Pwoah: tractoren vanaf 2017 verplicht met kenteken

Auteur: , 41 Reacties

Zou die bazige John Deere-fetisjist op bovenstaand plaatje daar blij van worden?

Pwoah: tractoren vanaf 2017 verplicht met kenteken

We hebben geen idee, al vermoeden we wel dat Minister Schult van Haegen met zijn persoonlijke voorkeuren geen rekening heeft gehouden. Zeker is in elk geval dat de ministerraad vandaag heeft ingestemd met het voorstel van de bewindsvrouw om tractoren vanaf 2017 verplicht met een kenteken uit te laten rusten. De verplichting geldt overigens ook voor zogeheten MMBS’en, oftewel mobiele voertuigen met beperkte snelheid.

Tegelijk met de invoering van de kentekenplicht gaat de maximumsnelheid op de openbare weg voor dergelijke apparaten omhoog. Dat betekent 40 km/u ipv die hinderlijke, treintjes veroorzakende 25 km/u. Handhaving door de popo wordt dankzij de kentekens bovendien vergemakkelijkt. Daarnaast voldoet Nederland dankzij de invoering van dit T-kenteken aan Europese regels omtrent de APK-verplichting.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht dat zo’n 430.000 voertuigen onder de nieuwe regeling vallen. Voertuigen die niet in aanmerkingen kwamen voor het T-rijbewijs zijn ook niet verplicht om een T-kenteken te krijgen. Denk aan straatvegertjes en voertuigen met een snelheid tot 6 km/u (hoogwerkers enzo). Vanaf 1 januari 2017 worden alle nieuw verkochte voertuigen van een kenteken voorzien, alles wat nu al rondrijdt krijgt tussen februari 2017 en mei 2018 een paar gele platen.

Overigens moet één en ander nog wel door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd, maar verwacht daarbij niet al te veel problemen. Het probleem is immers middels een motie in de Tweede Kamer op de agenda gezet.41 reacties

kunnen ze de kleine boeren nog meer gaan treiteren
Verbieden buiten het weiland, en per keer ontheffing aanvragen om op de openbare weg te mogen rijden. Het lijkt hier in Amsterdam gvd wel een boer’n erf met al die loonwerker tractoren.
Een Sjon Deerne! Pohh, das mien mark!
@Thijsj:1x op een dag is leuk.. 2x

Is nog leuker!
@Thijsj: nog zo’n comment: ‘en nog ien!’
@Thijsj: hahaha 👍🏼
Liever een rijverbod in spits gezien voor die ondingen..
Kenteken en een verplichte keuring. Extra kosten, maar voor de veiligheid wel een goede zaak.
En 25km/h, dat rijden trekkers al jaren niet meer.
@norge: dan ga je lekker alle eindproducten boycotten die mede mogelijk zijn gemaakt door deze ondingen. Als alle haters dat doen verdwijnen ze vanzelf.

Succes met niks meer kunnen gebruiken.
@lekbak: Maken ze dat op de weg dan?
@norge: op de weg rijden hoort soms wel bij het proces. Het verbieden van dingen waar jij toevallig last van hebt in de spits is niet alleen egoïstisch maar ook kortzichtig. De weg is van iedereen, altijd. Ook als jij last van anderen hebt of als anderen last van jou hebben.
@norge: Mensen op de tractor komen ook het liefst niemand tegen. Moeten ze weer half door de berm voor al die vervelende personen auto’s die geen plek maken.
@norge: ik heb nog nooit een tractor op de snelweg gezien!! Behalve degene die op een trailer stonden ;)
Wat een baas blijft die weerman.. mien merk, ga nog steeds stuk hahahaha

https://youtu.be/GlYl1xlDqcc
@Mika_Hakkinen: haha blijft mooi die vent!
En de overheid gaat dan natuurlijk ook wegenbelasting heffen, dus gaan de tarieven van loonwerkers weer omhoog.
De eerste stap naar belasting heffen op die dingen. Laat het toch lekker zoals het is en zorg ervoor dat alleen echte landbouw voertuigen als zodanig geregistreerd kunnen worden. Dan hoef je de boeren er ook niet lastig mee te vallen.
Terecht.Het zijn immers motorvoertuigen met toegang tot de openbare weg.Nu nog even die wet van voor de eerste wereldoorlog wijzigen dat je als 16 jarige op soms idioot gevaarlijke monsters mag rijden en de wereld is weer in pais en vree.
Niet mee eens Klaas en Magriet? Kom dan van het fucking platteland af en kom werken in de echte wereld.Verdien je ook nog eens wat.
@sydney: en wat doe jij voor echt werk?
@sydney: En wat voor echt werk doe jij dan, grote held? Ik denk dat je na drie ‘echte’ dagen als loonwerker of boer huilend naar huis verlangd ;)
@sydney: als er iemand weet wat werken is, is het de boer wel. Dat bij jou de dag erop zit, ie wat anders. Voor een boer is de dag dan net begonnen
@camelios6205: dat bij de dag erop zit om vijf uur*
@sydney: de echte wereld is niet de randstad maar het platteland. Geloof je me niet? Kijk dan maar eens hoe ontspannen en gelukkig mensen zijn op het platteland. Misschien realiseer je je dan dat een hoop geld verdienen in een mierennest minder belangrijk is dan een hogere kwaliteit van leven.
@lekbak: Ach ja dat is een nutteloze discussie had ik het vandaag nog over. De randstad vind zichzelf geweldig en de niet randstad vind hun kut en andersom.

