Nog eens 1,6 miljard euro op wegen bezuinigd, verrassing?

Auteur: , 42 Reacties

Het is een beetje heel erg een open deur, maar de kaasschaaf gaat nog eens over elk overheidsbudget, dus ook bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Tot 2028 is er 1,6 miljard euro minder beschikbaar voor wegen en spoorprojecten.

Nederlandse wegen anno 2020

Nou is die dik 100 miljoen euro per jaar waarmee het AD vandaag dramatisch uitpakt nog niet het einde van de wereld, dit is slechts een klein percentage van het gehele budget. Wel willen we de gelegenheid aanpakken om een voorstel te doen: in het kader van het feest der nivellering heeft iedereen altijd de mond vol over ‘eerlijk delen’. Welnu, het is niet meer dan eerlijk dat de automobilist in ieder geval een percentage van zijn uitgaven terugziet, nietwaar?

Daarom lijkt het ons een goed idee om een minimumpercentage vast te stellen: in ieder geval 25% van wat de Staatskas ontvangt aan accijnzen, BPM en overige specifieke belastingen, moet terugvloeien naar de aanleg en onderhoud van nieuwe wegen. Van elke euro die je als automobilist betaalt hoef je dan slechts 25 cent terug te zien in het wegdek, wat betekent dat een whopping 75% van het geld aan andere zaken besteed kan worden. Klinkt eerlijk genoeg, en niet heel veel gevraagd toch? Er zijn staatsburgers die voor lagere belastingtarieven hun thuisland ontvluchten.

Het spreekt vanzelf dat in het geval van snelwegonderhoud de rechter-rijstrook volledig genegeerd wordt. Hier dienen alle vrachtwagens (zo lang er geen tolsysteem oid is) en 14%-bijtellers met hun griploze eco-bandjes te rijden. Als je te beroerd bent om een beetje wegenbelasting en BPM te betalen, dan rij je ook maar op wat minder verzorgd wegdek dan je collega-automobilisten die wél fors de knip trekken. Immers, als je in een chique restaurant na 4 gangen niet meer dan de prijs van een happy meal wilt betalen, dan wordt dat ook niet gepikt. Zie het als een extra stimulans om een echte auto te kopen, vooral wanneer er file op de rechterstrook staat en de rest wél rijdt. Bovendien: premium auto’s rijden bagger op slecht wegdek, dus dat kan je ze niet aandoen.

Tot slot: laten we ons ook focussen op het positieve, zoals je ongetwijfeld eerder deze week hebt vernomen gaat de verbreding van de A27 bij Amelisweerd naar 2×7 rijbanen gewoon door, dus er wordt nog heus wel geïnvesteerd in de weg. Voor steunbetuigingen aan de 12 bomen die hiervoor op brute wijze het veld moeten ruimen verwijzen wij naar het condoleanceregister dat de Utrechtse GroenLinks-fractie hiervoor gaat openen.

Heeft er iemand nog meer suggesties hoe we het wegenonderhoud betaalbaar kunnen houden? Misschien een grootschalige inzet van de inmiddels meer dan 600.000 werklozen? Of is dat te makkelijk gedacht?

Update – we doen het goed! Geklaag over belasting blijkt populair.42 reacties

LOL!
@benzinehoofd: Idd LOL, want overal word op bezuinigd behalve op de lonen van die ministers die blijven maar stijgen.
@bullgod76: een minister krijgt nog niet eens echt goed betaald hoor ! Persoonlijk ben ik de mening toegedaan, dat ministers en staatssecretarissen ‘in het landsbelang’ veel meer moeten verdienen; we zijn meer gebaat bij het hebben van ‘staatsmensen’, dan van ‘2 walletjes etende overheidsambtenaren’. Koppel hun salarissen dus op het hoge niveau van het bedrijfsleven..verlaag daarentegen wel het salaris van de andere blauwe-stoeltjes-smurfen in het kabinet…de zogetene zeteltjesbezetters.
Update: belasting*. Wat een zeikert ben ik toch ook.
In deze tijd lijkt ’t me beter om het bestaande wegennet op peil te houden, en niet naar ’t verbreden(lees prestige) van de A27.
@MARS: Inderdaad! Er zijn nu al genoeg wegen in een slechte staat die wel eens gefixed mogen worden.

