Romain Grosjean bevestigd als coureur van Haas F1

Auteur: , 39 Reacties

Volgend jaar staat er een nieuw team aan de start: Haas F1. Ze hebben zojuist hun eerste coureur bevestigt, wie de tweede rijder wordt, is nog niet bekend. We hebben echter wel een vermoeden welke nationaliteit de toekomstige collega van Grosjean heeft.

Romain Grosjean

Je zou het bijna vergeten, maar de 29-jarige Zwitser (die onder Franse vlag rijdt), maakte zijn eerste meters in een Formule 1-auto al in 2009. Daar reed hij kortstondig naast Fernando Alonso, toen teambaas Flavio Briatore na tien races en nul punten genoeg had van Nelson Piquet Jr. Zeven races reed Grosjean voor de Franse renstal. Ook hij wist niet te overtuigen en mocht aan het einde van het seizoen zijn biezen pakken.

Na twee seizoenen GP2, waarin hij in 2011 kampioen werd, keerde Grosjean terug in de Formule 1. Ditmaal bij Lotus en daar rijdt de Zwitserse Fransman (of Franse Zwitser) sindsdien. Met iets meer succes dan bij Renault, want in de 71 races waarin hij voor Lotus uitkwam, scoorde hij 280 punten en tien podiumplekken. Winnen deed hij in de Formule 1 nooit, wel werd hij in 2012 eerste bij de Race of Champions. Oh, en we kennen Grosjean natuurlijk van die smerige uitremactie op Verstappen in Monaco…

Volgend jaar mag Grosjean het gaan proberen met een Ferrari-motor. Niet in een Italiaanse bolide, maar in een Amerikaanse Haas F1-wagen. De coureur is namelijk zojuist bevestigd als de eerste coureur van het nog piepjonge team. Voor het team kan Grosjean van grote waarde zijn, omdat hij als gepokte en gemazelde coureur wat ervaring mee kan brengen naar de nieuwe renstal. Een tweede rijder is nog niet aangekondigd, maar kijk niet raar op als ze met een Amerikaan op de proppen komen. Of Amerikaanse, wat ons betreft, want de Formule 1 wordt leuker van Danica Patrick.

