Next-gen Audi V6 TDI-motoren krijgen tot 272 pk/600 Nm

Auteur: , 31 Reacties

Vandaag onthulde Audi op een symposium in Wenen de plannen voor de volgende generatie 3.0 TDI's. Het resultaat laat zich raden: moar power en minder verbruik.

Audi noemt zijn nieuwe V6-TDI “Clean Diesel”. De 2.967 cc grote zelfontbrander met een blokhoek van 90 graden voldoet aan de Euro 6-norm. Hij komt er in 2 smaken: 218 en 272 pk, een sprongetje ten opzichte van de huidige 204 en 245 pk -update- en 258 pk (in de A8). Het verbruik moet met tot 13% dalen.

Modellen met voorwielaandrijving en een in de lengte geplaatste motor krijgen met de update ook beschikking over de 7-traps S-tronic. De 3.0 BiTDi, met dubbele turbolader, blijft overigens met 313 paarden nog steeds de sterkste zescilinder TDI.

Het International Vienna Motor Symposium wordt door Audi al jaren gebruikt als podium om motorinnovaties en -ontwikkelingen de wereld in te sturen. In 2009 introduceerde het de 2.5 TFSI, in 2010 de toen nieuwe 3.0 TDI. 2011 bracht de 3.0 TDI biturbo en de nieuwe 1.8 TFSI, in 2012 was het de beurt aan de heerlijke 4.0 TFSI, vorig jaar schitterde de V6 TDI voor de R18 e‑tron quattro LMP-1-racer in de Oostenrijkse hoofdstad.31 reacties

@sir_smokalot,

het segment van voorweilaandrijving is nog onbegonnen terrein voor Inglostadt..
@bnny:
voorDweilaandrijving denk ik
TDI-powerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrt
En mag dat spul nu eindelijk ook naar Skoda zodat de Superb voor eens en voor altijd de Passat overbodig kan maken? Alvast bedankt VAG!
@mgmgb: Niet nodig toch?, als je een Superb te min vindt, koop je toch gewoon een Passat? Kun je daarna lekker de Skoda-rijder volgen…
@eddythedriver:
Mijn punt is nou net dat ik de Superb de betere en mooiere auto vindt, die verdient ook een lekkere V6 diesel.
Nou wil ik niet heel lullig doen, maar sinds sep-oct 2013 is die clean diesel V6, 3.0 TDI met Euro6 er toch al?
En in, bijv de A8 en Q5, om maar twee smaakjes te noemen, levert dat ding, op het moment, 258 pk en 580 nm.
Of is het in Duitsland weer anders?
@gregorius: Terechte opmerking, ik was de A8 vergeten in hetv geheel. De Q5 heeft in NL oveirgens de 245 pk als topversie. Info toegevoegd.
@sir_smokalot: 258pk zou al de nieuwe Euro6 Clean Energie moeten zijn; 245pk is de oude.
Ik dacht dat VAG af ging stappen van de distributie kettingen vanwege alle problemen die ze ermee hebben?
@notsobig: Volkwagen stapt er vanaf. Audi is wel onderdeel van VAG maar kan helemaal zelfstandig er wel mee door gaan. Nadelen als je concern groot wordt, eigenwijze afdelingen die hun eigen weg gaan.
@notsobig: Dat was alleen Volkswagen zo dat ze iets de schuld konden geven en veranderen zo dat dit nooit meer kon gebeuren.

Verder zijn kettingen in principe betrouwbaarder en hebben ze een langere levensduur, geen hele vreemde keuze van Audi dus. Wel maken ze meer geluid en zijn ze duurder. Dan moet je alleen geen goedkope kettingen gebruiken van goedkoop rommel-metaal zoals Volkswagen…
@reistje: Ik prefereer ook kettingen boven riem, vind het erg opvallend dat Ford en VW ervoor kiezen om weer over te stappen op riemen, omdat het niet betrouwbaar zou zijn. Waarom lukken de concurrenten dit dan wel? Sterker nog, een andere tak van hetzelfde bedrijf blijft er blijkbaar wel mee door gaan.

