Pomphouders in hoger beroep tegen alcoholverbod

Auteur: , 56 Reacties

Want het is verdulleme allemaal helemaal niet eerlijk!

Bier

De alcoholverkoop bij tankstations-soap krijgt een vervolg nu de pomphouders in hoger beroep gaan tegen het vonnis van de rechter die oordeelde dat het sinds 1 november 2000 geldende verbod op de verkoop van alcohol bij tankstations in stand blijft. De pomphouders zijn van mening dat ze inkomsten mislopen, tankstations net over de grens en wegrestaurants in eigen land mogen namelijk wel alcohol verkopen.

Branchevereniging BETA vindt het belachelijk omdat een automobilist in een wegrestaurant wel rustig een alcoholische versnapering zou kunnen nuttigen maar zij mogen geen blikjes bier verkopen aan hun klanten in hun tankshops, ze vinden zelfs dat dat in strijd is met de mensenrechten. Je zou denken dat daar ook sprake is van meten met twee maten maar desondanks oordeelde de rechter dat het verbod op alcoholverkoop voorlopig gewoon van kracht blijft. Die is namelijk van mening dat het maatschappelijk onverantwoord is om alcohol te verkopen aan een tankende automobilist. Daarnaast zou niet zijn aangetoond dat pomphouders in de grensstreken een grotere overlevingskans hebben als ze wél alcohol zouden gaan verkopen.

Pomphouders zijn van mening dat het hof een oordeel moet vellen over de eerlijkheid van de concurrentie met pompstations net over de grens die veel minder accijnzen betalen op tabak en brandstof en die dus óók nog alcohol mogen verkopen. BETA pleit daarnaast voor een degelijk onderzoek naar de effecten van alcoholverkoop en verkeer. Men is van mening dat de rechter zich “heeft laten meeslepen door de emotie van tegenstanders” zoals Veilig Verkeer Nederland, de Tweede Kamer en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid.

Alcoholverkoop bij tankstations, het voelt verkeerd maar tegelijkertijd kan ik me de onvrede van de pomphouders ook wel een beetje voorstellen als de claim dat men 35% inkomsten misloopt klopt. Wat vinden jullie, is er sprake van oneerlijke concurrentie? En moet alcoholverkoop in tankstations worden toegestaan of moet er juist ook een verbod komen op de verkoop van alcoholische versnaperingen in wegrestaurants en dergelijke?56 reacties

Helaas zijn wij volgens onze overheden kunnen wij niet voor onszelf denken. Ik vind het een gevalletje betutteling. Voor zover ik het kan inschatten is het “klootjesvolk” inmiddels veel bewuster dat alcohol en verkeer niet samengaan.

Daarnaast gaat de rechter erg gemakkelijk voorbij aan het feit dat je anno 2013 24/7 drank kunt kopen en dat was in 2000 wel anders.
Voor de duidelijkheid ik ben mordicus tegen alcohol in het verkeer.
@jrk68:
Zo J, die eerste zin is wel heel krom.
Edit: Helaas kunnen wij volgens onze overheden niet voor onszelf denken.
Ach, het is nog vroeg.
@jrk68:

Je zou het inderdaad wel verwachten, maar er rijdt wat dom volk rond op de weg, helaas..

