze
Mijn collega heeft een knalrode Works. Heel gaaf ding!
Auto heeft wel regelmatig issues.

De nieuwe Clubman Works (eventueel met AWD) vind ik overigens nog gaver (en een stuk praktischer), maar die zijn nog erugggg duur.
Grote kanshebber als opvolger van mijn huidige auto.
Lijkt bijna niet oud te worden optisch gezien, zeker de donkerbruine met zwarte details lijkt nog erg van deze tijd.
Zoals verwacht veel aandachtspunten voor de S versie, verder weinig punten vind ik.
Weet iemand of de SD versie met 2.0 dieselblok een goede keuze is?
Dan doet Mercedes het beter dan BMW met de Renault blokjes ipv PSA
Psa diesel was 1600 met distributieriem ipv ketting dus rammelende ketting aan diesel is al niet waar.
Ad blue tank op deze generatie al die lekt? Waarschijnlijk het tankje van additief voor roetfilter…
Ik ken iemand die nog een witte zoekt met rooie strepen…
Mijn vrouw heeft dit model clubman gehad en heeft nu, na een uitstapje naar een countryman, de nieuwe clubman cooper s. Die zit echt zo onvoorstelbaar beter in elkaar geschroefd dan dit eerste model clubman. Niet te vergelijken met elkaar.
@erce: ik kreeg er eentje mee als huurauto (gewone Cooper), maar dat ding had na zo’n 10K km’s al behoorlijk veel kraakjes en piepjes in het interieur… Jullie niet dezelfde ervaring?
@punicaoase: Totaal niet. De countryman was net een krakeling, zoveel piepjes en kraakjes. De nieuwe clubman zit echt heel netjes in elkaar. De gebruikte materialen zijn ook erg fraai.
Kheb overwogen er eentje te kopen en we hebben er eentje een week op proef gehad. Het was wel een eis dat een stokke kinderwagen er in moest kunnen passen. Desnoods helemaal gedemonteerd. In onze toenmalige audi a2 was dat geen probleem. De mini clubman daarentegen was een ramp: de achterbank moest half los naar voren geklapt en dan alles gedemonteerd diagonaal door de hele achterbank. Nu zal dit niet voor iedereen een probleem zijn, maar het laat wel goed zien dat deze grotere mini eigenlijk helemaal niet zo praktisch is ondanks z’n flinke buitenmaten.
@dnadave: toen mijn vrouw dit model nog had, pastte de joolz kinderwagen er prima in zonder de bank om te moeten klappen.
@dnadave: wat voor kinderwagen is dat dan? Ik kon met neergeklapt bankje twee fietsen meenemen 😳
Ik vind m leuk! Een bruine met gebroken wit dak graag!
En dan zijn er serieus mensen die klagen over het lijstje van een Alfa 916 die op zijn jongst 15 jaar oud is.
Heb zelf een 2008 clubman Cooper. Heb hiervoor zeer kort de S gehad, over het algemeen volledig afgetrapt. Tenzij ie van een oud vrouwtje is geweest ver bij de S uit de buurt blijven

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).