PvdA en VVD: “negeren kruis op snelweg hard aanpakken”

Auteur: , 47 Reacties

Beide regeringspartijen hebben er genoeg van dat dergelijke signalen boven de snelweg regelmatig worden genegeerd.

Aangereden voertuig van VWS

We hebben al meerdere keren voorbeelden voorbij zien komen, waarbij voertuigen van Rijkswaterstaat tijdens wegwerkzaamheden zijn aangereden omdat de automobilist in kwestie het rode kruis boven de snelweg negeerde. In sommige gevallen liepen de wegwerkers daarbij verwondingen op en vorige week overleed er zelfs iemand na door een onoplettende vrachtwagenchauffeur te zijn aangereden.

Minister Schultz is het eens met beide partijen en wil dat er een einde komt aan het massale negeren van de rode kruizen. Om te bedenken hoe dergelijke automobilisten harder kunnen worden aangepakt, gaat ze binnenkort om de tafel zitten met collega Opstelten van Veiligheid en Justitie, aldus het ANP.

Eerder werd bovendien al het idee geopperd om wegwerkzaamheden in het vervolg vooral overdag uit te voeren, omdat het dan immers makkelijker zou zijn voor de automobilist om op tijd te kunnen anticiperen op een afgesloten rijstrook. Toch zullen er altijd trajecten zijn, waar werkzaamheden in verband met de doorstroming simpelweg niet overdag plaats kunnen vinden.47 reacties

“keihard aanpakken” ..

gewoon geld afnemen bedoelen ze dan ..
@lincoln: Vergeleken met andere boetebedragen is 230 Euro voor het negeren van een rood kruis dan ook het koopje van de week. Maar zoals wel vaker geldt ook hier dat een verhoging van de pakkans met 10% veel beter helpt dan het verdubbelen van de boete. Nu Opstelten nog overtuigen…
@potver7:

er zijn landen waar mensen wel gewoon invoegen na het zien van zo,n verordening ..
is NL altijd zo,n onbeschaafd apenland geweest dan ??
of is het een imbeciel apenland geworden ??

en wat is daar de oorzaak van ..
en waarom kan men bijv. overheids signalen niet meer serieus nemen ??
@lincoln:
Het laatste..

Sommige zijn er heilig van overtuigd dat regels er zijn om te negeren..
Er zijn er zelfs die menen dat die regels er zijn voor losers..
@tupperware: Als we met z’n allen eens wat grundlicher zouden autorijden, konden we met kleinere boetes af. Ik doel op onze oosterburen. Kost je zoiets doms als een gesloten verklaring negeren gewoon 2 tientjes. Niet meer, niet minder, maar dáár ben je ook met 2 tientjes aan boete gewoon kwaad op jezelf, dat je zo dom bent geweest om iets te doen wat duidelijk niet is toegestaan.

Als je kind een greep uit de snoep pot doet, ipv één snoepje te pakken, dan krijg je dus in Duitsland een tik op de vingers, en wordt je opgevoed..
In Nederland krijg je eerst een tik, en als dat onvoldoende werkt, een schop onder je kont. Werkt ’t weer niet? Breken we je arm. En als het aan Ivo ligt, uiteindelijk gewoon een nekschot :-)
Opvoeden ofzo, dat moeten we vooral niet willen.
@stamp:
Geeft niks hoor, maar als je dat kind hier een tik op zijn vingers geeft sta je gelijk in de registers bij het AMK. Ga zult uw kind immers geen corrigerende tik geven, met dank aan de wereldvreemde Eneus Heerema (CDA).
Sinds de invoering van die wet ging het hard bergaf met de moraal van de Nederlandse kids, niet straffen maar pamperen werd het devies.

Daarom pleit ik niet voor een boete maar voor ontzegging van de rijbevoegdheid, dat kost je niets maar maakt het leven wel een heel stuk lastiger.
Zoals elders al werd geopperd kan je deze overtreding simpel elektronisch detecteren.
Wordt je betrapt, dan kan er via hetzelfde systeem een kruis door je roze papiertje in het RDW register. Een automatisch gegenereerd briefje met de aanzegging doet de rest..

