Opel Experimental GT: vergeten concept (1965)

Auteur: , 22 Reacties

Met de eerste onthulling van de Opel Monza deze week, leek het ons wel aardig naar het allereerste Opel-concept terug te grijpen. Deze Experimental GT werd 48 jaar geleden op de IAA in Frankfurt onthuld.

De ontwikkeling van deze poor man’s Corvette begon al in 1963, precies een halve eeuw geleden, maar het duurde tot 1968 voordat hier een productiemodel uit kwam rollen. Het concept, op een Kadett-onderstel en voorzien van een motor uit de Rekord (ook de achterlichten kwamen rechtstreeks van een Rekord B), was voorzien van de destijds hippe ‘Coke-bottle shape’.

Opel E-GT in Frankfurt

Als gezegd, in 1968 volgde de (RWD) Opel GT, met een zeer karige 1.1 liter motor, maar gelukkig ook met een 1.9. Het model viel in de smaak, maar werd uiteindelijk het meeste verkocht in de VS. 60% van de productie werd naar het westelijk halfrond geëxporteerd, waar het via Buick-dealers de klanten bereikte.

Monza vs E-GT

Inmiddels zijn we ruimschoots de 21ste eeuw ingeschoven, en dient het Monza-concept zich aan. Op bovenstaande foto zie je dat er een hoop veranderd is in autodesignland.22 reacties

Ik begrijp wel waarom dit vergeten is…
@mightymike: Waarom dan? Ben wel benieuwd eigenlijk….
@Barryyy:
Omdat’ ie vrijwel onveranderd in porduktie is genomen.
Dus ik zeg : goed design !
Ik blijf deze concept een plaatje vinden, net als de productieversie van de GT. Prachtig gewoon.
Naar moderne maatstaven ligt de kont van dat prototype veel te hoog, maar die centraal geplaatste uitlaat is dan wel weer z’n tijd ver vooruit.

De Opel GT die hier uit voort kwam is -samen met grote broer Manta- wel echt een jaren ’70 icoon voor de Europese auto-industrie gebleken. Het zal nog lang duren eer Opel deze status weet te heroveren…
Toen GM nog goekope techniek in een duur jasje aan Europa wist te verkopen.
@norge: + d ergens.
Heb tot woensdag nooit een GT in het echt kunnen aanschouwen. Maar toen ik woensdag deze zelfgespotte http://www.autojunk.nl/2013/07/Opel-GT-39 vond, moet ik wel zeggen: GT’s zijn zeer prachtig! En het concept lijkt er verdraaid veel op! (Alleen jammer dat zelfgespotte exemplaar verpest is met zwarte lijnen)
@toyotafortuner: Helemaal mee eens. Super gaaf ding. Altijd gevonden. Heb er in de jaren 90 samen met een vriend van mij 1 gerestaureerd. Gezandstraald, strak gemaakt, gespoten, nieuw interieur, etc. Ook Ferrari rood. Man wat was dat ding mooi op het laatst. We hadden hem wel met modified parts opgebouwd. Dus mooi sportstuurtje er in, recaro stoelen, ook zo’n kit er omheen als jouw foto heeft. Denk er nog vaak aan terug. Die had alles wat deze net niet heeft. Dus zwarte strepen weg, mooie europese wielen er onder.. deze ogen zo US.. etc..
@Freewarefreak: heb je die nog?
@4991: Nope, hij was niet van mij. Die mensen hebben een groot bedrijf in betonpompen. Ik en mijn maatje (dat was dus hun zoon) zaten toen op de MTS machinetechniek en werktuigbouw. Die pa vond dat een leuk projectje voor ons. Zoals ik zei.. het mocht alles kosten.. Ben benieuwd waar die auto nu is en of die GT nog leeft. Zal het eens navragen.
@Freewarefreak: Is dat eigenlijk wel zo mooi die strepen? Het oogt imo een beetje vreemd.
@toyotafortuner: Nee ik vind het ook niet mooi. Die ik mede gebouwd heb had alles wat deze niet heeft.. dus GEEN strepen, mooiere wielen, etc. hij leek er wel veel op though.. ;) Die van “ons” stond op BBSjes. Volgens mij deze maar ben niet zeker meer.. lang geleden.

http://www.autowallpaper.de/Wallpaper/Opel/Opel_GT/bilder/Opel_GT_5.jpg
Deze auto was de eerste conceptstudie die in Europa op een autoshow getoond werd. Dat an sich maakt ‘m al bijzonder.
Vergeten concept? De opel GT is gewoon in productie gegaan. Als ik mag geloven een hele leuke wagen die gespaard is gebleven van het manta imago.
Gedverdemme, waarom zet nou niemand een keer een foto van een mooie tractor hierop?? ik kan er niet van slapen. Maargoed, moregen krieg ik weer een nieuwe tractor, een blauwe ! Griebels wat spannend.

Ps: die 4 lichten achterop die auto vind ik niet zo mooi.

Vriendelijke groeten (ook namens vrouw en kinderen): piet de boer in veeteelt en varekens.
@guusboum: oké, nu weten wij dat ook weer!
De designer was overigens van GM zelf. Vandaar dat het een kleine corvette is.
@Laue: De carrosserie van de GT werd niet in Duitsland gemaakt maar bij de Franse firma Chausson. Chausson stuurde daarna de kale carrosserieën door naar de Franse firma Brissonneau&Lotz (B&L). B&L stond in voor het spuitwerk en het monteren van bedrading, interieur, ramen en chroomwerk. Daarna gingen de carrosserieën per trein naar Duitsland om in de fabriek in Bochum te worden afgebouwd met de mechaniek. De wagen werd ontworpen door Clare Mac Kichan en Erhard Schnell.
@T16:
Kijk, da’s informatie waar we wat aan hebben!
Petrolhead !
@T16: Gaaf. Nooit geweten. :)
Mooiste Opel ooit zeker?

Niet dat dat moeilijk is…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).