Ouders Belgisch Cayenne-ventje krijgen fopstraf

Auteur: , 48 Reacties

Soms krijgt je vertrouwen in de mensheid een stevige knauw.

Ouders Belgisch Cayenne-ventje krijgen fopstraf

En dit is er zo eentje! De ouders van een 11-jarig jochie vonden het wel mooi om de jongeman achter het stuur van hun Porsche Cayenne te zetten. Het menneke mocht vrolijk een rondje rijden en pa moedigde de scheurneus al filmend aan om harder te rijden. U gelooft het niet? Kijk zelf maar!

Uiteindelijk bereikte de zeer jeugdige bestuurder een snelheid van maar liefst 100 km/u door het West-Vlaamse Jabbeke. Je vraagt je toch af wat er in het hoofd van pa en ma omging op dat moment. Vandaag is het duo bestraft door de Belgische rechter. Een paar weken/maanden brommen of een vette geldboete? Welnee!

De ouders kregen samen een boete van 6.000 euro waarvan 3.000 euro voorwaardelijk. Pa mag daarnaast drie maanden niet rijden. Laatstgenoemde mag bovendien op de koffie bij de psycholoog én hij moet opnieuw z’n theorie-examen maken. Tjonge, die denkt de volgende keer wel twee keer na voor hij een minderjarige achter het stuur van z’n Cayenne zet. (via: VTM.be)

Dank aan Tim voor het tippen!48 reacties

Fopstraf? €3000 lappen en 3 maanden niet rijden plus verplicht onderzoek en theorie behalen vind ik best fors. En geheel terecht natuurlijk.
Maar ze hadden meneer en mevrouw dus eigenlijk gewoon tegen de muur moeten zetten?
@trustmeiamanengineer: idd, helemaal vergeleken met de absurd lage straffen die je soms voorbij hoort komen is dit best een flinke.
Inderdaad, want er tussen boetes en een vuurpeloton zit verder helemaal niks.
@MauritsH: Dat heet overdrijving, daarmee maak je een punt en voeg je een vleugje humor toe waardoor je iemand makkelijker overtuigtd.
@basv: Dank voor de toevoeging! Ik weet ook zeker dat sommigen vatbaar zijn voor dergelijke argumentatie. Het maakt het voeren van een nuttige discussie alleen vrijwel onmogelijk, da’s alles.
@MauritsH: En met je laatste zin doe jij precies hetzelfde. Dus de pot verwijt de ketel…
@dedon: Of een snelle leerling? Ik dacht juist dat ik het nu goed deed.
@MauritsH: Lol.
Ja, dat…
…of met twee maten meten. :-P
@mauritsh: Net als in de titel vam het bericht, dus eigenlijk heb je het afgekeken van de afkijkers.
@trustmeiamanengineer: even een stapje terug doen en eens nadenken over wat het gevolg van deze actie had kunnen zijn. Willens en wetens medemensen in (ernstig) gevaar brengen… Een paar jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 7 jaar had ik niet onlogisch gevonden (maar ik weet niet of de wet voorziet in dit soort idioterie.). Pa een proeftijd tot het jong volwassen is lijkt me op zijn plaats. Dit mag nooit maar dan ook nooit meer gebeuren en deze straf waarborgt dat zeker niet.
@w0o0dy: Dat is precies wat de rechter gedaan heeft. Is namelijk zijn/haar werk. En kent bovendien de wet wél.
@trustmeiamanengineer: Duidelijk niet, aangezien wat deze vader heeft gedaan, niets met zijn rijbewijs te maken heeft, maar alleen met slecht vaderschap. Ik weet dan ook zeker dat als hij in hoger beroep gaat, die 3 maanden rijontzegging kwijtgescholden wordt!
@dedon: dat wordt in beroep zeker niet kwijtgescholden. Aanzetten tot te snel rijden Is een apart misdrijf in belgie
@vroemvroem0987: Mag zijn, maar heeft nog steeds niets met zijn rijbewijs te maken.
@dedon: Voor slecht vaderschap is alleen niet echt een straf in het wetboek.
Wel voor overtredingen en eventueel misdrijven. Voor een misdrijf kun je doorgaans wel de bak in, voor overtredingen niet. Doorgaans vallen verkeerszaken onder overtredingen.
@w0o0dy: Na zo’n straf laat je het wel uit je hoofd om dit nog een keer te doen. Dan heb je het juiste effect bereikt lijkt me.
Meer dan bij al die 10km/h te hard boetes waar we in NL mee strooien…(offtopic)
@w0o0dy: Ja “wat als”, als m’n tante een lul had was het m’n oom.
@trustmeiamanengineer: het artikel is niet helemaal correct, zowel de vader als de moeder zijn ieder afzonderlijk veroordeeld tot 6000€ boete waarvan de helft met uitstel. Dus 12000€ waarvan de helft voorwaardelijk. De vader dient medische en psychologische testen te doorstaan(nog eens 500€ rekening houdend dat hij er de eerste maal voor geslaagd is) en een rijverbod van 3 maand! Vind dit nu niet echt een fopstraf. Dit was de maximumstraf die kon uitgesproken worden(uitgezonderd het deel met uitstel). De rechter tilde er vooral zwaar aan dat de ouders hun kat hadden gestuurd naar de rechtbank.
T is best als je je kind laat rijden, maar doe het dan niet op een plek waar je anderen in gevaar kan brengen. Dat je een 11-jarige 100 laat rijden op een gewone weg, kan echt niet.
Zelf mocht ik de RAV4 van mijn opa altijd in de garage inparkeren toen ik 11 was. Zoiets kan. Maar 100 rijden?
Ik zeg niet snel dat ik het eens ben met een straf, maar hier snap ik het volledig.
@denniss00: 100x eens. Afgesloten terrein, bescheiden snelheid.
Ooit ben ik zelf als minderjarige betrapt achter het stuur door oom agent . Op een verlaten industrieterrein op zondag ochtend blokjes rijden onder begeleiding van de buurman. Natuurlijk keek ikniet in mn spiegels dus had zodoiende niet door dat de politie al drie blokjes om achter ons zaten.
Dat werd een leuke prent voor mij, maar voor mn buurman erger: geen pedelen, geen bevoegd rijinstructeur, geen L op de wagen etc etc. Hij heeft uiteindelijk alle schuld op zich genomen en ook mijn prent betaald. Hij vond dat hij beter had moeten weten als volwassene. Bovnedien traktyeerde hij mij op gratis theorieles een jaar later.

