Minister Schultz maakt autonoom ritje in een Prius

Auteur: , 29 Reacties

Haar dienstwagen is een dikke Audi A6, maar voor de goede zaak wilde onze verkeersminister Melanie Schultz van Haegen zich vandaag wel even in een Japans hybride-gebakje wurmen. Zonder chauffeur welteverstaan.

Minister Schultz in een autonome Prius

De autonome auto is vol in het nieuws. Fabrikanten buitelen over elkaar heen om maar de eerste te zijn die een zelfrijdend productie-exemplaar maakt, en om dat tot een goed einde te brengen wordt er volop getest. Onder andere binnenkort op onze eigen ‘autonome’ snelweg.

Het vertrouwen in de techniek is inmiddels zo ver dat er VIP’s als passagier worden ingezet: Daimlers CEO Zetsche tijdens de IAA in Franfurt, premier Abe van Japan onlangs in een Nissan Leaf, en vandaag volgde mevrouw Schultz dit voorbeeld door op de A10 een stukje te rijden met een colonne autonome wagens.

De proefrit vond plaats in het kader van de Innovatie-estafette van het Rijk in RAI Amsterdam, die minister Schultz vanmorgen opende, en is een initiatief van het Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI), een samenwerkingsverband van de TU Delft, RDW, Connekt en TNO.

Zo te zien verliep alles relatief vlekkeloos, hoewel de Prius ‘wel wat slingerde’, en kunnen we dus nog even genieten/balen* van onze minister van Infrastructuur en Milieu. Zou je zelf als passagier in een dergelijk proefproject stappen?

*Doorstrepen wat je minder van toepassing acht29 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
“Zo te zien verliep alles relatief vlekkeloos, hoewel de Prius ‘wel wat slingerde’”
Waar kan je dat zien? Die foto of mist het filmpje?
Wat is het toch aan d’r dat ik altijd denk dat ze net uit bed komt gestapt.
@Dev: dat je altijd aan haar denkt als je uit bed stapt?
Hoorde op de radio dat ze heeft gezegd dat ze verwacht dat over 20 jaar heel NL rondrijdt in autonome auto’s. Lijkt me helemaal niks, ja misschien handig als je een biertje teveel op hebt maar verder lijkt het me volledig ruk!
@str8six:
Past nochtans perfect bij het wood automobiel…
@StijnB:
woord dus
@StijnB: Mooi toch. Eerste klas privé treincoupé van deur tot deur. Tijd voor de ochtendkrant, nog even wat aantekeningen nalopen, desnoods nog even de ogen dicht. Heerlijk. :-)
@oxymoron:
En aan de NS zelf het stuur overnemen :)
@str8six:
Zul je zien dat je nog altijd juridisch verantwoordelijk blijft en dus verplicht nuchter moet zijn.
Ben je alsnog de Bob. Mag je de hele avond aan de frisdrank om vervolgens geheel nuchter in een zelfrijdende auto te zitten.
@koeberg: juridische perikelen zullen waarschijnlijk sowieso nog lang het belangrijkste obstakel blijven voor de verbanning van zelf rijden. Wie heeft de verantwoordelijkheid als er iets misgaat, de ‘bestuurder’ (die passagier is), de fabrikant van de auto, de wegenbouwer?
@jaapiyo:
Zoals Mel in een interview aangaf zal de bestuurder altijd verantwoordelijk zijn. Zuipen, bellen of een krantje lezen zit er dus niet in.
De rol van bestuurder verschuift van actief naar passief. Hij moet dus de instrumenten in de gaten houden, hetzelfde dus als met een piloot die op de autopilot vliegt.
@tupperware: Waarschijnlijk, maar er zijn ook een paar landen waar consumentenbescherming wat serieuzer wordt genomen met alle nadelen en voordelen van dien, oa natuurlijk de belangrijke automarkt Amerika. De bestuurder mag dan in eerste instantie aansprakelijk zijn, maar vraag maar aan Toyota wat er kan gebeuren als die bestuurder de schuld van een ongeval succesvol bij de techniek van de auto weet te leggen (http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424127887324669104578203440990704994).
@str8six: snelweg misschien wel, op de overige wegen zullen wel nog een tijdje zelf rijden.
@str8six: Dat gaat zeker niet door, dan kunnen ze geen bekeuringen meer schrijven ;) en dat willen ze natuurlijk niet mislopen
Als we daarmee van de rups-beweging in files en bij stoplichten af zijn, graag.
Je zou, als het zover is, bijna hopen op een lekker lange file, dat je nog ff een tukje kunt doen ’s ochtends
En weer wordt er iets wat we dagelijks doen uit ons leven weggehaald in de toekomst. Ik vraag me eigenlijk af wat de mensheid doet in de toekomst? Beetje de hele dag liggen luieren? Das toch saai…
Er zullen altijd wel een paar die-hards (lees: autobloggers) zelf blijven rijden. :P
@Tommy2: Vraag is alleen of dat toegestaan zal blijven…
@jaapiyo: niet gek lang meer, 2050 wouden ze van alle benzine en diesel autos af
Volgens mij al oud nieuws want tis al leverbaar op de nieuwe MB s klasse en Audi heeft het ook al tijd onder controlle in de A7
Mooi deze ontwikkelingen. Dan kunnen we mooi met zijn allen elke dag in een lange rij autonoom in de file staan! Je weet wel, zoals een trein dat doet..
Het is toch een gotspe, dat één van onze ministers zich laat lenen voor het maken van reclame voor zo’n stink-bejaardenpisprus! Ze mag blij zijn dat de accu’s niet ontploften..
Iemand van AJ moet haar plaats eens innemen en ervoor zorgen dat dit niet door zal gaan, waar heb je nou auto’s voor als ze zichzelf moeten kunnen besturen en jij maar om je heen moet kijken?
-edit: nutteloze bijdrage-
Als je Adaptieve Cruise Control hebt weet je hoe geweldig dit is. Altijd relaxed. Gisteren ook weer; regen, files, geen krimp. Jawel, met een heerlijk rijdende Prius.

En voor de azijnpissers: er zit een knopje op. je kunt het systeem gewoon uitschakelen.
@glashelder: ben het met je eens dat adaptieve cruisecontrol ideaal is, maar vind je een Prius echt heerlijk rijden? Niet om je auto nu de grond in te boren, en er rijden inderdaad wel auto’s rond die slechter rijden, maar het rijden in een Prius viel mij persoonlijk echt tegen eigenlijk.
@RRenault: Ja. Rijdt heerlijk. Trillingvrij, snel als het moet (invoegen, passeren).Ongeveer 45.000 km per jaar, al jaren. Hij heeft natuurlijk ook nadelen, is bijvoorbeeld niet om te hoeken, maar nadelen heeft iedere auto. Je moet er een beetje mee leren rijden. Noem dat karakter.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).