Maar goed ik snap niet hoe je het boeren leven geen “echt” werk kan vinden.
@reistje: ik kom van het platteland en woon (tijdelijk gelukkig) in de randstad. Los van wat de mensen zelf vinden zijn ze op het platteland veel rustiger, minder gestrest en minder gehaast. Dat zegt volgens mij genoeg.
@lekbak: Die laatste reactie was ook niet zozeer tegen jou.

Maar goed zo zien wij het ik kom namelijk ook van het platteland en heb een jaar in de stad gewoond maar was blij dat ik weer terug was. Maar goed mensen uit de (rand)stad vinden het vaak daar beter en “het is niet zo saai” en “de winkel is niet ver weg”.
@sydney: In die echte wereld van jou eet men niet?
@sydney: dat is de domste comment die ik ooit gelezen heb op autoblog
@sydney: Hear hear, ons autoverkopertje heeft kennelijk nog niet genoeg last van de crisis gehad…

Nog steeds even glad en met net even teveel kapsones als in de goede tijd.
Een 6320! Heulemaal mooi!
Succes met zichtbaar houden van kentekens na het baggeren op het platteland.
@135i: Komen die niet bovenaan de cabine daar te zitten? Netzoals de vuilniswagen
@henkhupelschoten: Achter boven op de cabine en voor of ook boven op de cabine of op de uitlaat of motorkap. Maar aanhangers moeten ook uitgerust worden met een kenteken, en ik weet uit ervaring dat je die zo kwijt bent. Maar waar die ook zit, in een periode als nu zit ie zo onder de modder.
Het wordt pas vanaf 2018 verplicht, vanaf 2017 gaan ze de kentekens uitdelen (of verkopen). Zolang het niet teveel geld gaat kosten heb ik er niets op tegen een euro of 50 per machine voor de platen en de administratie zou ik nog wel redelijk vinden. Als ze er nu maar geen regels omheen gaan bedenken zoals een jaarlijkse keuring ofzo. Gelukkig las ik al een tijdje terug dat de al bestaande machines zo een kenteken konden krijgen, maar ik vrees het ergste voor nieuw materieel. Het zijn nu wel moeilijke tijden in de agrarische sector dus echt gelegen komt het niet, maar we zullen wel zien hoe het loopt.
@robert110: Waarom niet keuren? Hoeveel van die dingen je niet ziet rijden met ondeugdelijke verlichting
Plus alle oneerlijke concurrentie van de zgn. Loonbedrijven die het brood uit de mond stoten van transportbedrijven die het volle pond betalen voor hun bulk vrachtwagens, gewoon ook APK en wegenbelasting naar gewicht, wordt het bij ons in de buurt een stuk aangenamer.
@toniominestrone: Een traktor is een machine en geen transportmiddel.Vaak worden aan bijvoorbeeld zeilwagens bij ons in de buurt apparaten gekoppeld om te rooien/oogsten om het werk efficiënter te laten verlopen, daarna rijden deze wagens een relatief korte afstand naar een plaats waar de producten verder worden klaargemaakt voor verkoop. Tractors dusdanig belasten dat voor dit transport bulkwagens goedkoper zijn zou dan wel weer een een typisch Nederlands beleid kunnen zijn. Dan heeft wel weer niemand in de gaten dat dit negatief zal zijn voor Nederland omdat de inkopers hun producten dan wel weer in het buitenland gaan halen, die dan weer gebracht worden door je internationale vrienden (lees Roemenen en Bulgaren)
@robert110: 50 euro per machine? Dus elk karretje en elke machine moet dan een eigen plaat en registratie krijgen? Wat een totale onzin. Een witte plaat of soortgelijke doet het ook, als er persee een plaat van achteren zichtbaar moet zijn. Al lijkt het mij ook voldoende om voorop de cabine een plaat te maken. Die kan altijd zien. Ook als er voorop dingen hangen of achterop de boel volgeladen is.
@lekbak: Zover ik heb begrepen (op de vak sites zijn ze iets uitgebreider) is het de bedoeling dat alle zelfrijders (trekkers, combines, etc.) die onder het T-rijbewijs vallen en alle getrokken machines en werktuigen een kenteken krijgen. Gedragen machines en werktuigen hoeven dus geen kenteken (is wettelijk ook lading). Maar wat er geregistreerd wordt en welke plaat welke kleur krijgt heb ik nog nergens gelezen. Liever zie ik een bedrijfsgebonden kenteken maar dat zal wel weer minder geld opleveren.
@robert110: dat zelfrijdende machines een kenteken krijgen is nog wel te begrijpen. Maar een trekker rijdt elke keer weer met iets anders. Elke getrokken machine een kenteken slaat nergens op. Ik ben benieuwd hoe ze het gaan uitvoeren, al heb ik er zelf niks mee te maken.
Gek dat dit nu pas bij jullie zo is, in België moet dit al lang. Normaal zijn wij het die jullie nadoen.
Ik ken verzamelaars die meerdere tractoren hebben en deze enkel voor een paar toerritten per jaar inzetten. Die kentekening gaat enkele honderden euro’s per voertuig kosten..

*flashback naar beëindiging van de vrijstelling van oldtimers krijgt*

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).