Waar kan je files verwachten in Spanje?

Auteur: , 19 Reacties

Menig 'Ollander blijft in de zomer steken in Frankrijk, maar echte bikkels (of Mokers op doortocht naar de ferries van Algeciras) rijden door Spanje. Lees dit door voordat je de Autovía opgaat.

Ay coño

Boetes
Ook Spanje kent flitspalen, die doorgaans wat sneaky verstopt zijn in met weelderige planten begroeide middenbermen en soms ook op bergstukken waar de snelheid om de één of andere reden is beperkt tot 100 of zelfs 80 km/u. Mocht je gesnapt worden en een bon krijgen (bijvorbeeld met een huurauto) – betaal hem dan binnen 20 kalenderdagen, want dan scoor je 50% korting. Dit kan overigens online, mits je een creditcard hebt.

Tolwegen
Een vignet kennen ze niet in Spanje, tolpoortjes wel. Toch is een flink aantal snelwegen nog voor kratis, en soms liggen ze pal naast de tol-equivalenten. Wie echt haast heeft doet er goed aan de tolwegen te pakken, maar als je een paar minuutjes later aan kunt komen zie ik niet in waarom je niet gewoon over de gratis stukken zou gaan. Op de verkeersborden wordt duidelijk aangegeven of je richting een tolweg rijdt of niet.

Autospotters die na een dagje Puerto Banús richting Málaga willen kunnen dit gewoon gratis doen, en ook Sevilla en Granada zijn uitstekend bereikbaar zonder langs tolhokjes te moeten.

Files
Over het algemeen is het asfalt royaal aangelegd, dus files zijn zeldzaam. Spanje is een groot land, met hele stukken niemandsland en haast woenstijnachtige condities. Soms vind je hier enorme 5-baanswegen waar geen kip op rijdt. Rond de grote steden is het vanzelfsprekend wel druk, zeker daar waar de infrastructuur en de knooppunten nog wel een stukje (broodnodige) modernisering kunnen gebruiken. Als je Sevilla voorbij moet is dit bijvoorbeeld het geval, de grote stad mist een fatsoenlijke Ringweg.

Madrid heeft deze wel, met vele vertakkingen, maar door de grote concentratie aan verkeer loopt het hier nog wel eens vast. Aangezien je in Spanje (afgezien van de Costa Brava/Blanca) echter weinig buitenlands vakantieverkeer hebt is het doorgaans (zeker buiten de spits) prima te doen. Ook voetbalwedstrijden, die in het seizoen tot grote opstoppingen kunnen leiden, heb je in de zomer niet.

De A7 aan de oostkant is een weg om in de gaten te houden. Benidorm bastards die richting Alicante/Murcia afrezien kunnen in de weekends nog wel eens stil komen te liggen. Mocht je op het heetst van de dag toch vastlopen, dan moet je hopen dat je goede airco hebt. Verder is het devies ‘tranquilo’, je komt uiteindelijk wel aan op het strand (met beachvolleychickies) van keuze.

Handige informatie over andere Europese vakantielanden vind je hieronder:

Foto: in de Spaanse file, uit het eigen archief.19 reacties

Afgelopen zomer naar Sevilla gereden via Salamanca over de E-80 nou je rijdt bijna de hele weg alleen.
Viel me wel op dat flitspalen vaak verstopt waren aan de einde van de tunnels.
Als je in het hoogseizoen naar Spanje gaat zou ik zeggen; mijdt de grote toeristische steden/trekpleisters. Het is gewoon niet leuk om nu in bijvoorbeeld Barca rond te banjeren. Doe dat lekker buiten het hoogseizoen joh. Het is niet voor niets dat de Catalanen toeristen beginnen te verafschuwen…..

Gelukkig is Spanje zo groot, dat je er ook een heerlijke vakantie kunt hebben zonder overspoelt te worden door Japanners met selfiestokken, schreeuwende Britten, Afrikanen die rommel proberen te verkopen of klagende Hollanders….
@Rob: beste rob, het laatste wat de catalanen doen is toeristen verafschuwen. de winst die ze in ongeveer 20 weken draaien leven ze het hele jaar van.
@gwnbmw:
Eens. Maar:
http://nos.nl/artikel/689697-inwoners-barcelona-zijn-toeristen-zat.html
http://www.volkskrant.nl/reizen/stop-op-toeristische-bouwprojecten-in-barcelona~a4095054/
http://www.vice.com/nl/read/de-strijd-in-barcelona-tussen-chagrijnige-inwoners-en-dronken-naakte-toeristen602
Etc., etc.

En ik (+ fam) ben eens in een relatief rustige toeristenperiode doodleuk geweigerd bij een restaurant in Barca. Omdat “toerist”. Gelukkig waren we met goede vrienden, rasechte Catalanen uit Barca, die net aankwamen lopen. Die heeft de ober even netjes op zijn Spaans, excuus, Catalaans (laat ze het niet horen) vertelt wat hij daarvan vond. Overigens met open armen bij de buurman ontvangen en heerlijk gegeten ;-)
@Rob: de laatste gaat hier dan ook weer over naakt lopers…
@gwnbmw: Lees je eens in. De roep op minder toeristen is zeer zeker aanwezig. Natuurlijk wordt er goed aan verdiend, maar het moet wel leuk blijven.
Gwn naar zuid spanje, in de buurt van andalusië niet te druk maar wel wat turismo
Hmmm, Spanje volgend jaar maar eens aan doen. Dit jaar blijf ik steken in Frankrijk.
Als het Spanje zal zijn, dan vlieg ik wel door naar de Canarische Weilanden ;)
Ik ben één keer met de bus naar Spanje gegaan, wat een elende.
En ik zit nog steeds te wachten op het advies voor Kirgizië deze zomer
Goed advies, wist niet dat er zoveel “undercover” flitspalen waren in Spanje. Ga er eens opletten deze zomer, dacht dat Frankrijk daar goed in was.
@miezemiez:
Je kunt je natuurlijk ook gewoon aan de maximum snelheid houden. Scheelt je een hoop “opletten”.

Maar hé, wie ben ik?
@rob: Ik vermoed Rob, aangenaam gozer!

Tuurlijk zal ik niet overal associaal doorheenjakkeren maar je zal maar net zien dat ik die stumpert ben die iedere keer op de foto gaat met 4km p/uur te hard.
@miezemiez:
Daarom: cruise control of de steady rechtervoet 10km/u onder de max. snelheid. Ja, die langzame lullo ben ik. Alvast mijn oprechte excuses, mocht ik jou 5 seconden in de weg zitten.

Liever nog rij ik gewoon met het vrachtverkeer mee, vaartje of 90 ofzo. Scheelt peut en is veel relaxter.

En oja, aangenaam. Het genoegen is geheel wederzijds.
Sowieso overal!
Lekker hoor daar in de file staan. Krijg je het in ieder geval niet koud

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).