Op dit moment is mijn dochter van 8 haar pedaalgevoel aan het ontwikkelen. Al een paar jaar rijdt ze op schoot. Dit op een stuk eigen grond met een oude 4wd in lage gearing. Wel netjes gordel om… :-)
@geelbarrel: Mijn dochter van een jaar oud kan al (open) sluizen varen met een schip van 110 meter. Extra leuk zijn al die alarmpjes die afgaan als ze aan het stuurpookje zit. Dat komt natuurlijk niet omdat papa met het noodstuurwerk de boel overruled. Als de politie dat wist…
@lekbak:
Eerlijk zeggen, heeft jouw dochter die scheefliggende woonboten op haar geweten?
@Rob: een stuw bij Grave? Nooit iets van gemerkt ;-)
Terecht. Eigen terrein? Prima maar niet op de openbare weg.
Hoe had je ‘m dan moeten straffen?
Fopstraf? Niet echt… die doodrijder van die opa en oma en kleinkind dat was een fopstraf… en allemaal heel hard roepen hoe onverantwoordelijk het is, maar ondertussen zelf 250+ op de Maasvlakte rijden haha.. hypocrisie ten top.
@audir8v10: Die hypocrisie vind ik best meevallen. Wouter en Casper zijn beide volwassenen, die groot genoeg zijn om fatsoenlijk achter het stuur van een auto te zitten, hun rijbewijs hebben en door hun rij-ervaring ook wel enigszins kunnen aanvoelen wanneer iets te gevaarlijk wordt. Dat is wel even wat anders om een jochie van 11 dat waarschijnlijk nog nooit eerder een auto heeft gereden met 100km/u door de bebouwde kom te laten blazen en het ook nog aan te moedigen als ouder zijnde, wetende dat je niet eventjes op de rem kunt trappen als er wat mis dreigt te gaan.
@edge: [Quote]Wouter en Casper zijn beide volwassenen, die groot genoeg zijn om fatsoenlijk achter het stuur van een auto te zitten, hun rijbewijs hebben en door hun rij-ervaring ook wel enigszins kunnen aanvoelen wanneer iets te gevaarlijk wordt.[/Quote]

