Ook Mr. Probz wordt etnisch geprofileerd

Auteur: , 184 Reacties

En daar is onze rapper op zijn zachtst gezegd niet blij mee.

Audi van Probz

Na die andere rapper, Typhoon (in zijn Outlander, weet je nog?) en Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer is ook Mr. Probz het spuugzat. Hij is namelijk ‘voor de zoveelste keer’ door de politie aan de kant gezet, omdat hij in een ‘te opvallende auto’ zou rijden. Op zijn Facebook zegt hij het volgende:

Gisteravond ben ik voor de zoveelste keer in mijn auto aangehouden zonder aantoonbare reden. Niet door het feit dat ik een (verkeers)overtreding beging, maar omdat ik in een opvallende auto reed die niet geheel in het plaatje zou passen. Tenminste, dat is wat ik begreep toen de politieagent die mij aansprak zijn conclusie had getrokken en tegen mij zei: ‘’het stereotype maak jij gewoon helemaal af’’. Nadat ik al eerder aangaf dat ik met alle plezier de benodigde papieren of informatie die hij nodig had ter plekke wilde leveren, bleek dit niet voldoende en werd ik verzocht achter de agenten aan te rijden voor een controle terwijl hij wees naar een viaduct een paar honderd meter verderop. Ik maakte duidelijk dat ik al op mijn bestemming was aangekomen en vroeg mij hardop af waar de controle plaatsvond en wat deze inhield, “doe nou niet zo moeilijk anders word je aangehouden!” werd al snel geroepen. Ik hield mij aan de snelheid, was niet met een stopteken aan de kant gezet, had zeker geen strafbaar feit gepleegd en werd hier ook niet van verdacht dus waarom werd dit aan mij gevraagd? Overigens reden er ook nog twee soortgelijke auto’s achter mij die compleet werden genegeerd.

Laat ik vooropstellen dat ik totaal geen problemen heb met verkeerscontroles en de autoriteiten in het algemeen. Echter, door de onprettige, dreigende sfeer en het aantal aanhoudingen zonder (aantoonbare) reden de afgelopen jaren kwam er bij mij wat frustratie los. Met als gevolg een kinderachtige en doodlopende discussie met de agent die inmiddels vergezeld was door 6 (beleefde) collega’s.

Een paar uur nadat ik was meegenomen naar het arrestanten complex te Zuidoost en mijn inmiddels gearriveerde advocaat (die mij verzekerde dat er geen enkele reden was om mij staande te houden), zat ik nu een pingpong wedstrijd te houden met de agent in kwestie, die ditmaal wél zijn verhaal op een respectvolle en niet-neerbuigende toon wist te brengen. Hij vertelde mij dat als ik zijn vriendenkring kon zien ik helemaal zou snappen dat dit niet was wat ik dacht dat het was (?). Ook zei hij dat hij eerst niet wist wie ik was of wat ik deed, terwijl dit natuurlijk helemaal geen rol zou moeten spelen. Niet lang hierna stond ik buiten en had ik de papieren broek terug geruild voor de mijne, in mijn rechterhand een bekeuring voor het niet opvolgen van de vordering en een zeer bittere nasmaak.

Ik deel dit verhaal met jullie omdat ik er een beetje klaar mee ben. Het feit dat ik een opvallende auto rijd mag geen reden zijn om mij aan te houden, iets wat inmiddels zeer frequent voorkomt. Daarnaast overheerst bij mij nu het het gevoel dat ik weer kon gaan op basis van bekendheid. Er zullen dus genoeg andere mensen zijn die een veel minder ‘prettige’ behandeling (zullen) krijgen op basis van stereotypering.

Liefde

Voor de mensen die ongetwijfeld in de comments willen gaan roepen “Wie is Mr. Probz??”, zal ik meteen even het gras voor hun voeten wegmaaien. Probz is geboren als Dennis Princewell Stehr. Hij werd onder meer bekend door de nummers Drivin, Who Are You, Waves en “Nothing really matters” en zijn samenwerking met hiphopartiesten uit de Verenigde Staten. Hij werkte samen met onder meer Alchemist, Joe Budden, Joell Ortiz, Scott Storch, Yukmouth, Grafh, Raekwon, Royce Da 5’9″, 50 cent, Chris Brown en Giorgio Tuinfort van Akon’s muzieklabel (Dank u Wiki) en houdt van dikke bakken. Juist ja, hij heeft deze moddervette Audi RS7 onder zijn kont.

Volgens de Amsterdamse politie werd de rapper helemaal niet staande gehouden vanwege zijn huidskleur, maar ging het om een algemene verkeerscontrole op de Bergwijkdreef in Diemen, en werden ook andere voertuigen naar de controleplek geleid. Mr. Probz weigerde de aanwijzingen van de agent te volgen, ook nadat “hem was uitgelegd dat hij aangehouden zou worden als hij niet zou meewerken”.

Goed, we zullen er ongetwijfeld nog veel meer over horen.184 reacties

Koop dan een skoda felicia als je dit zo erg vind
@papa: zal alvast een ;) toevoegen voordat de shit de fan hit
@papa: Doe normaal!!1!11!!
@papa: Wie vraagt om aandacht (dikke auto, door JD customs onderhanden genomen) kan het krijgen… Zelfde gevoel krijg ik met de “sterren” die zo graag op tv willen maar vervolgens zeuren dat ze geen privacy meer hebben in hun leven..
@papa: idd, nog nooit aangehouden in mijn gebakje, te hard op een 130 snelweg gereden ook niet .. Zal vast niet ‘cool’ genoeg zijn voor meneer ..
@papa: Fantastisch tx!. Mr. Probz staat(zal hij zweven?) niet echt in de realiteit van vandaag de dag geloof ik.
@papa: aah okey, dus hij moet zich aanpassen aan de politie met haar racistische praktijken? Deze man heeft zijn zuurverdiende euro’s uitgegeven aan iets dat hij mooi vindt. Nu zou hij dus maar een gebakje moeten gaan rijden om niet aangehouden te worden. De wereld op zijn kop heet dit. De politie zou eens moeten moderniseren en in hun software dingen kunnen verwerken als hoevaak een persoon/auto aan de kant gezet is en of deze persoon uberhaupt aan de kant dient genomen te worden. Als jij iemand 3 keer aanhoud op puur subjectieve, stereotyperende kenmeren en hier dan niks vindt, dan dien je diegene met rust gelaten te worden. Door dit soort domme onzin ontsnappen de echte zware jongens, die hebben dit soort onzin door en gaan of een gebakje rijden of zich totaal anders kleden etc. Well done, politie, geen wonder dat jullie van jongefen geen respect meer krijgen.

Naast dit etnisch profiteren, is er ook nog zoiets als je niet beschermd maar juist aangevallen voelen door de politie. Dit gebeurt inmiddels zovaak dat mensen de politie niet meer vertrouwen of hen als hulp zien. Is de politie er alleen voor kleurtje melkfles?
@amgsoixanttrois: Meneer, dat is geklets van een aardbei. Als de politie in hun systemen moet gaan zetten dat het allemaal klopt, dan is het einde zoek met de doelgroepers wanneer zij daar lucht van krijgen.

Stel je voor dat de doelgroepers (dit zijn met name de boeven die vele ellende veroorzaken met overvallen/inbraken/snelkraken e.d.) ervoor zorgen dat ze in zulke auto’s rijden en in de systemen staan als drie keer gecontroleerd terwijl het in orde was. Hoeft de politie dan niet meer te controleren?

Ja, etnisch profileren zal best voorkomen. Maar het wordt enorm opgeblazen door de media en media geile figuren zoals zulke rappers e.d. die vinden dat ze niet gecontroleerd hoeven te worden.

Dan heb ik nieuws voor zulke rappers en bekenden, koop dan een andere auto (lees simpel) wanneer je niet zulke aandacht wil. De politie kan er ook weinig aan doen dat de doelgroepers in dezelfde auto’s rondrijden.
@werf76: De uitdrukking “etnisch profileren” is door de linkse media uitgevonden en door tante Sylvana opgepakt en gepropageerd. Tot nu toe werd het gewoon “werkervaring van politie agenten” genoemd.
@werf76: jij kan je dat nooit voorstellen hoe het is om onterecht constant gecontroleerd te worden. Ten eerste omdat je zelf niet weet hoe het is om gediscrimineerd te worden door een land dat zegt iedereen als gelijken te zien. Ten tweede omdat jij niet in de positie bent om een dikke bak te kopen met legaal geld en dan alsnog elke week 3/4 keer aangehouden te worden op vermoedens van niks. Denk ff mee als het echt criminelen zouden zijn zouden ze dan uberhaupt zulke wagens kopen en als ze dat al deden denk je nu echt dat ze iets in die auto meenemen. Denk je dat een grote drugsdealer zelf 3 ton of 6 kilo coke in zijn kofferbak duwt. Daarvoor heb je chauffeurs in opel corsa’s, juist door dit soort domheid, weten de echte criminelen te ontsnappen aan controle.

