Saab 9-3 (2003–2012) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 40 Reacties

De Saab 9-3 kwam in 2003 op de markt en werd verkocht als sedan, SportCombi en cabriolet, de cabriolet hebben we echter al eens behandeld dus we zullen ons in deze video concentreren op de sedan en de SportCombi.

De 9-3 is gebouwd op het GM Epsilon platform, waarop ook de Opel Vectra gebaseerd werd. In 2008 kwam er een versie met XWD (vierwielaandrijving) op de markt. In dat jaar werd er ook een flinke facelift doorgevoerd die de Saab 9-3 zowel qua in- als exterieur een stuk begerenswaardiger maakten.. In 2014 is de 9-3 weer in productie gegaan in Zweden bij NEVS, maar een verkooptopper gaat het nieuw uiteraard niet meer worden.

Motoren waren leverbaar in viercilinder benzinevarianten van 122 tot 209 pk. De V6 uitvoeringen gaan van 230 tot 280 pk. De diesels waren allemaal viercilinders met vermogens van 120 tot 179 pk. Meest begeerlijke versie is waarschijnlijk de Turbo X, uitgerust met een 280 pk V6 en Haldex vierwielaandrijving.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan op moment van schrijven 442 9-3’s te koop als we de cabrio niet meetellen.
 • 64% aanbod is benzine, 7,5% benzine met LPG en 29% is diesel.
 • 73% is handgeschakeld, 27% automaat.
 • Cruise-control: 86%
 • Climate control: 73%
 • Parkeersensoren: 57%
 • Lederen bekleding: 49%
 • Prijzen beginnen rond de 2000 euro voor een exemplaar met ongeveer drie ton op de klok. Een fris exemplaar van de laatste bouwjaren gaat weg voor ongeveer €25.000 euro, met een zeldzame uitschieter naar €30.000 euro.

Pluspunten

 • Fijne, comfortabele auto.
 • Betrouwbaar
 • Rijk uitgerust.
 • Nette uitstraling, Saab blijft een apart merk.

Aandachtspunten

 • Voorveren breken soms, dat is te herkennen aan een “ploink” geluid soms, maar meestal komt het pas bij de APK naar voren.
 • De bovenste draagarmen aan de achterzijde willen wel eens speling vertonen als ze meer dan anderhalve ton achter de kiezen hebben, mede te herkennen aan schuin afgesleten of gecupte banden.
 • Auto’s van voor 2006 waren gevoelig voor regenwaterlekkage via het interieurfilter, maar hier is wel een kapje voor van een paar tientjes. Deze is te bestellen en monteren bij de dealer.
 • Contactsloten raken nog wel eens vervuild als gevolg van de plaatsing in de middenconsole. Sleutels zijn van een soort soft-touch rubber dat vies gaat voelen en stuk gaat. Nieuwe sleutels zijn te bestellen bij de dealer.
 • Navigatie gaat soms stuk, zeker bij gebruik met imitatie-cd’s.
 • Zeker bij de krachtiger uitvoeringen: check bandenslijtage, met name aan de voorzijde.
 • Zonnedaken zijn gevoelig voor lekkage en gaan soms stuk.
 • De 1.8i heeft een distributieriem die elke 90.000 kilometer vervangen moet worden. De diesels hebben elke 150.000 kilometer een nieuwe distributieriem nodig.
 • Alle motoren behalve de 1.8i zijn voorzien van een turbo, de 1.8t is (in tegenstelling tot wat de typeaanduiding doet vermoeden) een 2.0 liter blok.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!40 reacties

En welke Is beter? De 1.8i of de 1.8t? Ik snap dat We de 1.8t prefereren ;)
@rolov: 1.8t. Alles wat 2 liter turbo benzine is zijn originele Saab blokken. Niet stuk te krijgen. En ook mooi te tunen: chipje van Hirsch Performance geeft 200pk/ 310nm! En de 1.8i heeft ook nog eens de voortrein en stuurpomp van Opel, rijdt compleet anders en beduidend minder…
@svenska_aeroplan_ab: ok bedankt! Die chip wist ik idd.
@Svenska_Aeroplan_AB: Ik kan me natuurlijk vergissen, maar zijn deze viercilineder benzineblokken niet gewoon de Ecotecs van GM – weliswaar met een sturing en turbo-toevoeging van SAAB?
@BaRa:
Jawel, maar die serie motoren is door Saab voor GM ontwikkeld.
@Svenska_Aeroplan_AB: met de 2.0t en chippen zit je zelfs op de 220, andere uitlaat en nog wat chippen zit je zo aan de 280 pk. Dat ding gaat als de brandweer.

