Nederlander financiert nieuwe auto zelden met lening

Auteur: , 39 Reacties

De Europese nieuwverkopen zitten nog steeds in het slop, maar natuurlijk worden er tweedehands ook nog auto's verkocht. Hoe financieren we zo'n aankoop?

Credit check

Als er ooit een tijd was om je auto niet met eigen, maar geleend geld te financieren, dan is het nu. De rentes staan historisch laag, waarmee het aantrekkelijk wordt een ander spaarpotje dan het jouwe aan te roeren, maar dan moet je er geen praktische bezwaren tegen hebben. En dat laatste is juist vaak onderdeel van de Nederlandse traditie.

Ondervragingen onder kopers wijzen uit dat het hier de voorkeur heeft eigen vermogen aan te roeren voor een auto-aankoop. In andere Europese landen, zoals Frankrijk, is die drempel veel lager, en doet men niet zo moeilijk over een lening afsluiten. Misschien is het daarom dat Nederland momenteel de slechtste verkoopcijfers noteert, terwijl het in de VS (waar ze dol zijn op krediet) niet op kan.

Eerder deze week onthulde belangenorganisatie ACEA de Europese autoverkoopcijfers van mei 2013, waaruit bleek dat de maandverkopen hun laagste punt in 20 jaar hebben bereikt. Met deze informatie in het achterhoofd is het een mooi moment om toe te slaan. Hierbij kan het uiteraard geen kwaad als je niets in te ruilen hebt.

Echter, dan moet je de financiële ruimte wel hebben natuurlijk. Zou jij je, in deze tijden van lage rentes en wanhopige dealers, laten verleiden tot een autolening, terwijl je dat anders niet zo snel zou doen? Of viert het oud-Hollandsche principe ‘als je ’t niet kunt betalen, dan mot je ’t ook niet kopen’ toch nog hoogtij? Als je het ons vraagt heeft dat principe echter zijn beste tijd gehad.39 reacties

Lenen kost Geld!

Kortom pas je wensen aan aan je budget.
Strookt niet echt met de algemene stelregel ‘85% van het NL rijdende wagenpark is gefinancierd’…
Ik geloof dat het hier puur om nieuwe auto’s gaat. Dit staat echter alleen in de titel…
Ik weet het niet. Het is wel duidelijk dat hebzucht is wat ons in de eerste plaats die lage rente heeft opgeleverd. In Amerika zijn ze gek op krediet, de waardedaling van de dollar wordt alleen kunstmatig tegengehouden door de grote economie. Ik weet vrij zeker dat als er een omgekeerd principe van een run on the bank plaats gaat hebben, veel Amerikaanse burgers failliet gaan
, tezamen met kleine ondernemingen die staan op investeerders.
Vind ik niet meer dan logisch. Mij is ooit bijgebracht dat je nooit een lening moet aangaan voor voorwerpen die alleen maar in waarde dalen. Ik zal dus ook nooit lenen voor een auto.
@daandaan:
Proficiat met de aanschaf van je 250 GTO, hoeveel is dat maandelijks qua aflossing zo’n lening van 20 miljoen?
@StijnB: net alsof onderhoud niets kost?
Wel raar verhaal dit terwijl ik bij mijn oude klanten zoals Renault, Citroën, Toyota en nog wat dat er vaak een finaciering word afgesloten op een nieuwe wagen omdat er 0% rente op zit
@dahlback: in het buitenland ligt dat percentage blijkbaar nog hoger..
De rentes die NL dealers vragen liegen er ook niet op. Natuurlijk af en toe een merk met 0% voor 12 maanden. Maar in USA zag ik leningen van 5 jaar op 0% rente. Ze verdien dan tenminste aan verkoop en onderhoud en soms de verzekering van een auto. Hier is een 5 jaar lening gelijk 8%.
“maar dan moet je er geen praktische bezwaren tegen hebben. En dat laatste is juist vaak onderdeel van de Nederlandse traditie”. Misschien is dat de reden dat de mensen in het onderzoek niet toegeven dat ze wél lenen voor hun auto. Aangezien meer dan 70 procent van alle nieuwe voertuigen gefinancierd is, lijkt er toch iets niet te kloppen…
@ptothem: leasemaatschappijen kopen de meeste nieuwe voertuigen en dat zijn toch vooral financiele instellingen.
Ook al ben ik geen Ollander, ik zou ook geen geld lenen voor een auto. Zou mij niet op mijn gemak voelen, zolang de lening niet afbetaald is. Want de bank is mede eigenaar totdat alles afbetaald is. Ik vind wel dat geld moet rollen, dus koop alleen wat je kan betalen.
@toroloco:
True, tenzij je erg voordelig kan lenen en hetzelfde bedrag in spaargeld goed en veilig kan beleggen. Dan kan je een centje verdienen aan lenen. Anders zou ik het inderdaad nooit doen.
Ik heb dat 1 keer gedaan, nu zal ik dat nooit meer doen, laat mij maar rollen in een 2e handsje.
Oja en met de amerikaanse automarkt gaat het zo goed. Net zoals de markt uberhaupt. Ik ben tegen lenen en ik vind het al erg genoeg dat ik een studielening heb waar ik met gemak een Megane Coupe RS of dikke Hyundai Veloster voor zou kunnen kopen.
Daarnaast lijkt het verleidelijk, maar je bent wel per maand weer een extra bedrag kwijt. Ik spaar daar liever voor. Het is alleen jammer dat de spaarrekeningen zo weinig rente geven.
Alleen lenen voor dat dak boven je hoofd en verder niets. Dat is een wijze les die mijn grootvader en mijn vader mij hebben bijgebracht en waar ik ze erg dankbaar voor ben.