Maar ja dat leer je niet in de witte upper-class wijken. Totaal wereldvreemd, pretenderen ontwikkeld en tolerant te zijn en ondertussen pigment en succes aan criminaliteit linken.
@amgsoixanttrois: wederom kan ik van Kooten en de Bie quoten aangaande jouw relaas. Allereerst kén jij de mensen die hier reageren niet persoonlijk, dus waar haal jij in Gods naam deze conclusies vandaan. Hoe weet jij wat hij (of ik) wel in niét meegemaakt hebben? Uit jouw worden blijkt dat jij je, net als Mr.Probz, je bij voorbaat achtergesteld voelt. Is dat het probleem van de maatschappij of jouw persoonlijke problemen? Ik denk het laatste namelijk. Jaren geleden toen ik 8 van de 10 keer aangehouden werd als ik met mijn Golf GTI G60 Scheveningen uit reed, vond ik het géén discriminatie. De agent controleerde of de auto mijn eigendom was, wenste me een prettige avond en ik kon door. Ik vond dat een veilig gevoel, want als de één of andere onverlaat mijn auto ooit zou stelen was de kans 8 op de 10 dat oom agent ook hem aan zou houden en de dief dus zou pakken. Had ik toen ook moeten gaan huilen omdat ik gediscrimineerd werd vanwege het litteken op mijn linker bovenarm? Ik snap echt niet dat dit soort watjes een platform krijgen om deze onzin te spuwen. Man the fuck up! Je rijd graag een auto van een ‘bepaalde reputatie” accepteer dan ook de negatieve gevolgen hiervan. De lusten, maar óók de lasten. En huilen? Dat die je maar op je moeders borst !
@amgsoixanttrois: oei! En vergeet ik nog. Die golf was anderhalf jaar oud en had ik -eigenhandig- verdiend door 60-70 uur in de week, keihard te werken. Dus niks “Upper-Class” maar “Blue collar as Fuck” dat ben ik. Voordat je wéér met allerlei vooroordelen komt die kant nog wal raken.
@bluebear: kant noch wal*

Je trekt zelf de meeste rare conclusies, maar goed. Ik staak deze discussie, een autochtoon met alle respect kan nooit weten hoe dat voelt. Wanneer een agent je aanhoudt en er doodleuk bij zegt een turk kan niet op een legale manier een mercedes rijden, dan wil ik wel weten of je dat als discriminatie ziet of niet.
@amgsoixanttrois: zoals ik al zei, bij voorbaat achter gesteld. Heb jij wel eens nagedacht over welke werkervaring een dergelijke agent heeft waar hij die uitspraak op baseert? Neem het jouw mede Nederturken maar kwalijk. Niet de agent. Die handelt uit ervaring. Al vind ook ik het niet chique dat hij een dergelijke uitspraak werkelijk maakt. Maar voel je vooral slachtoffer. Zoals ik ook mijn Turkse medewerkers voor jou als zij de “discriminatie-kaart” trekken: Als het hier nou allemaal zó KUT is?… Jij hebt (waarschijnlijk ook) twee paspoorten
Lever dan het paspoort in van het land wat jouw de mogelijkheden gegunt heeft en ga naar het land waar je eerste paspoort vandaan komt. Bij mij is er nog niet één gegaan. Ik vermoed dat ook jij ons blijft hier vervelen. En als het je te heet onder de voeten word, zeg je toch gewoon “ik ga deze discussie stoppen” autochtoon/allochtoon het maakt geen reed uit. Werken en normaal doen, dan krijg je genoeg gedaan in de Nederlandse maatschappij. -einde-
@bluebear: ik ben geeneens een Turk, maar goed.

Naast dat zal je mij nooit horen zeggen dat ik Nederland een slecht land vind of de inwoners niet mag etc. Ik ben dankbaar voor wat Nederland te bieden heeft.

Naast dat kan ik je met zekerheid garanderen dat ik meer aan de Nederlandse maatschappij zal bijdragen dan jij. Alleen al het geld dat ik aan belastingen etc uitgeef zal jij niet eens bij in de buurt komen, naast dat heb ik 3 master-diploma’s behaald. Dan nog krijg je zulke misselijke opmerkingen als lever je paspoort in etc. Puur om het feit dat ik bepaalde misstanden in deze maatschappij aankaart.

Niet al te lange termijn zal ik hier ook weg zijn, hopelijk. Dan heb je geen last meer van me en met mij gaan nog veel meer allochtonen met potentie weg uit dit land. Je kan bijdragen zoveel je wilt, nog steeds blijven ze je als minder zien. Puur en alleen voor die mensen moet je al een veel dikkere auto rijden, zodat ze lekker van binnen gaan branden.
@amgsoixanttrois: Ah, daar komt de aap uit de mouw, meneer voelt zich ” te goed” om door een simplele agent aan de kant gezet te worden vanwege mensen met het zelfde uiterlijk die wél de maatschappij tot last zijn. Meer bijdragen? Ik zet €80 miljoen om op jaarbasis, op jaar basis, met 82 werknemers in een bedrijfstak die jaarlijks goed is voor 65/70% van het Nederlandse bruto Nationaal product. AL mijn werknemers verdienen boven CAO en we hebben een verloop van minder dan 2% in de afgelopen 20jaar. Maar jij weet dit blijkbaar al. Want jij bent meer dan ik. Ik had geen pa die mij dure opleidingen cadeau kon doen. Die heeft ook zijn hele leven gebuffeld. Dus als we het over “upper-class” hebben (jouw woorden) dan behoor jij daar dus toe, maar verwijt je dat anderen hier. Zullen we nóg meer “piemel meten” ? Post je jaarsalaris even, dan link ik je even door naar mijn jaar rekening. Typisch. Hou me alsjeblieft op de hoogte wanneer jij besluit niets meer te beteken voor de Nederlandse maatschappij. Dan gaat bij huize bluebear de vlag uit en gaan we weer gewoon aan een 60 uurige werkweek beginnen. Graag!
@bluebear: vriend, alles wat ik heb, heb ik helemaal zelf moeten bekostigen. Niemand heeft het mij cadeau gedaan, maar ja jij kent mijn geschiedenis gelukkig al. Jij weet alles en ik mag geen kritiek hebben op Nederlandse misstanden, want dan zit ik in de slachtofferrol, ben ik ondankbaar en arrogant allemaal in een. Dan zeuren waarom er zulke verdeeldheid tussen mensen heerst.

Ik laat het hierbij, overigens respect voor je bedrijf etc. Dat zijn mooie cijfers.
@amgsoixanttrois: ik ben niet je vriend, nog je broer of je gab. Jij hebt het over misstanden, ik noem het verschil van interpretatie. Ik zie een verkeerscontrole als verzekering van veiligheid en bescherming van mijn eigendommen. Jij pretendeert dat racisme hier aan de grondslag ligt. Als jij je niet gedraagd tegenover de politie kan je represailles verwachten. Maar kom dan niet met een huilverhaal op feesboek. Als Jij én ik beide een politie agent beledigen of slaan zal de agent én zijn collega’s hetzelfde reageren. Daar ging dit verhaal om. I.m.o niets met discriminatie te maken, maar met het diva gedrag van een jongen die toevallig een moppie kan zingen. Die opmerking aan jouw adres van die agent is ongepast, zoals ik al zei. Maar zo’n zelfde agent heeft mij in het verleden ook uitgemaakt voor rotte vis om één van mijn uiterlijke kenmerken. Huil ik discriminatie? Nee. Lekker belangrijk. Die zak beweerde ook dat ik de 30 niet zou halen. Hij heeft geen gelijk gekregen. Ben reeds 47 lentes jong. Mijn punt is. Ik snap je frustratie, maar slechts tot op bepaalde hoogte. Laten we met z’n allen normaal doen. Dan komt alles best goed. Kan jij lekker met je AMG vlammen en ik met m’n S6 (RS6 was me nét een beetje té prijzig)
Maar probeer eens beleefd te blijven bij een controle. Een wijs man heeft mij heel vroeger al geleerd “je slaat mensen het hardst met fatsoen”. En geloof me, het werkt. Ze worden gek als ze jou niet gek kúnnen maken. Echt!
Geluk!
@bluebear: dat gedeelte van fatsoen geef ik je ook helemaal gelijk in! Dat moet je sws blijven doen, al maakt een agent lelijke opmerkingen of whatever, winnen ervan doe je toch niet. Dus om ze echt te raken moet je zoals jij zegt gewoon goed, beleefd gedrag vertonen, gaat ook alles een stuk sneller.

Prachtige auto die s6, denk dat mijn volgende ook een audi wordt.

