Renault Twingo GT: rijtest en video

Auteur: , 49 Reacties

De dikste Twingo van Nederland! Jawel, dit is een auto met motor achterin, achterwielaandrijving en Renault Sport heeft zich met het onderstel bemoeid. Dat biedt potentie toch?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Toegegeven, de Twingo is wellicht niet de meest mannelijke auto die er is en ook niet een auto waar jij jezelf al richting Zandvoort, Assen of de Nurburgring ziet rijden. Het is echter wel een auto uit een klasse die vaker op de oprit of in een Nederlandse straat te zien is dan een GT3 RS, 458 Speciale of een dikke AMG. Het is hier tenslotte geen Dubai en dus is de vraag terecht of je nog wel een beetje lol kan trappen met een Twingo GT.

Renault Twingo GT

Een Franse Smart?
Een echte lijn in de ontwikkeling van de Twingo is er niet te ontdekken. De eerste generatie was verrassend ruim voor zijn klasse en daarmee enigszins revolutionair. De tweede generatie van deze Renault was een erg conventionele kleine auto met de motor voorin, maar voor deze derde generatie verhuist de motor weer naar achteren. De logica lijkt daarmee ver te zoeken, behalve dat het voor Renault prettig (en ongetwijfeld financieel gunstig) was om voor de ontwikkeling samen op te trekken met Smart.

Dat de Twingo gezamenlijk met Smart is ontwikkeld, kan weer een moment zijn om als autoliefhebber af te haken. De kleine stadsauto van het Daimler concern bungelt zo’n beetje onderaan de ranglijst van auto’s waar je als petrolhead de Stelvio-pas zou willen bedwingen. De Brabus versies waren grappig, maar hadden niet genoeg pk’s om de tekortkomingen zoals de versnellingsbak teniet te doen. Toch gloort er hoop aan de horizon, want de Twingo GT heeft een handbak én op de kont prijkt het logo van Renault Sport.

Renault Twingo GT

De kleinste creatie van Renault Sport!
Om van een Twingo een Twingo GT te maken is Renault niet over één nacht ijs gegaan. Neem bijvoorbeeld de extra pk’s, alleen een chipkuurtje was niet genoeg. Dus kreeg de Twingo GT een functionele luchthapper op het spatbord linksachter, om zo de inlaat van de motor van meer verse en koude lucht te voorzien. De 898 cc grote driecilinder turbo jast er dan ook 110 pk en 170 Nm uit. Zowel Renault als ik nemen het je niet kwalijk als je van deze cijfers niet van je stoel valt. Zowel het absolute als het specifieke vermogen (122 pk per liter) zijn niet ontzettend indrukwekkend. Het maakt de Twingo dan ook vlot, maar niet veel meer dan dat.

De topsnelheid is bijvoorbeeld laag genoeg om op 130 wegen langdurig volgas te kunnen rijden zonder je rijbewijs kwijt te raken. In echte kilometers bedraagt de top 182 km/u, minus de meetcorrectie kom je daarmee op een maximale overschrijding van zo’n 45 km/u. Da’s bijna braaf te noemen.

Renault Twingo GT

Sprinten naar de 100 doet de Twingo GT in 9,6 seconden, maar wacht nog even met oordelen. Tot 70-80 voelt het allemaal vlotter dan dit cijfer doet vermoeden, behalve gevoelstemperatuur bestaat er ook zoiets als gevoelssnelheid (bij deze dan).

Renault Twingo GT

Frustrerend en leuk
Renault Sport maakte het onderstel stugger (40%), lager (20 mm) en de stabilisatorstang voor werd dikker. De Twingo GT rolt bovendien op 17” lichtmetalo’s, dus zuiver theoretisch zit het allemaal prima. Of dat in de praktijk ook zo is, hangt heel erg af van je verwachtingspatroon. Om dat direct te temperen: het ESP kan niet uit, dus een deel van de lol die je verwacht te hebben met een licht, van een giftig motortje voorziene achterwielaandrijver gaat niet op. Inderdaad alsof je voorafgaand die eerste date al direct te horen krijgt dat het vanavond bij een zoen op de wang zal blijven. In het geval van de Twingo GT blijft het ook bij volgende dates daarbij, want het ESP kan (zonder wat breekwerk) niet zomaar uit.

Renault Twingo GT

Renault Twingo GT

In sommige opzichten is dat goed, want de combinatie korte wielbasis, motor achterin en wat hogere carrosserie is een recept voor een bijzonder dynamisch weggedrag. Lees: nogal instabiel. Zelfs als het alleen hobbelig is, helpt het ESP je een handje door de motorkracht wat beteugelen. De enige manier waarop je iets wat op een drift lijkt kan forceren is middels doortastend gaspedaalgebruik in de eerste versnelling.

Wendbaar is de Twingo overigens ook, de draaicirkel is minder dan negen meter. Prettig voor manoeuvreren en parkeren in de stad.

