Peugeot 106 (1991 – 2003) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 59 Reacties

Jep, het is alweer dertien jaar geleden dat dit kleine karretje uit productie ging. Maar toch zien we dit karretje nog veel rijden, hoe doet de Peugeot 106 het als occasion?

Bijna 2,8 miljoen stuks werden ervan gebouwd: de Peugeot 106 was een populaire auto die werd gelanceerd in het najaar van 1991. De eerste 1.0 en 1.1 motoren waren zelfs nog uitgerust met een carburateur, maar die werden na een jaar vervangen door motoren met directe injectie. Nadat de 106 midden 2003 uit productie ging was er kortstondig geen vervanging. In 2005 kwam de Peugeot 107 op de markt als vervanger. Overigens deelt de 106 bijna al haar genen met de Citroen Saxo. De auto was te krijgen als drie- en vijfdeurs. Begin 1996 werd de 106 gefacelift.

De leukste uitvoeringen waren de GTi en de Rallye. Met name die laatste heeft inmiddels een soort cultstatus bereikt, als spartaanse hatchback. Geen lichtmetaal maar stalen wieltjes. Geen airco, geen elektrische raampjes en daardoor een gewicht van 825 kilo. De Fase 1 had een 101 pk 1.3, de Fase 2 kreeg een 1.6 met 103 pk. De GTi was nog wat krachtiger met 120 pk onder de kap en was ook flink sneller, maar qua rijplezier doen de Rallye zeker niet voor de GTi onder dankzij z’n lagere gewicht en spartaanse karakter. Met de eerder genoemde facelift werd ook de Rallye Phase II geïntroduceed.

Aanbod op marktplaats
Ondanks z’n leeftijd staan er toch nog bijna 500 106’jes op Marktplaats. Diesels zijn zeldzaam, er zijn er slechts tien te vinden. Zoek je een automaat dan zul je ook bereid moeten zijn om goed te zoeken, want dat zijn er iets meer dan twintig.

Veel goedkoper zal je niet kunnen beginnen met autorijden: rond de 300 euro heb je al een 106 op de stoep staan. De allermooiste 106’jes kosten ongeveer 4000 euro. Een enkele Rallye of GTi in topstaat wordt nog duurder aangeboden.

Pluspunten

 • Goede rijeigenschappen, ook als niet-Rallye of GTi.
 • Goedkoop aan te schaffen.
 • Goedkoop rijdend te houden.

Aandachtspunten

 • De zitpositie is niet optimaal, je zit niet recht achter het stuur.
 • De pedalen zitten dicht op elkaar, in een krappe voetenruimte. Hierdoor kan het gebeuren dat je meerdere pedalen tegelijk bedient, zeker als je grotere schoenen hebt.
 • Bij de driedeurs modellen gaat het mechanisme van de omklapbare voorstoelen nog wel eens stuk, dus controleer of alles naar behoren werkt. Check ook of de bedrading onder de stoel niet beschadigd is door het glijdmechanisme.
 • Mocht je graag een automaat willen: je krijgt drie versnellingen. Maar hee, nul naar 100 in 17 seconden, dat dan weer wel.
 • Het reservewiel hangt onder de auto en was populair bij het dievengilde. Check dus of het wiel er nog onder zit!
 • Roest: check de krikpunten, dorpels, kofferbakranden, onder de ECU / zekeringskast en in de wielkasten. Check ook onder de matten en in de achterbak onder de bekleding of er geen water / roest te vinden is.
 • De koelvloeistof van de 1.5 diesels moet met enige regelmaat vervangen worden.
 • De 1.5 diesels verbruiken wat meer voorbandjes dan gemiddeld door het gewicht in de neus.
 • De 1.5 diesels moeten niet teveel olie krijgen, dan lopen de cilinderwanden schade op.
 • Bij de achteras zit er vaak speling op de lagers. Je kan het wiel dan echt scheef zien staan, dit is een veel voorkomende kwaal.

Voor de 106 Rallye / GTi / XSi gelden de volgende aandachtspunten:

 • Tikken van de motor: bij de 8V kleppenstellen, bij de 16V wordt dit meestal door defecte klepstoters veroorzaakt.
 • De cilinderkop lekt soms wat olie. Een beetje zweten is niet erg, maar het mag niet teveel zijn. Meestal lekken ze linksvoor bij de distributieketting.
 • Als je van het gas gaat of juist hard optrekt en je ziet de poog heftig bewegen, dan zijn je motorsteunen aan vervanging toe.