Update: zoals een aantal van jullie al opmerken, gonzen er inderdaad geruchten dat een van de testrijders van Ferrari volgend seizoen de overstap naar Haas F1 zal maken, waarbij Gutiérrez logischer lijkt dan Vergne.39 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Het is zowat 100% zeker dat die andere coureur geen Amerikaan word, tenzij je Mexico als (Midden-)Amerika ziet…
@atteh: ondanks dat Trump dat waarschijnlijk niet zo’n leuk idee vindt, hoort Mexico gewoon bij Noord-Amerika.
Ik vind helemaal mooi
Zou het niet leuk zijn als max zn vriendin dat 2e stoeltje gaat warm houden? Zien ze elkaar nog eens.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@baasbas: Check dan ook de tweede zin van het stukje nog even ;-)
Volgens mij niet echt een gelukkige keuze, nieuw team,klantenmotor niet echt een recept om gelijk tot successen te komen.
Ik zou lekker bij Renault zijn gebleven die er vol tegenaan gaan om hun beschadigde blazoen op te poetsen, gaat ze zeker lukken!
@toniominestrone: wie weet staan ze er sterk bij in hun rookie-year, en ik denk dat salaris ook wel een rol bij grosjean speelt?
@toniominestrone: nu heeft Haas wel het voordeel van het gebruik van de windtunnel van Ferrari, maar het blijft inderdaad afwachten hoe de praktijk uit pakt.
Meerdere teams hebben bewezen dat een dergelijke tunnel geen garantie voor succes is.
Bij Renault blijven was een betere optie, als die er was. Renault heeft Grosjean in het verleden al eens aan de kant gezet, wil hij dat nog een tweede keer mee maken?
@toniominestrone: Dit is juist een slimme keuze. Haas werkt intensief samen met het fabrieksteam van Ferrari, voor zover binnen de F1-regelgeving mogelijk uiteraard. Ferrari-designers zijn zelfs tijdelijk van werkgever gewisseld om aan het chassis en aerodynamische pakket van Haas te kunnen werken zonder de regelgeving te overtreden. Verder krijgt Haas gewoon een motor volgens de fabrieksspecificaties, op de eerste plaats omdat ze een intensief samenwerkingsverband met Ferrari hebben (anders dan bijvoorbeeld Sauber, dat alleen maar inkoopt daar) en omdat Ferrari weet dat Haas ze echt niet ineens het snot voor de ogen rijdt, en dus niet -zoals ze bij Red Bull willen doen- een geknepen of verouderde motor hoeven te leveren. Reken er maar op dat Haas gewoon vanaf het begin meedoet met de andere teams in het middenveld.
Verder is het natuurlijk ook een gevalletje “een stap terugnemen om vervolgens twee stappen vooruit te kunnen doen”. Het is geen geheim dat Kimi’s contract na volgend jaar afloopt. Dat zal ongetwijfeld meegenomen zijn in Grosjeans overweging om voor Haas te kiezen. Als partner heeft Ferrari immers inzicht in alle data van het Haas F1 team en kunnen ze Grosjean’s prestaties goed op waarde inschatten. Grosjean hoopt dus via Haas de overstap naar Ferrari te kunnen maken. Of dat realistisch is of dat Ferrari (zoals de geruchten gaan) dan alsnog aanklopt voor Max of Bottas zal de toekomst uitwijzen, maar door bij Haas te tekenen heeft Grosjean in ieder geval wel meer kans op een rode overal dan wanneer hij bij Lotus/Renault blijft.
@Edge: Hoeveel F1 coureurs van bijna 30 hebben een stapje terug gedaan (naar een minder team) om vervolgens succesvol 2 stappen naar voren kunnen doen; bij een top team?
@gregorius: dat haas team kan wel is een behoorlijk team worden, alles wat binnen de regelementen mag komt van Ferrari, haas is min of meer een Ferrari B team volgend jaar
@gregorius: Fernando Alonso is de eerste die in mij opkomt. Hij was 27 toen hij van McLaren terugging naar Renault en maakte in 2010 op 29-jarige leeftijd alsnog de overstap naar Ferrari.
@Edge: Aan die zat ik ook te denken ja. In hindsight heb je zeker gelijk.
Maar of het toen nou een stapje was.
Hij ging van wereld-kampioen Renault naar Mclaren. Het Renault dat ie achter liet, werd met Fisichella en Kovalainen 3e in het kampioenschap dat jaar (ok, McLaren is gedisqualifieerd, dus eigenlijk 4e); dus hij maakte ook aardig het verschil daar.
Na Mclaren was Ferrari op dat moment een stapje omhoog, maar die waren ook blij met Massa en Raikonen. Alle andere teams waren in principe een stapje terug; dus dan is het thuiskomen bij Renault. Waarschijnlijk met de verwachting dat hij daar toch nog het een en ander kon winnen; misschien niet gelijk kampioen, maar ok. Hij ging er toch niet heen met de hoop dat ie later misschien voor Ferrari kon rijden.

