Red Bull en Aston gaan ook raceversie maken van AM-RB 001

Auteur: , 21 Reacties

Toen Aston Martin eerder dit jaar een badge op de RB12-racer van Red Bull Racing plakte, werd er meteen beloofd dat we ook een gezamenlijk ontwikkelde straatauto zouden gaan zien. Nu is bevestigd dat er van die straatauto ook een race-variant komt. Meta-level.

AM-RB-combo

De meeste van de 99 AM-RB 001’s zullen straatversies worden, maar er worden er ook een aantal speciaal geprepareerd voor het circuit. Aldus design-held Adrian Newey:

“The cars are very closely related, but they are different. The track-only car has bigger wheels, bigger wings and you don’t have to put on some of the things that you have to put onto the road car. You won’t need a stereo, for example. In principle, if you kept swapping parts you could convert one version from the other, but I’m not sure why you’d want to buy a product then cut it around to make it something different.”

Daar heeft hij wel een punt, maar aan de andere kant, wie heeft er sowieso een stereo nodig in een hypercar, zelfs als die voor straatgebruik bedoeld is. Interessanter is dat de variant die voor het circuit geoptimaliseerd wordt, Silverstone in dezelfde tijd moet kunnen omronden als een F1-bolide. Dat was namelijk de doelstelling die de CEO van Aston Martin Andy Palmer uitsprak bij de lancering van het project in Maart.

Naar verluidt hebben de topmensen van Aston Martin de definitieve vorm van de auto al gezien en goedgekeurd. Adrian Newey heeft hiervoor samengewerkt met Aston’s chief creative officer, Marek Reichman. Die laatste wil het volgende kwijt over de looks:

“It looks like nothing else on the road today, while still being recognisable as an Aston Martin in terms of its proportions.”

De technische details zijn nog grotendeels onbekend. Wat we al wel weten is dat de auto een tweezitter wordt met een middenmotor-layout en een hybride-aandrijflijn. Dat laatste is wel zo fijn voor de paarse broeken die daarmee ongetwijfeld mooie paralellen kunnen trekken met de F1 auto’s. Volgens Newey moet de auto én supersnel worden én comfortabel genoeg voor dagelijks gebruik. Dat lijkt een onmogelijke spagaat, maar als iemand het toevertrouwd is dit te bewerkstelligen, dan is het Newey wel. (via Autocar)

Foto van de Aston Martin DP100 concept voor Gran Turismo, zoiets zou het kunnen worden.
21 reacties

Krijgt die dan ook Vleugels.
@kimhung: inderdaad. Vreselijk, kan zo in ‘I, Robot.’
Die DP-100 vond ik zo enorm vet, met die NACA-ducts als koplampen. Hopen dat de AM-RB 001’s net zo tof worden!
Hij is wel echt heel mooi!
Ben benieuwd. De technische knowhow van Newey gecombineerd met de elegantie en schoonheid van een Aston Martin. Dat moet toch wel iets heel lekkers worden.
@berlinetta: De combinatie van een autosportgenie met een partij die de middelen en het geld heeft om iets tofs neer te zetten, waar hebben we dat eerder gezien? Oja, bij de McLaren F1. Stiekem hoop ik dus dat deze Newey-Aston Martin net zo mythisch gaat worden.
@Edge: Ik hoop het ook, maar de F1 is wat mij betreft nog steeds ongeslagen! Wordt dus een hele klus voor ze.
Ik hoop nog steeds dat dit betekend dat RBR volgend jaar met Aston – Martin (Mercedes AMG) motor gaat rijden. Zeker als Max volgend jaar de overstap naar RBR.
@kilum: overstapt*
@kilum: klopt nog steeds niet -.-. de overstap maakt* of, overstapt naar*.

Waar zat nou ook alweer die edit knop?
@kilum: Zou Mercedes het volgend jaar wel aandurven? Red Bull komt namelijk weer dichterbij. Dat chassis van hun is zo ongelofelijk goed. Gooi er een sterke motor in en ze hebben waarschijnlijk de beste auto van het veld.
@berlinetta: Nja, ze zitten niet echt in de positie om te weigeren. Per 2017 is er een leververplichting die door de FIA gehandhaafd kan worden. Gezien het feit dat Ecclestone graag ziet dat Mercedes wat concurrentie krijgt, sluit ik niet uit dat hij zijn invloed op de FIA gaat aanwenden om Red Bull-Mercedes (of Aston Martin) erdoor te drukken.
@Edge: Is dat zo? Oh dat wist ik niet. Dat is op zich wel goed nieuws dan.
@Edge: Klopt, dat had je me al verteld. Maar je had er ook twijfels bij hoe dat gehandhaafd gaat worden en die twijfels heb ik ook. Als alle motorleveranciers weigeren, zal er toch eentje worden uitgekozen en die zal daar niet blij mee zijn.

Aangezien de concurrentie vergroot moet worden, is het aannemelijk dat Mercedes moet gaan leveren. Dat is niet alleen ten nadele van Mercedes, maar het maakt de hele sport in mijn ogen kapot. Dat houdt dus in dat als een team te goed wordt, er wordt ingegrepen.
@berlinetta: Ah ja, klopt! Ik schrijf normaal gesproken zo veel reacties onder F1-artikelen dat ik niet meer bijhoud tegen wie ik wat gezegd heb. Sorry!
@Edge: Haha is niet erg. Ik lees je reacties altijd graag.
@berlinetta: Weet ik niet, maar met een re-badge naar Aston – Martin misschien wel. Het is meer hoop dan verwachting eerlijk gezegd.
super gaaf ding! alleen vind ik die ijslolliestokjes als achterlichten 3x niks
Hoop dat ie er beter uit ziet dan de auto op de fotos
Ik vind de voorkant lelijk…
En de achterkant en eigenlijk alles
Goed nieuws, ben benieuwd of het ook echt iets anders gaat worden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).