Pon gaat 160.000 Nederlandse auto’s terugroepen [updated]

Auteur: , 53 Reacties

Bij de garage worden de modificaties die VAG ontwikkelt doorgevoerd. Naar verluid zien we hierboven daarvan het eerste resultaat.

Volkswagen na modificatie

Geintje natuurlijk, want de aanpassingen schijnen puur softwarematig te zijn. Om wat voor aanpassing het precies gaat en wat de consequenties voor bijvoorbeeld verbruik of vermogen zullen zijn, is nog niet bekend. Eerder vandaag werd al duidelijk dat er in totaal 11 miljoen auto’s terug naar de garage moeten, in Nederland gaat het dus om 160.000 Volkswagens, Seats Audi’s en Skoda’s. Het gaat, zoals ondertussen wel duidelijk mogen zijn, om auto’s met het EA189-dieselblok. Dat zijn de 1.2 TDI uit onder andere de Volkswagen Polo Bluemotion, de 1.6 TDI en de 2.0 TDI. Van die laatste motoren zijn ook Euro 6-uitvoeringen en die vallen niet onder de terugroepregeling. Eigenaren van auto’s die terug moeten naar de dealer, ontvangen daarvan binnenkort bericht van zijn of haar dealer, maakte Pon bekend.

Update: De Belgische minister van Economie en Consumentenzaken heeft zojuist via Twitter laten weten dat het bij onze Zuiderburen gaat om 393.648 auto’s waarop de sjoemelsoftware aanwezig zou zijn. Nog niet bekend is of deze ook allemaal terug moeten naar de dealer, maar deze kans lijkt aanwezig.

Twitter
Foto: Mazot op Autojunk.nl. Check het laatste nieuws over de Volkswagen Dieselgate via deze link.53 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Bovenstaande foto heeft een hoog jetcars gehalte
@moondustfocus: bij deze auto wilde de klant overduidelijk geen €100 bijbetalen voor de velgen…
@moondustfocus: vw is dan ook gezakt naar het niveau van die oplichters
@sketcher: net als de rest van de autoindustrie en de overheid.. Maak je geen illusie dat alleen VW zo is!
@moondustfocus:
Nee hoor, dit krijg je als je een Volkswagen wilt leasen maar je budget verder geen opties toelaat dan alleen het aaibare dashboard
@faalhaas: Én een verlagingsset in carrosseriekleur…
@moondustfocus: die wordt ook nooit saai :-)

maarja, je vraagt je wel af waarom deze software er al niet op zat toen die verkocht werd. waar wordt op ingeboet? regenereren tot je erbij neervalt = hoger verbruik, rare geluiden en wisselende output van het motorblok en straks met de winter om de hoek wellicht meer problemen?
De vraag Is of ze de software weghalen die de test herkende en de rest ongemoeid laten of dat ze de hele software herschreven hebben om ze altijd de test te laten halen zonder die software. Dat laatste heeft behoorlijke consequenties voor de presentaties,zonder twijfel.

Als ik een VW zou hebben zou ik het even afwachten voor ik langs de dealer ga.

Ik vermoed trouwens ook dat een slimmeerik straks oude maps verkoopt om de update weer ongedaan te maken.
@sketcher: volgens mij kun je de auto dan beter gelijk laten chippen. Bij veel van die auto’s wordt vaak de EGR klep al softwarematig uitgeschakeld en wordt een groot gedeelte van de vermogenswinst (of efficiëntieverbetering, zo je wilt) al behaald door aan allerlei af-fabriek ingecalculeerde veiligheidsmarges te knabbelen.

Nu ik er over nadenk: stel, je hébt je auto laten chippen, en de VW dealer flasht de software… weg investering?
@trustmeiamanengineer: De ”juiste” software hebben ze echt wel al een tijdje in huis gehad hoor. In de testfases hebben ze honderden files per motor voor verschillende eigenschappen. Ben benieuwd wat er met het vermogen gebeurt, het zal uit eindelijk ergens van ten koste moeten gaan.

