Alcoholverbod bij tankstations in strijd met mensenrechten

Auteur: , 41 Reacties

Tenminste, dat stellen Nederlandse tankstationhouders. Die zijn namelijk van mening dat het verbod om alcohol te verkopen in pompshops in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Ze willen dan ook dat er zo snel mogelijk weer -legaal- alcohol verkocht mag worden.

Jonathan Legear was here

Tot 1 november 2000 mochten tankstations in Nederland nog gewoon alcohol verkopen, zolang dat maar gedurende gewone winkeltijden was en niet langs de snelweg. Brancheorganisatie BETA besloot in 2011 dat er een einde moest komen aan dat verbod.

Daarom lokten ze een proefproces uit door bier te gaan verkopen bij een aantal tankstations. Dit zorgde uiteraard voor een boete, waartegen pomphouder Ewout Klok in beroep ging. Dat beroep werd afgewezen door de bezwaarschriftencommissie van het ministerie van Economische Zaken en nu moet de rechter zich er over buigen.

Juridisch adviseur Lisanne Henneveld van BETA stelt dat het verbod eveneens botst met de vrijheid van diensten in Europa, aangezien pomphouders in omringende landen wel alcohol mogen verkopen.

“In onze grensstreek hebben tankstationhouders het heel moeilijk, omdat automobilisten een paar kilometer verderop in het buitenland wel een biertje kunnen krijgen aan de pomp. Ook liggen de accijnzen op tabak en benzine daar lager.”

We zijn benieuwd hoe deze rechtszaak gaat verlopen. Iets zegt mij dat ze niet direct in het gelijk gesteld zullen worden, dit kan dus wel eens een langslepend verhaal worden. (via: trouw.nl)

Wist je trouwens dat er bij elektrische oplaadpunten géén verbod op de verkoop van alcohol bestaat?41 reacties

Goed idee. Er zijn immers nauwelijks plaatsen in NL waar je bier kan halen. Wat dat betreft is bier in een tankstation echt een gemis.
@E34M5Touring: moet zijn is GEEN bier.
@E34M5Touring: Bekijk het eens vanuit de ondernemer zijn/haar oogpunt.
“Waarom niet?”
Het argument dat mensen dan gaan zuipen achter ’t stuur veeg ik m’n reet mee af, dat slaat helemaal nergens op. Wie gaat er nu impulsief bier kopen en vervolgens opzuipen achter ’t stuur tijdens het tanken…..
@kaasboerin: Die zullen er genoeg zijn denk. Haha
@kaasboerin:
Het verbod is wel achterhaalt, het stamt nog uit een tijd dat winkels op zondagen gesloten waren en verder om 6 uur sloten.
De echte alcomobilist kan nu 24/7 overal aan zijn shot komen, wat dat betreft zijn de destijds geldende argumenten achterhaald.
Nu is het gewoon een slap staaltje symbool politiek.
@jrk68: 100% eens!
@E34M5Touring: precies, dus aan bier komen ze toch wel. Wat jij opnoemt is juist GEEN reden om drank bij tankstations te verbieden.
@lambo4all: Wat jij opnoemt ook. Als je het overal kan krijgen wat is dan de meerwaarde. Gezien de prijzen in de shops bij tankstations zal het behoorlijk duurder worden dan in de super. Dus waarom de kat op het spek binden?
@E34M5Touring: helemaal gelijk, maar dan kan je je ook weer afvragen; waarom verbieden?
@kaasboerin: Laat ik het anders zeggen. Van mij hoeft het niet. Ik kan helaas wel een paar gasten bedenken waarbij dit de drempel te laag gaat leggen. Gasten die na het 4e biertje nog steeds zeggen 1 biertje mag….
@E34M5Touring: Hahah ja, die ken ik ook wel!
Plassen is ook een mensenrecht. Maak dat maar eens gratis.
@smulders: nee man dat stink. Tis geen Afrika
WTF is dit dan nou weer voor gezeur?
Sinds wanneer heeft het verbod op verkoop van alchohol te maken met de rechten van de mens?
Ja dat wij Nederlanders goed genaaid worden door de regering, ja dat is ons recht.
Eigenlijk is dit goed nieuws want aan zulke onzin begin je alleen als je alle grote problemen al opgelost hebt, dus blijkbaar is er geen klimaat probleem, geen honger in africa geen economische crisis etc meer.
@mashell:
Dan kunnen we ook in pompstations klinken op dit goede nieuws! :)
@mashell: “dus blijkbaar is er geen klimaat probleem, geen honger in africa”

Dat klopt. Mensen die in het immer wisselende klimaat nog steeds een beïnvloedbaar probleem zien, hebben de belastingverhogende CO2 bullshit van de overheid voor zoete koek geslikt. Braaf zo.
En voor wat betreft het hongerprobleem in Afrika, daar word meer dan genoeg aan gedaan. Het aantal hongerende mensen daalt momenteel dan ook sterk.

Maar goed, als jij je onder het mom van ‘er zijn zo veel ergere dingen in de wereld’ allerhande big-brother-is-watching-you wetjes door de strot wilt laten duwen, dan ben je inderdaad op de juiste wijze door onze overheid geïndoctrineerd en hebben ze je precies waar ze je hebben willen…
Dat zou tijd worden!

