Pijnlijk: Grand Prix van Duitsland verdwijnt van F1-kalender [updated]

Auteur: , 52 Reacties

Nog even en we rijden alleen nog in landen waar de gemiddelde toeschouwer niet weet of er lucht of zand in de banden zit.

De start van de Grand Prix van Duitsland in 2014

Het zat er al even aan te komen, maar de klap komt bij veel fans hard aan: de Grand Prix van Duitsland verdwijnt van de kalender. Nog niet zo lang geleden was het Formule 1-circus tweemaal per jaar te gast bij onze Oosterburen, maar nu blijkt slechts één schamele race financieel gezien niet rendabel. Zo kan het dat er voor het eerst sinds 1960 geen Duitse Grand Prix op de kalender staat.

De Nürburgring en de Hockenheimring organiseerden de race de afgelopen jaren om en om. Dit jaar was het circuit in de Eifel aan de beurt, maar daar is de portemonnee al een tijdje leeg. De bestuurders van de Hockenheimring vonden het op hun beurt niet zo verstandig om op het laatste moment bij te springen, omdat er nogal wat bij komt kijken om een Grand Prix te organiseren en in korte tijd genoeg tickets te verkopen.

Voor de diehards hebben we slecht nieuws, want de Duitse GP is niet de laatste traditionele race die lijkt te verdwijnen. De Italiaanse ronde op het circuit van Monza staat al een tijdje op de tocht, terwijl ook de Belgische race op Spa-Francorchamps al jaren onder vuur ligt.