Renault Twingo GT

Het eindoordeel
Niet zo leuk dus? Nou, als je er niet mee verwacht te gaan driften, dan is de Twingo GT best vermakelijk. Hij deed me denken aan de Cinquecento Sporting. Ook zo’n auto die niet echt snel is, maar er wel geinig uitziet en waar je een lolletje mee kan trappen. Juist op sommige Hollandse smalle polderwegen komt de Twingo GT alleraardigst tot zijn recht, op de autobahn (door de zijwindgevoeligheid) weer niet.

Voor 17,5 mille is de Twingo GT overigens een absolute knaller van een aanbieding, want het is daarmee de goedkoopste nieuwe auto met een uitlaat links en rechts. Tenzij ik er één gemist heb, dan is het vast de goedkoopste achterwielaandrijver met een luchthapper. Kortom de Twingo GT is leuk genoeg dat je wil dat je moeder/vriendin/ vrouw/jemandieniettwijfeltaanzijnmannelijkheid (m/v) er één moet aanschaffen, zodat jij er zo nu en dan een blokje in om kan. Filmpje!49 reacties

Weer eens een ‘betaalbare’ auto in de test, nice!
Uitlaatdemper heeft nu al oppervlakte roest > pisbakkenstaal

Wat is er aan de hand met die achterruit? wat waren ze denkende daar bij Renault? Is toch geen Dacia?!

17,5K voor frivole-frutsel-armoede bak….WTF!
@db87: je hebt echt gelijk, 17.5 k op dit slaan of 17.5 k op sex drugs en drank kapot slaan?! Moeilijke keuze…..
@db87: Roest? Welke roest? Waar heb je het over? En wat is er in ’s hemelsnaam mis met de achterruit? En waarom nou weer ‘armoede’ bak, omdat het geen Duitser is? Wat een gezwets zeg, bah.
@musje83: Die ‘roest’ zie ik nu ook – maar dit lijkt mij een nogal fors gebruikte testwagen, heeft vast al heel wat kilometers en journalisten versleten. In any case – in deze (prijs)klasse zie ik het probleem niet zo.
Ik vind het echt een raar, hoog ding, net als de Smart ForFour.

Alleen de Snart ForTwo oogt lekker vlot naar mijn idee. Desalniettemin een leuk scheurijzer. Vaak heb je het meeste plezier in de kleinste auto’s .
@granlusso: ik werk bij een mercedes dealer, als ik eens op baan moet met een vervangwagentje, dan is mijn voorkeur de smart fortwo met turbo motor. 90?? Pk op zo een kort wielbasis, handbakje, zalig vooruit te branden in het verkeer!
Kekke ding man. Een autootje voor de fun en echt ideaal voor in de stad. Voor de prijs van drie Bounty’s en een zak snoep rijdt je in een leuk klein scheurijzertje.
@viezefreddyw: Welke lol ? Die ESP kickt al in als je met achterwielen over blaadjes of grind rijdt, of een bochtje heel erg scherp neemt (en dan heb ik het niet over ‘dreigen uit te breken’ door snelheid) . 15pk meer en een minder strenge ESP-stand zou al veel helpen; maar ik heb recent zowel de nieuwe MB als de Renault versie gereden en vond beide een enorme teleurstelling qua rij-ervaring…
@dawwg: Snap ik. Maar je moet ook niet meer van de auto verwachten dan dat hij zou kunnen. Dit is gewoon een leuk, prima en rap stadsautootje. Geen dikke bochtenridder. Nogmaals, ik snap wat je bedoelt maar je moet niet meer vragen van een auto als dit dan dat hij je kan bieden.
Ik vind het een gaaf concept. Dit autootje zou standaard moeten zijn voorzien van een ruitsticker, met als tekst ‘and zero f*cks given’.
Koop voor heel veel minder een fiat 126 en voer dit ding helemaal op. Dan ben je echt de sheriff!
Zelfs veel autoliefhebbers die roepen dat ze de esp volledig uit willen hebben bij dit autootje overschatten zichzelf gok ik. Kan serieus listig zijn met zo’n korte wielbasis. Wel fun op het circuit, de parkeerplaats of andere plek waar er wat ruimte voor error is :)
110pk.. beschamend moeite om van elke auto te winnen leg er gewoon 150pk dan.
Dit was bij introductie een uber halleluja voertuig ..
DE nieuwe Ferrari vervanger ..
Net zoals de Toyota GT86 en de Alfa Giulia ..

Anyway .. Suzuki Ignis heeft mijn voorkeur ..
@lincoln:
Iedereen staarde zich blind op achterwielaandrijving en de motor achterin. Dat de gemiddelde brommobiel ook die configuratie heeft werd even vergeten.

Anyway, is de Lancia Ypsilon nog te koop?
@rob:

Opel Adam met 115 peekaa kost hetzelfde ..
En wil je dan toch 5 deuren is de Opel Karl nog een brokkie goedkoper ..

http://www.lancia.nl is inmiddels uit de lucht ..
Steeds als ik hem van voor en achter zie denk ik best een leuk karretje, maar zodra ik hem vanaf de zijkant zie denk ik wat een lelijk hok. Het feit dat ze er zonodig 5 deuren in moesten proppen heeft de hele properties van de auto verpest.
in dit segment zou ik voor de Peugeot 108 GT-line met 82pk gaan.
ziet er tenminste leuker & beter uit.
& het vermogen is genoeg. het is tenslotte maar een stadsauto.
@kara: Vorig jaar proefrit gemaakt in een Fiat 500, Twingo en 108. De 108 vonden we met afstand de fijnste auto. Voelt veel volwassener aan dan die anderen. Met een 1.2l motor is het een no-nonsense motor (geen turbo’s), dus hopelijk redelijk bedrijfszeker. We hebben hem in Roland Garros uitvoering gehaald en dan is die best compleet en zo’n schuifdakje is voor de zomer top.