De automaat is ok, maar de handbak is beter. Zeker op de snelweg, de automaat reageerd niet zo heel vlot met inhaalacties.
via Android app
Nog een pluspunt: Je rijdt nooit in een oud model, want er komt nooit meer een opvolger. ;)
LOL .. sport-combi ..
lamlendiger kan je een station bijna niet noemen ..
klinkt zowat nog dommer dan shooting brake ..

dieseltjes zijn van Fiat en redelijk betrouwbaar ..
@lincoln: Pfah. Dan ken jij de marketeers slecht.
‘Alfa 156 Sportwagon’. ‘Insignia Sports Tourer’. De opvolger van de Golf 50+ is de ‘Sportsvan’. De senioren-MPV van BMW heet ‘active tourer’. Of, als je diepe zakken hebt ‘Gran Coupé’. Die vind ik zelf het leukst. Coupé = ingekort voor sportiviteit. Gran = extra groot. En je had natuurlijk de ‘Accord Areodeck’.
@mout:

ik doe geeneens een poging om je tegen te spreken ..
met de wijsheid dat ik bijvoorbaat het onderspit delf ..

hoe is het met de Volvo .. nog een beetje warm te stoken van voor naar achter ..
@lincoln: Daar zeg je zo wat. dat blok is natuurlijk altijd starten lopen. Maar toen ik 31-12 weg wilde, zaten alle portieren soliede dichtgevroren. Zowel deurrubbers als slotcilinders echt geen beweging in. En warm lukt wel, maar ontwasemen van 5 meter glas is niet zo simpel.

Bij wijze van ‘proefrit’ deze zomer na een bescheiden beurtje een trektocht gemaakt met 7 man en complete kampeeruitrusting door Denemarken, Zweden, Letland, Polen en Duitsland. :-)

Verder is het echt ‘een project’.
Anders gezegd: alle restauratiewerk van 6 jaar terug is tenenkrommend slecht. Niet-passende onderdelen van een ander automerk in de stuurinrichting, veel te lichte en versleten achterveren (dus permanent ingezakt), geen functionerende schokdempers, dichtgelaste waterafvoer in portieren, dus alweer half doorgerotte huid. Sowieso geen roestbehandeling na laswerk gedaan. Verkeerd gemonteerde ontsteking, zodat niet af te stellen. Kapotte beveiliging van achteruitversnelling. De leukste: de instrumenten in de LPG installatie zaten niet vastgeschroefd, zodat er aan alle kanten gas lekte als er meer dan 50% inzat. Dat dus. Naast het logische werk zoals verdroogde rubbers in portieren, onderstel, riemen en motorsteunen (en banden en ruitenwissers) plus motor afstellen.
Deel zelf aangepakt, deel bij een grease monkey met passie voor bejaarde Volvo’s laten doen. Niet goedkoop, maar hij is inmiddels lekker betrouwbaar aan het worden.
Ik denk dat er binnen het jaar ongeveer evenveel geld in gaat als de aanschaf was. Maar he – ik stap altijd in met een grijns, de kids vinden ‘m geweldig (bij het schoolplein ben je koning. Geen kind dat de Cayenne of A6 nog ziet staan als ik voorrij), en met de huidige LPG-prijs, en een verbruik van 1:8 verdien ik zelfs de *$&% wegenbelasting bijna terug.
@mout:

zou een schuifdakkie als soort dampschoorsteen dienst kunnen doen ??
werkt in mijn Doblootje best wel effectief ..
@lincoln: Heb ik ook aan zitten denken. Het liefst zou ik een van de vele achterramen verbouwen tot uitzetraampje. Dan hoef ik niet in de (toch wel zeldzame) carrosserie te knippen, en heb ik wel dat effect. Enig idee of zoiets kan?
@mout:

je achterdeur/klep is niet uniek ..
en daar zou je iets met plexiglas kunnen klooien ofzo ..
een mechanisme maken wat vanaf de bestuurdersstoel te bedienen is ..

uitkijken alleen met koolmonoxide ..
of side-pipes nemen ..
lijkt me idd verstandig om het dak het dak te laten ..

alhoewel .. ik heb hier nog wel een Twingo harmonica/vouw dak voor je liggen .. een donker blauwe ..
@mout: toch geen 264te?
Ik blijf die Saab 9-3 en leuk verschijning vinden, een stuk leuk dan zijn Duitse concurrenten.
Fraai stuk weer!