Daarnaast, 2×7 banen? Dat is wel bizar. Ik denk dat 2×4 banen toch echt wel genoeg zou zijn.
@widodh: Die liggen er al en blijken dus niet voldoende. Ken eerst je feiten alvorens op ‘nog meer asfalt’ af te geven. ;-)
@widodh: op dit moment liggen er 10 rijstroken. Een keer 3+3 en een keer 2+2.
Goed geschreven artikel Smoke!!
geweldig stuk.

Ik dacht trouwens dat elke euro die door de belasting gecashed wordt aan de vervoers/transport sector (incl verkeersboetes) ook daadwerkelijk aan de infrastructuur en milieu werd uitgegeven.
@melkkoe:

Haha als dat zo zou zijn, zou je nickname nergens meer op slaan, en zouden de files een stukkie korter zijn.
@melkkoe: dat was zo onder Eurlings, inmiddels niet meer met de PvdA in het kabinet…
@melkkoe:
Hoe denk je dat al die ‘Leuke projectjes ‘ gefinancierd worden?
De bus kan rijden?
Mooi, komen jullie op Belgisch “niveau”…….wat wegen betreft.
@ericc: nee, dan zouden we doelbewust de komende 10 jaren ons wegdek moeten kapotslaan….
ze waren al zo lekker bezig maar nu zit het tot hier we betalen al wegenbelasting wie zijn zij om te zeggen om dat ineens aan iets anders uit te gaan geven .
als zij 1.6 miljard bezuinigen wil ik ook minder wegenbelasting betalen
@florianvk: …en doe eens een beetje zelfstudie naar het fenomeen ‘Europese eenwording’….
@florianvk: Ze (de politici) zijn je te slim afgeweest. De wegenbelasting heet al jaren houderschapsbelasting. Het heeft dus niks meer met het wegen onderhoud te maken. Kan ook niet, want het geld dat er opgehaald is zo ontzettend veel meer dan er voor wegen onderhoud nodig is, zou je dat allemaal voor de weg inzetten kun je nergens meer rijden omdat er overal wegwerkers in de weg staan om de gouden wegbelijning aan te brengen.
@mashell: kijk dat is wel heldere taal .
maar klinkt inderdaad logisch ;)
We geven wel vaak af op de Nederlandse wegen, maar als ik vanuit het buitenland Nederland binnen kom rijden dan is het verschil bijna schrokkend van hoe goed en mooi het er hier allemaal bijligt. Mag ook wel eens gezegd worden.

Die €100 miljoen p/j zal daar weinig verandering in brengen denk ik…
@Rick-dos: De snelwegen wellicht, maar veel lokale wegen (vooral hier in Zeeland) beginnen toch echt wel van slechte kwaliteit te worden.
@widodh: Hoewel lokale wegen in vergelijking met lokale wegen in andere landen ook niet slecht is, zijn de verschillen tussen A-wegen en N-wegen vaak groot.

Kan natuurlijk komen dat provincies en gemeentes andere prioriteiten hebben.
Misschien dat we alle wegen onder rijkswaterstaat moeten scharen.
@Rick-dos: helemaal gelijk.. De Nederlandse wegen behoren tot de beste van Europa.. Met als enige nadeel de drempels en bloembakken in de bebouwde kom.. En de overmaat aan snelheidscontroles..
@fj272: Dat zeg je nu wel maar ik irriteer me eerlijk gezegd meer aan de flitskasten in Frankrijk dan in Nederland. Weet niet wat ze daar gedaan hebben maar het lijkt wel alsof die dingen tegenwoordig om de 500 m staan daar. Vroeger kon je nog lekker doorjakkeren in Frankrijk.
@Rick-dos: Dat klopt. Voor al bij de grotere steden barst het van die dingen. Op de doorgaande snelwegen worden ze doorgaans ruim van te voren aangegeven, dat dan weer wel.
Overigens heb ik uit Frankrijk nog nooit ook maar één snelheidsovertredingsboete ontvangen.
@lemans96: Ben wel een paar keer staande gehouden en dat is dan wel weer het verchil; tik liever daar een bekeuring voor te hardrijden af dan hier. Paar jaar geleden aangehouden omdat ik 160 reed waar 130 was toegestaan. Moest €90 aftikken. Stond echt versteld.
@Rick-dos: Grappig, mij is precies hetzelfde overkomen, ergens richting Alençon stonden ze van af een taluud te laseren.
Ook zo rond 160/170 en inderdaad 90 eu aftikken. Ik had het niet op zak maar de heren waren niet te beroerd mij even naar de dichtsbijzijnde pinautomaat te escorteren…
@Rick-dos: Dan kom je waarschijnlijk niet van uit Duitsland binnen rijden…
@lemans96: Jawel, vaak genoeg. Als je bijvoorbeeld de overgang bij Arnhem of Maastricht neemt dan zijn de wegen in Duitsland niet slecht maar vaak is het wegdek daar niet zo strak als in Nederland. Als je ook wat verder Duitsland ingaat dan doen ze vaak ook niet onder voor de betonplaten in België. Wat wel perfect is in Duitsland zijn de raststätte. Daar kan Nederland nog een voorbeeld aan nemen.
@Rick-dos: Behalve dan weer Oost-Duitsland, daar is na de eenwording zo’n beetje alles vernieuwd.
@Rick-dos: Die betonplaten zijn inderdaad rottig. Voor de rest staan ze zich er wel op voor om het beste snelwegennet te hebben en ik ga daar een eind met ze in mee.
Inderdaad, die raststättes kunnen wij hier nog een puntje aan zuigen.
Nouja.. die 25% zitten we wel ongeveer op volgens mij. Nu 6 van 20 miljard, komende jaren wordt dat dus een bietje minder. Zitten we nog steeds boven de 5 miljard.