Erg irritant als je laat thuis komt van een klus dat je nergens bier meer kan halen.
@autogedrocht:
Dus bier moet opnieuw bij pomphouders verkrijgbaar worden omdat dieven op de nachtelijke terugweg van hun ‘klus’ wat te vieren hebben? :)
@StijnB: Dat zou de pakkans wel vergroten, nog een voordeel ;-)

Zit in de evenementenbranche, is vaak tot laat en lange dagen.
alé nu … :d
Ik denk dat het verbod op roken op tankstations ook in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. En nee, ik rook niet ;)
Alle auto’s moeten ook maar max 130km/h kunnen, want anders ga je misschien te hard rijden. En dat je dan binnen de bebouwde kom wel veel te hard kan is bijzaak, want een chauffeur met beetje verantwoordelijkheidsgevoel doet dat niet. Die houdt zich in dat opzicht wel aan de regels. Met alcohol is het precies zo, als er geen alcohol verkoop aan de pomp is, gaan mensen die echt willen drinken, echt niet alcohol ergens anders inkopen om vervolgens bezopen achter het stuur te zitten.
Ik vind het bezopen dat iemand zo naïef kan zijn.
Nee het is ontmoedigingsbeleid! Ook onzin, ervaring leert dat producten bij het tankstation stuk duurder dan normaal zijn en de eerste de beste alcoholist koopt groot in, doet dit met de auto en laat dan gemakshalve de helft alvast in de auto liggen.
De mensen achter deze regelgeving, hadden zich toen beter bezig kunnen houden met onze economische-belangen dan hadden we nu misschien wel minder crisis gerelateerde problemen gehad. Dit als reactie op iedereen die beweert dat onze politici zich nu beter met andere zaken kunnen bezig houden. Maar goed, typisch nederlandse politiek alleen maar zoeken naar een “hot-item”. Dat we eigenlijk op een andere manier alsnog gepakt worden kunnen we daar prima mee verdoezelen.
Waar maken we ons druk om!! alcohol koop je bij een slijterij brandstof bij een tankstation en brood bij de bakker.
Ik vind de brandstofprijzen in strijd met de mensenrechten……………………………….
1 blikje bier in je wagen uitdrinken moet toch kunnen? (niet 2!)
Nederland vroeger tolerant en open minded… Nu? Rechts
@freddydevadder: Vroeger tolerant en open-minded zeg je..terwijl je in de zin ervoor laat merken dat jij op dit moment ook erg open-minded bent met 1 blikje bier moet toch kunnen (niet 2!). Dit los van het feit dat die opmerking off-topic is. We hebben het namelijk enkel over de verkoop en de eventuele gevolgen ervan en we zijn niet aan het discussiëren over de mate van inname..
@freddydevadder: rechts?
Is dat H. Teeuwen op jouw avatar? Zo ja, dan vergeef ik je deze faal.
ik wil niet lopen ziften, maar “de vrijheid van diensten” staat niet in het EVRM, maar in het “Verdraf betreffende de werking van de Europese unie”
@mat7771: *verdrag. Ook heeft het niets te zien met mensenrechten, maar alles met het Europese interne markt- recht
@mat7771: en ook daar heeft het hier niets mee te maken. Want niets staat de pomphouders in de weg om hun winkel naar een ander land te verplaatsen
@valetparker: Dat wil niet zeggen dat het er niets mee te maken heeft. Jij praat over de vrijheid van vestiging, maar het gaat niet om de vrijheid van vestiging, noch om de vrijheid van diensten. Het gaat om de vrijheid van goederen, waarbij een deel van de toegang van de markt wordt belemmerd voor het goed “alcohol” en dit ten aanzien van de alcoholproducenten/verdelers. Dit kan in dit geval trouwens gerechtvaardigd worden op basis van het algemeen belang, maar dan enkel als de regel proportioneel is.
@mat7771: begrijp ik. Doch mijn commentaar is serieus, als de pomphouder het er niet mee eens is rot ie maar een end op. Als de grensstreek het zo zwaar heeft, dan is hij waarschijnlijk beter af in het andere land.
Een benzinepomphouder verdient meer aan een liter bier dan aan een liter benzine, dus ik begrijp het wel. Op zich.
@dafmaf:

ik denk dat hij/zij nog meer verdient aan een liter olie, koelvloeistof of ruitenwisservloeistof… dat zet meer zoden aan de dijk dan wat sixpackjes…
@dafmaf: het is ook van de zotte. Een liter benzine is in Saudie Arabie uit de grond gepompt, wordt met een dure supertanker vervoerd, gerafineerd, de prijs door belastingen met 70% verhoogt en nog is bij hetzelfde tankstation een factor 3 goedkoper dan een liter in Nederland geproduceerde Cola Cola (wat niet veel meer is dan suikerwater).
@mashell: Ik betaalde laatst 3 euro voor 6 liter Pepsi. Dat was bij een supermarkt.
Mijn punt is dat benzinepomphouders alleen nog maar lijken te kunnen overleven wanneer ze het assortiment van een supermarkt hebben. Dat werkt nogal op mijn zenuwen soms, als die goede man iedere keer als ik afreken mij een tijdschriftenpakket, kauwgum of Snickers probeert te verkopen. Bij mijn vrouw werkt het, zie ik aan de bonnetjes, die koopt altijd drop of kauwgom bij het afrekenen.
Als zon pomphouder geen flikker verdiende was die al wel opgegaan in een tango o.i.d.. Dikke bullshit dus.
Ik vind dat de verkoop van alcoholische dranken in supermarkten ook verboden moet worden. Of geen parkeerplaatsen meer, zodat je niet met de auto kan komen. Je kan vanuit de supermarkt gekomen zo in de auto stappen met een paar biertjes.
Vanuit huis kan dat ook trouwens. Beter dat ook verbieden. Of gedogen, maximaal 5 flesjes bier per woning.
Krijg je illegale thuisbrouwers.. Moonshine anyone? En de bijbehorende Dukes of Hazard-taferelen natuurlijk..
Dit is onnodig grote overheids bemoeienis van politici die mensen willen dwingen wat ze wel en niet mogen doen zoals roken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).