Bovendien, indien iedereen zich bewust is van het feit dat alcohol en verkeer niet samengaan, verwacht ik ook geen denderende verkoopcijfers..
@jrk68: als het klootjesvolk (waaronder tankstation uitbaters toch wel gerekend mogen worden) dat zo goed kan inschatten waarom wordt er dan opnieuw een rechter met deze onzin lastig gevallen?
ach ja, Je gaat ook meestal met de auto naar de supermarkt. Dan neem je ook bier e.d. mee.
In wegrestaurants zouden ze het juist moeten verbieden, daar nuttig je het gelijk… toch?
@piwie: Wellicht dat de mede passagiers wel een nipje vloeiend geluk behoeven ;) Verder valt of staat uiteindelijk alles met de discipline van de bestuurder.
@4x4wheels: vloeiend geluk :D
Indien alleen mensen naar het tankstation komen om te tanken en uitsluitend alleen in de auto zitten zou je een alcoholverkoopverbod kunnen goedpraten.
Maar hoe zit het met mede passagiers? Die mogen gerust drinken – dus waarom zouden die geen alcohol mogen kopen bij een tankstation?
Of je zit thuis, 22:00 en het bier is op. De supermarkt is dan dicht. Ideaal als je dan wat kunt halen bij de pomp. Zo kom ik savonds ook vaak aan mijn chips – die ik niet koop in de supermarkt omdat ik wil afvallen ;-)
En de mensen die perse willen drinken achter het stuur doen het ook wel zonder dat ze dit bij de pomp kunnen halen.
En zoals hierboven al staat – als je het koopt bij een tankstation als blikje of fles is de kans dat je het niet met alcohol op in het verkeer deelneemt groter dan bij een wegrestaurant, waar je het geopend en in een glas voor je neus krijgt.
Zinloze en ineffectieve maatregel…
@El_Bastardo:

Als om 22:00 uur je bier op is dan heb je het biermanagement gewoon niet goed voor elkaar ;)
Er is toch alcoholvrije bier ? Waarom verkopen ze dat dan niet. Zeker voor die boeren tukkers in het noorden. zuiden en oosten dan krijgen ze het gevoel dat ze wat drinken.
Van mij part geef je zn een xtc pilletje erbij altijd leuk om een trippende boer op zn tractor te zien rijden richting een slootje.
@bempi: Je bent genomineerd voor de meest domme, stomme en onnozele opmerking van de laatste 5 jaar! Damn..
@baap:

Uhm ok ? Ik moet me vereerd voelen ofzo ?
@bempi: Voor die opmerking mag je zelf de proef op de som nemen
@bempi: dat jij als stads knaapje je heil zoekt in xtc en andere pillen wil niet zeggen dat ons ‘boeren tukkers’ dat ook doen.

De enige pil die jij en je wederhelft zou moeten gebruiken is ‘de pil’, dat je je maar niet mag voortplanten.
@FlighTom: Doe es aardig joh.
Btw: Enschede slikt zich helemaal te pletter aan de pretpillen.
Da bunne ooohk tukkers.
@6cylinder: Zolang die popijopi boeren belachelijk maakt neem ik aan dat hij ook geen sappige biefstuk op zijn bord wil.

Ohnee.. die komen uit de fabriek he! Niet van het land.
@FlighTom: ja want al het vlees wat wij nuttige komt uit Nederland?;)
@FlighTom:

Lol die boeren tukkers doen niks anders dan zuipen, drag racen op het platteland met tractors en aan het einde van de avond met hun oma of mama in bed liggen.
Dat pilletje is een aanvulling als dat alcoholvrije bier niet aan slaat. Zo kunnen ze toch verantwoord los gaan en ben je ook meteen een tijdje van ze af ipv dat ze elk weekend zuipen en de wegen onveilig maken.
@bempi: Mooi programma he? Het Wilde Oosten.
@FlighTom:

Zeker weten. Ik kijk altijd wegmisbruikers en het verkeersuitschot bevindt zich ook vaak in de zuidelijke, noordelijke en oostelijke delen vh land.
@bempi: Ajax, BMW, Autoblog en Wijven. Sjonnie ben je ook :’)
@MLTB:

Alleen KFC paste er niet bij :) maar die hoort er ook bij.
@bempi: Plus één voor de KFC! Ga ik vanavond even eten.
@MLTB:
Eten doe je NIET bij KFC.
@bempi: lieve schat, alcoholvrij bier is al te koop bij tankstations. Het gaat dus echt om bier met alcohol. Er is trouwens weinig echt lekker alcoholvrij bier. Het smaakt toch altijd een beetje raar ofzo…
@Sorcerer:

Daarom dat xtc pilletje dan vergeet je de smaak. Beetje jammer dat niet iedereen de humor ervan in ziet mja dat zullen vast de geïrriteerde champignon en tomaten plukkers zijn die bang zijn hun baan te verliezen ofzo en ze komen allemaal uit tukkerprovincies. Zo grappig :D
Als je 35% misloopt door het alcoholverbod, moet je maar snel stoppen met je benzinepomp en gewoon ergens een kroeg beginnen.
Waarom kunnen mensen niet eventjes zonder alcohol?
Is het werkelijk zo’n ramp dat je (misschien) moet wachten totdat de slijterij / supermarkt open is?
En wat als de Albert Heijn op zijn parkeeplaatsen benzine zou gaan verkopen? De wereld zou te klein zijn!
@Hubert: het gaat niet om of mensen wel of niet zonder kunnen, maar om het nadeel dat de pomphouders ervan hebben dat ze het niet mogen verkopen. Regeltjesland nederland spreekt weer…
@Hubert:
Dank zij dat initiatief is in Frankrijk de gehele benzine-boeren middenstand verdwenen.
Tanken doe je in Frankrijk a priori bij de Supermarkt.
’t is daar dus de omgekeerde wereld.
@desjonnies:
I rest my case.
Iedereen moet zich gewoon bij zijn eigen handel houden.
Moet gewoon kunnen. Mensen hebben ook eigen verantwoordelijkheid.
@Robbert89: die eigen verantwoordelijkheid geldt ook voor de tankstation uitbaters. Die kunnen ook wel inschatten dat dit een idioot idee is. Maar goed ik kan er mee leven als er aan strikte voorwaarden voldoet, het tankstation mag niet langer geopend zijn dan de supermarkt en ze moeten de alcoholische drankjes volgens de zelfde prijstabel verkopen als frisdrank. Dan kost een kratje bier er ongeveer €50.
Nee. Alcohol moet wat mij betreft zo ver mogelijk van het verkeer af worden gehouden.
Hoe lager de barrière hoe meer dronken bestuurders, simpele wiskunde imo.

En als het allemaal zo verschrikkelijk oneerlijk hadden ze er wel wat eerder mee mogen komen, verbod is al van 2000.
@6cylinder: oneerlijk was*.
Goeiemoggel
@6cylinder: precies, we zijn allemaal hersenloze wezen en kunnen niet zonder de regeltjes van de overheid.. Hollander!!
@lambo4all: Yup blaas het maar uit proportie, lekker makkelijk.
Hoe makkelijker het wordt een overtreding te begaan hoe meer mensen die stap zullen nemen, niet in individuele gevallen maar wel als landelijk gemiddelde. Its a numbers game.

En ik vind alcohol en verkeer een dusdanig slechte combo, daar moet je geen risico’s mee nemen.

We worden toch ook beschermt tegen vuurwapens? Daarover hoor je niemand mekkeren. Dus ja: soms kunnen we niet zonder “regeltjes”.
Waarom gaan ze niet ook wiet verkopen?
Hoe lekker zou het zijn overigens om onderweg een lekkere koude Heineken te kunnen nuttigen? :) In de avonduren.. Als je even geen AH bent tegengekomen onderweg… ( nee je hoeft niet gelijk intoxicated te worden, ik had het over ééntje, of twee )
@MLTB:
Triest…
@Hubert: Zegt iemand die ‘Hubert’ heet, zonder vrienden, en waarschijnlijk geen leuk sociaal leven..
@MLTB:
Hahaha…
Zegt iemand die in de auto op een troosteloze snelweg, ’s avonds laat een pislje wil drinken in de auto.
@Hubert: Ach ja, lekker, waarom niet? Maar dat jij het triest vind is puur een mening. Ik drink trouwens één keer per paar weken, gemiddeld genomen. Het is niet elke dag een ‘need’ hoor.. ;)