Komt allemaal goed, succes!
@amgsoixanttrois: Geen enkele agent die dat zegt. Wel denken ze dat vele snotneuzen niet zulke auto’s kunnen veroorloven. Niet op legale wijze iig.
@amgsoixanttrois: en mijn excuses voor sommige spel fouten, de woord voorspelling heeft soms andere ideeën over de tekst dan ik.
@amgsoixanttrois: Ik heb nieuws voor je, ik zie vele doelgroepers in onverklaarbare dikke auto’s rijden in wijken en wonend in huizen waarvan ik denk “UHUH”.
Jij weet niks van mij maar ik beschik gewoon over legaal geld en heb inderdaad niet genoeg elke maand om überhaupt zo’n auto aan te schaffen. Maar het zal me verder een worst zijn, als een blanke sontneus ook in zo’n auto rijd, gaat hij ook gewoon aan de kant.
@amgsoixanttrois: wat een gelul van een dronken aardbei (om van Kooten en de Bie te quoten) Mr.Probz doet gewoon een duit in Sylvana’s populistische “discriminatie-kaart” zakje. Hij zal waarschijnlijk ook zijn feesboek pagina vol blaffen met ongenoegen als zijn geliefde RS7 uit de voortuin word gepikt, om een plofkraakje te zetten in de BRD, over hoe kut de PoPo’s zijn en hoe weinig de politie doet om zijn eigendom terug te vinden. Populistisch gezwam van iemand die zich, zonder aanleiding, achter gesteld voelt en de strijd aan gaat met de hermandad om zijn onterechte gelijk te halen. Die strijd verlies je altijd! Nothing has changed, really…
@bluebear: precies dat ??
@e36m3gt: ?? = !! Irritant dat je niet ken wijzigen?
@papa:

Zijn we dan zo diep gezonken ?

Deze man, ik ken hem overigens niet, geeft aan dat hij zich keurig heeft gedragen, geen bezwaar heeft tegen een controle en werkt keurig mee. Let wel : allemaal volgens hem.

De diender die hem controleert hoort over de nodige dosis mensenkennis/empathisch vermogen en intelligentie te beschikken om te begrijpen dat hij niet zo maar de eerste de beste heeft aangehouden voor een controle.
Tevens beschikt deze agent Dreutel over een database met informatie waar een normaal mens zoals u en ik niet over kunnen en mogen beschikken, met andere woorden : Agent Dreutel heeft de beschikking over genoeg materiaal om deze man zijn verhaal te toetsen.
En anders had hij even naar youtube kunne surfen, zelf een computer neanderthaler als ik kan dat, om naar een fillempie van deze Rapper mijnheer te kijken, hem te bedanken voor zijn medewerking en hem een prettige avond te wensen.
Helaas, de zorgzame samenleving, het totaal niet meer voor jezelf kunnen denken, je gezonde boerenverstand gebruiken, het lijkt wel of dat dit fenomeen juist bij vele overheidsdiensten niet meer bestaat.
Levens gevaarlijk, want voor hen ist befehl ein befehl !
Moet ‘ie gewoon een Alfa 159 gaan rijden, problem solved!
@hight96: is wel makkelijk voor de politie, grote kans dat hij dan toch al stil staat :D… Kom er maar in Alfa159iswelgoedhoorensitisflauwmenschen…
@hight96: Ja als je nickname ‘Mr Probz’ is past zo’n 159 er prima bij ;)
Het is gewoon zo dat juist de dealertjes in dure opvallende auto’s rijden. Ik zou mr. Probz ook niet herkennen. Het zijn toevallig de bekende personen waardoor dit als een maatschappelijk probleem wordt beschouwd. Probz voor die agenten die proberen hun werk zo goed mogelijk uit te voeren!
@badmat: In Amsterdam rijden de dealers voornamelijk in afgetrapte Astra’s, huur-308’jes of hier en daar een Polo van de vorige generatie. Allemaal omdat ze dan minder snel langs de kant van de weg worden gezet. Is gewoon zo… De dealers die in een RS7 gaan rijden kunnen héél snel op zoek naar ander werk…
@nicolasr: dat is misschien wel zo, maar er zijn ook zeker gevallen waar ze wel kiezen voor een luxe opvallend leven;

Bijvoorbeeld: In een woning in Didam heeft de politie een flink aantal luxe goederen in beslag genomen. Het gaat om drie dure Mercedessen, een Ferrari en een BMW. Het ging hier inderdaad om drugsdealers.
Bron: http://www.boevennieuws.nl/nieuwsflits/beslag-goederen-drugsdealers/

Fijne avond verder!
@badmat: maar, was etnisch profileren hier ook van toepassing?
Dat is waar het hier om draait.

Je verwacht het misschien niet, maar ook blanke Nederlanders doen dugs dealen! Echt, heus waar.
@awesome: wie zegt dat het op basis van huidskleur is. Een gast, begin 30 in een zeer opvallende rs7 van ca 200k. Roept vragen op, misschien ook wel omdat de rs-en regelmatig (gestolen) bij criminele activiteiten worden gebruikt.
We oordelen heel gemakkelijk, maar mogelijk dat de politie door dit soort controles op jaarbasis een significant aantal cases weet te tackelen.
@pramm: omdat de racisme-kaart getrokken word komen de gevallen van de niet blanke Nederlander in het nieuws.
Ik heb nog geen Floris-Jan gehoord die continu word aangehouden.
@awesome: Ik weet niet of het is dat de racisme kaart getrokken wordt.
De broer van mijn beste vriend had al op jonge leeftijd een goedlopend bedrijf en reed daarom dure en opvallende auto’s en motoren. Hij mocht ook een aantal keer per jaar vertellen hoe hij dat voor elkaar kreeg, nu hij wat ouder is speelt dat een stuk minder.
Vorig jaar sprak ik een jongen van ongeveer 25, hij reed ook een erg dikke wagen. Maar gewoon zelf verdient met een goedlopend bedrijf, maar zijn ervaring was ook dat hij maandelijks kon uitleggen hoe of wat. Zeker ook als hij een petje en zonnebril op had in de auto. Beiden hadden daar geen enkel probleem mee en zochten ook de media niet op.
Nu een aantal jongens wel de media hebben opgezocht, wordt ook meteen aan profilering, gesteld dat dit op basis van huidskleur is. Dit terwijl de profilering enkel is of op aannemelijkheid dat de bestuurder een dergelijke auto kan kopen.
Een jaar of 5 geleden werd er bij ons in de regio juist geroepen dat er meer van dit soort controles moesten plaatsvinden, omdat er veel jonge gasten in veel te dure auto’s reden en te vaak na controle de auto’s door crimineel geld bleek te zijn verkregen.
@badmat: De gene die hier is opgepakt, is niet opgepakt omdat ie in een dure auto tijd, maar om een andere reden, meestal tip van iemand die de personen kent. Al die auto’s staan op NL kenteken. Tenzij het huurauto’s zijn, maar als dit auto’s op naam zijn, dan kunnen die gasten het heel makkelijk aantonen (meestal). Zo’n stop heeft dan totaal geen zin.

Ik begrijp al die reacties hier niet die tegen Mr. Probz spreken. Niks is zo irritant om aangehouden worden. Overigens heeft dit niks te maken met etnisch profileren. Ik ben een blanke allochtoon en ben ook vaak genoeg aan de kant gezet. Zodra zij iemand zien die er jonger uitziet dan 35 en er niet uit ziet als Mark Zuckerberg, wordt je gewoon vaak even aan de kant gezet.

Mensen denken dat drugsdealers in dit soort auto’s rijden: LOL. Misschien op vakantie, maar niet in Nederland. En als een importeer in zo’n auto rijd, op een Nederlands kenteken, dan heeft ie 99,99% van de gevallen op papier wel een alibi. Of het nou een brievenbus bedrijf is of een coffeeshop houder, aantonen kunnen ze het toch wel. Zo niet, dan gaan net zo snel failliet (cq de bak in) als ze rijk zijn geworden.
Ik zou zeggen maak je niet druk en practice what you preach: nothing really matters.
Je kleedt je als een gangsta rapper. Je rijdt in een gangsta auto. Je omringd je met (wannabee) gangsta rappers en dan lopen zeuren op social media dat je een keertje extra aangehouden wordt. Tja, blijkbaar heb je in Nederland niet veel intelligentie nodig om bekend te worden.
@larini: butthurt.
@larini:
Als je niet om racisme huilt hoor je er tegenwoordig niet meer bij als wannabee G.
@super:

En anders ga je toch lekker emigreren !!

Of mag je dat alleen tegen blanke mensen zeggen ??
@lincoln:
Ben blank en geemigreerd, dus van mij mag je…
@larini: nonsens, er dient een rechtmatige grond te zijn voor een staandehouding. Dit kan een routinecontrole zijn.
Indien dit niet het geval is moet degene die wordt staande gehouden voldoen aan het verdachtebegrip uit art. 27 Sv, d.w.z. op heterdaad betrapt zijn bij het begaan van een strafbaar feit of er moet uit ‘feiten en omstandigheden’ een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit bestaan.

Uiteraard ken ook ik de precieze feiten van dit geval niet, er lijkt hier iig geen sprake van te zijn.
@shenkie: van de andere kant; 110, 120, 130 geen enkel prob(z)leem. Koevoet, flipper en een baksteen, anders gaan we nergens heen. Yo yo
@shenkie: schroevendraaier vergeet je G
@shenkie: 180cc vroem vroem
@Shenkie:
Hoi volkert
@Shenkie: Klopt niets van wat jij zegt. Er zijn vele wetten waaronder mensen staande gehouden/stil gehouden/aangehouden kan worden. Op heterdaad alleen maar staande houden…ppff…hoe kom je er op.

