Minister Opstelten wil al uw kentekens in een database

Auteur: , 37 Reacties

Omdat je nooit genoeg in je privacy beknot kunt worden...

Milfjes scannen

Het aantal camera’s langs de weg neemt alleen maar toe. Camera’s die meer en meer voorzien zijn van een kentekenregistratiesysteem. Op zich geen probleem, want als je niet verdacht wordt van het een of andere misdrijf, gaan jouw gegevens ook meteen weer in de prullenbak.

Dat laatste is onze minister van Veiligheid en Justitie, Ivo ‘muil houwe’ Opstelten, een doorn in het oog. Want waarom de greep op je burgers laten verslappen als de techniek je steeds meer mogelijkheden voor het tegenovergestelde biedt? Er staat alleen nog wel een vervelend formaliteitjeind de weg: het wetboek. Maar dat is niets dat een wetswijziging niet kan verhelpen.

In het voorstel dat vandaag ingediend werd, wordt voorgesteld de kentekengegevens ook te bewaren als er niet onmiddellijk een “hit” is met een kenteken van bekenden van de politie, met een duur van 4 weken. Zo kan oom Agent nog achteraf bekijken of de auto van een verdachte op een bepaalde plaats is gesignaleerd.

Eigenlijk is het wel vreemd. Zodra iemand half doodgeschopt wordt, of gewelddadig overvallen wordt, dan mogen de verdachten alleen met balkjes in beeld, en is het tonen van hun gezicht een gotspe, maar je kenteken zonder strafbaar feit sowieso 4 weken in een staatsdatabase, dat is dan weer geen probleem. Overigens is de Raad van State ook kritisch in zijn advies inzake dit voorstel, dus we zullen zien of het er door komt.

Kentekens scannen is niet nieuw: iedereen die Amsterdam binnen kachelt gaat al door de scan.

Met dank aan Bart voor de tip!
Foto credit: autojunk.nl37 reacties

Tsja, wat moeten hier nu weer van zeggen…
terecht ..
heel Nederland is inmiddels 1 al groot Pieter Baan centrum ..

niet meer dan normaal dat een VVDer zo,n lage dunk van haar kiezers heeft ..
ze hebben tenslotte VVD gestemd ..
@lincoln: Provocerend commentaar over politieke voorkeur. Erg verleidelijk maar ik doe het niet omdat ik vind dat iedereen lekker op de partij moet stemmen die hij/zij het best ligt.
@fristie:

dat vinden ze bij de VVD ook ..
@lincoln:
Ivo kennende denk ik eerder dat hij een erg lagedunk heeft van mensen die niet op zijn clubje hebben gestemd (en terecht). VVDers zijn immers keurige integere mensen….
Dadelijk wilt meneer Opstelten ook nog weten of ik m’n wc papier vouw of er een propje van maak!? Privacy is er tegenwoordig niet meer bij..
@sebastiaan0906: je hebt anders zelf ook de eerste cijfers van het telefoonnummer van je moeder in je gebruikersnaam…
Typisch Nederland weer : u heeft toch niks te verbergen ?
Waar maakt iedereen zich druk over? Als ze mijn kenteken willen registreren voor zulke doeleinden dan gaan ze toch lekker hun gang. Als daarmee een verkrachter of iets kan worden opgepakt en veroordeeld. Ik heb toch niks te verbergen, zolang ik maar geen spam en emails van een lekker dagje uit krijg aangezien ik in de bepaalde stad was.
@mikkeloentje:

LOL .. de NL overheid en een misdrijf oplossen ..
@lincoln: don’t fuck with the system.
ze lossen echt wel misdrijven op! (alleen niet in de gewenste maten
en ook niet de misdrijven waarvan wij burgers wilden dat ze zsm opgelost zouden worden.. )
@bigcar: Maten? Dat is toch echt iets anders, daarvoor zul je de kledingzaak binnen moeten lopen…
@autobart:
Of een gezellige kroeg
@autobart: of de Gamma
Boeiend als je niks te verbergen hebt, we kunnen wel om alles gaan zeiken wat ze daar in den haag doen(vaak terecht natuurlijk blijven een stelletje malloten daar). Vind dit zelf wel goed dit helpt alleen maar tegen de criminaliteit.
@amgpower63:

slaap zacht knul .. Rutte zal over je waken ..
@amgpower63:

Klopt helemaal wat je zegt. Nu hangt het er wel nog helemaal vanaf hoe je criminaliteit omschrijft.

