OM vervolgt 6 ambtenaren ivm aanbesteding Defensie/Politie [updated]

Auteur: , 53 Reacties

Twee Golfjes van de pliesie De dubieuze gunning van politie- en legervoertuigen in 2010 krijgt een staartje. Het Openbaar Ministerie meent voldoende bewijs te hebben om ten minste 6 ambtenaren wegens corruptie te vervolgen.

https://static.autoblog.nl/images/wp2014/politie-golf.jpg

Een kleine geheugenopfrisser: in 2010 won importeur Pon een aanbesteding voor politie- en legervoertuigen, waarbij direct stemmen opgingen dat de zaken niet helemaal eerlijk waren verlopen. Dit leidde in 2011 tot een onderzoek, en uiteindelijk in 2014 tot een officiële corruptiezaak waarna de inkoopafdeling van de politie onder de loep werd genomen.

Vervolging

Vandaag maakte het OM bekend op basis van een onderzoek van de rijksrecherche twee politieambtenaren en vier ambtenaren van defensie strafrechtelijk te gaan vervolgen.

Niet alleen ambtenaren, maar ook automobielbedrijven en medewerkers van deze bedrijven liggen onder een vergrootglas. Een beslissing over eventuele vervolging van de in totaal 47 verdachten wordt later genomen. Als ‘smeermiddel’ (voer hier uw Volkswagen + smeermiddel-grap in) zou onder andere goedkope lease- en huurconstructies zijn opgeworpen, korting op onderhoud, het gebruik van tankpassen, aannemen van winterbanden en (verre) buitenlandse reizen, waaronder geheel verzorgde meerdaagse cruises op de Middellandse Zee. Klinkt als een pretpakket waar een Fyra-inkoper bijna jaloers op zou worden, nietwaar?

Volgens het OM hadden de onderzochte aanbestedingen betrekking op de aanschaf van 1667 VW Amaroks met bijbehorend onderhoud voor defensie en 1330 personen- en bedrijfsauto’s per jaar voor de politie. Voor de mensen in het verdachtenbankje hebben ze – off the record nog een kleine boodschap. Word…vervolgd (sorry, die was te makkelijk).

UPDATE: We hebben contact gehad met de persvoorlichter van het Landelijk Parket en deze meldt ons dat de overige verdachten werkzaam zijn bij PON, Renault, Peugeot en enkele leasemaatschappijen. De rol van PON lijkt echter wel het grootst in deze zaak, te meer omdat deze importeur uiteindelijk beide aanbestedingen binnen wist te halen.53 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Maak je geen zorgen autobloggers ik zit al in het vliegtuig naar de Kaaimaneilanden!
@audirijder: wacht nog effe .. Anders loop je een gouden handdruk mis ..
@lincoln: Ik kies eieren voor mijn geld.
@audirijder: kan je niet beter goud kiezen voor je geld?
Kan het zijn dat er bij het aantal politie auto’s een nulletje is weggevallen?
@noodles:
Ah, ik zie de verwarring al, het gaat om 13000 politievoertuigen totaal en om de vermeldde 1330 per/jaar.
Blijft nog steeds een lucratief zaakje dat riekt naar de misdaad.
Nou nou, wat een Zuid Amerikaanse praktijken in ons kikkerlandje.
@dutchdriftking: zou je niet verwachten hè? ;)
@rolov: Ach ergens weet je het ook wel, maar dat het op zo grote schaal gebeurd had ik dan weer niet verwacht. Ik dacht meer aan de horloges en etentjes.
@dutchdriftking: je zou verbaast zijn hoe corrupt de top Is en wat er allemaal gebeurt. Ze doen graag zo politiek correct met zijn allen maar het Is allemaal ons kent ons daar. En die gunnen het elkaar meer.
@dutchdriftking:
Ach, het is een publiek geheim dat er gesjoemeld wordt met aanbestedingen.