Yep, je mag blij zijn dat ik geen ambtenaar ben.
@stamp: De pakkans moet omhoog en het boetebedrag naar beneden…
Moeten ze ermee beginnen om te kappen met die debiele rode kruizen boven plus- of spitsstroken. Die zorgen ervoor, dat rode kruizen hun betekenis verliezen.
@SummerSky: Spitsstrook heb ik nog nooit begrepen… Vind het net zo’n twijfel wegverbreding. NL twijfel land!
@SummerSky: Wat is er nu zo moeilijk aan een rood kruis boven een deel van het wegdek?
@SummerSky: +veel. Helemaal mee eens.
@SummerSky: Eens, ligt er een baan kant en klaar aan de linker kant, wordt die alleen gebruikt in de spits. Onzin! T is geen spitsstrook!
@SummerSky: Leg uit waarom zouden ze hierdoor hun waarden verliezen?
In hoeverre ben je met autorijden bezig als je zo’n kruis mist? Laat staan een pijlwagen?
@Original_Arnoud: Helemaal waar, en dat is tevens het beste argument tegen ‘harder aanpakken’. Tenzij die hardere aanpak inhoudt dat de pakkans vertienvoudigd wordt, maar dat betwijfel ik. Het zal wel een tariefsverhoging worden…
@potver7:
Ik pleit voor ontzegging van de rijbevoegdheid, negeren van die kruizen is minstens zo achterlijk als bezopen achter het stuur kruipen..
Misschien eerst een onderzoeken hoe het eigenlijk komt dat iedereen ze negeert. Er klopt regelmatig niks van de aanduidingen.
@bug2000: Dat neemt niet weg dat je dat soort aanwijzingen gewoon dient op te volgen.
@potver7: zeker!
-edit: thanks! Is aangepast-
Gewoon aanpakken dat tuig, keihard, als automobilist kan je niet overzien waarom er een wegvak afgekruist is en dus is het negeren van kruisen levensgevaarlijk voor wegwerkers, iedereen weet wat ze betekenen, en ze worden elke zoveel meter getoond, dus moedwillig negeren is voor mij het risico nemen om voor dood door schuld/doodslag/moord (kiest u maar) het gevang in te draaien, niet geld afpakken @lincoln, wat mij betreft! Je solt niet met andermans leven, dat doe je gewoon niet.
@stationcar:

yep .. idd .. kei en kei en kei hard aanpakken .. gewoon keihard aanpakken ..
ben het helemaal met je eens ..
keihard aanpakken is gewoon het enige echt antwoord ..
Ivo: we verbieden het gewoon. Ivo.. Het is al verboden… Ivo: dan gaan we het keihard bestraffen. Ivo..boete is al hoog. Ivo: ehhh wat is t probleem dan.. Eh…iets met pakkans Mischien
@sydney:

hey leuk .. heb er weer een stalkertje bij ..
@lincoln: Ik reageer weinig tot nooit op de onzin die je hier raaskalt maar dat ik nu al bij de happy few behoor stemt mij bijzonder gelukkig en geeft hoop dat ik deze zeer bevoorrechte positie kan behouden.Dank daarvoor.
Alleen als we het om onzinnige redenen afkruisen ook keihard aanpakken. Dus ministers die om langdurige inspraak procedures te ontlopen spits en plusstroken af en toe laten af kruisen moeten ook keihard, nee liever 30 zone langzaam, worden aangepakt.
Goed dat ze t aanpakken. T is levensgevaarlijk dat negeren van die rode kruizen. Zeker voor die wegwerkers die daar hun brood staan te verdienen
Wie kan mij uitleggen wat het nut is van de onderstaande situatie.

Wanneer je op bijvoorbeeld op de a27 rijd van breda richting Utrecht, dan heb je op een gegeven moment 3 banen. De uiterst linkse is gesloten en de overige 2 zijn open. Waarom wordt de linker gesloten, het asfalt ligt er toch? Wanneer het een spitsstrook was dan was het wat anders geweest.
@jack_abarth:
Als het altijd zo is klopt er iets niet; als de strook wél afgesloten is, is er dan dus wat aan de hand; er wordt gemaaid of de geleiderail is aangereden of iets dergelijks. Normaliter, als het een normale rijstrook is kruisen ze hem niet af, dat doen ze alleen met spitsstroken (aan de buitenzijde van de weg, of met plusstroken (aan de binnenzijde van de weg). Nu ken ik de situatie aan de A27 niet concreet, maar ik neem aan dat het daar niet anders is dan normaal.
@stationcar:

Ik ken eerlijk gezegd de term plusstroken niet. A 27 is volgens mij 120km/h en wanneer de linkse strook erbij komt zakt het naar 100. Maar waarom niet gewoon constant 3 banen open
@jack_abarth:
Geen idee, in verband met de veiligheid gaat de snelheid naar beneden als de plusstrook open is, die is namelijk smaller. Dus die drie banen constant open zou betekenen dat de snelheid ook constant 100 wordt (bij plusstroken is het ook op vaak 80km/h ipv 100), dat is ook niet ideaal…. Dusja, het zal wel een compromis zijn.
@jack_abarth: “Maar waarom niet gewoon constant 3 banen open”
Omdat het dan een snelweg met 3 banen is, ipv een snelweg met plusstroken. Plusstroken is een term van wegbeheerders om verschil te maken tussen een een als extra rijstrook gebruikte vluchtstrook (spitstrook) en een extra strook aan de binnenzijde (plusstrook), maar net zoals bier en pils meer van hetzelfde is, wordt het allebei gewoon spitsstrook genoemd in de communicatie met de weggebruiker.
De reden om de 3 banen niet permanent open te stellen is een formele en gemene. Dan kunnen omwonenden dan inspraak maken en recht op schadevergoedingen claimen. Door de spits en plusstrook constructie kan dat niet. Veel mensen gebruiken de term roverheid als het op geld aan komt maar hier is de overheid werkelijk een rovende boef, omwonenden worden van hun rechten en compensaties beroofd.
@jack_abarth: Ik rij daar vrijwel zeer regelmatig (tussen knooppunt Gorinchem en de afslag Meerkerk en het valt me op dat in de avonduren de kruisen met name worden genegeerd door auto’s met een frans kenteken…. overdag zijn het vaak “koeriers” die vinden dat ze coureur zijn.
Mag van mij als een misdrijf bestraft worden.
Op elke bord waar een rood kruis op kan eem flitser op zetten. Deze in samen werking zetten. Rode kruis aan flitser aan. Boete van 500 euro.
@gerjan: top idee maar vind zelfs 500 te wijzig Rij ontzegging in mijn ogen. Komt meer in de buurt en een hele hoge boete
@gerjan: ja hoe moeilijk kan het zijn?? Laat n stagiair erop los, kost geen reet… Nee, eerst onderzoeken, vooral héél veel lullen, geld en tijd erin stoppen… Dan besluiten dat het niet opweegt tegen de kosten… Aan de andere kant, elk matrixbord met n camera uitrusten… :/
@gerjan: maak daar maar een boete van 500.000 euro van, anders worden de kosten van al die duizenden flitscamera’s nooit terug verdiend.
Niet dat ik het goed wil praten (allerminst zelfs), maar een rijstrook afzetten met een auto, en er vervolgens in blijven zitten is ook gewoon vragen om problemen. Pleur gewoon een los karretje met een kruis neer en ga op een veilige plek staan.

Hoe vaak zie je niet filmpjes in de VS dat mensen volle zak achter op een politieauto rammen die iemand op de vluchtstrook stil heeft gezet.
@towi1989: En hoe moet volgens jou dat los staande karretje daar dan komen? Die toveren ze gewoon uit het wegdek? Of misschien omdat zoiets niet kan gebruiken ze kruisen boven het wegdek en (soms rijdende)auto’s met wegmarkering.
Wat ik me afvraag is of het wel een kwestie van negeren is of dat het gewoon niet gezien wordt omdat men niet oplet. Dat niet opletten zie ik namelijk aan de lopende band om me heen gebeuren.

Misschien is zo’n autonome auto (of de trein) toch niet zo’n slecht idee voor een hoop mensen…
Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik pas eerst op een legale weg reed welke vervolgens een rood kruis kreeg. Misschien wel kilometers gereden voordat ik er erg in had.

Slordig: ja
Kwade bedoeling: nee

Is dus niet altijd hufterig gedrag. Zwaarder aanpakken is dus niet altijd de juiste weg, hoewel dit door mij onbewust wel een gevaarlijke situatie werd. Lastig…
@peke:
Juist in jouw geval zou ik een flinke boete terecht vinden. Autorijden op de snelweg is gewoon een levensgevaarlijke bezigheid als je er niet je volle aandacht bij hebt. 1200kg die 120km/h gaat is een enorme hoeveelheid kinetische energie die bij een eventuele aanrijding binnen enkele seconden vrijkomt.

Wanneer het met opzet is zou ik een EMG echter meer op zijn plaats vinden.
Typisch dat hier gereageerd wordt in de zin van ‘het is ook belachelijk dat die kruizen soms aan staan’, Het is heel makkelijk. Rood kruis = wegwezen. Discussie voeren (oh zo Nederlands, “ja maar”, “waarom”..) doe je maar thuis.

En waarom we steeds slordiger rijden? Wat dacht je van alle gimmicks en multimedia die in auto’s wordt gestopt? Appjes sturen bij 130km/u. In mijn 33 jaar oude Ascona kan ik enkel spelen met de drukknoppen van de AM/FM- radio, meer zit er niet op. Dan maar opletten op de weg..
Heel simpel, twee maatregelen:

1: Overal waar matrix borden zijn, zijn ook toezicht camera’s. Deze gebruiken voor het constateren van de overtreding, de pakkans is plots 100%.
2 Op een snelweg mag je 100 of zoiets. Echter, bij een rood kruis mag je niet rijden, dus 0 km/h ! Dus een bekeuring voor de snelheid. Stel je rijdt 100, correctie eraf, rij je 95 km te hard, o jee.
Dat samen, 100% pakkans en geheid rijbewijs kwijt en mega boete, ik geef het een maandje en niemand doet het meer

O ja, en als buitenlanders het doen, en europees kan het niet opgelost worden om ze te bekeuren, dan de anpr camera’s inschakelen en een motor agent er achteraan.
Van die poppen die je heel vaak in België tegenkomt op de snelweg bij wegwerkzaamheden lijken mij best effectief…
Laat ze maar beginnen met ophouden met onzinnige rode kruizen dan nemen we het ook wat serieuzer als er écht iets aan de hand is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).