UPDATE (22-03): Vandaag werd bekendgemaakt dat Mercedes een (financieel) aanbod heeft gedaan om de Duitse GP van de ondergang te redden, maar helaas is het bod niet geaccepteerd. Met andere woorden: het Formule 1-circus slaat Duitsland dit jaar helaas over.52 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Ach, sinds ze niet meer op de oude Hockenheim ring rijden was er toch weinig meer aan. Dat oude circuit bood nog spektakel..
@tupperware: klopt. Dat nieuwe circuit is zo ontzettend saai geworden. Dat oude circuit was een van de besten die er toen waren.
@tupperware: helaas erg waar. Het oude Hockenheim zou perfect passen in welke raceklasse dan ook. Micky Mouse banen als de Hungagoring, paar kitsch banen van telke en Echte Grote Mannen Ballen Banen als Monza en Het Oude Hockenheim :-)
@tupperware: En dat vind ik het juiste punt. Uiteindelijk zal t me eigenlijk een worst uitmaken waar ze rijden, zolang het maar op een circuit is wat helpt met leuke races; waar er nog eens wat weersveranderingen kunnen plaatsvinden of waar de omgeving meehelpt aan de lol van t kijken.
Of dat nou in Qatar is of in Duitsland, lekker boeiend: ik ga er toch niet heen, want deze prijzen wil ik niet betalen.
Het echte probleem is precies wat je zegt: de nieuwe Hockenheim-ring is niet zo heel boeiend meer; de mix van lange rechte stukken en glibberen in het stadion, was lachen; nu is het gewoon het volgende high downforce circuit.
Nurburgring GP circuit is eigenlijk ook gewoon een optocht-circuit; terwijl het circuit aan het mooiste circuit ter wereld is verbonden.
Goed, dan zijn er wat rijke olie jurken en handels-aziaten die ook een circuit willen: en dan leggen ze zoiets neer als in qatar: geen bocht is van elkaar te onderscheiden: allemaal zandbak. Alleen Abu Dhabi is nog een beetje te hakken; waarom? Door de rechte stukken, de mooie haven en de mooie gebouwen er omheen.
Ach, zo kan ik nog wel even doorgaan.
Als dit soort races verdwijnen, blijft er geen europese kijker over. De sport verliest zijn charme helaas…
Bernie geeft niks om de hele sport, denkt enkel aan geld. Alles word verkocht aan een stel jurkendragers in de woestijn die niks maar dan ook niks met de sport te maken hebben. (Sponsoring uitgezonderd)
@bouwvakkert: Precies! Ik vind vooral dat rozenwater tenenkrommend, ook al snap ik de achterliggende reden. Moet gewoon champagne zijn!
@barttjee: Dat rozenwater is totaal niet tenenkrommend. Ook als F1 heb je je aan bepaalde wetten te houden, en in een groot gedeelte van de Islamitische landen is alcohol nou eenmaal verboden en wordt rozenwater gedronken bij gelegenheden waar wij champagne drinken.
Overigens vind ik het wel schrijnend als je, met alle shit die ome Bernie flikt, het rozenwater nog het grootste probleem vindt
@Edge: Euh dat woordje ‘vooral’ moest ‘ook’ zijn. Zal wel eind van de week effect zijn, my bad. Tuurlijk snap ik de reden die jij aangeeft (zoals ik al indirect aangaf, maar blijkbaar moet daar toch op gereageerd worden). Ik vind het gewoon lame dat het niet als champagne spuit. Toch een onderdeel van de race als je uiteindelijk op het podium terecht komt, maar dat is mijn mening. Snap niet dat ze daar wat op verzinnen. Afijn, ik ga lekker genieten van mijn glas azijn die ik net heb ingeschonken
@Edge: Volslagen onzin natuurlijk. In al die oh zo fijne islamitische landen is gewoon alcohol te krijgen. Men zou ook eens een keer kunnen buigen, ipv een ander hun eigen wetten/gebruiken op te leggen. Je nodigt een compleet evenement uit om langs te komen. Maar die moeten zich wel even aanpassen. Hou toch op man. Schijtvolk is het..
@camber24: dus als jij ergens op bezoek komt, heeft degene die jou ontvangt zich aan te passen aan jouw eisen….. Ik vermoed dat jij bijzonder weinig vrienden hebt.
@roppp: merkwaardige conclusie, roppp. We hebben het over een sportevenement. Niet over een vriendschappelijke uitnodiging.
@roppp: ze komen niet op bezoek: ze worden betaalt om een kunstje op te komen voeren.
@Edge: Welke idioot gaat er nou rozenwater drinken?
@henkhupelschoten: lulletje denk ik
@Edge: Alcohol is voor mij een Religie. Hier met die fles of anders weet ik er in Nederland ook nog wel een paar qua aanpassen…
Ik probeer nog steeds elke race te bekijken en vind die in west-europa toch het meest interessant (kan zijn omdat ik van historie en nostalgie houd). Dit gaat erg cliché klinken maar Bernie moet echt met pensioen. Al die GP’s in de oostelijke zandbakken, ik houd ze nauwelijks uit elkaar en vind het niets toevoegen. Er moet frisse lucht in de F1 komen, om dit soort perikelen te voorkomen.
@barttjee: Als je van nostalgie en geschiedenis houdt, zit je eerste rij bij Bernie. Dat is een wandelend museum in persoon!
Wel gek hoor 4 en een halve Duitser aan de start (Max komt uit Limburg) maar géén race. Begreep ook dat het al een tijd niet lukt om deze GP uitverkocht te krijgen?
@pomoek: Vier en een half? Vettel, Rosberg, Hülkenberg en…? Zelfs als je verstappen als halve Duitser erbij telt kom ik maar op drie en een half.
Overigens kom ik zelf maar tot twee echte duitsers, aangezien Max gewoon Nederlands is en Rosberg alleen op papier Duits is.
@Edge: klopt, I stand corrected! Bedankt over de update over de kosten, dat maakt het duidelijk!
@Edge:
Rosberg heef een Duitse licentie, papa is Fin, ma is Duits en Nico heeft zijn hele leven in Monaco doorgebracht..
Daar is dus verrot weinig Duits aan..