Zoek de 106 of een andere auto op Marktplaats.nl59 reacties

Blijft een mooie wagen! De rallye en gti versies zijn geniaal! Heb zelf als eerste auto een 1.1 sport gehad, prima auto om mee te beginnen en altijd met plezier in gereden.
Mijn eerste auto was een Peugeot 106 XSI in miami-blue. Inmiddels 15 jaar geleden. Dat was een fantastische tijd. Jammer van de matige bouwkwaliteit alleen.
@mynameisjeroen:
Yep, zo’n matige bouwkwaliteit dat er net twee Miami Bleu XSI’s in mint conditie naast mijn auto stonden.
Volgens mij ken je het verschil tussen afwerkingskwaliteit en bouwkwaliteit niet.
Het eerste ziet er goed uit, het tweede is ook daadwerkelijk goed, zelden gaat dat samen trouwens.
@talladega: hij stond zeer vaak met problemen in de garage. Dus ja, matige bouwkwaliteit. Daarna ingeruild op een 205 1.9 CTI. Ook veel plezier aan gehad, maar nog slechter van kwaliteit dan de 106. Daarna een 20 jaar oude Mazda MX-3 V6 gekocht. Die bleef wel probleemloos.
@talladega: Betweter
Hele toffe auto’s! Broertje van mijn vriendin had een 1.6 rally. Föhnde die gast de stickers er af…
Ik heb zelf de saxo 1.4 vts gehad. Dat was ook leuk sturen, temeer omdat ik een hele fijne weg naar mijn werk had!
@dwersbongel: Je hebt hem toch wel een paar loeiharde stokslagen gegeven hè? Zo’n 106 Rallye is gewoon een klassieker in wording!
Beste autootjes die er zijn volgens mij!
Mijn vriendin heeft een Saxo 1.1i uit 2002, al 3 jaar intussen en buiten regulier onderhoud nog NOOIT iets kapot gehad, enkel een lampje vervangen buiten de jaarlijkse beurt.
Autootje doet 18.000km per jaar in de thuiszorg en wordt dus ook flink mishandeld.
Het rijdt super, lekker simpel en toch best comfortabel en zelfs de 1.1i is verrekte fel, vooral van 0 tot 60.

Let op! De 1.1i heeft vanaf bouwjaar 2000, 68 pk i.p.v. 60. Heeft multipoint injectie gekregen in november 2000 in plaats van de oude single point. Dat is een goed bewaard geheim, aangezien er op kenteken nog altijd 60pk staat, zodat er geen nieuwe goedkeuring gevraagd hoefde te worden.
Mijn eerste auto: 106 1.5 diesel (1999)
Mijn tweede auto 106 1.1 XT (2000)
Mijn derde auto 106 1.1 Sport (2001)
Die laatste was zooooo veschrikkelijk slecht en mijn dealer (in Ede) was zo niet in staat mij te helpen dat ik besloten heb nooit meer Peugeot te gaan rijden.
Mijn moeder had vroeger een grijze vijfdeurs 106XN 1.1. Prachtige tijden mee gehad, leen al om die reden zou ik er best weer eentje willen hebben, helemaal origineel. Overigens is die 1.1 en de 1.4 van Peugeot uit die jaren nog t/m 2012 gebruikt door Peugeot, erg degelijke, fijne motoren.
Gave auto’s. Heb zelf een 1.4 xsi gehad. Was een leuk scheurijzer. In Nederland is de 106 echter nooit met carburateurs geleverd. Kwam niet door de Nederlandse emissie eisen. Ik had xsi nooit weg moeten doen.
Sinds 2009 heb ik een 2001 Saxo VTS 16v in bezit. Heel veel (circuit)plezier van. Staat inmiddels al twee jaar in m’n garage te verstoffen wegens een cosmetisch incident.
Eentje volledig op gereden. Gekocht bij 139.000km en pas bij ruim 320.000km naar de sloop gebracht. Was een 1.1 met elektronische carburateur en van voor tot achter beet gehad. Cilinderkop 2x, koppelingsplaat samen met krukaskeerring, remmen voor, remmen achter inclusief de leidingen, laswerk aan de krikpunten, tankvlotter en benzinepomp, aandrijfassen en fuseekogels. Ook een veel voorkomend probleem is massa fout bij de achterverlichting.
Maatje van me heeft zo’n Accent uitv. uit 2001. 4j geleden gekocht met nog geen 40k op de klok. Ding heeft inmiddels net een tonnetje gelopen en loopt nog steeds prima. Geen spectaculaire uitvoering ofzo maar ’t ding loopt altijd. Hij is er in ieder geval erg tevreden mee.
Het was de eerste auto van mijn zus. Weleens in gereden. Zij was er helemaal wild van. Ik vond het nooit zo’n prettige auto. Voor mijn gevoel waren de stoelen veel te groot voor zo’n klein ding. En ik vond het allemaal net iets te rammelig.
De cilinderkop lekt soms wat olie. Een beetje zweten is niet erg, maar het mag niet teveel zijn. Meestal lekken ze linksvoor bij de distributieketting.

