Moet Nederland veiligheidshesjes in auto verplichten?

Auteur: , 63 Reacties

Vanaf 1 juli is het in Duitsland verplicht een veiligheidshesje aan boord te hebben, een verplichting die al in menig Europees land geldt, maar niet in Nederland. Wordt het tijd dit wel te doen?

Safety first

Hoewel ikzelf altijd in de veronderstelling verkeerde dat de verplichting in Duitsland al bestond, was dit alleen bij zakelijke auto’s het geval. Wel wordt het de oosterburen makkelijk gemaakt, ze kunnen de dingen gratis ophalen bij inspectieorganisatie DEKRA. Per voertuig moet één vest voor de bestuurder aanwezig zijn, motorrijders zijn uitgesloten van de plicht.

In buurland België bestaat een draagplicht voor veiligheidshesjes, en ook in Frankrijk is dit het geval. In Spanje gaan ze nog verder: niet alleen buiten een kapotte auto moet je zo’n ding aan, maar ook wanneer je bepaalde hand- en spandiensten verleent.

Een lijst met andere Europese landen (in het Duits) vind je hier. Wordt het tijd om Nederland hier aan toe te voegen, of moeten we dit aan de eigen verantwoordelijkheid van de automobilist overlaten?

In het verleden hielden we al eens een poll over veilgheidshesjes, de uitkomst hiervan was als volgt: 55% heeft wel een hesje aan boord (evt ook omdat het verplicht is gesteld waar zij wonen), 45% niet.63 reacties

Ik woon in Duitsland en heb er wel één in de auto liggen. Niet zo zeer omdat dat moet(lees dat pas net), maar omdat ik graag nog langer wil genieten van m’n leven. Die paar euro die zo’n hesje kost is een nuttige investering.
@EJS: 1 maar? En meerijders moeten zelf hun hestje meebrengen?
@asmulders:

Voor m’n zoontje ligt er ook één. Verder zit er praktisch nooit iemand bij mij in de auto.
Ik heb er altijd minimaal 2 in mn auto liggen… Just in case.
Ik woon in de nabijheid van Duitsland, en heb er waarschijnlijk wel één of meer in een auto liggen. Ik kijk echter alleen met de zomervakantie of andere grotere trips of ik alles bij heb. In de gezinsbak vliegt de ijskrabber er in Juli uit, en de hesjes, driehoek, sleepkabel en startkabels liggen onder het reservewiel. s winters is de ijskrabber pleitheinen en vliegen de hesjes soms met sleepkabel en verbandtrommel eruit als ik de auto opruim na het uitladen van de kerstboom… (met kluit).

Regel regels: Laten we in dit geval eens vóór europa stemmen en verplichten dat de verplichtingen in heel Europa ’t zelfde zijn.. In sommige landen zijn 2 (!) gevarendriehoeken verplicht, in andere minimaal 2 ongebruikte alcoholtesters.. hesjes, verbandtrommels (let op de datum!!!) sleepkabels ( met en zonder vlaggetje, lengtes!) en sneeuwkettingen.

Vanaf volgende week een atoomschuilkelder en een voedselvoorraad incl 20 liter verswater per inzittende verplicht, evenals voldoende brandstof voor een week.
Ik heb er ook eentje in mijn auto liggen. Maar met een Alfa is dat geen overbodige luxe. ;)
@Joel_D:

Voor Duitse auto’s geldt hetzelfde hoor. Vandaar wellicht de verplichting in Duitsland, ze rijden er immers voornamelijk Duits.
Ik heb een 4 zits Volvo en die kwam dus gewoon met 4 hesjes. Op zich ben ik niet zo van de verplichtingen maar dit is zo gezond verstand dat het raar is dat het er nog niet is. Ik verwacht geen weerstand bij de invoering, bij een fietshelm (net zo gezond verstand) zal dat wel wat meer zijn.
@mashell: Welke Volvo is vierzits dan?
@volvov70: mijn C30 maar ook de C70 is 4 zits.
@mashell: Ohja, even vergeten. Mooie auto!
Er moet altijd van alles. Maar goed, stuur er maar 1 op dan leg ik die wel in m’n kofferbak.
Ook bij mij ligt er al één in de auto. Wat eigenlijk inderdaad wat weinig is nu ik er bij nadenk. Ik heb er iig geen bezwaar tegen.