Iedereen mag op heterdaad iemand aanhouden.
Alleen opsporingsambtenaren mogen buiten heterdaad iemand aanhouden.
Alleen opsporingsambtenaren mogen iemand staande houden/stil houden. Heeft niets met heterdaad te maken.

Als je toch wil zoeken in het Wetboek van strafvordering kan je gelijk goed lezen wat staande houden eigenlijk inhoud.
@larini: Inderdaad, als de agent zegt ”het stereotype maak jij gewoon helemaal af’’ zal ie wel niet als een omaatje hebben gereden in die auto maar idd zoals het stereotype wannabe gangster aan het cruzen like he owns the place.
Hé Probz, Kia Picanto, heb je er geen last meer van
@lekkerlinksrijden: Of probeer eens de NS
@lekkerlinksrijden: je kan ook te ver gaan natuurlijk
@mrrallycross: sorry?
@lekkerlinksrijden: nou vooruit, excuses geaccepteerd…
@mrrallycross: moet je weer teruggaan en hopen dat de trein op tijd is
@lekkerlinksrijden: of de fiets
Nothing really matters toch Mr Probz? Laat gaan man, lekker boeiend. Ik adviseer je het nummer ‘Let It Go’, ijzersterk.
@viezefreddyw: Beatles:Let it be
@viezefreddyw: Ik denk niet dat mr. Probz een Frozen fan is.
@mrB: nou en.
@mrB: En ik ben geen Mr Probz fan.
En terecht met zo’n auto.
@trustmeiamanengineer: volgens mij is er iemand jaloers, (offtopic: maareu, wanneer komt er een dislikeknop?)
Er zijn 3 dingen die hij kan doen.
Nummer 1 is een Olifanten-geduld. Politie agenten die dit werk doen, dat zijn niet voor 100% de meest gepolijste types. De meesten wel, maar die houden hem niet staande. Zeker in Diemen zul je een grotere kans hebben om ‘random’ gecontroleerd te worden. Dat is bagger; het grenst aan racisme en het hoort niet.
Nummer 2 is; je bekendheid gebruiken en hier een punt van maken. Gedaan. Jammer genoeg voor deze gast heeft meneer de verkeersjuut de lezing na Tyfoon en Vermeer niet heel goed verteerd.
Nummer 3 is: geen auto van 200k rijden, zeker niet in rapper-outfit. Ja, van je succes moet je kunnen genieten. Maar je trekt meer aandacht. In NL wordt je met zo’n auto staande gehouden door de politie en in Marseille of Napels heb je een verhoogde kans dat er iemand een vuurwapen op je richt voor een stoplicht bij een druk kruispunt.
@gregorius: Racisme? Ach toe. Als voornamelijk neonazi’s hoog scoren op misdaadladders, worden zij random gecontroleerd. Als voornamelijk voetbalhooligans hoog scoren op misdaadladders, worden zij random gecontroleerd. Als voornamelijk pimpelpaarse Siamese tweelingen hoog scoren op misdaadladders, worden zij random gecontroleerd. En guess what, in het (uiteraard uiterst hypothetische) geval dat voornamelijk lichtgetintiërs hoog scoren op misdaadladders? Naja, je snapt het riedeltje.
@piebepost: Doe niet zo burgerlijk man. Als je zoiets meemaakt en als persoon geen strafbaar feit hebt gepleegd, en je word ook niet staande gehouden bij een algemene controle dan mag je je best eens hardop afvragen wat hier nou gaande is. Als waarschijnlijk blanke is het voor jouw wel even een ander verhaal om er zo makkelijk over te doen. Zelf ben ik ook half van Surinaamse afkomst en dus licht getint. En ja ook ik rijd in een eerlijk verdiende wagen die wellicht iets te “dik” is voor iemand van mijn leeftijd.

Aangehouden worden gebeurd bij mij zelden, waarschijnlijk omdat ik me normaliter nogal aan de verkeersregels kan houden en geen knalpijp onder m’n V8 heb zoals de meeste types.

Bij een eventuele aanhouding maak ik er ook geen punt van puur om het feit dat ik dus niet in een ellenlange discussie wil komen met de agent en net zoals Probz hier niet meegenomen wil worden naar het bureau.

Maar als mensen zoals jij zeggen dat ik dit maar even moet pikken puur omdat een wat noord Afrikaantjes nogal vaak voorkomen in de statistieken, dan zou ik jouw aanraden om nog eens goed naar jezelf te kijken.

Ik begrijp heel goed waarom agenten dit doen, snap het ook zelfs. Maar dat maakt het nog niet goed.
@mopar: Lulkoek, rijd deze meneer in de late/nachtelijke uren door de wijk Kanaleneiland e.o., hij ik hem ook staande. Ik ken deze rapper niet dus zal het me mij een worst zijn dat ik hem controleer ongeacht of hij een feit pleegt.

Bij de politie heeft men een controle bevoegdheid.
@werf76: gelukkig zijn er niet al te veel gefrustreerde mannetjes zoals jij agent.
@mopar:
Ik ben het er mee eens dat hij alle boxjes tikt voor een risico groep en dat hij het opzoekt met de auto keuze die hij maakt.
Maar nu wordt het weer zo’n verhaal van ‘die kleine groep verpest het voor het hele soepie’.
Als iemand hoog bij de politie van mening is dat deze groep met opvallende auto’s meer gecontroleerd moeten worden, dan moet de politie er ook voor zorgen dat er een log wordt bij gehouden naar controles van die auto’s. Als je ziet dat de auto van bijv deze man al 3 is gecontroleerd en dat er nooit problemen zijn geweest, dan moet een routine check van rijbewijs en misschien ramen + kofferbak even open, meer dan genoeg zijn.
Dat is duidelijk nu niet het geval. Door die gebreken heb je nu het probleem dat de politie op een slechte manier in het nieuws komt; en ook geheel terrecht.
Slecht politie management dus.
@gregorius: goed punt
@mopar: ik snap heus wel waar je vandaan komt, en als het daadwerkelijk gaat om huidskleur is dat ook niet goed.

maar gaat dit wel om huidskleur? volgens mij gaat t om de aannemelijkheid dat de bestuurder een auto van dat bedrag kan betalen. ik heb geen idee hoe deze Mr.Probz eruit ziet. (vind zn muziek prima te pruimen, maar verder intresseert me dat niet zoveel)

wat ik wel weet is dat ik een blanke jongen ben, en ik sinds m’n 18de regelmatig in dikke auto’s rijd die je normaliter niet zou kunnen betalen op die leeftijd, en dat ook ik regelmatig aangehouden ben door agenten met de vraag of het mijn auto was. zelfs met mijn eigen e36 en e39 is me dat gebeurt (ja echt, blijkbaar hebben sommige geen idee van de waarde van een auto).

in dit soort gevallen word zo snel de “kleur” kaart getrokken, terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn.
@shogun: klopt ook helemaal. Ik zelf verbaas me er ook over dat ik vrijwel nooit een staandehouding meemaak. En dat terwijl ik toch licht getint ben en een 7-serie rijd. Dus ik zeg ook zeker niet dat het altijd het uiterlijk moet zijn hoor.

Het verschil is dan wel dat mijn auto keurig origineel is en er op een breedset velgjes na gewoon normaal uitziet. Dit itt die pooierbak hierboven op de foto, en nu durf ik m’n linker bal erom te verwedden dat die Probz vast iets te snel reed of het nodig vond om te showen met z’n wagen. Anders laat je hem niet zo optisch tunen. Alsof je je met een standaard Rs7 moet schamen.

Het gaat er bij mij om dat puur op huidskleur iemand eruit pikken zonder enige aanleiding (wat mij gelukkig maar 1x in mijn leven is overkomen) gewoon eigenlijk niet door de bocht kan. Anders zijn wij net zo hypocriet bezig als de andere landen die we beschuldigen van discriminatie.

In de VS bijvoorbeeld mag je niet zonder geldige reden staandegehouden worden door de politie. Tenzij het een algemene controle is waarbij iedereen aan de kant moet.
@mopar: maar dat is t m toch ook? Mr. Probz (zijn verklaring is nogal tegenstrijdig aan die van de woordvoerder van politie trouwens) word niet aangehouden op kleur, maar op aannemelijkheid dat hij zo’n auto zou kunnen betalen. als hij met z’n yankee petje op in een RS7 rijd… tsja..

volgens mij maakt een dikke aankleding niks uit, en heeft dat ook niks met z’n verdere gedrag te maken. waarschijnlijk vind hij dit gewoon mooi. jij rijd ook niet harder “omdat breedset”.

kennisen van mij in brabant rijden zelf een snelle seat leon. hij een jonge vent, blonde vriendin.
doordat snelle seatjes nogal in trek zijn bij drugsrunners en aanverwanten speel je hiermee ook in de kijker van politie.
@mopar: Wat is het alternatief dan? Dat de politie simpelweg iedereen controleert? Dat is toch niet reëel. Doodzonde voor de middelen. Je mag prima wat vinden maar als je me ergens op aanvalt moet je me ook kunnen zeggen hoe het dan wél moet.
@piebepost: hoe het wel moet, kan je de bovenstaande Posts niet lezen ofzo? Verschillende mensen hebben toch duidelijk alternatieven genoemd. Maar speciaal voor jouw zal ik het nog eens zeggen. Ze kunnen bijvoorbeeld doorgaan met die algemene controles in de binnensteden, bijvoorbeeld ook de patsercontroles waarbij alle dikke wagens worden gecontroleerd en niet alleen die door bepaalde bevolkingsgroepen worden bestuurd. Want die drugsdealer die afgelopen jaar in de wijk hiernaast was opgepakt dat was mooi een blanke jongen en die reed ook in een CL600. Omdat hij toevallig 28 was en in een maatpak naar z’n “klanten” reed had blijkbaar nooit iemand iets door. Was het een allochtoon geweest dan waren de poppen allang aan het dansen. Tis maar een idee, moet je wel even kunnen doordenken.