@RRRobert: Ja, als de dealer nieuwe software inleest is je oude ”aangepaste” file pleite.
@pielemuis: “Ja, als de dealer nieuwe software inleest is je oude ”aangepaste” file pleite.”
Nee dat hoeft niet. Je hebt software en calibratieparameters. Die zijn op verschillende plekken in het flash van het motormanagement opgeslagen. Wat tuners doen is die parameters aanpassen. VW moet hier de gewraakte routines verwijderen en dus nieuwe software flashen. Ik denk alleen dat het daarna niet klaar is en er een heel nieuwe calibratie moet komen waarmee alsnog de emissietests correct doorlopen kan worden. Daarbij kan je 140pk TDI er zomaar nog maar 120 overhouden.
@RRRobert: Bij de gereformeerde tuningboeren hebben ze de service dat je even langs gaat met je schijfje en laden ze de oude software weer in.
@jrsmoke: en bij katholieke tuningsbedrijven flashen ze gewoon de laatste versie van hun calibratieparameters?
@sketcher: ik denk dat eerste. Hoewel dat natuurlijk het eigenlijke probleem van de te hoge uitstoot niet oplost….
En volledig nieuwe software lijkt me sterk in een week, moet eerst uitvoerig getest worden, zeker als ze dingen als verbrandingstemperatuur en dergelijke gaan aanpassen.
@trustmeiamanengineer: ik denk optie 2.Ze hebben meerdere test files en hadden er vast verschillende die wel aan de eisen voldoen. Ik ben bang dat ze niet wegkomen met enkel de foute software weg te halen voor de type goedkeuring zouden ze toch echt aan de normen moeten komen.
Het zal vooral effect hebben op vermogen bij lage belasting en toeren aangezien bij de test de motor nauwelijks echt moet werken.
Dat is 1,5% van die meuk in NL ..

welk land zou het hoogste percentage hebben ??
@lincoln: zich habe keine Ahnung, Lincoln.
@lincoln: Ben bang hier…
En toen hadden ze nog maar 90 van de 110 pk over haha
Een terugroep actie is niet verplicht toch? Lijkt me aannemelijk dat het vermogen ook minder word als de uitstoot minder is. Achja we zullen t zien!
@sinaasboom: nouja voor degene die nog in de garantie zitten is het natuurlijk wel verplicht. Voor degene die uit de garantie zijn zal VW wel aantoonbaar alles er aan moeten doen om ze binnen te halen, maar dwingen is onmogelijk. Maar wellicht dat het een extra APK-puntje gaat worden o.i.d
@dennisdd: bij de RDW staat een terugroep actie bij auto’s geregistreerd.

Dus dan kunnen ze dat zo aan je kenteken zien of je die al gehad hebt.
Zou je de auto niet terug kunnen brengen als je veel minder vermogen overhoudt?
Een snelle rekensom:

160.000 auto’s worden door zo’n 150 dealers ge-update.
Dat zijn meer dan 1000 updates per dealer die er (geschat) 2 per uur kan doen a 8 uur per dag
Dus 150 dealers hebben ongeveer 66 dagen (= bijna 3 maanden) werk naast het reguliere onderhoud ??

Het is in ieder geval goed voor de lokale werkgelegenheid..
De Belgen hebben er veel meer! Maar diesel is daar ook populairder natuurlijk. En in België kan je nog wel een fatsoenlijk motorblok in je auto betalen, dus het aandeel 2.0TDI’s zal ook wel groter zijn, dan de koffiemolens hier in Nederland.
Als door deze software update de auto wel aan de normen voldoet snap ik er geen bal meer van.
@clarkson: Same here.