Maar, @CasperH… heb je je voor de aandachtspunten door de dealer laten souffleren?
‘Deze is te bestellen en monteren bij de dealer.’
‘Nieuwe sleutels zijn te bestellen bij de dealer.’
‘zeker bij gebruik met imitatie-cd’s’ (Dan zal ik maar nieuwe kopen. Eens kijken of ze bij de lokale supermarkt liggen…)
@mout: in de jaren ’00 eas het vrij populair om je navigatie discs te branden. Doordat dat niet altijd even goed isngegaan, kon de laser het niet altijd lezen en raakte de lowtech navi van de kaart (slechte woordgrap, ik weet het).
“Kapje van paar tientjes en nieuwe sleutels zijn te bestellen bij de dealer” tja… Welke dealer?
@thowmas97: Ewa sahbi.
@thowmas97: Informeer hier ff: de officiële Saab-importeur voor de Benelux: Beherman European in het Belgische Bornem; telefoon +32 3890 9111 of via [email protected].
zijn genoeg saab specialisten in het land en onderdelen redelijk goed en betaalbaar te verkrijgen.
Trouwens nog filmpje van Wouter in Turbo X
Zou er niet dood in gevonden willen worden
Bij ieder advies staat bij de diesels de zelfde punten (egr,roetfilter etc)ook bij de andere merken(fiat alfa opel) met deze motor en nu niet? Mogen We niet kritisch zijn op Saab;-) of is het al te vaak vermeld;)
@c-greg: kan ik uit eerste (eigen) hand bevestigen. Vlinderkleppen, roetfilter, etc. Allemaal mogelijke problemen bij de wat oudere versies. Ook de waterpomp kan een heikel punt zijn. Dat is niet uniek voor Saab, dat komt ook voor bij Opel, en ook bij het hele diesel-Fiat-gamma waar de motor origineel samen me ontwikkeld is.
Nog een aandachtspunt: achterin de sedan kun je met een lengte van 1,8m of meer nauwelijks zitten.. Dus neem dat combi- dinges
Moi die turbo X klinkt wel fantastisch hoor. Rijd er hier toevallig een van rond, zelfde kleur als het yt filmpje maar wel veel grotere sloffen.
En toch kijk je om!!
@soundgarden: waar woon je?
@soundgarden: logisch dat ie dezelfde kleur heeft, alle turbo-x-en zijn namelijk maar in een kleur geleverd: zwart.
Ook een bekend probleem is het massa vliegwiel. Als je de 150pk diesel uitvoering hebt gaan ze vaak maar een 100k mee. Kosten minimaal €1500
@erro 058
Heb de cabriolet altijd al leuk gevonden.
Mooie video Wouter, leuke auto ook. Zou er graag een op m’n oprit willen hebben maar er staat nu een andere in de weg.
1.8i lpg pre-facelift gereden. Fijne, volstrekt probleemloze auto. Motor inderdad net aan, maakt relatief veel toeren, maar ik kon er goed mee leven. Onvergelijkbare stoelen, ze waren iets gekanteld. Heerlijk.
Eigenlijk ben ik het wel eens met Casper, het is niet heel exotisch maar ook geen 12 in een dozijn.

Dat de betrouwbaarheid wel snor zit geloof ik wel. Je moet eens kijken naar wat voor gekke kilometerstanden er wel niet te koop staan. (Of misschien draaien die tandartsen hun teller niet terug)
Ik meen mij te herinneren dat de indeling van de automaat totaal anders is dan andere automaten. Wel dezelfde functies maar “vreemd” ingedeeld. Klopt dat?
@rammillius: Ik rijd zelf een 2008 1.8t met Hirsch tuning en een automaat. Wat mij opvalt aan de automaat is dat het wegrijden van stilstand altijd heel rustig gaat (de eerste meters van een stoplichtsprintje win je niet). Zodra hij doorschakelt naar zijn twee, zit je in een raket-lanceerinrichting. Dan word je in je stoel geduwd en afgevuurd.
Saabs zijn altijd goed in tussensprintjes, daar is deze bak duidelijk op afgestemd. Even inhalen gaat als de brandweer. Ik merk een duidelijk verschil met andere automaten die vaak wat meer op de eerste meters zitten en wat sneller opschakelen.
Zelf vind ik het heerlijk.
Ik moet even vertellen dat ik eigenaar geweest ben van een zeer mooie sportcombi diesel met 150 pk. Ik heb hem 2 jaar gehad en ben meer dan 3800,- aan reparatiekosten kwijt aan dat stuk ellende. Het begon bij dat hij nadat ik hem een maand had in noodloop te draaien een tunnel uitrijdend met vrachtverkeer achter me. Ik zeg zweetdruppels overal. Het roetfilter bleek vol te zitten. Daar begon het eerste. Stekker eraan en een roettest. Alles doet het naar behoren zeiden ze. Pen die in de filter zit gereinigd en gassen. 200 km verder zelfde verhaal !!!! let dit is wel 9 keer gebeurt!!!!! toen naar een dieselcentrum geweest en daar bleek een censor toch niet helemaal pluis. Vervangen en na 1000 km weer ellende. De catalisator/roetfilter ( zo noemde ze dat diende vervangen te worden. 1200,- katching!!! Toen echt waar na 5000 km, ondertussen stabilisatorstangen vervangen, nieuwe software voor de automatische bak erin laten zetten en nieuwe schokbrekers in Duitsland stil komen te staan. De verstuiver duwers zoals dat zo schijnt te heten was er een van afgebroken en melde even een storing op de autobahn met een gangetje van 180 dat die maar even wederom in de noodloop zou gaan. Let wel dan rijd het kreng niet harder als 70 !!!!!! en dan wachten op een P of een afrit.. Kortom de auto heeft nog 5000,- opgeleverd omdat die kut Saab over de kop gaat en ineens met de prijzen in elkaar zakt.
Het geintje 2 jaar heeft me dus totaal 22.000 gekost !!!! Noooooooi meer een Saab. Rij nu al 2 jaar zonder een probleem in een Swift zonder poespas.
@demoder: Van zo’n Saab overgaan naar een swift. Goede vooruitgang… Ik denk zelf dat je gewoon erg veel pech hebt gehad.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).