Vaak weten ze toch al van te voren met wie ze in zee willen gaan (waar in mijn ogen in sommige gevallen niks mis mee is, maarja de “Aanbestedingswet” he). Kwestie van het bestek zo schrijven dat er maar 1 (misschien 2) “winnaar” mogelijk is. En over het algemeen zijn die bestekken juridisch gewoon waterdicht. Allemaal volgens de regeltjes enzo.

Af en toe niet. En dan krijg je dit soort toestanden.
@Rob: Ik heb hier volgens mij eerder gelezen dat iemand daadwerkelijk de aanbesteding gezien heeft en daar onder andere instond dat de auto’s een DSG versnellingsbak moesten hebben…

Tsja…
@jaapiyo: ja klopt. Alleen maar volkswagen dingen stonden erin. Was gewoon van de gekke.
@jaapiyo:
He bekend geintje: het bestek zo schrijven dat er maar één winnaar mogelijk is. Het is de kunst als aanbestedende partij dit zo discreet mogelijk te doen ;-)

Letterlijk “DSG” in de aanbesteding zetten is dan niet heel slim. Staat iets over in de aanbestedingswet. Die ken ik gelukkig niet meer uit mijn hoofd ;-) Maar iets in de trant van “of vergelijkbaar” (simpel gesteld) erachter zetten will do the trick….
@Rob: Nee stond in, automatische versnellingsbak met dubbele koppeling. Toen had je alleen nog maar DSG, powershift en een paar andere die in een veel hoger segment zaten.
Wordt vervolgd was stiekem toch niet zo makkelijk als je dacht ;-)
Geen paniek jongens… dat is gewoon 120 tuintjes schoffelen in 25 graden.
Gesjoemel met aanbestedingen. Vriendjespolitiek. Corruptie.

Je. Verwacht. Het. Niet.
Hahaha KGB in het kenteken.
@purepet9000: Haha, scherp!
Ik zeg prima, dit laat mooi zien dat de overheid zelfreinigend blijkt te zijn en het hele apparaat dus goed functioneert. Corruptie is iets dat je niet uit de wereld krijgt, maar het moet aangepakt blijven worden
@knipperlichtje: Dat is ze helemaal niet. Denk bouwfraude, fraude bij UWV, fraude bij ICT projecten bij , liegen over de samenwerking van de AIVD en NSA, corrupte ministers en staatsecretarissen die aan mogen blijven, verdwenen foto rolletjes, etc. Die ambtenaren vinden het veel te fijn ‘als belangrijk behandeld’ te worden en in de watten gelegd te worden …
@dawwg: als de publieke omroep vermeende fraude naar buiten brengt is de staat wel zelfreinigend lijkt me. Het wordt pas een probleem als fraude niet ontdekt wordt.
@knipperlichtje: 6 pietluttige ambtenaartjes aan de schandpaal.

De Corrupticus Major gaat echter niet te snel uit z’n ivoren toren vallen…
Niemand die iets vindt van KGB op een politie-auto?
@alfablog: jawel purepet9000 vindt het grappig en lacht.
@alfablog: kgb bestaat al een decennia of wat niet meer. Het Is fsb geworden.
Mooi, nu de zaak goed opruimen en uitzoeken. En Pon verbannen uit elke mogelijk aankomende aanbesteding. Krijgen de mannen en vrouwen van de Politie en Defensie tenminste eindelijk fatsoenlijke wagens.
@trustmeiamanengineer:
Als je alle bedrijven gaat bannen die niet helemaal volgens de letter van de wet een aanbesteding hebben gewonnen, hou je weinig bedrijven over denk ik…….

En echt niet alleen de grote jongens als PON maken zich daar “schuldig” aan. MKB’ers worden er ook steeds beter in. Zeker nu de overheid MKB’ers “eerlijkere” kansen wil geven….
@Rob:
Als bewezen is dat een bepaald bedrijf de boel geflest heeft vind ik het terecht als ze de eerst komende 10 jaar uitgesloten worden.
Daar gaat ook een preventieve werking van uit.
@noodles:
Zogenaamd “strategisch” inschrijven is toegestaan. Tot op zekere hoogte. Maarja, hoe hoog is die zekere hoogte?
Het bewust manipuleren van het beoordelingssysteem mag niet. Maarja, wat is bewust?