Hier doet een rechter weinig (lees: niets) mee als je gepakt wordt.
@jozo: Daar heb je helemaal gelijk in, maar dat zeg ik ook niet. Ik zeg enkel dat ik deze situatie (kind van 11 dat met 100km/u door de bebouwde kom rijdt) niet echt te vergelijken vindt met een volwassen persoon met rijervaring die 250km/u op een lege Maasvlakte rijdt. Het zou pas hypocriet worden als Wouter of Casper hun eigen kroost op 11-jarige leeftijd op de openbare weg laat scheuren en daarmee op Autoblog gepocht wordt.
@audir8v10: Want een tiener zonder rijbewijs door de bebouwde kom laten knallen is op enige manier vergelijkbaar met een het op een lege industrieweg een stukje rechtdoor knallen van een ervaren bestuurder?
@audir8v10: De doodrijder van opa + oma en kleinkind was geen fopstraf. Er was niet te bewijzen dat er veel te hard was gereden.
Ik snap de achterliggende gedachte van de schrijver niet. Dit is toch een prima straf? Stuk hoger dan hij in Nederland zou hebben gehad.
In Nederland krijg je 24 uur schoffelen voor zoiets dus het valt me mee
In Jabbeke heeft Jaguar nochtans jaren geleden (vorige eeuw) een officieel snelheidsrecord gevestigd. Misschien wilden de ouders dit even naspelen. Kwestie van wat “quality time met de kids”.
België!
Voor hetzelfde geld steken er spelende oudere over ..
Vind dit niet eens zo mild als ik dacht bij het lezen van de titel
Boeiend? Ik begon ook met rijden toen ik 12 was op de openbare weg… niks speciaals aan, next
@spykerboy: tokkies gonna tokkie
@spykerboy: 80 jaar geleden kon dat ook. Maar nu is het toch iets drukker op de weg en dus gevaarlijker. Laat staan dat je toen met 100 door de bebouwde kom knalde.
Best een redelijke straf en ik denk dat deze vader echt wel zijn lesje heeft geleerd. Natuurlijk kun je stellen dat het allemaal veel erger had kunnen aflopen maar dat is (gelukkig) niet gebeurd. Je kunt iemand niet veroordelen voor poging tot doodslag als dat niet daadwerkelijk is gebeurd.
Zo heel erg slecht vind ik deze straf niet. Die voorwaarden straf die @w0o0dy voorstelt zou ik een hele goede aanvulling vinden maar dit is meer dan slechts een kleine boete.
Het aller grootste probleem in de wereld is het volgende: je moet voor ieder onbenullig ding een opleiding/cursus volgen om iets te mogen zeggen/doen etc. Maar iedere randmongool mag gewoon 10 kinderen op deze wereld zetten zonder daar ook maar enige verantwoording voor af te leggen. Als we dat probleem hebben aangepakt zullen de rest van de problemen in de wereld al snel een stuk minder worden.
On topic: deze straf is natuurlijk veelste laag!
Hélaba redactie. De boete is €6.000 voor élk van de ouders. Van deze €12.000 is de helft niet onder voorwaarden, maar met uitstel. Dat wil zeggen dat €6.000 meteen afgedokt mag worden, en de volgende €6.000 binnen max. 5 jaar. En bovendien is de media (altijd) erg onduidelijk over de opdeciemen (ivm inflatie). Als deze nog niet in rekening genomen zijn bedraagt de boete geen €12.000 maar x8 = €96.000. Bij niet-betaling volgt een gevangenisstraf van 3dagen tot 6 maanden én de inbeslagname van goederen en inkomsten.
@ikke8866: straf met uitstel moet je niet betalen op voorwaarde dat je geen nieuwe feiten pleegt in de proeftijd.
Ik vertrouw nog liever een elfjarige dan alle techniek van tesla…. Kinderen de meeste dan … zijn teminste eerlijk. Slim nee niet echt als je een 11 jarige laat autorijden op de openbare weg.. Ben benieuwd wat de Nederlandse rechters zouden zeggen..
@fordje:wat een Nederlandse rechter zou zeggen? foei, niet meer doen. Next.
Had nog wel invordering auto bij gemogen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).