Natuurlijk zou ik best een gloednieuwe bmw oid willen rijden, maar lenen hiervoor doe ik gewoon niet. Dus rij ik 2 tweedehands wagens die relatief jong zijn en niet al te veel onderhoud vragen.

Wat nog het leukste is: Ik heb er zelf hard voor gewerkt, waardoor je de dingen veel beter weet te waarderen :)
@joejojo2012: Voor een huis(je) kun je beter sparen… Veel plezier met het aflossen elke maand, vele jaren lang.
@imba: Ik hoop wel dat je m’n strekking snapt?! Mensen lenen voor alles wat los en vast zit. Feit is dat een woning voor de meeste stervelingen alleen te kopen is als er een hypotheek mee gemoeid is.

Dat je in de jaren voordat je een woning wilt kopen ook nog gespaard hebt (en ook blijft doen) is alleen maar toe te juichen.

Mag ik dan aannemen dat jij de uitzondering bent die alleen maar gespaard heeft en met eigen vermogen een huis hebt aangeschaft zonder tussenkomst van een bank, rijke vader oid? Dan vind ik dat een knappe prestatie!
@joejojo2012: Was wel 7 jaar lang dubbeltjes omdraaien. Toch raad ik het iedereen en zeker iedere starter aan.
Als de voorwaarden goed zijn, is er weinig mis met een autolening. De stelling “Je moet niet iets kopen dat je niet kan betalen” gaat ook op voor een lening. Als jij € 20.000,- voor een auto betaalt en hiervan de helft financiert, zou ik geen enkel bezwaar zien. Je moet alleen in staat zijn om de rente en aflossing gemakkelijk te (blijven) voldoen. Wanneer je een top-aanbod krijgt van 1 of 2%, waarom zou je het dan niet doen?

Afgeven op Amerikanen is ook onzin. Een Amerikaan heeft het beter voor elkaar dan wij. Rente betalen ze nauwelijks en ze genieten zware consumentenbescherming. Als een Amerikaan de auto niet kan betalen, levert ie hem in. Zonder restschuld. Ideaal en als je het droog bekijkt: heel verantwoord met weinig risico.
Mijn gevoel zegt dat dit artikel niet klopt. Ben ook wel benieuwd naar de bron van dit onderzoek.

Als het over nieuw verkochte auto’s gaat,(Er word namelijk verwezen naar de slechte verkoopcijfers van nieuwe auto’s) lijkt het me heel erg sterk. Het aandeel lease-auto’s zit in Nederland al rond de 60%. Dan heb je nog een stukje wat ondernemers zijn en die de auto vanuit de zaak hebben gefinancierd. En de laatste groep zijn de particulieren. Daar zal een deel het uit eigen zak betalen zoals gepensioneerden maar ook een groot deel wat nog een financiering afsluit.

Als je alles bij elkaar optelt lijkt me het realistischer dat 80 a 85% van de auto’s volledig of een deel gefinancierd zijn.
@simonbv: Het staat er niet met zoveel woorden, maar wij verwijzen in dit artikel naar de particuliere markt.

Qua cijfers is er onder andere gebruik gemaakt van de recente uitkomsten van autoscout-ondervragingen (het in de eerste alinea gelinkte artikel), waarin het antwoord van meer dan 75.000 autokopers in 7 verschillende landen verwerkt is. De particulieren dus.
Whoehaha wat een onderzoek, natuurlijk zeggen ze allemaal dat ze de nieuwe auto bij elkaar gespaard hebben. Praat eens met de financierings maatschappijen….
@norge:

in NL hebben echtparen die 100 jaar samen zijn minimaal 3X sex per week ..

echt waar .. ze zeggen het zelluf ..
Ik moet zeggen, de verleiding is best groot geworden. Ik rij nu een grote dure diesel en zou best een kleine benzine karretje willen. Suzuki Swift? klein, zuinig, sportief en leuk om te zien. 50/50 deal = geloof ik 10 mile vooraf betalen en 3 jr later de rest tegen 0%
Als je het kunt betalen, hoef je het niet te lenen.
Als je het moet lenen, kan je het niet betalen.
In alle overige gevallen is lenen wel handig.
Wow krijgt autoblog geld voor het promoten van dit soort berichten om mensen te laten lenen ? Of zien jullie de bui al hangen dat er straks minder typwerk is over auto’s. Jullie houden je toch al steeds meer bezig met ander nieuws tussen het autonieuws erdoor. Grappige ontwikkeling. Van auto nieuws naar algemeen nieuws.
Is er ook gekeken hoeveel van die auto’s op afbetaling zijn gekocht?