-=edit: fixed=-
Oke, misschien is het wel verstandig dat iedereen zo’n hesje in de wagen heeft liggen, maar waarom nou weer verplichten?

Om moe van te worden…. Laat mensen lekker zelf bedenken of ze zo’n hesje nodig achten of niet. Betutteling ten top weer.
Inderdaad waarom alles weer verplichten? Zeker bedacht door iemand die deze veiligheidshesjes verkoopt?

En de consument moet weer opdraaien voor de kosten? Nee, het gaat niet om die paar euro’s maar om iets te verplichten.
Zoals vermeld, in Duitsland zijn ze gratis, dus dat heft het probleem niet te zijn.
@bbee: Gewoon de fabrikanten verplichten hesjes mee te leveren bij een nieuwe auto, evenveel als het aantal zitplaatsen. Na 10 jaar heeft iedereen het…
@Rob:
omdat een ongeluk behalve jezelf de samenleving ook geld kost…
@super:
Oke, zullen we dan alle fietsers ook maar verplichten een helm op te doen en een hesje aan te trekken? Want fietsers vallen wel eens of worden over het hoofd gezien en dat kost de samenleving KLAUWEN met geld…..

Verbieden we ook direct alle sporten, want voetballers, hockeyers of tennissers breken wel eens wat, scheuren wel eens een spiertje of erger. Kost de samenleving KLAUWEN met geld…..
@Rob: ja dat is precies de rede waarom fietsers verplicht zijn om lichten op hun fiets te hebben, dat is om gezien te worden en niet om te zien.
Je “argument” over sport gaat nergens over en dat weet je zelf ook dus daar ga. Ik niet eens op in…
@Rob:
een fietser die een keer valt kost een stuk minder dan iemand die langs de autoweg aan gort word gereden, daarnaast is het ook een stuk goedkoper te verhelpen…

sporters zijn per saldo goedkoper ook al breken ze af en toe wat, dat komt omdat ze gezonder zijn en minder ‘dure’ ziektes hebben in later in het leven.

kosten, baten…
@super:
Kan allemaal wel wezen, maar heeft Nederland nou echt nog meer regeltjes nodig..?
Nederland zou gebaat zijn als zowel burgers als ambtenaren als het bedrijfsleven wat meer ruimte krijgen om “problemen” naar eigen inzicht mogen oplossen, met hun eigen creatieve vermogen mogen.

Door alles maar vast te leggen in regeltjes en protocollen krijg je taferelen als dit:
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/22/jeugdzorg-straft-onterecht-voor-doktertje-spelen/
Moeten we niet willen met ons allen.

Dus opbokken met het maken van regeltjes/verplichtingen/protocollen/richtlijnen voor onbenulligheden als een veiligheidshesje….
@Rob:
Oke, die tweede zin is een rommeltje … Tijd voor koffie …
@Rob: Nou als ze gewoon hun licht aan doen zou dat al een hoop schelen…
Huh maar het is hier toch al verplicht of ben ik nou gek? In de poll staat ook dat het verplicht is?

Verder ben ik het er niet mee eens. EJS wil graag nog langer van het leven genieten. En dus neemt hij zelf de verantwoording om een hesje mee te nemen. Ik wil graag het extra risico nemen om aangereden te worden als ik pech heb dat is mijn keuze.

