Nieuwe situatie rijksweg A4 leidt tot frustraties

Auteur: , 21 Reacties

Sinds 5 juli is de verkeerssituatie op de A4 bij Leiderdorp, Leiden en Zoeterwoude gewijzigd. Dat leidt wederom tot gefrustreerde weggebruikers en meer files.

De rijksweg A4

Zowel in richting Rotterdam / Den Haag als richting Amsterdam is er op de A4 vorig jaar een derde rijstrook bijgekomen. Dat heeft tijdelijk gezorgd voor een betere doorstroming. Maar helaas is nu net zoals voor richting Amsterdam ook voor richting Rotterdam de derde baan geschrapt en omgezet in een parallelbaan. Dat betekent dat verkeer richting Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Leiden en Zoeterwoude al eerder die baan moet aanhouden om de afslag van de N11 en N206 niet te missen.

Deze situatie zorgt ervoor dat er weer een flessenhals ontstaat in beide richtingen van de A4. Verkeer richting Rotterdam / Den Haag kan weliswaar gebruik maken van de parallelbaan, maar dit is niet duidelijk aangegeven. Hierdoor is de bezetting van de hoofdbaan toegenomen en dat leidt sinds gisteren tot flinke files van circa 10 km.

Bij Rijkswaterstaat wordt geklaagd over de situatie, voor sommige veelrijders van dit traject is de dagelijkse reistijd bijna verdubbeld. Volgens Rijkswaterstaat zelf is het een kwestie van wennen, of dat werkelijk ook zo is moeten we nog afwachten. We houden de ontwikkelingen in de gaten.
Nieuwe situatie A421 reacties

lijkt me een kwestie van wennen idd, net als de a16 over de brienenoord.. meermaals beide banen gepakt en je staat op beide banen altijd evenveel in de file (tenzij er een ongeluk gebeurd is).. maar desalniettemin vervelend!
Wennen? Rijkswaterstaat moet geen wegen aanleggen waar men aan moet ‘wennen’, ze moeten wegen aanleggen die logisch en overzichtelijk zijn zodat iedereen tijdig kan anticiperen.

Ik reed hier afgelopen week en zelfs op zaterdagmiddag stond hier een file omdat automobilisten op het laatst toch in moesten voegen omdat ze onverwacht op de uitvoegstrook zaten, inclusief mezelf.
@jwstoop: Hetzelfde geldt voor de nieuwe Coentunnel, sinds de opening ongeluk na ongeluk en maar halsstarrig volhouden dat de automobilist aan de nieuwe situatie moet wennen, nee dus
@jwstoop: nooit geleerd vooruit te kijken met rijles?
Als iedereen dat nou zou doen gaat het stukken beter.
op het moment dat een situatie zo onduidelijk is dat er 10km file ontstaat is het geen kwestie van wennen, dan is het gewoon een bagger ontwerp. Als je niet hoeft na te denken en gewoon de weg kan volgen heb je pas een goed ontworpen snelweg.
Het is net alsof ieder gemeenteraadslid zijn plasje er over doet, ze vervolgens alles in de blender gooien en vervolgens ongeacht of het nuttig is of niet het plan uitvoeren.
Tja, ambtenaren en logisch nadenken, dat gaat helaas niet samen.
Zoals het was, met gewoon 3 banen was goed te doen, ondanks dat je slechts 80 mocht en mensen een bord 80 associëren met een trajectcontrole en dus geen streep harder durven.
Ik rij dagelijks dit traject vanuit Leiderdorp (of terug vanuit Den Haag) en zit dus meteen bij de nieuwe situatie. Mij is opgevallen dat veel mensen ‘schrikken’ wanneer ze op de parralel baan zitten aangezien het opeens lijkt dat je aan het uitvoegen bent. Daarnaast is het op dit moment enkel op 1 digitaal bord aangegeven dat je de parralel baan kan pakken.