Een 106 heeft toch echt een distributieriem en meestal lekken ze linksvoor boven de dynamo.

Heb zelf ook een aantal 106jes gehad, erg fijne auto´s!
Ontzettend leuke en potente auto!
Heb zelf een 106 PH II Rallye in bezit gehad welke hier wel eens voorbij is gekomen: (de rechter)

http://www.autoblog.nl/nieuws/autoblog-advies-van-peugeot-106-gti-naar-sleeperstation-75419

Een ontzettend leuke, strak rijdende auto met afdoende vermogen en zonder enige vorm van beschermende of helpende electronica.
Ik heb hem uiteindelijk verkocht aangezien ik hem niet meer binnen kon stallen en hem niet weg wou laten rotten zoals zovelen!

Als ik eraan terug denk krijg ik weer de kriebels….. Ooit komt er weer één terug en zal ik hem in originele staat herstellen!!
– je rijdt mijn Rallye Phase 1 nog als een ECHTE auto: met je onderrug en je billen voel je wat’ie doet en wat’ie niet doet of wil doen.
– Onderdelen kosten een krabbel setje schijven met blokken voor zes tientjes
– De stoeltjes in de Rallye zijn verbazing wekkend goed en comfortabel.
– je kunt hem nog zelf goed repareren !
– Hij wordt iedere dag een pietsie meer waard maar kost qua verzekering en belasting geen drôle
– Hij is zuinig
– Hij heeft een praktische derde deur.
– Hij is stoer. Punt !
@desjonnies: Goed punt inderdaad. Vrijwel iedereen die plaats heeft genomen in mijn Rallye was verbaasd over die heerlijke stoelen, al staan ze eigenlijk iets te hoog.
@desjonnies: ik vind die stoelen juist het grootste minpunt van de auto
Heerlijke scheurijzers, zeker met een andere scherpere nokkenas. Rallye van 106pk naar 138pk rollebank
Een 106 aankoopadvies op autoblog, echt?
@thomasthomas: Aankoopadvies voor een auto die mensen ook écht kunnen betalen ipv een GT-R, 911 of DB9. Ik zie het probleem niet.
@motoragent: vind het meer iets voor autoweek.
Ben met de 1.1 Saxo naar Noord-Italië gereden. Rond de Italiaans meren was dat prachtig maar op de snelweg toch wat minder. Berg op kwam ie nauwelijks boven de 60 en op de autobahn schudde hij op z’n bandjes als er een Mercedes voorbij vloog. Met die brakke stoelen kwam je ook totaal gebroken aan. Desalniettemin, mooie herinneringen aan dit kleine kartwagentje.
Hier spreekt een grote liefhebber. Heb zelf 3 GTi’s op naam staan, 2x 2003, en 1x 2002. Geel, Zwart en Blauw. Blauwe staat in de garage voor onderhoud, en deze twee zijn mijn dagelijkse auto’s. De Gele is niet helemaal meer origineel. (ik hoop dat de foto het gaat doen).

Image
@VWTouran75: Je moet de direct link gebruiken. Die wat je nu hebt eindigt op .html, waardoor de code hem niet herkent. Ik heb hem hier alsnog even voor je ingevoegd:

http://i1159.photobucket.com/albums/p622/Resul_Acar/Peugeot%20106%20GTi%20SY%202003/20160402_132940.jpg
@Edge: Danku!
@VWTouran75: Je gele ziet er geniaal uit! Ben niet zo’n fan van kleine autootjes, maar als ik ze netjes wat leuker gemaakt zie, word ik daar ontzettend positief van…
@VWTouran75: die gele ziet er lekker uit, top bakkie!
Fantastische wagens, en dan in het bijzonder de Rallye. Na 3 jaar redelijk probleemloos met een Rallye ph2 te hebben rondgereden dacht ik er verstandig aan te doen hem te verkopen, maar mis het ding nog regelmatig. Met name met een Pugsport group N uitlaat door tunneltjes blazen haalde de echte puber in je naar boven.
Een donkerblauwe 106 sport was m’n eerste auto. Wat een lekkere auto was het! Ging heerlijk door de bochten.
wat was de prijs voor een nieuwe in jaren 90??
@miuralover: weet dat me me moeder destijds een had van 219.000 Belgische frank. Nu zou dat ongeveer 5500€ zijn.
Mijn eerste auto was een zwarte 106 XSi uit 1992 met 1.4 heerlijke auto. Reed fijn als hij reed. Ik kocht hem helaas met een lekke koppakking (echt een issue bij alle benzine motoren).