Hetzelfde gaat trouwens ook voor onze Max op, das een Belg die op een Nederlandse licentie rijdt..
@pomoek: Overigens is het helemaal niet raar dat de bezoekersaantallen zo slecht zijn. Ik weet niet precies wat de kaarten voor de Duitse GP vorig jaar kostten, maar ik weet wel dat ze duur waren. Ik heb onlangs voor een collega van me uitgezocht wat het kost als hij met zijn vrouw en twee kinderen naar de GP van Engeland zou willen. Alleen al aan tickets kost je dat 1250 euro als je alleen de race wilt zien, en 1800 euro als je het hele weekend wilt gaan. Dat zijn dan twee volwassen toegangsbewijzen, twee junior toegangsbewijzen en een parkeerkaart (die overigens al tussen de 70 en 100 euro kost!), waarbij de kaarten zijn voor de goedkoopst beschikbare zitjes. Wil je een beetje fatsoenlijk zitten, kun je die prijzen wel ver twee of drievoudigen. Niet zo gek dus dat mensen wegblijven als je voor de prijs van een dag of een weekend Formule 1 ook via Corendon of iets dergelijks een week aan het strand in Spanje kunt krijgen. Voor de prijs van wat betere plekken kun je zelfs twee weken met je gezin naar een vier sterrenhotel. Daarnaast is het is door die hoge prijzen ook niet iets wat je eventjes doet om te kijken of het leuk is of niet, en dan houd je alleen de echte die-hard fans over.
Als spa verdwijnt wordt het echt armoe.
@rolov: De waalse overheid legt al jaren geld bij om de F1 in Spa te houden. Kan niet lang meer duren voordat due race ook foetsie is….
Goed bezig F1, vooral doen! Alle circuits met historie links laten liggen!
@peugeot205:
Als je van historie en F1 houdt, dan heb ik een tip voor je.
Zondag vanaf 15:30 Goodwood Road&Racing live op Motorstv.
ik volg het al jaren niet meer psies om deze reden: alles om geld en rijden in de nacht in een woestijn zonder toeschouwers dat kan wel. helaas met MotoGO hetzelfde gedoe, sport was immens populair, overal te zien, toen zag Dorna dat er meer geld te halen viel en schoten er wat in door. Daar komt bij dat door de regels/techniek de races lang niet meer zo leuk zijn als vroeger, toen er nog s gekke dingen gebeurden. FIFA zelfde ding we gaan een WK in Qatar krijgen en die sjeiks bewijzen het maar; wij verkopen onze moeder nog aan ze voor wat oliedollars. sorry om voetbal erbij te halen (ben niet eens een echte liefhebber) maar bedoel maar elke sport wordt vern….
Ik snap wel dat Hockenheim niet wilde helpen. Ze draaien al elk F1 jaar belachelijke verliezen door de combinatie van een gigantische hostingfee die ze Bernie moeten betalen, en een lage opkomst als gevolg van de hoge ticketprijzen die ze moeten vragen om Bernie’s fee nog enigszins te dekken. Bernie heeft overigens ook nog bij Mercedes aangeklopt met de vraag of ze wilden bijleggen voor een thuisrace.

Het is toch ronduit belachelijk dat er geen Duitse Grand Prix is. Lewis Hamilton won zijn titel in een auto van het Duitse Mercedes. Voor datzelfde team werd nepduitser Nico Rosberg tweede in het WK. Dat team won tevens het constructeurskampioenschap. Dan hebben we nog ene meneer Vettel op de grid, eveneens Duits, die viervoudig kampioen is en afgelopen winter overstapte naar het team waar die andere illustere Duitser vijf back-to-back titels wist te winnen. En dan is hebben we ook nog Nico Hulkenberg die de Duitse eer in de middenmoot verdedigt.
Voor een land dat zoveel toevoegt aan de F1, dient Bernie gewoon een gigantische korting op de fee te geven, of zelfs helemaal van zijn fee af te zien.
@Edge: Als het ging om toevoegen aan de F1 dan hadden we 2 races in Italië, 1 in Duitsland, 1 in Monaco, 2 in Brazilië en 10 in Engeland.
Dood zonde, alleen die zandbakken kunnen nog races hosten omdat er daar wel geld is. Slechte zaak!
Monza, Spa, Hockenheim en Nurburgring zijn heilig. Kan me geen F1 voorstellen zonder deze circuits.
@robgooi: Wen er maar aan….
Overigens snap ik niet waarom Bernie niet gewoon een ander verdienmodel aan het organiseren van een F1 race koppelt. Fee compleet afschaffen en in plaats daarvan een systeem waarbij je een X percentage van je omzet of winst aan Bernie afdraagt, eventueel in een progressief stelsel à waarbij je vanaf bedrag W percentage X betaalt en vanaf bedrag Y percentage Z. Op deze manier kan iedereen (behalve de bankrekening van Bernie) er alleen maar op vooruit gaan. De tickets worden weer betaalbaar, de tribunes zitten weer vol en zowel Bernie als het circuit verdient eraan, waardoor er F1 er ook gewoon kan blijven en niet uit nood naar de zandbak moet. Want een ding vergeet Bernie in zijn jacht op meer hosting fee: Naast Japan, Australië en Brazilië zijn het toch echt de Europese landen waar de echte fans zitten.
@Edge: opa Burnie zal het worst zijn waar de echte fans zitten. Het gaat hem enkel en alleen om de inkomsten. Zolang die ook met de huidige invulling genoeg opleveren, gaat hij zo door.
Wij vergeten nog wel eens dat de wereld groter is dan alleen NL. Er zijn ruim 2 miljard Indiërs en Chinezen. Als zij straks gaan roepen om F1 en met de buidel rammelen, hebben wij geen F1 meer. Weg met de sentimenten, lang leve de rendementen!
Toevallig vandaag langs beide circuits gereden (61) maar het was wel behoorlijk druk op de parkeerplaats in hockenheim
1 troost voor de Duitsers, ze kunnen altijd nog naar de WEC op de nürburring
@niekie1999:
Vergeet het WTCC niet, die komen naar de Nordschleife, de race zal niet meer dan 2 rondjes zijn, normaal is een race van de hokken 50km..