Richting Den Haag staat er enkel op de parralel baan vaak meer file omdat het verkeer dat Leiden verlaat en het verkeer op de parralel baan moet invoegen op 1 baan. Maar dat gaat hopelijk snel veranderen.

Richting Amsterdam is het lachen op de parralel baan naar de mensen die op de hoofdrijbaan in de file staan. Maar ik merk al wel dat het daar steeds drukker wordt en erg file gevoelig is.

Hoe het nu is gedaan is zeker niet de juiste oplossing. Maar terug draaien gaat lastig worden.
Gewoon een kwestie van wennen. Op de A12 tref je dit ook een aantal keer. Onder andere bij Driebergen.
Ik ree er ook van de week en werd met een pijl één baan naar links verwezen.
Vervolgens had ik dus door dat ik niet meer mijn afrit naar de N11 kon nemen en 4-5 kilometer door kon rijden naar de volgende afrit.
Ook de files die er niet meer waren zijn weer terug, ik heb altijd het idee gehad dat het er 2×5 banen zou worden.
3 hoofdbanen en 2 parallel banen.
@HZW: ook hier geldt kijken….
Rijdt hier zelf dagelijks en herken je probleem niet.
Dit is weer een gevalletje van veel geld uitgeven zonder een beter resultaat.
Voorheen was het een file drama daar en dat wordt het nu weer.
2 rijbanen is te weinig op elke Nederlandse snelweg, en geeft met zekerheid files.
Je kunt het live zien gebeuren via: http://www.vid.nl/Camera/stream/cam_108
@dedikke: grappig (of niet eigenlijk)…ik kijk dit 1 minuut en zie 5x iemand op het laatste moment van rijbaan veranderen, waarvan twee keer redelijk gevaarlijk (eentje was een vrachtwagen die m er nog ff tussen gooit)
5x binnen een minuut om 20u ’s avonds en de spits dus al over is, kan je denk ik wel zeggen dat ze een groot probleem hebben!
Verkeerswegen en -knooppunten moeten intuitiever worden zodat ook de niet frequente bezoekers vlot kunnen passeren zonder te moeten “wennen” aan 1001 specifieke situaties.
Als die 3e baan er nou gewoon was gebleven met de parallel baan er bij..
Ik kom vanuit Den haag en draai de N11 dan op.
Op de borden staat bij herhaling aangegeven dat de afslag 2 uitritten betreft dus dat is al vrij duidelijk.
Wat ik alleen niet snap is waarom die parallelbaan dan 2 rijstroken + afrit heeft.
Zowel in het weekend als doordeweeks is dat stukje iig super rustig terwijl het op de hoofd rijbaan “proppen” is.

Overigens gaat de situatie aan de andere kant ( ri. den haag ) nog eens op de schop ( de oprit vanaf de N11 ri. den haag gaat dicht )
Dat belooft wat als in 2016 of zo de A12 op/afrit van Gouda verlegd gaat worden. Ook zo’n bureaucratische oplossing. Vanwege (terecht) protest hoef je niet die omrijroute te nemen, maar kun je gewoon de oude invoeg blijven nemen. Dat wordt pas wennen! En dus file!
Misschien is het verstandig dat de klagers eens gaan kijken naar de borden boven en naast de weg ipv blind te varen op de Navigatieslet….
@406_v6: Helemaal eens! Kijken en vooral vooruit kijken is lastig voor mensen hier. Komt doordat ze vaak een petje op hebben.
@406_v6: agreed. als je borden leest is er echt helemaal niets aan de hand… als je op routine rijdt ben je levensgevaarlijk…
Bij de A2 thv Eindhoven was er na de herinrichting met parallelbaan ook gedonder. Nu niet meer. Heeft tijd nodig?
Kijk voor de gein ook de webcam van de VID op dit punt, ook wel de A4 deathcam genoemd. Niet normaal hoeveel bijna-ongelukken/ongelukken hier gebeuren. http://vid.nl/Camera/stream/cam_108

Wat mij betreft is RWS echt flink falende in deze.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).