En kom niet met populistisch gelul aan dat de politie wel betere dingen te doen heeft want dat hebben ze niet. Dit is ook een deel van hun taak. Als ze er geen mankracht voor hebben dan moeten ze maar meer mensen aannemen of de controles uitbesteden aan bijvoorbeeld de douane of de belastingdienst, dan hebben die tenminste ook wat te doen ipv de ganse dag tevergeefs naar rode diesel te lopen zoeken.
@mopar: Ja, ik las wat comments over wat andere mensen als alternatief voorstelden. Ik vroeg echter wat JIJ voor alternatief had. Dat leek me vrij duidelijk. Van jou heb ik niks zien staan. Beetje gekke reply dus..

Ik waardeer oprecht je moeite maar je bent 200 woorden verder en we zijn nog niets opgeschoten. Ach wel, die blanke dealer die zich voor deed als zakenman reed in een dure Mercedes. Maar 95% van de blanke mannen in een CL zal ook eerlijk aan zijn geld gekomen zijn. Stel nou dat het een Marokkaan in dezelfde CL zou zijn, ja dan gaan alle bellen natuurlijk rinkelen. Je kunt er donder op zeggen dat de helft niet eerlijk aan zijn geld gekomen is.

Nou, nu mag je jezelf even verplaatsen in de schoenen van oom agent. Jij staat auto’s te controleren langs een drukke weg. Ieder uur komen er 500 auto’s langs maar je hebt een capaciteit van 6 controles per uur (10 minuten per auto dus). Welke wagens vis je er uit, die met 5% slagingskans of die met 50%?

Nou, ik heb nogmaals doorgedacht (je dot wat suggereren alsof dat nieuw voor me zal zijn maar onderwerpen rond dit thema denk ik regelmatig door, ik maak me namelijk nogal zorgen om de huidige immigratiestromen) maar ik heb de keus gemaakt. Kiezen voor 50% slagingskans is effectiever dan voor 5% slagingskans, dus ik ga voor de 50%. En de sterke arm der wet met mij.?

Had je nog een reactie op je laatste alinea gewenst? Ik stel voor dat jij daar eens over gaat “doordenken”. Als je de laatste jaren een beetje het nieuws gevolgd had dan zou je beter weten.
Wellicht moddervet, maar van de zijkant dacht ik dat het een Mercedes was. Met dank aan de EU-regels!
@john4545: wat voor mercedes zie jij hier in?
@keeper1: een Mercedes A7-serie
@awesome: ah juist. Dom van me…
@awesome: LOL!
@keeper1: Een CLS. Ofzo. Moet eerlijk bekennen meeste nieuwe autos doen me niets, niets.
@john4545: ik snap je.
Het is tegenwoordig ‘hip’ wat de klok slaat en het lijkt allemaal op elkaar.
Neem BMW, dat hadden net zo goed Hyundai kunnen zijn. Het is maar dat de nieren (of wat daar van over is) er nog op zitten.
@awesome: HAHAHA nee. BMW is juist één van de merken die nog een heel duidelijk als BMW te herkennen modellengamma heeft, zonder dat alle modellen onderling niet van elkaar te onderscheiden zijn
Probz voor de heist rocker, en de watskebeurt
Wie is Mr. Probz??
Tja, 9 van de 10 keer rijdt er fout (drugs) volk in zo’n A7.
Ik ben helemaal voor patsercontroles, maar voor de hardwerkende en succesvolle ondernemers die telkens lastig gevallen worden is het natuurlijk uitermate vervelend. Zeker als agenten op hun strepen gaan staan en gaan dreigen je aan te houden, te bekeuren of mee naar het bureau te nemen.
Wat je in de filmpjes ziet die over dit soort incidenten te vinden zijn op het internet is dat de agenten hier heel slecht mee om kunnen gaan. Veel verder dan zeggen dat je “niet moeilijk moet doen en mee moet werken” komen ze niet. Terwijl het zo makkelijk is. Wat je moet doen als agent is een beetje begrip tonen, dan krijg je ook begrip terug.

Als de (onterecht) staande gehouden persoon protesteert, klaagt over racisme of boos wordt moet je niet in discussie gaan maar zeg je gewoon: Het spijt me, ik begrijp dat u boos wordt en ik vind het ook heel vervelend voor u. Dan haal je de angel eruit, is de controle sneller afgerond en kan die persoon weer door en heeft verder weinig reden tot klagen.

Maar ja
@Dino2400:
Als het grote merendeel van mensen met een bepaalde afkomst niet oververtegenwoordigd zou zijn in misdaad en uitkeringsstatistieken maar gewoon niet zou zeiken en zou bijdragen aan de samenleving zou “racisme” binnen de kortst mogelijke tijd volledig verdwenen zijn. Ik begrijp dat het lastig is om vanuit een achterstand te werken, maar in nederland zijn er genoeg kansen voor hen die iets van hun leven willen maken.
@super: Amen. Over de mensen die vallen over dat starten met een achterstand, die verwijs ik graag naar de grote groep Chinezen in ons land.
@piebepost: lol denk je nou werkelijk dat die Chinezen starten met een achterstand? Doe niet zo dom man. Chinezen en zeker die in Nederland hebben geld zat. Ik woon zelf in China en kan je vertellen dat de meeste chinezen in Nederland steenrijke familieleden hebben in China waar ze geld van krijgen/lenen. Hoe denk je dat ze anders in die dikke wagens rijden en allemaal een restaurant beginnen?
@mopar:
Dat is misschien nu ten dele zo, maar tot een jaar of 20 geleden zeker niet. Daarnaast kom je al van oudsher in allerlei landen chinezen tegen (e.g. in indonesie) die met niets beginnen, ongelofelijk worden gediscrimineerd maar door hard werken en veel sparen vaak toch meer succesvol zijn dan de lokale bevolking.
@mopar: Dom noem je dat. Nou slimmerik, ik had het over STARTEN met een achterstand. Nu zijn de Chinezen, door decennia lang hard werken, inderdaad behoorlijk vermogend maar toen ze hier dus enkele decennia geleden STARTTEN begonnen ze met helemaal niets.
@piebepost: loop niet dom te lullen man, als je werkelijk denkt dat de chinezen die hier kwamen echt straatarm waren dan heb je dus geen enkel wereldbesef. Zeker nooit buiten Nederland gekomen zeker.
@mopar:

Nope .. Chinezen kwamen hier straatarm .. Ga eerst maar eens uitzoeken waarom ze eigenlijk in NL MOESTEN verblijven ..
@lincoln: ze moesten blijven omdat het veelal politieke vluchtelingen waren en ze dus het risico liepen om geëxecuteerd te worden als ze terug zouden gaan. Ik woon in Hong Kong en ken de geschiedenis maar al te goed. Meeste chinezen in NL komen uit deze regio hier en uit Taiwan. Maar dat wilde nog niet zeggen dat ze straatarm waren.
@mopar:

Die kwamen hier iid ook niet op verzoek van het UWV ..
@lincoln: of refereer je nu naar die zeelui?
@mopar:

Yep .. Dat is de eerste generatie ..
Allemaal gebrande pinda en schoenveterwerk ..
@lincoln: true maar denk toch dat de meeste chinezen die we kennen in NL afstammen van die grote groep politieke vluchtelingen van ’50 tot ’80
@mopar: Naja, zie onderstaande reacties, daar kan ik weinig aan toevoegen. Ik wou je nog zeggen dat ik meermaals buiten onze landsgrenzen gewoond heb. Zelfs nog binnen de landgrenzen van jouw “roots”. Heb ik ook nog wat over geschreven in deze comments. Ctrl+F maar eens op het woord “Suriname”, ik denk namelijk dat jet het wel interessant zult vinden.
@Dino2400: ben je al een heel end denk ik ook!
-edit: nutteloze bijdrage-
Ik snap het wel, maar dat zou eerder om het type bestuurder gaan dan de huidskleur. Als ik (een jonge blonde god van 25) in een RS7 zou rijden, is de kans groot dat ik ook aangehouden wordt, aangezien ik ook niet het type bestuurder ben dat je verwacht bij een auto als deze.
@granlusso: toen ik 25 was, een jaar of 30 geleden, kocht ik, in Amsterdam wonend, een Mercedes E klasse (werkte 80 uur per week, was vrijgezel en had bijna geen woonlasten, dus kon al mijn geld er instoppen). Werd minimaal 1x per maand op Plantage Middellaan klemgereden door popo. Werd bij grens meermalen opzij gezet: “levert u uw papieren maar even in zodat we ze kunnen controleren” en stond daar dan een half uurtje voor niks. Als ik eens even dubbel geparkeerd stond, net instapte om weg te rijden, kwamen agenten van 100 meter afstand aangesprint om me alsnog te kunnen bekeuren.
Ik weet dus uit ervaring dat het vervelend is om extra aandacht te krijgen van de politie, maar het komt vaak doordat de bestuurder in de ogen van die agent niet bij de auto past. Ga niet direct “discriminatie” roepen. Voor de volledigheid: ik ben lelieblank, rossig blond en in Rotterdam geboren.
@367pk: Ook ik had jaren geleden als jonge jongen een opvallende en aardig dure auto en hoewel het niet wekelijks was ben ook ik puur en alleen om de combinatie ‘ jong’ en ‘ dure auto’ aangehouden.
Toch realiseer ik me ook dat ik als blanke blonde man nooit helemaal kan weten in hoeverre een kleurtje hebben dit nog erger maakt.
Doet me denken aan mijn studententijd toen ik met mijn getinte huisgenoot ging winkelen en bij wijze van spreken de hele winkel wel had kunnen leeghalen, want ze liepen altijd achter hem aan…
Lastig verhaal dit, want profileren op basis van algemeenheden kan verkeerd zijn, maar ook een handig opsporingsmiddel..
@367pk: ik had als student niet eens een dure auto, wel relatief snel en opvallend. Ik was zeker wekelijks aan de beurt voor een controle of iets anders irritants. Terwijl ik, omdat ik wist dat ze mij er altijd uitpikten, juist altijd erg voorzichtig en netjes reed.

Wat bleek is dat hier in het verleden twee dodelijke, eenzijdige ongelukken gebeurt zijn met vergelijkbare auto’s…
@367pk: ik herken het!!

Ook blank met bmw m3
@367pk: tsja, de Amsterdamse politie heeft al jaren de pik op taxichauffeurs ;)
Maar ja, wat kan je verwachten van agenten gezien de eisen die ze stellen aan mensen die politieagent willen worden.
Pak dan een andere willekeurige leasegrijze Audi. Val je niet meer op!
Daarnaast zou het goed zijn om dit een keer goed te testen. Laat twee heren (1 met Hollands uiterlijk en 1 met een Marokkaans of in ieder geval anders dan Nederlands, voor zover je dat onderscheid mag maken, iedereen is Nederlander die een NL paspoort heeft) in een RS7 (of vergelijkbaar) door het hele land rijden, beide dezelfde trajecten en regio’s, liefst langs dezelfde districten waar dezelfde agenten werken. Vervolgens kijk je na een half jaar wie er het vaalst aangehouden is en daar heb je je antwoord.
@granlusso:

“Onderzoek” .. Het antwoord op subsidie ..
@granlusso: Niet met mensen in auto’s, maar gewoon op straat is zo’n onderzoekje al eens gedaan: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/29/donkere-jongens-vaker-aangehouden-doetank-klaagt-discriminatie-politie-aan-a1430295
@15sxi:
En versleutel het dan eens naar rato van de relatieve grootte van de gevangenisbevolking. De politie wint ook liever als ze gokken, net als ieder mens.
@granlusso:
Als de politie 100 mensen met een marokkaans uiterlijk aanhoudt hebben ze een grotere kans dat ze een crimineel vangen dan als ze 100 mensen met een hollands uiterlijk aanhouden, zoek maar na in de statistieken van het cbs. Vind je het dan gek dat de politie geneigd is vaker mensen met marokkaans uiterlijk aan te houden? Of heb je liever dat ze compleet random mensen aanhouden en zo minder criminelen vangen? Ik begrijp dat het vervelend is voor de onschuldige marokkanen, maar zij zijn bij uistek degenen die er iets aan zouden kunnen doen door hun volksgenoten aan te spreken op hun gedrag.
via Android app
@super: ik ben zeer benieuwd of jij je bewering kan staven met een link van het CBS waarin exact jouw bewering staat!
@autodrop:
Alsjeblieft.

http://cbs.overheidsdata.nl/82321NED
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=37325&D1=a&D2=a&D3=0&D4=a&D5=2,137&D6=17-20&HDR=G5&STB=G1,G2,G3,G4,T&VW=T

Gevangenis marokkaans/autochtoon: Verhouding ca 1:4 , bevolking marokkaans/autichtoon ca. 1:44. Als je mocht gokken, waar zou je je geld op zetten?
@super: en het gekke is, die cijfers duiken in die hele discussie nergens op terwijl het zo’n beetje de enige feiten zijn die op tafel liggen. En als ze dan op tafel liggen worden de cijfers in twijfel getrokken met argumenten als: Ja, als je mensen met een donkere huidskleur 4x vaker controleert zal je ook 4x vaker misstanden tegenkomen. Hallo cirkelredenering….

Elke groep die deelneemt aan deze discussie houdt hier een vieze smaak aan over. Maar laten we alsjeblieft de extremen er een beetje uit filteren. In een genuanceerde discussie als deze hoef ik niet de 1%ters uit een minderheidsgroepering horen roepen dat ze nu wel klaar zijn als ze in hun matte RS7 op jonge leeftijd in de randstad een keertje klem worden gezet door de politie.

Daarnaast hoor ik hier ook verschillende mensen roepen dat ze als roomblanke op jonge leeftijd in een dure auto ook worden aangehouden. Ik heb 6 jaar als studentchauffeur gewerkt, ben roomblank en zat strak in pak in de meest extreme auto’s door het hele land (voornamelijk randstad) en ben geen 1x aangehouden. (wat hielp was waarschijnlijk het gebrek aan sportvelgjes, rs logo’s, matte kleurtjes, harde muziek en gouden kettingen om m’n nek). Heb het hier een keer met een grote groep collega’s over gehad, zelfde verhaal. Echter, ging het om collega’s met een donkerder huidskleurtje, zaten er toch een paar tussen die wel aan de kant waren gezet.

Laten we dus alsjeblieft ook niet ontkennen dat etnisch profileren bestaat.
@entail:
ik ontken helemaal niet dat etnisch profileren bestaat, ik beweer juist alleen dat het gebruik van etnisch profileren de kans dat je een crimineel aanhoudt verhoogt. Ik ben niet racistisch in de zin dat ik geloof dat een ras beter is dan het andere, maar je kunt moeilijk om de statistiek heen, wat de onderliggende oorzaak daar ook van moge zijn.

Stel: je werkt bij de veiligheidsdienst van een vliegveld, je weet dat er bij een bepaalde vlucht een hoge kans is dat er iemand een bom aan boord brengt, en je mag 3 mensen er uit pikken voor controle en je hebt verder geen data qua achtergrond van de passagiers. Ga je dat dan helemaal politiek correct random doen en controleer je toevallig een paar oude omas? Of gebruik je statistieken om de kans te verhogen dat je een aanslag vermijdt en pik je er tenminste de mensen uit die op etnische basis vaker in de terrorisme statistieken opduiken?
@super: ik had het beter moeten formuleren. Uit jouw stukje valt ook niet af te leiden dat je het bestaan van etnisch profileren ontkent. Het gaat mij meer om de stemming in alle reacties op dit artikel, zeker in combinatie met de cijfers die jij noemt. Het lijkt erop alsof we soms alleen maar om de hete brij heen aan het draaien zijn :P
Zag m pas geleden nog bij JD customs. Echt een vette bak
Iedereen die wel eens in een stad komt weet waarom de politie etnisch profileert. Allochtonen moeten eens uit die vervelende “iesj discriminatie” slachtofferrol komen en naar zichzelf kijken.
@borrelnoot:
Idd, het moet van 2 kanten komen, respect en vertrouwen moet je verdienen, zolang je dat niet doet kun je zeiken wat je wilt.
@borrelnoot: inderdaad, dat gezeik altijd.
Ik heb in mijn studententijd in Rotterdam zuid gewoond. Ik snap daarom ook zeker waarom agenten zulke controles uitvoeren
Ik nooit. Stop met zeuren man..
Loop niet zo te zeuren man, krijg je eindelijk eens aandacht is het nog niet goed. Lijkt een beetje op die rapper: Boef.
Niet zo gek dat mr. Probz aangehouden is…

Als twee druppels water lijkt hij op de inbreker die ze laatst bij Opsporing Verzocht zochten…

Een blanke man met blauwe ogen van 35-40 jaar van ongeveer 1.70 met een gebreide muts op zijn hoifd en een vloeiend Haags accent:

https://youtu.be/oRyI8rm3pnQ

Juist erg scherp van de politie dat ze hem zelfs met petje in plaats van muts hebben herkend.
Hé Mrs.Probz, huilebalk, dit is ook een opvallende auto…. :
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/cd/b6/28/cdb628d71809e65bc986f77a12fdb62f.jpg
Hij mag van geluk spreken, als ik aangehouden wordt kost het mij altijd bakken met geld…
Had die zijn camo wrap erop moeten laten:p
Voor zulke mensen die vaak aangehouden worden moet de politie de kenteken gewoon opschrijven zodat ze niet vaket worden aangehouden. Kan echt wel begrijpen dat dat super vervelend is.
@mab: volgens mij voldoe jij ook aan de profiel?
@draadloos: ik rijd in een audi a2 dus ik word never nooit aangehouden, zelfs als ik het wil lukt het niet.
@draadloos: In de water.
Lijstje graag van alle auto’s die daar die dag zijn aangehouden.
Nou hier even een Surinamer in een “dikke” BMW.