Maar ben jij dan een geheel onthouder, want je begrijpt blijkbaar totaal niet de situatie die ik beschrijf.
@MLTB: het gaat er denk ik meer om dat je niet hoort te drinken achter het stuur. Ik drink ook regelmatig maar als ik gedronken heb weiger ik zelfs op de fiets te stappen. Alcohol hoort niet achter het stuur, waarvan dat stuur ook mag zijn.
@Hubert:
Maar even dit buiten beschouwing gelaten; ik vind dat je zelf als burger wel mag bepalen wat je wel of niet koopt, zij het langs de snelweg of niet. Als ik dronken zou willen worden dan doe ik dat wel ( met de nadruk op ‘als’ ), en had ik vóóraf wel m’n bier gekocht bij de lokale supermarkt. Maarja dronken worden kan ik ook overdag als ik dat wil, ook dan zou ik in de auto kunnen stappen als ik dat wil. Maarja ik weet zelf wel beter, en zo denk ik er s’ avonds nog steeds over. Anyway; dit was het hele punt dus.
@MLTB:

Lekker en Heineken gaan alleen gepaard met het woord NIET of GEEN. ;)
@jack_abarth: Ben zelf ook een voorstander van een goed ‘ouwe mannen’ biertje’ hoor ;’).
Leffe, Hertog Jan, Palm ook wel.

Maar die keuze heb je niet overal. Heineken of Amstel gaat er ook gewoon in. Maar je hebt gelijk slootwater dit dat..
Ben blij dat ik niet eens bier lust.Af en toe klein beetje whiskey in de cola voor het slapengaan,verder niks.Vraag me altijd af waarom een ander dat niet zo kan.
@Alfarobert: Omdat wij niet allemaal Robert heten.
@MLTB: dus iemand die geen bier achter het stuur drinkt (wtf!?) is iemand die geen vrienden heeft en geen sociaal leven. Even naar de dokter gaan kerel, je ‘vriend’ Korsakov zit naast je op de passagierszetel :)

Zoals gezegd door hubert, als je omzet als tankstation aan de snelweg uit meer dan 1/3 alcohol bestaat, dan lijkt er wel degelijk een probleem te zijn… (niet dat de stopzetting van alcoholverkoop in tankstations dit zal verhelpen, maar blijven verkopen zal dat al zeker niet).
@xytras:
Even een nuancering.
Er wordt gesproken over winst en niet omzet.
Anders zou het wel heel erg zijn en zou Heineken het bier ook in tankwagens komen afleveren.
@xytras: Zie boven.
“dat men 35% inkomsten misloopt”

Haha, menen die dat? De pomphouders geven dus toe dat veel van hun klanten zuiplappen zijn, en dat het alcoholverbod dus wel zeer terecht is ingevoerd…
Ik ben het er mee eens. Houd het maar lekker verboden.

Het gaat me niet om de betutteling, maar het gaat me erom dat je zo toch wel een paar randfiguren hun impulsaankoop-alcohol onthoudt, en ik vind het het zelfs waard als het maar één leven zou redden.

Als je niet zonder dat ene flesje/blikje alcohol kunt dan is er een kans dat je misschien toch verslaafder bent dan je denkt. Ok, een fris biertje in de avond is lekker, maar niet als je nog gaat rijden. Ook al kun je nog net één biertje drinken voor 0,5 promille… Ik drink wel lekker dat ene biertje als ik thuiskom.
@Sorcerer:
Dan kunnen ze beter de verkoop van brandstoffen verbieden.
Dat zal pas mensenlevens schelen.
@desjonnies: en die 0,5 liter flesje cola van €2,50 daar zit ook veel te veel suiker in. Om het over de 4 liter verpakkingen zeepwater dat ze als “ruitenwissersproeiervloeistof” verkopen maar niet te hebben, drink je dat op ben je gelijk ziek.
Probleem is dat ik met drank beter rijd dan zonder drank…
Ik trek maar weer ff een Hertog jan open.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).