Aangezien je nog regelmatig mensen in elektronica zaken hun nieuwe televisie het liefst in honderd miljoen miljard termijnen aflossen.
@the-budel-guy: Die gaan we even opnieuw doen:

Aangezien je nog regelmatig mensen ZIET in elektronica zaken DIE hun nieuwe televisie het liefst in honderd miljoen miljard termijnen aflossen.
Ik heb momenteel geen auto ben beginnend bestuurder en moet nog 2 jaar studeren. Wanneer ik een baan kan vinden waar ik de kans heb op een vast contract, zou ik op dat moment een auto moeten kopen om op mn werk te moeten komen. (nee roverheid niet met het ov, ik ben opgevoed met het principe dat ik optijd moet komen.) Alleen in dat geval zou ik een lening overwegen. Let wel, ik woon dan nog steeds thuis dus heb weinig kosten.

In alle andere gevallen zou ik niet een lening af willen sluiten.
Gelukkig dat er al door anderen naar gevraagd is en door Smoke beantwoord. Wilde het namelijk al(snog ;)) stellen: Dit is gebasseerd op antwoorden van particulieren zonder dat er volgens mij gechecked is of dit strookt met de financieringsmaatschappijen en banken. En zoals Norge al zegt: Lekker onderzoek dan.

Nederlanders zijn over het algemeen zeer gesloten over hun financien (en dat is hun goed recht, natuurlijk). Dus lekker objectief onderzoek, gestaaft door cijfers.

All I can say is: In mijn tijd (2003-2005) dat ik bij een auto merkdealer in de verkoop werkte waren de getallen zo:
80% van alle auto-aankopen is gefinancierd, 90% daarvan voor het grootste gedeelte van het totale aankoopbedrag gefinancierd! >51% (Pin me niet vast op een aantal %-en). Dat kan uiteraard nu anders zijn. Maar zou het zoveel schelen?

Feitelijk moet de kop van dit artikel zijn: “Kijk nou eens, hoe een grote groep Nederlanders eigenlijk gewoon liegen over hun autofinanciering!” ;)
@TF_Bundy: herstel: “Kijk nou eens, hoe een grote groep Nederlanders eigenlijk gewoon liegT over hun autofinanciering!” :)
Een vriend van mij werkt voor de Deutsche Bank in Duitsland en vertelde me dat 85% van de leningen die hij uitgeeft voor auto’s zijn. Duitsers huren vaak een simpel huisje maar willen er koste wat het kost een Audi/Mercedes/BMW/Porsche voor hebben staan.
altijd lachen met de onderzoeksresultaten van Barosso ..

“koop vooral een gloednieuwe auto contant .. iedereen doet het” ..

m.a.w. ..
raap al je zwarte en witte geld bij elkaar en geef het aan mij ..
Als jongelui krijg je tegenwoordig ook zomaar geen lening of krediet meer. Zeker bij een bank zoals rabobank merk je overduidelijk dat de bank er niet meer is voor de werkers.
Zelfs al verdien je een halfjaar meer dan 1700,- netto dan vinden ze een krediet van 3000 voor korte temijn al te riskant.
Bwa….
In mijn ogen leent een mens voor 2 dingen in zijn leven…
1. Een huis
2. Een auto.
Maar… de auto moet ook betaalbaar zijn. Daarmee wil ik zeggen: pakweg tot n duizendje of 20 als je leent.
K ga t anders stellen: n mens spaart zn spaart n jaar of 10 om dan die mooie golf 1.4tsi122 te kopen. Mooi… in 1 klap spaarrekening leeg. 3 dagen later is de koelkast kapot. Waar gaat ie de koelkast mee betalen? Als ie nu geleend had voor de Golf, dan kon hij die nieuwe koelkast kopen want dat geld staat op de rekening. Nu moet hij voor de koelkast gaan lenen… en dan gaat t fout want ook de wasmachine en de tv gaan kapot… weer lenen…. en zo kom je in n straatje zonder einde te recht. Dus ik zeg, leen voor t dak boven je snikkel en koop n auto met een niet te dure lening!
Altijd grappig als het over lenen van geld voor een voertuig gaat… Ik ken praktisch niemand die zogezegd niet leent… Maar kopen wel elk 3 jaar een nieuwe auto, gaan op reis en voeden 1 of meer kinderen op en een hypotheek… Wie liegt dan? Waarom die schaamte over een autolening?
Wat een gezever hier zeg….
Ik rijdt nu al langere tijd op een motor langere stukken en verwonder me elke keer weer dat ik in zeker 70% van de rijdende auto’s maar 1 persoon zie zitten terwijl er 4 in kunnen….
Als we nu eens allemaal de motor pakken in plaats van de auto?? En voor de korte afstands rijders:ik heb ook nog een scooter waarmee ik een verbruik haal van 1:29,5!!!!! En de onderhoudskosten zijn flink minder dan van een auto…..Ook betaal ik geen wegenbelasting…. EN…..daar ik veel minder ruimte nodig heb ga ik file vorming op de weg vaak lachend voorbij…..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).