Zal.een spektakel geven.., proest..
@tupperware: ja 2 volle rondes over de ring? Dat Is wel echt treurig. Ik dacht dat ze het gp circuit op gingen.
Lekker racen voor praktisch lege tribunes wwar geen fan op afkomt. Het is te open dat die kleine bernie binnenkort omvalt, voordat echt de hele F1 omvalt. Ticketprijzen zijn echt niet meer op te brengen voor de gewone man. Allemaal om bernie te behagen. Ik ben al een paar jaar geleden afgehaakt, maar de sport brokkelt steeds verder af. En die hypocryte nichten in de soepjurken niet willen dat er met champagne wordt gesprudelt, dan organiseren ze toch lekker geen race? Dat ze geen alcohol mogen van hun geloof, prima, maar als je weet hoeveel van die zand jurken in bahrain en dubai de beest uithangen, alleen daarmee kun je al een volledig uitverkocht seizoen op alle tribunes organiseren
hmmm volgensmij prijst de F1 zich zelf uit de markt……
Geen enkel verband of wrok met : Bernie Ecclestone: ‘I’m an idiot’ for paying £60m to settle F1 bribery trial (in Duitsland)
Ecclestone, de Blatter van de Formule 1
@supervla: Dat is nou eenmaa wat geld en macht met de mensheid doen…
@JordyS: Hoe weet de F1 in Hongarije op de hongaroring nog steeds stand te houden?
@henkhupelschoten: Het probleem met veel Europese races is dat de overheid er geen of minder geld in wil pompen. Dat speelt in Hongarije schijnbaar een stuk minder, want daar betaalt de overheid 22 miljoen dollar per jaar om de GP te mogen organiseren. Schijnt goed te zijn voor het toerisme, maar ik vraag me af of je daarmee dat hele bedrag terug kunt verdienen.
@JordyS: 22 miljoen is inderdaad niet mis, maar bedankt!
Toen de v8 overleden was vond ik t al niks meer aan
de sport is te professioneel te groot en te steriel geworden mss is het wel beter dat de f1 dood gaat
Zit ook geen lucht in de band. Veel te instabiel. :-)
Ik vind het werkelijk waar FANTASTISCH dat dit gebeurt en daar meen ik iedere letter van.

De nieuwe ‘circuits’ waar ze rijden zijn doodsaai en veel te veilig; soms lijkt het alsof je naar het scherm van een computer spel zit te kijken; ik kom nog uit de tijd dat er zich ieder seizoen twee drie man doodreden, dat hoorde er toen bij.

Laat het grote geld dit circus – sport is het allang niet meer- maar kapot maken, er komt gegarandeerd iets fris en iets nieuws voor terug .
Wat voor een doodslag willen ze geven aan de sport, spa en monza niet meer op de kalender dan boeit het geen enkele fan meer…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).