Ik vind het niet veel maar meer uitgeven aan de wegen, behalve voor hele grote verbredingen, zie ik het nut ook niet zo van. Al dat luxe asfalt is het geld ook amper/niet waard.
@megakix laten we het anders doen ….. jij mag mij zeggen wat de europese eenwording hier mee te maken heeft .
LOL, super mooie foto van een Nederlandse weg. In Wallonië kom je dat soort wegen ook tegen!
Uitstekend stuk, beste Sir smokalot. Het is pas sinds Camiel Eurlings dat er eeeeindelijk weer ‘ns fatsoenlijk aan ons wegennet word gewerkt. Voor die tijd is er decennia lang niets meer gedaan dan het absoluut hoognodige aan het onderhoud van ons wegennet en heeft onze roverheid de mega-inkomsten uit alle voertuigbelastingen stukgeslagen op allerhande zaken BEHALVE ons wegennet(de exhorbitante kosten van Gatso flitsdozen, trajectcontrolefuiken en dure mobiele flitsbrigades zijn daar uiteraard WEL van betaald).
Ondertussen doet de automobilist het in dit land verder nooit goed.
We rijden te vervuilend(vele malen schoner dan 20/30 jaar terug, maar goed), te hard, te veel en zijn niet bereid om meer met dat o zo fijne(en peperdure) openbaar vervoer te reizen…
Aan de andere kant, wij als automobilisten laten het ook maar allemaal over ons heen komen en mekkeren alleen maar een beetje als we het ergens niet mee eens zijn. Verder stemmen we de eerstvolgende keer weer net zo hard op de autohaatpartijen(GL, PvdA, D’66 en SP) als voorheen. Dit terwijl, als we gezamelijk zouden zeggen: ‘Tot hier en niet verder’ en bijvoorbeeld massaal één dag met z’n allen de auto zouden laten staan, de misgelopen belastinginkomsten aan brandstofaccijnzen en de totale chaos in het openbaar vervoer onze bestuurders rap op meer automobilistvriendelijker ideëen zou brengen. Maar ja, ‘als’….
Hoeveel kost het de staat om zo’n wegenbouwer in de ww/steun te houden?
@norge:
30% minder….
@norge: :)….ieder door de overheid aanbestede klus kost ALTIJD het dubbele van de afgesproken inschrijving….kortom, inderdaad, dumpen in de WW dan maar.
Ik voorzie een gouden toekomst voor Citroëns hydraulische veersysteem.
Gewoon weer aan de nieuwe BX’ gaan werken mijnheer Citroën.
@desjonnies: Ik zat tijdens het schrijven inderdaad aan de C6 (ook niet heel vervelend afgeveerd) te denken :) Daar kan je nog eens een rechterstrookje mee pakken.
Bedrijven in de private sector kunnen alle weg benodigdheden voldoen zolang er genoeg vraag naar is bij mensen.

Een grote overheid is helemaal niet nodig.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).