Als het morgen illegaal word om te roken ben je een crimineel als je rookt. Als het morgen illegaal word om nog fosiele brandstoffen te gebruiken ben je een crimineel als je met een ‘oude’ wagen rondrijd. …

Dit is toch een extreem gevaarlijk precedent waarom zou de overheid zoveel controlle moeten hebben?
Zie 11 januari 2011 – toen stelde hij exact hetzelfde voor en kreeg het er niet door. Hopelijk kunnen de beide Kamers nog steeds nadenken.
“u heeft toch niets te verbergen?”

Totdat jij, de onschuldige burger, wordt opgepakt op je werkadres omdat je in verband wordt gebracht met een ernstig misdrijf. Leg dat eens aan je collega’s en je baas uit. ( en als er een inval thuis wordt gedaan; ook aan vrouwlief die meestal het proces niet afwacht en meteen een echtscheiding aanvraagt, of je kinderen die je zo’n ervaring jaren lang als een doorn in je oog zullen blijven herinneren ..)

want “u heeft immers toch niets te verbergen” hè

Tuurlijk is het een goede zaak om misdrijven op m te lossen, maar er zijn godverdomme grenzen. Ik dacht dat de VVD een rechtse partij was, geen linkse. Ik heb me kennelijk vergist..
Aangezien Opstelten van de VVD is zal dit er toch niet door komen. Heeft iets met eerdere ervaringen en de VVD te maken.
@ThomasBol: En met een CDA op ramkoers in de eerste kamer…
Ja en vergeet ook niet dat ze (belastingdienst) zo ook mensen die op kilometerregistratie met 500km prive ook hun route t.o.v. hun lijstje goed kunnen checken. Nog even en bij de geboorte van je kindje wordt er een chip in het lichaam geplant als een soort paspoort.
Voorlopig hebben we PowNed die lekker en gelukkig NIET aan die schijtbalkjes doet! Tenslotte mag van mij heel de wereld dat uitschot waar de maatschappij he-le-maal NIKS aan heeft zien!!!
@VeniVidiVici: precies. Dat zal toch wel het leeuwendeel van de ‘misdrijven’ zijn die door deze werkwijze worden ‘opgelost’…
@VeniVidiVici: Mon-dex chip….yup
Slechte titel, volgens mij staat kenteken en registratie al lang en breed in een database. Het eigendom wordt immers geregistreerd. Het gaat hier om de combinatie kenteken + locatie.
Grappig hoeveel ophef over dit plan gemaakt wordt. Alsof dit voorstel zo’n grote aantasting op de privacy is. Via je gsm is ben je als het moet ook 24/7 te lokaliseren, Google weet zowat nog meer over je als jezelf, de Apps op je telefoon zijn ‘slimmer’ dan je denkt, en zonder moeite geven we van alles prijs op de diverse social media. Privacy is een groot woord.
Het is me een ware eer om mijn eigen foto hier terug te vinden:)
Kenteken in een database vind ik al meer dan genoeg. Maar daarnaast houd de gemeente nog wat bij, de verzekering, het CJIB. Opstelten moet het daar maar uit halen
1984, soms vraag ik me af of er nog mensen bestaan die dat boek gelezen hebben?
Snap het probleem niet zo. We zijn hier in NL veel te veel gefocust op privacy en o wee als de overheid wat meer gegevens heeft. Lekker boeiend
Tis een schande, zoals er met onze rechten wordt omgegaan, dit neemt gevaarlijke vormen aan.
Privacy als zodanig bestaat niet meer. Maar wel moeten er voor waken dat het op deze manier in de wet wordt opgenomen. Niets te verbergen? Nee, maar ook niets tentoon te stellen.

Daarnaast rijden de imho zwaarste criminelen niet zelf
Of in een auto die niet bij de rdw geregistreerd staat.
@Simpson: dat maakt natuurlijk niks uit, je kunt op deze manier een route/richting van de verdachte bepalen.
Al heeft ie kenteken brengt alleen maar wat meer zoek werk met zich mee.
@luuktb: registratie is niet zo interessant, wanneer de oost-europese bestelbus vol oost-groninger grasmaaiers al over de grens is :)

(de (r)overheid kijkt ook wel uit om dat soort criminaliteit op te lossen: die ontvangt veel liever de BTW van de nieuwe grasmaaiers)
De zin ‘ik heb niets te verbergen’ kan ik niet meer horen. Om eerlijk te zijn heeft iedereen iets te verbergen. Privacy. Het behoort tot de belangrijkste rechten van een mens en daar moet je voorzichtig mee omgaan. Uiteraard lijkt het vastleggen van kentekens onschuldig, maar niemand weet precies wat voor macht de staat uiteindelijk heeft/krijgt met het registreren van gegevens. De cumulatief kan het verstrekkende gevolgen hebben. Wellicht niet nu, maar eventueel in de toekomst..
Wordt dit dan niet al gedaan?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).