Wat een vermoeiend gedoe, mijn beeld bij dit verhaal:

– Je wordt gevraagd door een ambtenaar in functie om te volgen naar een plek waar hij jou vraagt naar toe te gaan. Heel simpel: Je volgt dit op, dat hebben we in de wet afgesproken met elkaar.
Ter info: In Frankrijk, Swiss, Duitsland of de US of A, moet je eens lekker in discussie gaan met oom agent, redelijk snel klaar hoor. Heb je een machine geweer op je gericht en lig je naast je auto. (Dat heet iets van autoriteit en geen slap gewauwel, los of dat de juiste manier is)
– Ik ben dus redelijk gekleurd, niet super donker maar ook geen kaas kop. Als ik in mijn werk kostuum naar huis rijdt wordt ik niet vaak aangehouden. As ik van de sport school kom in mijn capouchon trui welke mij mogelijk een “gangsta” look en feel geeft wordt ik er sneller uitgepikt, logisch, ik lijk dan iets meer op een gemiddelde boef uit Amsterdam-West, cliché maar de keiharde waarheid. Racistisch? Mwa meer soort van logisch toch? Als je boeven zoekt ga je toch ook geen oma van 75 met haar rollator staande houden, kleine kans dat je scoort. Is het irritant, ach ja, altijd weer lachen als je met strak ABN reageert en de betreffende agent minder correct Nederlands spreekt.
Daarnaast nog even de overall “discriminatie kaart”.. moet je als hoog blonde dame eens naar kenia gaan… Staan ze je ook aan te staren, aan je huid te zitten en aan je haar te plukken.. Discriminatie? Nee man, ze kennen dat gewoon niet.. betekend niet dat je s’avond minder kip krijgt dan de rest..
Bottom line, hoe vervelen ook de wereld zit vol cliche’s, agenten kijken heus wel naar profielen, waarom niet… als ze iemand zoeken die een halve arena heeft leeg geslagen gaan ze ook niet echt achter de mank lopende oude man van 80 aan. Nee dan zoeken ze iemand die mogelijk een sterk fysiek heeft, waarschijnlijk aan kickboxen zou kunnen doen en uit z’n ogen kijkt of hij op lethal mode staat. Dan denk ik eerder aan een Marokaans persoon, wetende dat daar veel aan kickboxen wordt gedaan dan aan mijn Rasta en blowende dreadlock buurman die alleen beweegt als hij een nieuw stickie moet draaien..
Fijne avond… en laten we vooral lekker normaal doen. Ik speel prima Zwarte Piet dit jaar, super mooi, kinderen blij maken, met mn gekke bekken en gekke dansjes..
@rismo: Ik zie dat ik enkele typo’s heb begaan in mijn gedreven stukje schrijven. Onbewust toch even de allochtoon wezen uithangen… hahaha :-)
@rismo: jammer dat ik maar +1 kan geven, mooi verwoord!
@rismo: typo’s maakt je nog geen allochtoon, mooi verwoord verder.
@rismo: mooie bijdrage, mag wat mij betreft meer. Zo erg is het allemaal niet. BN’ers die bekend willen zijn..ik heb altijd geleerd dat je liever niet bekend wilt staan bij de politie maar goed, ik zal het wel anders moeten zijn.
@rismo:
Respect, wens je de meest ubervette bmw toe die je je maar mocht wensen.
@rismo: Als alle getinte mensen zo waren als jij, zou je nooit worden aangehouden.

Overigens zullen die getinte mensen waar het de politie wel om gaat denk ik vaak ook geen Surinaamse wortels hebben. Ik kan me de laatste jaren behoorlijk druk maken over onderwerpen rondom immigratie en integratie, daarin is mij opgevallen dat verreweg de meeste Surinamers die ik ken mooie bewijzen van dat je niet blank hoeft te zijn om goed te integreren in dit land. Uiteraard hebben de Surinamers een voorsprong door de historische banden (ja, daarin treft de blanke Nederlander zeker veel blaam) maar de Surinaamse cultuur zoals die in Suriname heerst is echt niet te vergelijken.
@rismo: hehe ik krijg weer wat vertrouwen, goed stukkie
@rismo: precies hoe ik er ook over denk, goed verwoord.
Het rijden van zo’n auto met als klap op de vuurpijl zwarte velgen is gewoon vragen om vaak aangehouden te worden. Heeft niets met de bestuurder tw maken maar alles met wat de auto uitstraalt. Net als die Amsterdamse advocaat laatst in het journaal, reed in een donkere S klasse met zwarte velgen en alle chroom zwart uitgevoerd. En maar klagen dat hij zo vaak werd aangehouden vanwege zijn huidskleur…
Als ik als blanke Hollandse kaaskop in zo’n auto reef werd ik ook vaker aangehouden dan wanneer ik een Golfje rijdt. Logisch…
Herkend worden door een agent of bekend zijn bij de agent, is tegenwoordig alleen weggelegd voor echte diehards! Propz en Vermeer balen gewoon uitermate dat zij niet herkend worden of bekend genoeg zijn en dus schreeuwen zij via de bekende kanalen om aandacht. Vroeger deden omstreden bazen dat gewoon aan tafel bij Barend en Witteman maar dat terzijde.
Krijg een beetje het idee dat dit soort gasten ons willen doen geloven dat er hier Amerikaanse toestanden zijn. Nu wil ik heus wel geloven dat in onze politiekorps sprake is van discriminatie en racisme zoals dat op elke werkvloer wel voorkomt, maar taferelen zoals in Amerika zijn er hier in de verste verte niet. Ik heb juist het gevoel dat de checks and balances hier goed aanwezig zijn. Het zijn geen losgeslagen cowboys zoals je die wel in Amerika hebt.
Onze politie treedt juist de-escalerend op ipv confronterend.

Hetzelfde als die rappertjes hier die willen je laten geloven dat ze hier in de ghetto’s zijn opgegroeid. Bitch please. Als je een Amerikaan die opgegroeid is in de ghetto je hier de Bijlmer of Schilderswijk laat zien dan denken ze dat je ze onze suburbs laat zien.

Nu dus weer deze onzin. It’s not always racism sometimes it’s your fucking attitude that’s the problem.

Begrijp mij niet verkeerd, ik geef de politie hier niet een vrijbrief mee, en ik wil heus wel geloven dat ze wat vaker aangehouden worden dan gemiddeld maar totdat ik harde bewijzen heb dat het racisme is wil ik de politie de voordeel van de twijfel geven.
Het feit dat hij in een Audi uit de RS-serie rijdt is al genoeg reden om staande te houden. De kans dat deze auto’s door Marokkaanse plofkrakers worden bevolkt is natuurlijk vrij groot.
Jonge gozer, dikke bak, grote bek, hij heeft welliswaar gelijk, maar ik snap de agent ook.
@dutchdriftking: en waarom heeft hij gelijk dan? Een agent heeft controle bevoegdheid. Dwz rijbewijs tonen. En geen grote bek. Als een agent je aanwijzingen geeft moet, ja MOET je die opvolgen. Zo niet wordt je aangehouden. En dan gaan janken op social media? Kom nou… zielig hoor. Gebrek aan enig zelfreflectie is een groot probleem in NL
Ik rij vaak zat in een auto die A, niet van mij is en B, nog twee keer zo opvallend is als dit relatief anonieme monster. Ik ben hier nog nooit mee aangehouden en ben twee keer zo jong danwel veel jonger ogend dan meneer probz, meneer typhoon en meneer vermeer. Sorry hoor maar stel je alsjeblieft niet zo aan. Zal het echt ZO vaak gebeuren ? Kan t me echt niet voorstellen
Altijd weer die finnen
Och meneer wilde niet luisteren naar de politie? Dan niet janken als je wordt aangehouden. Altijd maar weer die racisme kaart trekken. Sneu hoor…
via Android app
@bennieokkels: was je er bij ventje?
@autodrop: Ach toe…
@autodrop: ventje? Hahaha. Niveau.
via Android app
Het niveau is weer eens om te janken hier. Begin bijna te geloven dat de gemiddelde allochtoon meer iq bezit dan de gemiddelde autoblog-reaguurder. Alle stoere ventjes die in de voorgaande 89 reacties hun zegke gedaan hebben, lopen hoogstwaarschijnlijk zelf in hun broek te schijten van angst voor oom agent. Laat ik voorop stellen dat ik de problematiek rond allochtone jongeren niet wil bagetalliseren (moeilijk woord jongens, let op). Sterker nog, hier in het hoge Noorden weinig last van.