Maar ik wacht nog eventjes tot er meer auto’s getest worden (ook andere merken) en tot er meer schandalen uitbreken. Het zou me verbazen als dat andere merken de emissienormen(, etc.) wel zonder gesjoemel halen en VW (en co.) niet.
@clarkson: is toch vrij simpel, gewoon de software die aanstaat tijdens de rollenbank test altijd aan laten staan. Met die software voldoen ze namelijk aan de reglementen. Zal je er wat van merken tijdens het rijden? Allicht, time will tell.
En een gratis ABT chipje zeker xD

Poweeeeeer!!
Voor de mede-eigenaren van een 7-GTD…. Ben er vandaag ingedoken en in de GTD zit het euro6 blok en hoeft dus niet aangepast te worden :-)
@dennisdd: Das mooi om te horen…ik heb namelijk ook een 7-GTD.
Ik wist niet dat Volkswagen had gesjoemeld met de uitstoot? Dit zie en hoor je dus nergens op het nieuws he. Media, media toch..
Ik ben benieuwd of de terugroepactie verplicht is. Mijn vw 1.6 tdi is namelijk uit 2015 maar heeft al een andere turbo. En uiteraard is deze gechiptuned.. Door van vught tuning. Zou een mooi geintje zijn als de overheid dit verplicht stelt.. Word een duur geintje
@keviinnn: Yup, je bent gewon de sjaak…. dure chiptuning wordt zo ongedaan gemaakt..
@406_v6: ja en echt lekker gaat ie dat denk ik niet vinden. De upgrade turbo is daar nietecht voor bedoelt.
@keviinnn: dat valt wel mee. Die upgrade turbo komt in een luilekkerland terecht.
@keviinnn: van wie is jouw auto? Wie betaald bepaald. Stel jij hebt grotere velgen en banden gemonteerd en voldoet daardoor niet aan de emissienormen, laat je ze er dan door de garage afschroeven?
@keviinnn: Als de auto van jezelf is kan niemand je wat maken…

Ik zou niet weten wie je kan dwingen om je auto te laten modificeren. Niet te druk over maken.
Hooguit krijg je nul op het rekest als je een keer een garantieclaim hebt. Maar dat was ook al zo omdat je de auto hebt laten tunen.
@keviinnn:
Als je een Golf 7 hebt, is er volgens mij niks aan de hand.
Mocht je wel een Euro-5 Golf hebben; wat de fabriek n.a.w. gaat doen is de PROGRAMMERING aanpassen. Da’s volgens mij iets anders dan de MAPPING van je motormanagement, waar je chiptuner zijn kunstje mee doet. Mogelijk overschrijft VW ook de mapping weer naar de standaard waardes dat gebeurd bij wel meer merken, bij sommigen (BMW?) zelfs tijdens elke beurt.
Maar bij een beetje tunert krijg je de garantie dat ze gratis je getunede mapping weer terug schrijven wanneer de dealert daar aan heeft gezeten.
FF belluh met je tunert?
@ramshoek: het gaat om een caddy dus euro 5. Ik zie het allemaal wel.
gouden tijden voor de chiptuners… eerst naar dealer terugroep aktie voor de de-bug en daarna direct door naar de locale tuner voor nieuwe software en vermogen….. 160.000 keer eu 500 ?
160.000 x terug voor update… 25% van het vermogen weg? wil niemand dus door naar de chiptuner….. kost eu 500 per auto om er weer een beetje gang in te krijgen . ergo 80 miljoen euro new business…..
Ik vind het er eigenlijk nog weinig…. Als je ziet hoeveel van die Polo`s er alleen al rond rijden…
Heel die zogenaamde dieselgate is een storm in een glas water:
1. Geen enkele eigenaar heeft er last van of is er gevaar mee aan verbonden.
2. Een Golf bv verbruikt in realiteit 1/5 meer tegenover 40 à 50 % tegenover zijn concurenten (Mercedes, peugeaot, renault..).. wie is hier dan de vervuiler ?
3. Dat er veel vermogen verloren zal gaan of meerverbruik is koffiedik kijken.
4. Dit is een software probleem en doet geen afbruik aan de kwaliteiten van VW, AUDI, SEAT of Skoda
5. De terugroepacties bij GM, Toyota…. zijn veel ernstiger want tot zelfs doden bij gemoeid.

