Officieel: de F1 is overgenomen, maar wat doet Bernie? [updated]

Auteur: , 35 Reacties

Nu de kogel door de kerk is, zijn we vooral benieuwd naar de rol die Bernie Ecclestone in de toekomst krijgt.

Officieel: de F1 is overgenomen, maar wat doet Bernie?

Lang verhaal kort: Liberty Media heeft bevestigd dat het de aandelen van CVC overneemt voor een bedrag van in totaal 8 miljard dollar. Liberty hoopt de deal begin komend jaar af te kunnen ronden en het bedrijf neemt in eerste instantie 18,7 procent van de aandelen in handen.

Hoe hij het heeft geflikt weten we niet, maar Bernie Ecclestone zal in elk geval aanblijven als directeur. Er gingen een poosje geruchten dat de grijze F1-baas met pensioen zou worden gestuurd, terwijl hij zelf stellig verkondigde dat hij en alleen hijzelf bepaalt waar ‘ie naartoe gaat. Wel, dat is gebleken.

Desalniettemin ligt het in de lijn der verwachting dat binnen de F1 dingetjes gaan veranderen. Ecclestone is, zoals bekend, wars van moderne (sociale) media en op dat vlak zouden er wat dingen in de sport gewijzigd worden. Overigens moet de overname nog wel worden goedgekeurd door de FIA (tevens aandeelhouder Formule 1) en de mededingingsautoriteiten.

UPDATE: Volgens de laatste berichten wil Liberty Media de teams meer betrekken bij het exploiteren van de Formule 1. Hoe een en ander precies handen en voeten gaat krijgen is nog niet bekend, maar teams zouden zelfs aandeelhouders kunnen worden.35 reacties

Geld is macht, daarom wil Bernie blijven…
@smoked: Daar hoeft Bernie niet voor aan te blijven, wel voor het gevoel van macht, geld heeft ie al.
@granlusso: Dat weet ik, ik bedoelde alleen omdat ie zoveel geld heeft gewoon wil laten zien dat hij machtig is en wil zijn.
Het is een oude boef. Maar toch geweldig dat hij dit nog doet. Zou ik ook willen op mijn 85e. Gewoon aan de touwtjes trekken. Never retire!
@pomoek: die leeft om te werken of werkt om te leven. Ik weet het niet meer. Diep respect voor de man maar ik zou het niet doen.
Mede dankzij Bernie is F1, wat het nu is.
@martinus: Kun je nagaan hoeveel beter het zou zijn zonder Bernie.
@mashell: Meer macht bij de teams, zonder ‘capo’ die boven de teams staat maakt de sport niet percé beter.
@martinus: de macht hoort niet bij de uitbater van de TV rechten (bernie), niet bij de teams maar bij de FIA.
@mashell: idd. Zonder bernie zou er nog een F1 race in Turkije zijn of op andere plekken waar veel fans komen. Ja ik weet dat er wat verdient moet worden.
via iPhone app
@martinus: ik weet niet of dit nu een compliment of een sneer is :)
@apriliarsv: Een feitelijke constatering. Bernie is de capo tussen de teams, fia en circuits geweest.
@martinus: en daar moeten wij blij mee zijn?
@dewaarheid388: Nee, het is dewaarheid.
Hij mag 3 jaar aanblijven las ik ergens.
Dat betekent dat hij een zak geld krijgt om hervormingen door te voeren en als ‘klootzak’ het toneel verlaat.

Daarna komt er een opvolger die de ‘beste leider mogelijk’ zal zijn.


Je weet wel, zoals het altijd gaat bij overnames…
@awesome: als.hij die 3jaar nog kan vol maken de beste man is dan 88
Ik vewacht overigens dat het goed nieuws is voor Ziggo klanten.

Liberty Media > Liberty Global > Ziggo

De uitzendrechten zullen peanuts zijn voor de dochterondernemingen van Liberty, aangezien ze straks volledig eigenaar zijn.
Het is vast amper te kopen voor een zender als SBS, goddank! (never forget Victor Brand met de stomme spelletjes)
@awesome: Je zit aardig in de buurt alleen zijn Liberty Global en Liberty Media zuster bedrijven. Ze hebben dezelfde major shareholder.
Wie moet de formule 1 gaan leiden na Bernie, suggesties?
Ik begin met Victor Muller.
@kobus1967: Donald Trump
@kobus1967: Jenson Button.
@kobus1967: Christian Horner is hier in het verleden al eens voor getipt dacht ik ergens gelezen te hebben.
@kobus1967: Niki Lauda
@kobus1967: Het antwoord lijkt Chase Carey te zijn. Zakenman, huidige vice-president van 20th Century Fox en tevens verantwoordelijk voor de opzet van Fox Sports. En bezitter van een iconische snor.
Wat een baas!! respect voor deze man.
Toch een slechte zaak dat Amerikanen de zaak in handen krijgen. Zullen dus meer races volgenen in de US denk ik. En ze gaan waarschijnlijk ook wel iets verzinnen om meer reclame tijdens de race te kunnen maken…
@trustmeiamanengineer:

Europa is apathisch.
simpel, Amerikanen ondernemend, je kunt zeggen wat je wilt maar het is zo.
de Le Mans klasse is al jaaaaren in Amerikaanse handen als American Le Mans series qua rechten, daar merk je weinig tot niets van
@trustmeiamanengineer: Ik denk dat het wel eens goed uit zou kunnen pakken. Amerikanen zijn van oudsher mensen die heel trots op hun heritage en roots zijn. Als ze op die manier de F1 gaan runnen, hoeven we niet te vrezen dat belangrijke banen als Monza of Spa verdwijnen.
Agja, waarschijnlijk gaat dit veel duurder uitpakken (zoals Fox deed met Eredivisie).
Bernie gaat net zolang door tot hij in het harnas sterft, op de dag dat Max wereldkampioen wordt valt Bernie tijdens de prijsuitreiking op het podium en zal zeggen: Ik wilde dit toptalent nog wereldkampioen zien en blaast dan zijn laatste adem uit…
@pinut187: *zien worden
Wat Bernie gaat doen is op dit moment niet duidelijk. Zoals @awesome al zegt wordt er geschreven dat hij nog 3 jaar mag aanblijven. In die drie jaar zou zijn opvolger klaargestoomd worden voor het grote werk. Een logische stap als je het mij vraagt, want als er iemand weet hoe de F1 gerund wordt en waar de haken en ogen zitten is het Bernie wel. Anderzijds meldde Eddie Jordan, doorgaans zeer goed ingevoerd en een goede vriend van Ecclestone, dat Bernie wellicht zijn laatste race als F1-supremo al achter de rug heeft. Het blijft dus even afwachten, maar ik zet mijn geld op die overgangsperiode waarbij Bernie iemand anders klaarstoomt.
Bernie heeft overigens zelf 14% van de aandelen in bezit. Zelf heeft hij 5%, en via zijn familietrust heeft hij nog eens 9% in handen. De kans dat hij in enige capaciteit bij de sport betrokken blijft is dan ook best groot.

Verder is het wel een interessante deal. Bernie zou opgevolgd worden door Chase Carey. Deze amerikaan (met toffe snor, google hem maar eens) is op dit moment vice-president van 20th Century Fox en heeft in het verleden het concept Fox Sports opgezet. De man heeft dus wel al wat ervaring met sport naar de kijker brengen.

Onder het bewind van Carey zou er volgens James Allen (doorgaans ook zeer goed ingelicht) het nodige moeten veranderen. Het is natuurlijk even afwachten in hoeverre het mooie praatjes zijn en in hoeverre Liberty het daadwerkelijk gaat uitvoeren, maar als die veranderignen er komen zou dat wel eens heel goed kunnen uitpakken voor de sport. De belangrijkste ideeën op een rijtje:

– Het verdienmodel moet op de schop. Op dit moment betalen circuits tientallen miljoenen om een race te mogen houden. Dat bedrag moet aanzienlijk lager worden, waardoor het voor de circuits makkelijker moet worden om winstgevend een Grand Prix te organiseren. In ruil daarvoor verlangt Liberty dan wel een percentage van diezelfde winst. You win together, you lose together.
– Aansluitend daarop moeten de tribunes vol, en dus de ticketverkoop omhoog. Om dat te bewerkstelligen moeten de ticketprijzen omlaag. Onder de huidige omstandigheden kunnen de circuits dat financieel niet verantwoorden, maar binnen het nieuwe stelsel moet dat door die lagere fee wel en de hulp van partners van Liberty Media wel te bewerkstelligen zijn.
– Teams krijgen de mogelijkheid zelf ook een aandelenpakket aan te schaffen. Op dit moment is het zo dat vrijwel alle teams hun eigenbelang boven het belang van de sport kiezen. Om daar verandering in te brengen krijgen de teams de kans een aandelenpakket aan te schaffen. Het idee daarachter is dat hoe groter jouw belangen zijn, hoe meer je in het belang van je bezit handelt. De aandelenpakketten zouden zo opgebouwd/geprijsd moeten worden dat ook de minder vermogende teams mee kunnen doen.
– Betere online aanwezigheid. Bernie heeft het internet en social media jarenlang afgezworen omdat dat volgens hem vooral door jongeren gebruikt werd die toch niet de financiële middelen hebben om die Rolex te kopen of met Etihad te vliegen. Liberty Media denkt daar anders over en wil ook de jongere fan aanspreken door de online aanwezigheid te verbeteren. Denk hierbij niet alleen aan een verbetering van wat nu aangeboden wordt qua live data, race highlights en dergelijke, maar ook een streamingservice om (ook oudere) races nog eens terug te kunnen kijken. FOM heeft een gigantisch videoarchief, en Liberty vindt het zonde om dat te laten verstoffen.
@Edge: “Zoals ik het lees willen ze dus meer promotie en marketing (lees : reclame) maken, betere spreiding van de digitale content wat nu nog maar een klein percentage van de opbrengst is (lees: je mag nog meer gaan betalen voor de rechtstreekse beelden EN opgenomen beelden), meer commerciele samenwerking (lees: geld) , meer sponsering (lees: nog meer geld) en meer generen digitale inkomsten (lees: nog eens meer GELD!!). Maar ze willen dus de SPORT naar een hoger niiveau tillen…”

Dit las ik zojuist op FB. Zo zou je ook kunnen bekijken…
Ik zal blij zijn als de man weg gaat, maar eerlijk is eerlijk, voor iemand van zijn leeftijd doet hij het ongelofelijk goed.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).