Echter heb ik nergens kunnen lezen in het artikel dat Mr. Probz niet wilde luisteren. Wat mij vooral verbaast is dat mensen etnisch profileren van donkere mensen in dit soort auto’s oke vindt, maar oh wee als er een blanke man in een 5-serie of Golfje aangehouden wordt. Men vergeet helaas wel eens dat Nederland helaas uit minstens net zoveel Tokkies en blanke bijstandstrekkerst bestaat, die in pauperwijken wonen, Schultenbrau drinken, Zware Van Nelle roken en op wit tuinmeubilair voor de deur zitten met hun vetgemeste bierbuik (shit, nu profileer ik ook). Vergeet de petjes niet! Grootste profilering hier op AB.

Kortom, wijze les van vandaag: leef en laat leven en ga niet stoer doen onder een artikel van AB als je er niet bij was.
@autodrop:
Jammer dat je bagatelliseren verkeerd spelt. Verder zou ik de gegevens van het cbs er maar eens op naslaan voordat je anderen beschuldigt van ongefundeerde uitspraken.

En ik schijt idd in mn broek voor oom agent maar ik woon dan ook in frankrijk waar mr. Le gendarme niet je vriend is zoals in nederland.
@autodrop: Kerel, de poltie moet gewoon lekker aanhouden als ze denken dat ze daar een reden voor hebben. Blank, zwart, chinees, oud, jong… betalen we ze met zijn allen voor.
Ze hebben ook verantwoording af te leggen als ze zoiets besluiten. Prima. Daarnaast meer praktisch, denk je dat ze de tijd hebben om lekker negertje te gaan pesten? Zal wel mee vallen. En ow ja, er zullen er vast tussen zitten die vroeger op de basis school al rete irritant waren.. Wie kent niet een totale eikel (m/v/) in zijn omgeving … :-) Nu allemaal weer normaal doen.
@autodrop: Ja, vanuit het hoge noorden, waar je inderdaad geen last van allochtoon tuig hebt, is het makkelijk politiek correct zijn, mijn petje gaat er niet voor af. Kom jij nou maar eens uit dat hoge noorden, dan piep je wel anders. Overigens heb je dat moeilijke woord van je behoorlijk verkeerd gespeld.

Wat dat tegenspartelen van die Mr. Probz betreft: Ik adviseer je het artikel nog eens opnieuw te lezen, het staat er vrij duidelijk. Verder verzoek ik je om die uitspraak over “evenveel blanke tokkies” eens met statistieken te onderbouwen, al geef ik je weinig kans. En kom met relatieve aantallen hè? In sommige steden zou je het niet zeggen maar over het hele land verspreid is het aandeel autochtonen nog steeds 80%.

Mijn voorspelling over het vervolg van deze discussie? Het zou nog lang stil blijven…
Ik wordt ook altijd staande gehouden met mijn brabus bus met vier dubbele exhaust puffer.. Waarom ??? Omdat dit baassie dikke 19inch sloffen eronder heeft liggen??
@pimpin247:
Een brabusbus?
@pimpin247: in plaats van te investeren in 19″ brabus velgen, had je beter een LOI cursus Nederlands kunnen volgen…
@sjeemsbond: ik heb geen geld voor een kursus… Alles gaat op aan me auto. Binnenkort een dikke rap eromheen. En mijn ruitenwissers vervangen voor 1stuk recht in het midden. Je zweet zelf jameskie !
Als iemand is aangehouden voor de zoveelste keer dan “moet” er wat mis zijn.. Een agent heeft mij verteld dat ze bij een check direct alles in de computer zetten als je OK bent bevonden… Mits de auto gefinancierd/ andere constructie blijven ze checken.. Zoiets ??
Lijkt mij eerder een gevalletje leeftijds-profileren. Maar etnisch profileren scoor je meer media aandacht mee. Persoonlijk had ik met dit nieuws nog ff gewacht tot DWDD en Pauw weer begonnen waren.
Aangehouden worden is nooit leuk maar om meteen racisme erin bij te mengen is wel overdreven. Opvallende auto’s worden altijd gecontroleerd en dat is goed. Jammer dat nu iedere BN’er er een statement van gaat maken. De politie doet zijn werk en ook ik vindt dat niet altijd even leuk.
I’m slowly drifting
Bodycams op alle agenten.. Dat is de enige manier waarop we deze discussie naar een fatsoenlijk niveau kunnen tillen. Alle aanhoudingen filmen, alle woorden die gezegd worden analyseren.

Ja er zullen soms sprake zijn van misstanden, jammer, zo zit de wereld in elkaar. Maar ik gok dat vooral zal blijken (niet eens voorzichtige gok denk ik) dat er sprake is van een attitude probleem.

Sowieso ben ik van mening dat de politie hier wel wat minder je vriend zou mogen zijn en wat meer een autoriteit die, zoals hierboven al vaker gezegd, je bij een boe of bah gewoon geboeid naast je auto legt. Doe gewoon wat ze zeggen!
Er reden twee soortgelijke auto’s achter hem, ……??? Wauw! Doe je helemaal je best om een unieke auto te maken – dikke RS7, matte wrap, dikke wielen – rijden er gewoon TWEE soortgelijke auto’s achter hem!
Dit probleem zou je nooit hebben als je in een nette auto rijdt.. en niet zo’n (P)au(per)di
@henkhekje: ja Henk, ga de Peugeot maar lekker poetsen…
Ik wachtte tijdens het lezen op de raskaart, maar gelukkig bleef deze achterwege. Wat een fijn en eerlijk commentaar van Mr Probz!

Wel jammer van de titel en reacties, zal Sylvana wel weer blij mee zijn, DENK ik.
Ik reed onlangs, met mijn blanke kaaskop rijdend in de felblauwe suzuki alto van mijn ouders, in een soortgelijke verkeerscontrole. Ben ik toch gelijk uitgeflipt hoe ze het in hun hoofd haalden. Vette discriminatie! Nee natuurlijk niet. Dit eas sarcasme. Ik volgde namelijk de instructies, overhandigde op de aangewezen plek mijn papieren (zonder bijdehand te doen) en mocht daarna verder rijden. Je gedraagd je als een natte scheet probz! Doe es normaal!
Mat grijs en zwarte velgen en dan met droge ogen durven te beweren dat het om je huidskleur gaat? Je rijdt in een duur pauperhok, natuurlijk word je elke 12 meter aangehouden.
Dat er geprofileerd wordt op afkomst is zeker een feit. “Meestal” heb je als bezoeker toch wat minder fatsoen dan als je thuis bent. Als je de cijfers van dji er wegzet tegen de nationaliteiten van ingezetene dan zijn autochtonen (Nederlanders) naar ratio over vertegenwoordigd. Bij Nederlandse nationaliteit is geen onderscheid gemaakt in mensen met dubbele nationaliteit.
Let op: continu op basis hiervan mensen aan de kant zetten is niet correct, maar het geeft wel een beeld van hoe de keuze gemaakt wordt wie er aan de kant gaat.

Onderstaand heb ik een link gevoegd waar je de cijfers kunt vinden op pagina 28.

https://www.dji.nl/Images/dji-in-getal-2011-2015-definitief_tcm93-642429.pdf
@DaveB: Die tabel van jou gaat over geboorteland, niet nationaliteit, laat staan ras. Is om te verhullen dat gevangenissen vol zitten met 2e en latere generaties gelukzoekers denk ik. Anyway; die cijfers zeggen dus weinig in deze discussie.
Probst moet niet zo janken. Op TV kwam hij ook al niet uit zijn woorden.
Het hele RTL Boulevard panel riep in koor dat je gewoon moet doen wat de politie zegt en niet zo vaag Sylvana-esk moet ouwehoeren. Rechter heeft uitspraak gedaan dat er niks aan de hand is en wanneer je weigert mee te werken je dan een andere kant van justitie meemaakt.
En eh d volgende keer niet zo overdrijven met je “99 keer aangehouden worden”
Kan ik ook wel beginnen dat ik veel te vaak een snelheidsbekeuring krijg, moet ik gewoon niet zo hard rijden is dan de logica.
Het is een relaxte gast die totaal niet snel loopt te klagen. Hij is neergeschoten, ze hebben zijn keet in de fik gezet terwijl ie sliep. Alle persoonlijke bezittingen kwijt geraakt inc. muziek waar die mee bezig was, liep toen dakloos rond stinkend naar rook en heeft nooit geklaagd. Gewoon opnieuw begonnen en er sterker uitgekomen. Album The Treatment afgemaakt en gratis voor iedereen te downloaden allemaal geen probleem. Hij gaat al heel erg lang mee en rijdt dan nu na al die jaren een luxere Audi mag het? Hij klaagt 1 keer over iets maar legt het probleem gewoon netjes uit in fatsoenlijke taal en verder niks geen bullshit. Gelijk een hoop gehaat met bijpassend laag dumperd niveau. Gewoon jammer maar goed.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).