De “fraude” is natuurlijk niet goed te keuren maar het ruikt hier naar een georkestreerde campagne om VW in diskrediet te brengen. Want te machtig geworden in ogen van sommige constructeurs en willen vrij spel krijgen in groeiende afzetmarkten als China.

In ieder geval doe ik hieraan niet mee en zal VW fan blijven in hart en ziel.
@speedie: Ik ben het gedeeltelijk met je eens. De Yanken hebben het zelfde truukje gedaan toen Toyota, mede door het verkoop succes van de Prius in de U.S., ‘te’ groot dreigde te worden.
Net als bij Toyota kon VAG nu niets anders dan toegeven en een mondiale recall inzetten. Het ‘rare’ is dat precies dié heren, welke toen volledig op de barricades gingen vóór Toyota niet op autoblog, nu hun kans schoon zien om hun gram te halen tégen VAG.

Wat ik veel interessanter vind is, hoe gaat Brussel hier nu op reageren wat betreft Europa. Komen er nu -eindelijk- eens een keer echte ‘realistische’ testen op alle auto’s met realistische waarden wat betreft de uitstoot? En laten ze daar dan eens realistische belasting maatregelen (korting/subsidie óf extra slurptax) tegen over zetten. Ik ben voor! Dat motiveert de fabrikanten om auto’s echt schoner, maar vooral zuiniger te maken (dus niet die wassen neus welke nu hybride heet). En heeft de consument er écht wat aan. Een schonere wereld voor onze kinderen en een goedkopere/zuinigere auto voor ons. Tot die tijd blijf ik in m’n vuurrode G-labeltje rijden en geniet van de heerlijke symfonie die zij met haar acht cilinders ter gehore brengt.
@speedie: denk dat de antipathie een combinatie is van de ” klantvriendelijkheid” van PON en een aantal kwaliteitsissues van VW de laatste 7 jaar. O.a distributie kettingen , scheurende blokken van 3 cyl TDI in de winter, TFSI olieverbruik, onrealistische verbruikcijfers.Verstopte roetfilters..
MBt tot PON zelf, niet thuis bij klachten, manupilatie van leasemarkt door onrealistisch hoge restwaarden en het omkatten van fabrieksnieuwe auto’s die komen op Michelins naar Continental banden die gewoon minder zijn van kwaliteit. Ik ben geen hater rij zelf ook VW maar een realist.
Andere vreemd verhaal : waarom had een Golf TDI Bluemotion TDI 1.6 eerst een 6 bak bij aflevering in Juli en in Augustus opeens een 5 bak? weliswaar euro 6 dan.
Dealer kan het me niet uitleggen , vond de 6 bak beter ivm verzetten en koppel. iemand een antwoord hierop heb ze beide ca 8000 km gereden.
@speedie: Beste speedie, een uitgebreide reactie op je meningen, die zo extreem afwijken van de waarheid en realiteit dat hij wel om een reactie vraagt.

>Heel die zogenaamde dieselgate is een storm in een glas water:
Nee, dit is de grootste en duurste recall in de geschiedenis van de automobielindustrie en een van de aller grootste milieuschandalen die er tot nu toe bekend zijn.
Het gaat om circa 160.000 diesels in Nederland en 393.648 verkochte diesels in België, die niet aan de Euro5 norm voldoen. Dat is een wagenpark groter als er in Nederland jaarlijks aan nieuwe personenwagens verkocht wordt. Verder past dit VW dieselwagenpark maar net op 700 voetbalvelden.
Wereldwijd gaat het om 11 miljoen VAG diesels waarvan er al enkele jaren 10 miljoen in Europa rondrijden. Hiermee kun je 4400 vliegdekschepen vol parkeren en dan houdt je nog een aantal over. De kosten van dit milieu schandaal loopt in de miljarden voor VW, VW heeft reeds 6,5 miljard euro gereserveerd. De boetes in de VS kunnen tot 18 miljard oplopen maar het aantal menselijke slachtoffers moet men nog berekenen.

