Nederlander bouwt replica van eerste Benz uit 1886 [video]

Auteur: , 14 Reacties

Het kostte de 65-jarige Eddy ruim drie jaar, maar eindelijk is-ie af. Meneer heeft nu zijn homemade replica van de 'Benz Patent-Motorwagen'.

Eddy met zijn replica-Benz

Eddy Hövels die van oorsprong metselaar is, heeft altijd een voorliefde gehad voor Mercedes. Toen hij een 1-op-50 miniatuurmodel van de eerste auto ooit tegenkwam, besloot hij hem na te bouwen. Dat was niet zo simpel als het leek, hij had weliswaar wat ervaring met het maken van verbrandingsmotoren, maar dit was andere koek. De meeste onderdelen van de oorspronkelijk 128 jaar oude Benz zijn niet te koop en dus moest bijna alles eigenhandig nagemaakt worden. Bovendien was het moeilijk om aan bouwtekeningen te komen, Eddy deed daarom kennis op met een bezoek aan de Mercedes fabrieken en tekeningen die hij op internet vond.

De Overijsselaar heeft uiteindelijk met zelf gemaakt gereedschap de auto in 3500 uur weten te reproduceren. En het is hem gelukt, de splinternieuwe eerste Benz is af, en hij werkt! Eddy heeft de watergekoelde viertakt eencilinder nagemaakt van een replica uit een museum in München. De topsnelheid ligt op 16 km/u en moderne techniek, dus op de openbare weg rijden is met deze driewieler helaas niet mogelijk.

Natuurlijk is de eigenaar supertrots op zijn creatie, en ik gok dat er behoorlijk wat liefhebbers zijn die flink in de buidel willen tasten voor dit museumstuk. Helaas is de achtduizend euro aan onderdelen/grondstoffen kostende Benz niet te koop. (via deweekkrant.nl)

Of de man meer van zijn auto houdt dan van zijn vrouw, hoor je in deze video:14 reacties

Prachtig stukje vakwerk. “ik zag hem 1 op 50 en toen dacht ik, nou dat lijkt me ook wel wat om een keer te maken” ik denk dat ik hem had uitgelachen als hij dit van tevoren zou zeggen.

Mooi om te zien ook hoe de fiets langzaam veranderde in een auto.
8000 euro onderdelen en 3500×40 arbeidsuren = 148.000 euro. Geen geld!
Dikke respect voor de Bob de Bouwer van dienst!
Waar in Twenthe is dit ergens? Lijkt me niet dat het bij Eddy thuis is? Eén of ander museum of een dealer in klassieke auto’s?
Wat een prachtig staaltje vakmanschap! En ook schitterend om te zien hoe veel er dan veranderd is in een kleine 130 jaar… Werkelijk niets is meer zoals het toen was!
Komt er ook nog een AMG versie?
Want je rijdt best wel voor lul als fietsers je eruit trekken bij het stoplicht.
@alcantara: Ga 3 jaar van Autoblog af en dan praten we wel verder.
@alcantara: ja, mét magic body control haha
Haha.. gaaf! En kijk eens, nog RWD.. dat doet vandaag de dag toch wel wat oubollig aan, die techniek uit 1886..
Dikke Benz met 49″ velgen.
Mooi ding, knappe vent dat hij dat gewoon even bouwt. Wat ik wel heel jammer vind (ik zat er twee minuten op te wachten): WAAROM laat hij hem niet even lopen.. :(
@krokant: Misschien moet Wouter eens vragen of hij kan komen voor een rijtest.
Denk dat Wouter er niet mee wegkomt.Toen was het nog niet”de sleutel omdraaien en lopen”.Ooit in een Traction Avant gezeten.Die start je ook niet zomaar,da’s een heel ritueel.
Wauw! Petje af voor deze meneer! Dit vind ik een stuk bewonderenswaardiger dan wanneer iemand klassieker of kitcar bouwt. En dat hij er slechts 8000 euro aan heeft besteed, maakt het alleen nog maar bewonderenswaardiger. Ik hoop dat deze meneer zo vriendelijk is om hem volgend jaar op een mooie klassiekerbeurs (ICTM? Zou mooi zijn omdat het op een steenworp afstand ligt) tentoon te stellen want dit moet iedereen gewoon zien.

En @autoblog, misschien een idee om contact met deze meneer op te nemen voor een soort korte documentaire over deze auto?
Altena classic cars in gramsbergen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).