Na een circuitdag en wederom een kapotte koppakking heb ik hem helaas naar de sloop gebracht, nooit moeten doen.

Zo nu en dan kijk ik er nog wel eens om maar een nette komt zelden meer voorbij.
rij nog steeds met heel veel plezier in mijn 106 gti ! als ik dan week van huis ben geweest kan ik niet wachten tot ik er weer in kan rijden ! als ik de mogelijkheid krijg hem te stallen , gaat hij nooit weer weg.
Ik heb bijna een donkerrode 1.4 Sport als eerste auto gehad. Helaas waren de foto’s misleidend en was er na het nemen van de foto’s een fietser over de motorkap gegaan.
Bij de proefrit bleek ook de koppeling naar z’n grootje waar de eigenaar niets van wist…

Uiteindelijk is het toen een Lupo 1.4 geworden. Eigenlijk had de 106 bij de facelift ook een interieurliftje moeten krijgen.
Er is wel degelijk meer verschil dan cosmetisch!
De Ph2 heeft een langere wielbasis mensen!
@mrdjm: volgens mij geniet de ph2 van alleen extra versteviging in de onderzijde deurpost.
@ThomasBol: Misschien ook, maar check Wikipedia maar ;)
https://en.wikipedia.org/wiki/Peugeot_106
Ik vind dit soort auto’s altijd een beetje knullig, veel meer dan een brommobiel is het niet…
Zo’n Rallye is wel geniaal hoor!
Ik heb er twee gehad. M’n eerste auto was een rallye ph1, tweede een GTI. Fantastische karretjes waar ik veel moderne auto’s mee verbaast heb bij het stoplicht. Vooral de rallye had een geweldige wegligging.
Goede rij eigenschappen? Heb 6 jaar in z’on ding gereden. Echt een dweil op de weg. Helt over in de bochten als een malle. Comfortabel….ja, maar goede rijeigenschappen absoluut niet!
@mark997gt3:
Goede rijeigenschappen kan juist comfortabel betekenen. Niet iedere auto hoeft Duits hard geveerd te zijn. Ik snap niet dat er lieden zijn die dat maar niet in willen zien.
Ik heb een 106 GTI ’98, binnenkort denk ik in de verkoop. Heb zeer van genoten en nooit in de steek gelaten.