>1. Geen enkele eigenaar heeft er last van of is er gevaar mee aan verbonden.
Als geen enkele VW diesel eigenaar cara of astma heeft, of een hart dan zou je gelijk kunnen hebben. Alleen in Londen gaan jaarlijks 3000 mensen dood door luchtvervuiling, laten we hopen dat daar geen VW eigenaren tussen zitten. Dan kunnen die nog mooi een extra rondje met hun 2.0 TDI rijden.
Ook neem ik aan dat de vraag naar tweedehands VAG diesels van dit type zal dalen omdat er iets goed mis mee is. VW eigenaren lopen bij inruil dus i.i.g. geld mis.

2. Een Golf bv verbruikt in realiteit 1/5 meer tegenover 40 à 50 % tegenover zijn concurenten (Mercedes, peugeaot, renault..).. wie is hier dan de vervuiler ?
Die Golf is juist zo zuinig omdat VW emissieafspraken omzeilt en deze tot 40x de afgesproken maximale hoeveel gram NOx per km uitbraakt.
Mercedes, Peugeot, Renault en andere zijn minder zuinig omdat ze schonere uitlaatgassen uitstoten want deze autoproducenten gebruiken de SCR en katalysatoren wel op de juiste wijze.
Uit wikipedia: The EPA’s NOV alleged that under normal driving conditions, the software suppressed the emissions controls, allowing the engine to produce more torque and get better fuel economy, at the expense of emitting up to 40 times more nitrogen oxides than allowed by law.
https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_emissions_violations
Vertaling: De EPA vermoed dat bij normale rij-omstandigheden de software het (NOx-) emissie reductie systemen onderdrukt of zelf uitschakelt om meer koppel en vermogen te genereren bij een lager verbruik, resulterend in een verhoogde NOx uitstoot van 40x de toegestane emissienorm in de USA, circa 9,6 maal de Euro5 norm.

>3. Dat er veel vermogen verloren zal gaan of meerverbruik is koffiedik kijken.
Nee, dat is het niet, volledige NOx reductie met AdBlue geeft een licht meerverbruik.
Ook de regeneratie van de volgelopen absorptie modules die ook VW gebruikt kost extra brandstof.
Zie ook mijn reactie bij je tweede punt.

4. Dit is een software probleem en doet geen afbruik(afbreuk) aan de kwaliteiten van VW, AUDI, SEAT of Skoda
Dit is geen software probleem maar doelbewuste omzeiling van de testprocedures.
Technisch gezien kan de VAG TDI altijd aan de norm voldoen maar er is gekozen om dat alleen te doen als er mogelijk een meetcyclus gevolgd wordt.
Zie wederom mijn reactie bij punt 2.

5. De terugroepacties bij GM, Toyota…. zijn veel ernstiger want tot zelfs doden bij gemoeid.
Ook van teveel NOx kun je dood gaan, het duurt soms wat langer, je wordt eerst long-patiënt of je krijgt het aan je hart.

>De “fraude” is natuurlijk niet goed te keuren maar het ruikt hier naar een georkestreerde campagne om VW in diskrediet te brengen. Want te machtig geworden in ogen van sommige constructeurs en willen vrij spel krijgen in groeiende afzetmarkten als China.

Het bedrog is bij toeval ontdekt, er is niks georkestreerd aan behalve het bedrog vanuit VW en VAG bij de bouw van de EA-189 dieselmotoren. VW wilde zijn potentiële kopers een auto aanbieden die zuiniger was als die van de concurrenten. Dat deze veel viezer was als afgesproken en dat deze VW diesel zich niet aan de norm hield werd vakkundig verborgen gehouden.
Vals spelen met een miljarden omzet van ondeugdelijke diesels met schijt aan de gezondheid van mens en dier, het zou je favoriete merk of concern maar zijn.

>In ieder geval doe ik hieraan niet mee en zal VW fan blijven in hart en ziel.

