Monstertruck rijdt publiek in tijdens evenement in Haaksbergen [updated]

Auteur: , 67 Reacties

Vanmiddag is tijdens het AutoMotorSportief evenement in Haaksbergen een monstertruck met 1500 pk het publiek in gereden. Er zijn daarbij tientallen gewonden gevallen.

Monstertruck rijdt publiek in

Volgens ooggetuigen worden er minstens zes mensen gereanimeerd en het ANP spreekt van ‘vele gewonden’. Hulpdiensten hebben de situatie opgeschaald naar grip 2, wat evenredig is aan ‘zeer ernstig’. Meerdere trauma helicopters zijn inmiddels aangekomen op de plek des onheils.

Op een video op Facebook en op Autojunk.nl is te zien dat de monstertruck, nadat deze over auto’s heen gesprongen is, door de hekken heen het publiek in rijdt. Waarna er een complete chaos ontstaat.

UPDATE 17.27u: Inmiddels is bekend geworden dat het tragische ongeval het leven heeft gekost aan twee kinderen. Ook wordt gesproken over minstens 15 gewonden. De ME heeft de omgeving afgezet, de brandweer roept op niet naar de plek toe te komen.

UPDATE 19:23u: Er zijn nog altijd veel tegenstrijdige verhalen over het aantal slachtoffers en gewonden. Burgemeester Hans Gerritsen bevestigde tijdens een persconferentie dat er drie mensen overleden zijn: twee volwassenen en een kind. Van de vijftien eerder genoemde gewonden zouden er vijf mensen ernstig aan toe zijn.

UPDATE: Er is een derde dode gevallen, meer info in dit artikel.

Daarnaast heeft de politie zojuist bekend gemaakt dat de bestuurder van de truck is aangehouden voor verhoor.

Monstertruck rijdt publiek in67 reacties

Altijd erg als er dit soort dingen gebeuren.
@599fiorano: No shit…
Heftig, dit kan nog wel eens grote gevolgen gaan hebben voor dit soort evenementen in Nederland.
@hillegaar: Nee hoor, alleen de kijkafstand, locatie en veiligheidseisen dienen te worden aangepast!
@hillegaar: Sorry maar dat mag van mij ook! Dit is puur te wijten aan de organisatie van het evenement. Je laat een monstertruck rijden maar geeft deze niet de ruimte. Hij kan niet eens een goede bocht maken om recht voor de auto’s te komen staan. Daarnaast staan de mensen achter lullige hekjes en door de kleine ruimte heel dichtbij. Ze moeten is naar het buitenland kijken hoe ze dat doen met die monstertrucks, zij hebben gewoon veel meer ruimte…
Hier gaan koppen rollen van organisatoren en gemeente. Hoe haal je het in godsnaam in je hoofd om het publiek op zo’n kleine afstand te laten staan bij zo’n stuiterend bakbeest.

Sterkte! Ooggetuigen spreken al over minimaal een dode..
@kromatic: hij reed gewoon rechtdoor. Ik zag het filmpje net. Daar lagen zeker een paar mensen onder.
@rolov: op nu.nl staat inmiddels nog een filmpje. Ik zie hen daar juist een rare bocht maken en dan nog gas geven.

Echt ontzettend naar dit. Temeer omdat het 2 kinderen zijn die het helaas niet hebben overleefd. Denk je als ouder zijnde wat leuks te gaan doen op zondag, loopt het uit op je ergste nachtmerrie….
Bizar dat zoiets gewoon georganiseerd mag worden met alleen maar dranghekken als afscheiding tussen het publiek en de monster truck…
Jezus. Waarom staat dat publiek ook zo dichtbij, achter zo’n fluthekje.
Grip 2 nu. + oproep extra heli’s
@Soulmaster: Er is al een tijdje sprake van Grip 3! Serieuze gevolgen dus..