Veel mensen zijn verbaasd hoe snel ze zijn. Golf 5 GTI en Cooper Sjes hebben het er zeer moeilijk mee.
Fantastische auto! Ik had als 1e auto een 106 rallye 1.3 8v met 98pk op 816kg op kenteken. Reed super! Het ‘echte’ autorijden gevoel zonder poespas. gekocht met 320.xxx voor €650 en voor €10.000 plezier aan gehad!
Mijn eerste auto was een 106 van het eerste type met een 1 liter blokje. Op grijs kenteken en met trekhaak. 4 jaar in gereden. Zelfs een schamel aanhanger achter gehad. Ander half kuub zand op de tandenasser. Dikke trilplaat en stenen knipper in de kofferbak. Het kon allemaal. Top snelheid was boven de 170. Tenminste de teller ging niet verder maar de wijzer wel. Zoveel met mee gemaakt. Over bouwland crossen in de tussen uren. Met 4 van er in en de achter bumper kwijt raken omdat je door een gat heen rijd. Vlakke stukken op de banden door veel gebruik van de handrem. Wat een mooi tijd. Je eerste meisje met je eigen auto ophalen. Hij was niet groot maar omdat er geen achterbank in zat was het best ruim. Ding had nooit wat. Ja 2 keer. 1 keer de uitlaat door geroest met onder de motor. De 2de keer reed ik weg bij een rotonde toen stond de versnelling pook beet scheef omhoog. Oja ze kunnen niet best tegen als je door grote plassen rijd. De dynamo word dan nat. Zo kan ik nog wel even door gaan. Geweldige auto !! Ding woog ook niks. Zat ook niks op. Was mooie tijd. Mijn eerste auto. Geweldig
7500 euro voor dit hokkie? Leuk ding hoor, maar een klassieker in de dop is het wat mij betreft niet. Ik geef er 3.250 voor.
Geweldige auto, mijn eerste auto was een 106 Rallye 1.3. Zeggen jullie nou echt dat je moet letten op tikkende kleppen? die 1.3 blokken klinken stationair als een bak met knikkers, zo klinken ze altijd!
Heb jaren met plezier in mijn 1.1 XN gereden. Wat een prachtige herinneringen heb ik aan dat autotje :) Stiekem mis ik die auto nog steeds een beetje… Alleen ik moet zeggen dat ik me er totaal niet in kan vinden dat jullie zeggen dat je niet recht voor het stuur zit. Verder heb ik ook nooit last gehad van te krappe pedalen. Zelfs met werkschoenen ging het prima! Misschien nog een puntje om op te letten: bij het verbindingsstuk van de einddemper wil ook nog wel eens roest voorkomen waardoor de eindemper los komt te hangen (twee keer een nieuwe eronder laten zetten).
@spotternoord: Ach, bij veel mensen zit de stoel recht achter het stuur.. maar dan gaan ze zelf schuin zitten :)
Een donkerblauwe 1.4 sport. Elektrische ramen, spiegels, centrale deurvergrendeling, short shifter en mooie lichtmetalen wieltjes. Ik voelde me een held in die wagen en zo reed ik ook. Volle bak over de dijken rondom Culemborg. De regen heeft tweemaal roet in het eten gegooid; de eerste keer haalde mijn achterkant me in toen ik van het gas af ging, oversturend in de binnenbocht zonder schade de dijk af, kwam er ook zo weer op. De tweede keer gebeurde hetzelfde maar stond er een boom tussen. Zo heb ik geleerd rustig te rijden. En ik heb geleerd hoe je een deur moet vervangen, die had de klap niet overleeft. 120 piek op de sloop en een middagje huisvlijt, heerlijk.

Helaas wel meerdere keren ruitenwissers en spiegelglas gestolen door volk diebhet onderhoud niet kon betalen. Dat is wel knap zuur als het je trots is waar ze aan zitten.
Zelf een 106 GTI uit 2002 gehad. De meest fantastische auto die ik ooit heb gereden. Nog regelmatig spijt van dat ik die ingeruild heb op een 206 GTI. Zeer snel maar ook listig. 2 keer rijvaardigheid mee gedaan en iedere keer maakte de 106 zeer veel indruk op de instructeurs van weg de goede remmen maar ook omdat het bijna onmogelijk was om de elandproef mee uit te voeren. De 106 ging nog sneller rond dan een op hol geslagen draaimolen zodra je terugging naar je draaimolen. Uiteindelijk toch gelukt maar in de praktijk ben je bij zo’n beweging de pineut (althans als ik over me zelf spreek :-))

Overigens is de 106 GTI de op een na beste drivers car van Top Gear geweest. Ik meen in het seizoen van 97.
@vantageV8 je bent er nog steeds dronken van. Het is “terugging naar je rijbaan”…
In 1992 al directe injectie, lijkt me sterk.
@Ruben de Priester: directe injectie? Komaan man !
Ondanks deze Peugeotjes ouders worde , zie ik de laaste tijd dat ze allemaal beste tijd hebben gehad met name nu echt te roesten. Met name de onderkant tussen de coating door.

De koppakkingen bijna bij alle motoren gaan zweten bij de koppakkingen bij distribitiezijde , ze zweten vaak en lekken vaak. En willen ook wel verbruiken.

Draagarmrubbers en achterassen gaan ook vaak stuk.

Goede tip koop een goed onderhouden exemplaar met niet teveel kilometers boven de 2 ton word het minder.
Ondanks deze Peugeotjes 106 nu ook echt ouder worden , zie ik de laaste tijd steeds meer dat ze hun beste tijd hebben gehad , met name nu echt beginnen te roesten. Voornamelijk aan de onderkant tussen de coating door.

De koppakkingen zijn bijna bij alle motoren , willen vaak zweten en bij de koppakkingen bij distributiezijde , ze zweten vaak en lekken vaak. En willen ook wel wat olie gaan verbruiken.

Draagarmrubbers voor gaan vaak stuk. En achterassen willen gaan kraken.

Goede tip koop een goed onderhouden exemplaar met niet teveel kilometers boven de 2 ton word het minder. Verder kun je er heel goedkoop mee rijden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).