Ik ben sowieso tegen wetten die voor burgers kiezen, geef ze ook zelf wat verantwoordelijkheid…
@reistje: Ik ben het volledig met je eens, het is aan iemand zelf om te bepalen of hij veiligheid belangrijk vindt of niet. Als jij graag aangereden wil worden, is dat jouw verantwoordelijkheid ja. Maar hoe zit het met die bestuurder(s) die tegen jou aanrijden als jij ineens de weg op rent zonder hesje? Die zitten echt niet erop te wachten iemand aan te rijden. Zowel de traumatische ervaring als het oponthoud, de fysieke schade en misschien ook lichamelijke schade zijn geen dingen waar ik op zit te wachten als ik rustig van A naar B rijd.
@Edge: Inderdaad, en als iemand de weg op rent mét hesje ziet ‘ie hem misschien wel en rijdt ie zichzelf van de weg af met 100km/h..?
Slecht voorbeeld. Voor de rest met je eens, het moet pas verplicht worden als het ook voor derden veiliger zou worden.
@Edge: Het is aan iemand zelf om te bepalen of hij met, of zonder hestje de weg op rent wanneer er een auto aan komt rijden.
Maar ze moesten gewoon die ACTION of ALDI hestjes verplicht stellen. Da’s mijn mening
Wat ik me dan afvraag is:
– zijn er cijfers die een verplichting onderbouwen?
– waar gaat men de schuld leggen als er dan toch iets gebeurd, wat kan door de onoplettendheid van diegene die een hesje draagt of een onoplettende bestuurder..

Overigens is een veiligheidshesje natuurlijk een investering waar je niks van merkt en om de woorden van @mashell te gebruiken een stukje gezond verstand.
@Edge: Ik snap je punt, ik had hierdoor ook getwijfeld over mijn reactie en daar heb jij ook een punt. Verder niet echt een toevoeging.
@Edge:

Je kunt ook gewoon niet de weg op rennen. Heb je dat hesje ook niet nodig.
doguhan_t via iPhone app
Of een F1 Circuit pak..
Ik vind dat autofabrikanten veiligheidshesjes moeten meegeven bij aflevering.
@AMGS: Winkelprijs 20 euro, dealer prijs 200 euro extra wanneer dit wordt verplicht.
@AMGS: Dat doen ze ook wel alleen is het wel een extra’tje. Ik heb veel nieuwe auto’s afgeleverd die standaard alleen een paar lifehammers en een lampenset meekrijgen. Vestjes, ehbo-kistjes en flesje olie waren de extra’s.
De leaseauto’s kregen op een flesje olie na alles mee.
Ik laat mijn auto bij de dealerd onderhouden dus heb ze niet nodig, KUCH
Heb er toevallig ook nog 1 gekocht. Just in case..
Eerst alle voetgangers en fietsers, motorrijders verplichten dan verder praten..
@rob68: fietsers krijg je al niet aan de verplichte fietsverlichting. Of anders hebben ze van die goedkope ‘pitjes’. Overigens heb je wel gelijk. Zeker bij fietsers en voetgangers zou het op onverlichte wegen geen overbodige luxe zijn.
@rob68:
Eerst auto’s in een fluoricerende kleur, dan verder praten…
@StijnB: Een auto heeft al verlichting dus dat snap ik niet.
@norge:
Dat heeft een fietser ook (zelfs nog reflectoren op wielen en vaak banden)…
Zaten standaard voor het maximum aantal inzittenden (5 dus) bij mijn Volvo
@roesplace: Geeft je gelijk vertrouwen in het merk, zat er ook een sleepkabel bij?
@toniominestrone: ehh, er kan natuurlijk altijd iemand bij je achterop klappen.
En in de auto (onder de stoel) opbergen, en niet in de kofferbak…
Bij ons liggen er twee onder de vloer bij de bestuurder, samen met een EHBO kitje. Ik vindt het niet meer dan normaal dat zulke dingen in je auto liggen. Samen met een reserve wiel en toebehoor, een sleepkabel, reserve lampjes, Olie, drinkbaar water, een gevarendriehoek, basisgereedschap (schoevendraaier, een paar passende sleutels, een combinatietang) en wat ducttape en WD 40. En dat zeker als je op vakantie gaat. Oh en natuurlijk zo’n lifehamert uiteraard op een centrale plaats berijkbaar voor alle inzittende.
Zo’n hesje kost nog geen 5 euro.Dacht dat er in elke auto ondertussen wel een paar zouden liggen.Voor fietsers zou het niet gek zijn ze te verplichten want die zie je in het donker vaak bijna niet(fietsen ook nog vaak zonder licht).
Begin dan als eerste met de verplichting een gevarendriehoek bij je te hebben.