GRIP 3*

Als er sprake is van een gemeentelijke ramp wordt GRIP3 afgekondigd. Het volledige ROT en Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) komen bijeen. De hulpverleningsdiensten (brandweer, politie, GHOR) bemensen hun actiecentra en in de desbetreffende gemeente wordt het Gemeentelijk Rampenmanagementteam (GRMT) bij elkaar geroepen om de gemeentelijke processen uit te voeren, zoals de opvang en verzorging van evacués en het registreren van slachtoffers. De Commissaris van de Koningin (CdK) van de betreffende provincie wordt geïnformeerd. Tevens wordt de Minister van Binnenlandse Zaken via het Nationaal CrisisCentrum (NCC) geïnformeerd.
Wat veiligheidsmaatregelen betreft is het meer regel dan uitzondering op dit soort evenementen. Bij ons komen ze ook jaarlijks, en dan staat er ook alleen maar zo’n lullig dranghekje. Onbegrijpelijk in deze tijd.
@suzikubelona: Tja die evenementen worden vaak redelijk onprofessioneel verzorgd en het publiek vertrouwd op de organisatie…. Misschien een enkeling die denkt “nou dat terrein is wel klein en die hekjes?”

Die andere 99/100 keren dat het ook eigenlijk te gevaarlijk is gaan goed. En dan word er vaak geen actie ondernomen ” want er gebeurde niks” en kan het volgend jaar wel weer opnieuw.

Sterkte voor de nabestaanden in ieder geval.
Een extra journaal die net op tv was meldt dat er 2 kinderen zijn overleden :( Wat een trieste afloop zeg. Sterkte…
2 kinderen zijn nu bevestigd en veel gewonden waaronder een zestal in zeer kritieke toestand
@Soulmaster: Inmiddels wordt gesproken over drie doden; twee volwassenen en één kind.
Ik kan vanuit de tuin alle reddingsdiensten zien rijden, ziekenauto’s krijgen escortes, meerdere traumahelikopters vliegen op dit moment naar enschede, alle kruispunten vanaf Haaksbergen tot het ziekenhuis van enschede afgezet. Diep diep triest
Raar ongeluk, net alsof hij het publiek niet ziet, hij “vliegt” niet echt uit de bocht lijkt het.
Geen oordeel btw
De eerste lijkauto is onderweg
Vreselijk…
Je zou denken dat overreden worden door zo’n monstertruck nogal meevalt ivm. een gewone wagen. De druk die zo’n band op je uitoefend gaat een stuk lager zijn dan bij een gewone personen wagen.
Heb je natuurlijk niets aan als je gewoon word aangereden door zo’n ding want dan krijg je gewoon 2 a 3 ton tegen je aan.

Ik zou de organisatie niets ten laste leggen, je ziet als je daar staat zelf hoe veilig of onveilig het is en als je dat niet aanstaat kan je nog altijd vertrekken.
Sterkte aan de getroffenenen maar ik hoop dat dit niet weer een aanleiding is tot ettelijke pagina’s regelgeving voor dit soort events.
@Hupke: Klets niet zo dom. Het ligt aan de bestuurder, aan een defect aan de truck, of aan de organisatie, maar het ligt sowieso NIET aan het publiek.

Je kunt niet van toeschouwers verwachten dat ze goed in kunnen schatten wat het gevaar is. Die komen daar, zien de hekken en mogen aannemen dat het achter de hekken veilig is. Want daar hebben deskundige mensen naar gekeken, daar is een vergunning voor afgegeven, et cetera.
@Hupke: natuurlijk valt dat niet mee pannenkoek
@hillegaar:
Ik zou nu ook net zo denigrerend kunnen reageren als jij, maar hij heeft wel zeker een punt. Bij een brede grote band is de druk per vierkante centimeter massa’s lager dan bij een smalle band.
Daarnaast zijn deze banden altijd behoorlijk zacht zodat ze eerder vervormen als ze over het object heen rijden dan dat ze lek geprikt worden door objecten
@desjonnies: daarnaast weegt zo’n monstertruckband heel wat meer dan een normale autoband.
@desjonnies: en daarnaast ben je al dood wanneer je alleen een wiel, zonder auto, op je krijgt.
@desjonnies:
Je hebt wel gelijk v.w.b. de theorie over de druk per vierkante centimeter massa, maar of dat bij dit gewicht en de betreffende snelheid iets uitmaakt voor de letselschade, waag ik ernstig te betwijfelen. Ik kan niet geloven, dat de gewonden ernstiger gewond zouden zijn, wanneer dit monster op smallere banden zou hebben gereden of dat er nog meer doden zouden zijn gevallen. Het menselijk lichaam is nou eenmaal niet in staat om zulk een gewicht te verdragen.
Al met al ’n bijzonder triest resultaat van een evenement, dat slechts door liefhebbers wordt bezocht.
@9000cse:

Gewicht is eigenlijk redelijk irrelevant, het is de druk die het hem doet.

Nu is druk dan wel gewicht per oppervlakte.

