Onderzoekers detecteren dronken bestuurders met lasers

Auteur: , 13 Reacties

Even vanuit de berm een laser door auto's jagen om te kijken of de bestuurder gedronken heeft. Dat kan dus gewoon.

Onderzoekers detecteren dronken bestuurders met lasers

Poolse onderzoekers hebben een lasersysteem gebouwd dat kan checken of er in een auto alcoholdamp aanwezig is. Door een laserstraal door de zijruit van een passerende auto te schieten, en deze via een reeks spiegels aan de andere kant van de weg te laten terugkaatsen in detectoren, scant het systeem de hoeveelheid alcoholdamp in het interieur.

Volgens de onderzoekers aan de Militaire Technische Universiteit van Warschau kan het systeem met deze gegevens iemands BAG (bloedalcoholgehalte) tot op een tiende van een promille meten. Althans, dat was bij een testopstelling het geval. Ze verwachten dat dit bij personen nog nauwkeuriger zal zijn.

Testopstelling van het lasersysteem

Testopstelling van het lasersysteem

Toch moeten we er niet op rekenen dat dit een waterdicht systeem zal worden. Immers, als de bestuurder broodnuchter aan het BOB’en is, en er tegelijkertijd een aantal beschonken passagiers in de auto zitten te hijgen, dan heb je al niets meer aan het meetresultaat. Iets dat de onderzoekers ook erkennen. Zelfs een open raam of een airconditioning kan al een vertekend beeld geven.

Toch kan het reguliere alcoholfuiken ondersteunen. Als iemand door de laserstraal rijdt, en er wordt alcohol gedetecteerd, dan wordt er automatisch een foto van de kentekenplaat doorgestuurd naar een agent 100 meter verderop. Die weet dan in ieder geval welke auto’s alcoholvrij zijn en niet aangehouden hoeven te worden. Scheelt toch een slok op een borrel.



13 reacties

Mooie uitvinding. Zatlappen horen niet op de weg. Maar langs de andere kant vind ik het toch maar een rare gedachte dat alles ‘zichtbaar’ of ‘controleerbaar’ wordt door middel van machines.
Dit kan nooit dienen om mensen te beboeten want als je dronken
Passagiers bij hebt zou je ook beboet kunnen worden .
@jovdv: Als je even had doorgelezen, hadden we jouw reactie ook niet hoeven lezen.
@jerry: slechte gewoonte alles maar half lezen :)
Zijn de Polen toch nog ergens goed in, behalve als een gek rijden en bezopen achter het stuur zitten!
Nogal logisch dat ze 100% accuraat auto’s net beschonken lui aanhouden, het is Polen..
Wel een eng idee dat ze dit zomaar kunnen controleren inderdaad, en ik ben er ook niet voor als ik zou mogen kiezen.

Ook al ben ik zeker niet voor de combi van drinken+rijden. Ik zie wel mogelijkheden om drankcontroles efficiënter te maken, je zou een drukkere/grotere weg kunnen pakken en alleen mensen waarbij het apparaat iets aangeeft kunnen controleren.
Je kan zeggen wat je wilt maar als dit werkt is het wel een verdomd mooi stukje toegepaste wetenschap.
Bestaat volgens mij al een klein jaartje, maar zal nu dus verder getoetst zijn. Echter is dit een pracht stukje schei- en natuukunde! Ik hoop dat ze dit snel invoeren!
Ik weet dat dit een blog is, maar 7 schrijffouten in dit kleine lapje tekst irriteren gewoon. Het komt simpelweg ongeīnteresseerd over. Kom maar op met de kritiek, maar het zou gewoon fijn zijn als de schrijver zijn tekst één keer zou nalezen om de schrijffouten eruit te halen. Niets meer dan een mening en ook daar is het een blog voor.
-edit: dank u, is aangepast-
Dronkelappen gaan dan maar met de ramen open rijden voortaan ;)
Als ik een tijdje niet heb gegeten hangt er ook een walm in de auto waar je U tegen zegt. Gaat ie daar dan ook op af? Of als ik de avond ervoor lekker aan de chili heb gezeten, ik noem maar wat.
Lekker met de raampjes open rijden of cabrio :D

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).