Itt wat veel mensen denken, is dit namelijk niet verplicht.
@escort77: een gevaren driehoek is echt het meest nutteloze accessoire. In Duitsland zijn ze wel verplicht en moet je bij pech deze ook gebruiken. De mensen zetten deze 30m van de auto af, dan heb je de pech auto natuurlijk ook al lang gezien. En erg vaak worden ze vergeten als de wagen wordt afgesleept. Heb je dagenlang zo’n wees-gevarendriehoek in de berm staan. Hesjes zijn veel zinvoller.
Ik rij vaak door het platteland en zie ook steeds meer fietsers, joggers, mensen die hun hond uitlaten met een hesje. Gezond verstand, en het werkt.

Misschien daarom juist niet verplicht stellen, en de evolutie zijn werk laten doen ;)
@mipmip: Helemaal mee eens! Dat hesje werkt beter dan een gevarendriehoek vind ik.
Verplichten hoeft van mij niet (weer meer regels). Heb er zelf wel 1 in m’n auto liggen.
Ik krijg enorm het schijt van die fluo-vestjes mentaliteit.
@Hupke: Voor jou een fluor luier dan
“Per voertuig moet één vest voor de bestuurder aanwezig zijn, motorrijders zijn uitgesloten van de plicht.”
Seriously?!

Heb zelf ook zo’n oranje geval in de wagen liggen…in het de kaartenbak.
@e1000bmw523i: zonder “het” natuurlijk…
Iedereen maar zeiken over het al dan niet verplichten van zo’n hesje…
Tot dat je kind aangereden wordt als ie zonder hesje naast de auto staat terwijl je met pech langs de weg staat…
@theghost:

Voor zover ik weet heb ik geen kinderen. En niemand houdt je tegen je kind in zo’n vest te stoppen. Het gaat eromndt je het anderen niet moet opdringen.
Ik heb er zelf vier in mijn auto, al zit ik vaak alleen in de auto. Als ik iemand ga helpen langs de weg die er zelf geen heeft kan ik er ook een paar uitlenen. Ook een gevarendriehoek is aanwezig.

Van mij mogen ze het verplicht stellen, het is immers voor de veiligheid.
Aangezien ik veiligheid belangrijk vind en ik graag voorbereid ben, heb ik in mijn auto:
Veiligheidshesje, EHBO trommel, EHBO boek, zwemvest, lifehammer, brandblusser, deken, parachute, defibrilator, flaregun, Kompas, noodrantsoen, jodiumpillen, kogelvrij vest.

Ik heb wel een stationcar moeten aanschaffen, maar dat heb ik er graag voor over.

Hou je veilig.
Ja, altijd handig om duidelijk zichtbaar te zijn.
Zou Rolls Royce/Ferrari/Maserati/etc… mooie haute couture hesjes leveren… ?
Snap niet goed waarom bijna iedereen tegen regelgeving is die iets toevoegd, of is de gordelplicht ook onzin?

Bedenk wel dat als je geen hesje draagt je niet alleen een grotere kans hebt om aangereden te worden, maar de persoon die jou aanrijd doordat jij niet zichtbaar bent, die is vervolgens voor het leven getraumatiseerd. Denk dus niet alleen aan jezelf maar ook aan de gevolgen voor anderen, je zult immers ook weer uit die bumper of van het asfalt gepeuterd moeten worden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).