Het menselijk lichaam kan best wel vrij veel druk aan, maar daar ben je vet mee als je aangereden word en het dus eigenlijk om een botsing gaat eerder dan een ‘verpletering’.
@Hupke: Wat een stierenpoep beredenering. De meeste bezoekers zullen daar niet bij stil staan, en als bezoeker mag je er van uit gaan zo’n evenement goed georganiseerd (dus ook veilig) is.
@Hupke: Ik mag hopen dat deze gebeurtenis leidt tot strengere regelgeving rondom dit soort evenementen. Als dat met zich meebrengt dat het moeilijker wordt zoiets te organiseren dan is dat maar zo. Het gaat gewoon te vaak fout, waarbij veelal onder het publiek slachtoffers vallen.
@Hupke: KOEKKOEK!
@Hupke:
En waarom hoop jij dat? Het mag nu toch duidelijk zijn, dat de huidige regelgeving niet voldoende is? Ook al ben jij ’n voorstander van minder regelgeving, hier is gebleken, dat de huidige veiligheidsregels gewoon niet deugen en daarom zullen ze aangepast moeten worden.
@9000cse:

Regeltjes lossen alles op? Mensen moeten nietmeer voor zichzelf denken…

Onderzoek zal wel uitwijzen wat er gebeurt is maar voor zover nu blijkt was dit een spijtig ongeval. Ja je kan 100m tussen de events en het publiek zetten, maar dan verpest je die 99999 van de 100000 events die wel goed gaan.
@Hupke:
Maak daar maar ruim 5 ton van. Elke band weegt al zo’n 450 kg… Voeg daar dan nog een dosis kinetische energie aan toe en dan snap je waarom het knallen met zo’n gevaarte op een klein dropspleintje nooit had mogen plaatsvinden.
Erg triest dit, veel sterkte voor de nabestaanden.
Hoe ongelofelijk triest en treurig is dit? Je kind verliezen door zo’n ontzettend te voorkomen ongeluk. Heel veel medeleven aan alle betrokken en ook de bestuurder van het voertuig, die dit zijn hele leven mee moet dragen.
Dit is precies de reden waarom ik hier in de stad nog nooit naar zo’n evenement ben geweest. Erg triest. Denk je met de kinderen wat leuks te doen en dan gebeurt dit. Ben er stil van :-(
@siemi: onlangs was er in mijn buurt ook een demo met monster trucks.
Ik ken het plein waar het evenement gehouden werd, en dat heeft mijzelf doen besluiten niet te gaan kijken met mijn zoon.
Te klein, geen ruimte voor uitloop etc.
Iets zei me dat het niet slim was om te gaan.
@siemi @awesome: klopt, het is vaak een low-budget productie op een plein of plek waar je niet veilig zit als er iets gebeurt. Ben laatst bij zo’n evenement in Harderwijk geweest (movie productions oid?) en er had ook daar flink wat mis kunnen gaan. Zoiets ga ik niet meer doen.

Aan de andere kant, ik fiets zelf altijd zonder helm (gewoon, race of mountain). We zijn in Nederland wel doorgeschoten qua veiligheid en risico’s…
@autoblogger: ik mountainbike zelf ook zonder helm, dat is hetzelfde als het publiek vond dat ze achter de hekken op voldoende afstand stond. Als je er een goed gevoel bij hebt, moet je iets niet laten.
En ik kan me voorstellen dat mensen het wél veilig achtten vandaag.
Deze shows worden momenteel door het hele land gegeven en er is tot vandaag niets mis gegaan.
Wat een ellende!

En heb het filmpje op nu.nl gezien….wat een klein stuk afgezet terrein voor die monstertruck. Daar kan zo’n ding toch niet draaien?
@iJoost: Ben het helemaal met je eens is een beetje aan de kleine kant, maar dit had niemand zien aankomen. Sterkte aan de familie leden en vrienden van de mensen die zijn omgekomen vandaag en die gewond zijn geraakt.
Diep triest, sterkte aan de betrokkenen.
Ik snap niet dat ze dit op zo’n klein terrein met een dergelijk prutshekje neerzetten. Als je die dingen al rond ziet stuiteren en bijna over de kop ziet gaan in een grote arena dan kan je toch ook wel inschatten dat dit een keer fout moet gaan?
Het maakt niet uit of het kinderen of volwassenen zijn die omkomen door zo’n ongeval. Het is even verschrikkelijk. Ik weet ook niet of je hier de organisatie verantwoordelijk voor kunt houden. Ook toeschouwers hebben zelf bepaalde verantwoordelijkheid. Op basis van logisch verstand kun je zelf ook inschatten of iets verantwoord is of niet.
@roppp:
Helaas is het zelfdenkend vermogen van de gemiddelde mens heel bedroevend.
Ga eens bij een rally kijken en je begrijpt wat ik bedoel en dan kan je als organisator nog een klap voor je smoel krijgen als je ze wijst op hun gevaarlijke standplaats.