Ofwel, het is een beetje een grijs en grauw speelgebied. En daar wordt gebruik van gemaakt, zowel door de aanbestedende partijen als de inschrijver (spelen met de prijsopbouw doet het altijd goed). Het is niet voor niks dat er steeds meer bedrijfjes opduiken die andere bedrijven helpen met het inschrijven bij aanbestedingen…..

Het is aan de rechter wat de grenzen zijn. En of ik het persoonlijk terecht vind dat manipulerende bedrijf geband moeten worden? Mwah, het is gebruik maken van het aanbestedingssysteem. Dat is een gevolg van en vind ik niet direct “erg” (het systeem is gewoon kut, maarja, wie ben ik?). Maar zodra we over steekpenningen, omkoping, paaien, chantage, etc., gaan praten…. Da’s corruptie. Dan mogen er slachtoffers vallen.
Leuk en grappig allemaal. Maar er zijn dealers behoorlijk door geraakt. De verantwoordelijke bij pon ook graag aanpakken.
@clarkson: De dealo’s die ipv een cruise op de middellandse zee een weekendje Texel hebben gegeven bedoel je?
@jaapiyo: Nee ik bedoel het stukje wat nu achter ”UPDATE:” staat. Maar dat begreep jij wel ;)
@clarkson: Idd, dit soort griekse praktijken zijn wij niet van gediend, achter de tralies met deze onzin.
De inkopers van de Fyra vind ik overigens regelrechte HELDEN.
Heerlijk hoe zij heel Nederland in de boot hebben genomen. Dat verzin je toch gewoon niet?

Briljant volk!
Voor straf levenslang in een Volkswagen laten rijden die gasten…..Zal ze leren…
@norge: wel in een aftandse Jetta (mk2)1.6 diesel met 4 bak in de kaalste uitvoering…
@406_v6: Mmm, die vond ik juist leuk om mee te rijden…
@norge: Een politie touran?
@henkhupelschoten: Denkt Caddy Life…
@norge: Oooh en in basis uitvoering! Top idee!
Kunnen ze zichzelf niet arresteren?
Hoe gaat ’t nu precies verder? Die Amaroks bij defensie zijn nog niet allemaal geleverd. Gaat de levering wel door? Toyota Hilux of Mitsubishi L200 waren natuurlijk een veel betere keuze geweest.
@stijnson: zie ik liever de Toyota Tundra met 4.3 V8 Hemi!!
PON op de zwarte lijst zetten en na dit contract nooit meer iets kopen. Boeven zijn het, of eerder criminelen want dit gaat om zoveel geld
@730ld: nou.. Dat zal denk niet gebeuren.. Kijk maar naar Van Vliet..
Lol Renault en Peugeot deden ook gewoon mee met deze praktijken. En vind de conclusie dat PON het hardst heeft gefraudeerd speculatie en ongefundeerd.
@audirs3: want een vriend van mij moest eens voor een grote horeca keten onderhandelen voor een nieuw bier contract. Van Bavaria kreeg hij een weekend Parijs, van Grolsch een weekend München, en van Heineken helemaal niks, maar gewoon een goed bod, en die laatste werd het. Dus ben benieuwd of PON wel de grootste ‘boef’ is geweest.
@audirs3:
Dat mag jij vinden, de bewijzen zeggen genoeg.
E39M5touring heeft die “aanbesteding” ooit gelezen en die was zo geschreven dat alleen PON daar aan kon voldoen.
Dat zijn de feiten en PON heeft de aanbesteding uiteindelijk gekregen. Zij zijn dus degene die het meest geschoven hebben.
Met jouw onderbuikgevoelens kunnen we verder erg weinig.
@noodles: Misschien hebben ze wel gedreigd met afgehakte paardenhoofden

‘meest geschoven’ is een aanname, met die onderbuikgevoelens kunnen we verder erg weinig
Het is gewoon slecht dat je agenten in een auto stopt die niet het beste is

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).