NEVS (Saab) gaat deze vier nieuwe auto’s ontwikkelen

Auteur: , 19 Reacties

Met vier nieuwe modellen en een opgewarmd lijk die in de komende jaren op de weg moeten verschijnen zijn de Zweedse Chinezen nog ambitieuzer dan hun Italiaanse collegae bij Alfa Romeo.

Nieuwe Saab-luchtkastelen

In de voormalige Saab-fabriek van Saab in Trollhättan werkt het Chinees-Zweedse NEVS nog altijd aan een geëlektrificeerde variant van de aloude 9-3. Oude koffie moet je niet opwarmen aldus mijn oma, maar daar hebben ze bij NEVS geen boodschap aan. Op een persconferentie vandaag vertelde CEO Mathias Bergman wat de toekomstplannen van het bedrijf zijn en daar maakt de 9-3 nog steeds een belangrijk deel van uit.

Volgend jaar moeten er namelijk in Zweden weer 9-3’s gebouwd gaan worden. Geen complete auto’s overigens, aangezien de elektrische aandrijflijn er pas in China ingeschroefd wordt. Daar moeten de auto’s dan ook volgend jaar op de markt verschijnen, een jaar later kunnen ook de Zweden weer in een gloednieuwe 9-3 stappen. Over het plan om de Saab 9-3 in Turkije te gaan bouwen, werd met geen woord gerept.

In de jaren onder Victor Muller is door Saab het PhoeniX-platform ontwikkeld, waarvoor de rechten volledig bij Saab lagen en nu dus in handen zijn van NEVS. Dit platform was bedoeld voor de opvolger van de 9-3, die al in verregaande staat van ontwikkeling was, maar zal nu als basis dienen voor een viertal nieuwe modellen. Een midsize SUV, midsize crossover, midsize fastback en een compact SUV, aldus de schetsjes waar duidelijk nog het nodige Saab-DNA in zit. Tja, leuke tekeningetjes, maar vooralsnog geloof ik pas in de wederopstanding van Saab als er daadwerkelijk auto’s van de band lopen.

De fabriek in Trollhättan heeft een capaciteit van 180.000 auto’s per jaar. NEVS wil zelf 120.000 auto’s per jaar gaan bouwen en voor de overige 60.000 productieplekken op zoek gaan naar een fabrikant die haar model in Zweden wil bouwen. Als ze daar wat minder staken dan in Born, is het wellicht een goede locatie om MINI’s te bouwen?

De vier schetsjes in het ‘groot’ check je HIER.

Hoedtik voor Tim!19 reacties

Worden er nu gewoon niches terplekke verzonnen? Mooie hatchbacks! O nee crossover. Nee dit is een urban adventurer.
@marc94: geen stoeprand is te hoog voor deze urban adventurer!
@flos: ik zou t verhoogde stoepje bij een busstop maar niet proberen…
@marc94: Als er ook Chinese velgen onder liggen win je het nog niet van een kiezelsteen !
Die Urban Adventurer en die Active allrounder zijn dezelfde schets maar dan een beetje vervormd.
@Jochempie: eentje normaal laag op z’n poten en de ander op SUV hoogte. Klinkt wel logisch.
Dus in feite drie SUVs en één coupé? Klinkt niet echt als een ideale line-up, maar ik ben benieuwd of dit ooit wat wordt.
@mjb: de fastback wordt denk ik een vierdeurs coupé.
Laten we hopen dat het goed gaat komen. Er zijn al te veel mooie merken omgevallen (MG Rover, Saab, Pontiac) of hebben maar een klein duwtje nodig (Lancia, Alfa Romeo).
Ben ik de enige die de family suv op een evoque vind lijken?
Waarom altijd weer die onrealistisch grote wielen onder die schetsen. Zo lijkt ’t nog het meest op dit hier:

https://i.ytimg.com/vi/Cd66Mx7m6NU/maxresdefault.jpg

@cpp1: Wel? Niet onrealistisch dus hé…
Toch hadden ze gewoon de 9-5 NG coupé en de 9-5 NG station door moeten voeren, jammer dat er daar zo weinig van zijn gemaakt zeg
@2fjurius: GM lag dwars qua technische aanlevering. Want China.
Lekker bezig Saab.
zonde vd moeite
Je oma had gelijk over het opwarmen van oude koffie…

Het laatste model 9-3 heeft mij nooit echt kunnen bekoren, en als er één Saab-gek is ben ik het wel. Qua model vind ik het nog wel een mooie auto, zeker de cabrio en de estate van het laatste model. Qua rij-eigenschappen ook een prima auto…

Maar het interieur, daar valt de 9-3 door de mand: lak die van de knopjes afbladdert, een onlogisch werkende navigatie/geluidssysteem, kunsstoffen die zo uit een Koreaanse Chevrolet lijken te komen, luidsprekers die nergens naar klinken en leer dat bij lange na niet meer de kwaliteit heeft van weleer. Niks geen mooie huiden van Schotse runderen zoals in de 900 classic en 9000 gebruikt werd. Als er al echt leer gebruikt is, want in sommige versies is het gewoon imitatie.

Ik ben bang dat ze met wat beters moeten komen om Saab nieuw leven in te blazen. Ik hoop desondanks dat het NEVS gaat lukken zodat er weer werkgelegenheid in Trollhattan komt. Want de mensen die altijd bij Saab hebben gewerkt en hun best hebben gedaan gun ik het beste.
Met deze schetsen gaan ze niet ver geraken.
Wat schetsen van het interwebs plukken kan ik ook. Het ziet er allemaal wel leuk uit, maar dat is het dan ook. Geld is het probleem…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).