Nu is dit natuurlijk in en in triest maar reken er maar op dat de organisatie een enorme berg gezeik over zich heen krijgt.
@roppp:
Natuurlijk hebben toeschouwers een bepaalde verantwoordelijkheid, maar in dit geval gaat die niet verder dan dat je achter de hekken blijft staan. Je mag er toch echt wel van uit gaan, dat je je daar als toeschouwer veilig mag voelen. Waarom staan die dingen er anders?
@9000cse: ik hoorde net op de radio dat de veiligheidsregels van de Internationale organisatie achter dit soort bijeenkomsten niet zijn opgevolgd. Zo mochten er geen toeschouwers in de rijrichting van de auto’s staan. Dat is hier dus wel het geval…… In dat geval kun je je inderdaad afvragen in hoeverre je dit de toeschouwers mag of kunt aanrekenen.
@Autoblog: @MrBrown: Nu meldt nu
“Daarbij zijn drie doden gevallen, twee volwassenen en één kind. Ook zouden er zeker vijftien gewonden zijn. Van hen zijn vijf mensen ernstig gewond geraakt. Dat heeft burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen bevestigd.”
@w0o0dy: Heb het verwerkt in de update van zojuist, bedankt
Ehm Nos meldt dat…
Woon in Haaksbergen. Heb alles zien gebeuren. Vooraf zeiden meerdere mensen al dat t absoluut niet goed zo gaan. Sommigen grapten zelfs over de situatie in apeldoorn en dan gebeurt het nog echt ook.
Ik ben hier zoo boos om! Gatverdamme.
gewoon een monstertruck op op zo’n klein pleintje en mensen er om geen. GESTOORD! Ook als je daar
Man man. Verschrikkelijk. Sta je dan gezellig met je kinderen te kijken. Vraag me wel af of degene die hier toestemming voor gegeven heeft wel eens een Monster Truck filmpje gezien heeft. Deze ruimte was toch veel en veel te klein voor zo;n bruut apparaat…….
Bekeek het filmpje net up NU.nl. Kippenvel over m’n hele lichaam… Sterkte aan alle gewonden en nabestaanden!
Het is sowieso een organisatorisch fout, pleintje te klein, waardoor omstanders en publiek te dichtbij moeten staan, afzet hek onvoldoende. Het volgende filmpje zegt alles over de omstandigheden; http://www.youtube.com/watch?v=pyPkAOfxVis, de gevolgen zijn desastreus.

Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden en naar de slachtoffers, van dit onnodige ongeluk.
@Orichy: bizar inderdaad. Extreem klein terrein.
Werkelijk verschrikkelijk. Je bent als toeschouwer ook kansloos. Het gebeurt in een paar seconden.

Wens alle betrokkenen veel sterkte.
Slechte organisatie hoor… Kleine dranghekken moeten bescherming geven tegen zo’n monster.. En dan de afstand die het publiek van de monstertruck af staat..
@henryyy: ik denk niet dat die dranghekken als vangrail bedoelt waren, maar om de mensen op een veilige afstand te houden. Met wat we nu weten was die veilige afstand niet veilig.
@siemi: en dat is het nou juist.. Er is geen bescherming!!
En dan ook nog zo’n korte afstand.. Echt een schande!
Echt schandalig dit evenement.
O, o, o wat verschrikkelijk.
Vorig jaar was er in Mexico een soortgelijk ongeluk met negen doden. Kennelijk ook niets van geleerd.
Even Apeldoorn bellen?
Dat ding heeft toch een kill switch? Vreemd dat hij doorrijd.
Sterkte voor de nabestaanden en ik wens de mensen die bij dit verschrikkelijk ongeval betrokken zijn veel goeds en een spoedig herstel.!
Vreselijk, denk je even een gezellig spectaculair middagje te hebben met je kinderen, gebeurt er dit. Veel sterkte voor de nabestaanden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).