Volgens mij durven ze inderdaad gewoon niet toe te geven dat ze bij het ontwerp voor een te zwakke/goedkope ketting hebben gekozen en dat dat de reden is…
@notsobig: de concurrent lukt het ook nie, BMW heeft hetzelfde probleem (mss in omvang nog groter dan VW) met hun KETTINGEN. typ maar eens in google “N47” goed voor 4 weken leesplezier! Gr
[wordt door Audi al jaren gebruikt als podium om motorinnovaties en -ontwikkelingen de wereld in te sturen.] Audi innovatief?
VAG loopt wel achter de feiten aan: bij BMW hebben ze al de 3.0 Euro 6 motoren sinds 2012. Het single-tubro blok (7 vs a8) doet daar ook al 258 pk (20nm minder); heeft dezelfde uitstoot (bij alroad). Dus VAG kan het beter de ‘V6 copy BMW’s prestaties Diesel noemen’.
Daarnaast heeft BMW de dubbel en tripple 3.0 diesel. Beide al met Euro6 normen; de dubbel, die 313pk heeft (313? dat ken ik ergens van) doet maar 1 gr uitstoot meer; en nog altijd 6l/100km –> zelfde als de singel turbo dus. Dus daar loopt VAG achter.
En dan heeft BMW nog de tripple turbo, 381pk, 6.4l/100km en 169gram (met 4×4, in de 7). Die heeft Audi geeneens; zij denken dat op te lossen met hun 4.2l V8 (overigens ook al clean diesel, met Euro6), met 385pk, maar wel even 7.5l/100km.
Conclusie: leuk van het bericht VAG, maar je verslaat, op papier, de concurrent niet me je motoren.
@gregorius: de m550d heeft een tripple turbo ja , maar dat is een concurrent van de Audi a6 3.0 BITURBO . wat heeft de tripple turbo motor van BMW met een 4.2 liter te maken? want die motor heeft alleen een Audi a8 (zelfs de q7 niet) .
wou het heel even corrigeren…
En met de 313pm biturbo is Audi a6 even+- snel als de 381pk tripple turbo 5-serie van BMW (met een pk verschil van 68).
En die “even snel” is toch te verwijten aan dat pk verschil?
@pureturkish1: die 313 pk Bi-turbo heeft BMW toch ook? Zelfde pk, zelfde inhoud, vergelijkbaar verbruik, vergelijkbaar koppel. Geen idee of de A6q 3.0 biturbo tov 535xd sneller is; test en in het echie.
@pureturkish1: Q7 is gewoon leverbaar met die V8 diesel.
@gregorius:
Wat mij nog opviel is dat je slechts 7 versnellingen krijgt waar de concurrenten al 8 en 9traps automaten gebruiken.
Wat nou “voorsprong door techniek”..
@tupperware: je krijgt een 8 traps automaat in een audi a8, a7 , a6 , enzovoort… al vanaf 2010.
de 7 traps al eerder…
@pureturkish1:
Lees de tekst anders nog even na.

(quote) Modellen met voorwielaandrijving en een in de lengte geplaatste motor krijgen met de update ook beschikking over de 7-traps S-tronic. De 3.0 BiTDi, met dubbele turbolader, blijft overigens met 313 paarden nog steeds de sterkste zescilinder TDI.
wanneer gaan we deze motoren nu eens eindelijk alleen plaatsen in LANDBOUWVOERTUIGEN!. ze stinken en maken herrie ([email protected] geluid).

Petrolhead :)
@Sracerr: Haha eens!
@ ze
Als je achter zo’n stinkdiesel rijdt, vooral in de file, ventilatie sluiten en gelijk erom heen. weg van die stank!.
@Sracerr:
fijn dat je in de file gelijk ergens omheen kunt, rijd je in een tank?
Alleen hopen dat ze deze keer wel de motorolie erin kunnen houden…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).