We zijn allemaal bedrogen en voorgelogen door de marketing afdeling van VAG met op papier de zuinigste en schoonste diesels. Nu is het sprookje van schone VW diesels over.
Als jij VW blijft rijden en kopen beloon je het bedrog van VW en de hele VAG groep.
Een verstandig consument laat zich niet iedere keer bedotten en kiest voor een fabrikant die wel eerlijk is.
@T16: Mooi betoog, maar dan ga je er van uit dat ->alle,<- andere fabrikanten vrij uit gaan.
Dit terwijl er al steeds meer berichten naar buiten komen dat o.a.BMW en Mercedes ook al soortgelijke software in de auto's hebben. De tijd zal het leren, maar vooralsnog ga ik er vanuit dat -alle- fabrikanten de wetten en regels met handen en voeten getreden hebben.
Hier in Europa, in Azië en ik geloof zelfs in de Good'ol Joe Es of Eeee ook. In mijn beleving zijn ze op dit moment allemaal schuldig tot hun onschuld bewezen is. De tijd zal het leren.
Zoals ik al schreef, ik hoop, van gazner harte, dat er nu eindelijk eens 'werkelijke' testen komen op uitstoot, en verbruik. Niet de -theoretische testen- welke men nu bezigt bij -alle- nieuwe auto's, ongeacht het merk/type.
@numpty: Autobildt heeft onlangs een rectificatie uitgebracht dat BMW niet sjoemelt.
@rufctr01: Je ben vrij in wat je gelooft gelukkig. Ik kan niet geloven dat VAG ‘slimmer’ is als andere fabrikanten. Niet dan hun Europese collega’s en zeker niet dan de vrienden uit het verre oosten. Maar alle speculaties zullen met wat tijd hun beslag krijgen. Één ding staat vast, mondiaal zal dit verhaal nog een flink ‘staartje’ krijgen. En ik ben bang, niet alleen voor VAG.
Het opgegeven vermogen wordt toch op rollenbanken gemeten? Dus dan herkent de auto dit en gaat het op de ‘zuinige’ modus. Met andere woorden, als jouw VW tijdens een rollenbank test 150pk aangeeft, het hij tijdens straat gebruik misschien wel meer vermogen, maar niemand kan dat meten. Denk dus dat er met de ‘specs’ niks zal veranderen, maar dat je het wel merkt tijdens het rijden.
@audirs3:
Ik denk dat je gedachtengang iets te kort door de bocht is. Als het zo simpel zou zijn, zou de kans op ontdekking (lees: betrapt worden) ook iets te groot zijn.

Naar ik begrepen heb, start de sjoemelsoftware pas wanneer aan een serie factoren wordt voldaan. Factoren die allemaal beschreven staan in het testprotocol, maar die als combinatie in de praktijk (bijna) niet voorkomen. Zoals:

– draaiende motor en wielen terwijl locatie gelijk blijft (GPS).
– cruisecontrol uitgeschakeld (deel van het meetcyclus protocol)
– airco uitgeschakeld (deel protocol)
– luchttemperatuur binnen normen
– olietemperatuur binnen normen
– meetcyclus verloopt altijd op dezelfde manier > afwijkend van praktijk en dus herkenbaar
– …
– …
Natuurlijk heeft elk auto-merk / -type wel eens wat. Zelfs in de 21e eeuw bestaan er nog geen 100% betrouwbare auto’s.
Ook VAG kent zijn problemen, en niet de minste:
– distributie kettingen (o.a. 1.4 TSI)
– excessief olieverbruik (o.a. 1.8 TFSI)
– defecte inspuitsystemen (ook 1.8 TFSI)
– kapotte turbo’s (o.a. 1.6 TDI)
– DSG’s
– …

Alle van bovenstaande punten zijn echter pas aan het licht gekomen nadat er eerst enkele duizenden consumenten zelf kostbare reparaties hebben mogen betalen.

Maar kennelijk hebben al die akkefietjes het grote publiek niet van de perceptie af kunnen brengen dat VAG een kwaliteitsmerk is.

Tot voorkort.
Want er is een ding erger dan een onbetrouwbare auto en dat is een onbetrouwbare merk-organisatie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).