En dan hebben we Grosjean. Ik vraag me af of als je hem Hamiltons auto geeft, of ie dan Rosberg bij kan houden.
Las ergens dat Ferrari en Mercedes op Verstappen zitten, iemand die er meer van weet?
@henkhupelschoten: Ze zien allemaal max wel zitten. Maar max zit aan een contract vast. Maar om max tevreden te houden zal hij volgend jaar kvyat vervangen bij het grote redbull.
@clarkson: Als het volgens (mijn) plan verloopt, gaat Kvyat de lege stoel van Lotus/Renault vullen en Max pakt dan de stoel bij het hoofdteam van de rode stier.
@eddie72: en Ferrari geeft RB alsnog 2016 motoren in ruil voor Max het jaar erop :-)
@kaeser: Wat een TOP idee! Bel horner is even snel.
@eddie72: Daar kan je wel eens gelijk in hebben. Zo’n vermoeden heb ik ook.
We weten nu al de tekst die Romain met de journalisten gaat delen als hij iemand van de baan rost of een brake test geeft… “mijn naam is Haas!”
@w0o0dy: mon nome est hare…… Ja, dat klinkt logisch uit de mond van een Fransman.
@roppp: correctie: Mon nom est lièvre. Nog erger.
Succes met de crashtornado nu als echte concurrent
Jongens, Spa 2012 of waren jullie die vergeten?
@uncivilsum: nee zeker niet
Dat alonso bijna zn wenkbrauw afgeschoren werd
Dus hij is nu het Haasje?
@dizono: Als ik jou was zou ik er juist wél raar van opkijken als die tweede coureur een Amerikaan wordt. Gene Haas wilde in eerste instantie namelijk een Amerikaanse coureur, maar gaf later al aan dat dat geen vereiste meer was omdat er weinig tot geen F1-waardige Amerikanen rondlopen. Laatst liet hij ook al ontvallen dat één van de zitjes naar een reservecoureur van Ferrari gaat, en zover ik weet zijn Vergne en Gutierrez allebei geen Amerikaan. Met Grosjean in het ene zitje en Gutierrez (of zeer onwaarschijnlijk, Vergne) in het andere zitje is er geen plek meer voor een Amerikaanse racer.
Overigens neemt dat niet weg dat Gutierrez met zijn Mexicaanse nationaliteit geen goede keuze is vanuit marketingperspectief. Een Amerikaan zou natuurlijk het beste zijn voor een Amerikaans team, maar gezien de eorme hoeveelheid Mexicanen en mensen van Mexicaanse afkomst in de VS is dat eigenlijk the next best thing en scoor je ook wel aan populariteit. Al denk ik dat Donald Trump wellicht af zal haken.
Goed voor Grosjean, maakte erg veel indruk in alle klasses die hij gereden heeft, gun hem een goed en competitief team. Haas F1 lijkt z’n zaken goed op orde te hebben, verwacht eigenlijk dat ze gelijk goed in de middenmoot zitten. Helaas eigenlijk, want dan heeft “mijn” teampie McLaren nog meer auto’s voor zich…
2e rijder van Haas is wss Gutierrez of Vergne, ivm de ferrari deal. Dus geen amerikaan, al wordt de naam van Rossi genoemd.

Daarnaast heeft grosjean naast de zwitserse nationaliteit ook een franse nationaliteit, dus is hij net zo zwitsers als frans.

Ten derde vind ik je opmerking over monaco twijfelachtig. Verstappen kwam daar zelf ook gewoon heel hard in en kan zelf natuurlijk ook fouten maken.
@Thijsj: ik zal de sarcasme-haakjes de volgende keer toevoegen ;)

Vwb de geruchten, die zijn er inderdaad. Heb ik even een stukje over toegevoegd, dank daarvoor. (ook @edge)
@dizono: haha ja doe dat. Vind t fantastisch dat max het zo goed doet natuurlijk, maar hij maakt, net als grosjean en ieder ander, natuurlijk ook foutjes.
Grosjean vind ik een pannenkoek maar een US team vind ik wel weer mooi. We zullen het zien.

Guttierez komt naast hem toch? Althans, van wat ik her en der heb gelezen.
Team er bij, altijd fijn.
Als haas nou maldonado gekozen had, en hij zou weer eens crashen, konden we hem uitschelden voor faalhaas ;)
Die smerige uitremactie ?
Doe is niet zo triest zeg
Het wordt zeer waarschijnlijk Guttierez…niet logisch op basis van kwaliteit (zeker niet zelfs) maar wel op basis van nationaliteit/sponsoring.

Grosjean gaat volgend jaar de vloer aanvegen met Esteban, daarna is ‘ie qua leeftijd en ervaring precies wat Ferrari zoekt in een nummer 2.
Grosjean is een goed coureur en een sympathieke vent, dus goed dat hij in de F1 blijft.
Mijn naam is haas.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).