Ik had hoge verwachtingen van de Twingo, maar de achterwielaandrijving is alleen een nadeel. Rijplezier was er niet. Deels door het vermogen, maar afstelling is heel erg op safe (snap ik ook voor het segment). Daarbij was de kofferbak krap en voorin kun je ook niets leggen. Enige echte voordeel was de kleine draaicirkel…
@bugboy: klopt ik heb de 108 in allure uitvoering en ik ben het helemaal met je eens.
@kara: De Up-familie en het 108/aygo/C1 trio zijn inderdaad best volwassen karretjes voor het A segment.
Maar half zo lang als de XJS met 4x zo weinig cilinders en veel minder de understated looks…
@dare2think: maar de Twingo gaat natuurlijk minstens 8x zover op een liter benzine als een XJS.
Zeventienduizendvijfhonderd euro. Potdomme een bak geld voor zo’n lelijk ding!
@jaso013: Pfff inderdaad, koop dan gewoon een Ford Fiesta oid.
@crackdavid: Ford fiesta ST-lines met 125 pk zijn er zat voor dit geld ja! Ze zijn mooier, degelijker, stiller, leuker, sportiever, sneller, luxer…. desalniettemin vind ik de twingo gt best een guitig wagentje
Voor geen goud, never nooit niet.. Dit ziet er toch niet uit? En dan voor die prijs..
Iemand zo’n Twingo al op de snelweg geprobeerd met windkracht >5? Of je heel de tijd weg geblazen wordt, verder wel een prettige auto en m’n zusje is er helemaal gelukkig mee
Ok. Volgens wouter is er redelijk wat werk gemaakt van het interieur, waar is dan in godsnaam de toerenteller? Snap best dat in een autootje als dit geen turbodruk, oliedruk of voltmeter zit maar een ‘sportiever’ autootje zonder toerenteller kan mijns insziens echt niet.
Kortom, chippen, ESP uit, besneeuwde parkeerplaats opzoeken en gaan!
@dutchdriftking: In Nederland?? Succes!!
HAHAHA de eerste 10sec van het filmpje waar wouter begint te rijden ben ik ooit (12 jaar geleden) op exact die plek in die 2 bochten combinatie in een twingo 1e gen uit de bocht gevlogen. Vervolgens schuin over de kop gegaan.
Mooie tijd van gehaast uit school komen
Tja, niet bepaald een Twingo RS vervanger. Meer een soort RS light versie ofzo. Waarom geen Renault Cup chassis en 135/150pk? Dan wordt het pas echt lache. De vorige Twingo RS was echt een leuk ding!!
@e34m5touring: dit is ook niet de nieuwe twingo ‘rs’ , dit is de twingo ‘gt’.

Verder ben ik het volledig met je eens
@vtechlover: @kappenou: dat is ook zo natuurlijk. Ik was in de veronderstelling dat hier geen RS van kwam.
@e34m5touring: bij de vorige twingo kwam er ook eerst een GT met turbo blokje en later pas “hardcore” versie
Dit ding ziet er zo lelijk en goedkoop uit, wordt echt geen topper zoals de de 1e generatie, die ziet er zelfs nu nog degelijker uit (als je de roest weg denkt).
18 mille voor dit? sorry, in geen 18 jaar. sompige vering, wouter die ‘probeert’ positief te blijven, je mag immers de merken niet echt tegen de haren strijken, ik zeg, niet gelukt, op naar de volgende……test van iets leuks. :)
9,6s naar de 100 mag de naam sport niet dragen eigenlijk.
@focusrs1: ach in die categorie mag dat wel. En ik geloof gelijk dat het vlot aan voelt. Wij hebben hier een Fiat 500 1.4 (sport) Ding voelt ook aan als een bommetje maar snel is hij op papier zeker niet
Waar de Twingo I een echt unieke auto was, had je bij de Twingo II alleen nog de RS om blij van te worden. Maar bij deze onpraktische Twingo III haken veel mensen compleet af. Daar verandert dit “sportmodelletje” niets aan. Zie ook (het gebrek aan) verkoopcijfers. Jammer Renault.
Wauw De GT waarop ik gewacht heb – not
110 pk is een beetje meh. Als Ford makkelijk 125 pk uit die EcoBoost haalt, moet er toch meer in zitten voor Renault. 9,6 seconden naar de 100 is gewoon te traag voor een klein autootje met sportieve pretenties. Wel een geinig ding om te zien.
De meest belangrijke vraag voor deze klasse wordt niet beantwoord: hoeveel kratten bier passen er in?

Geinig karretje en zal vast in vergelijk met z’n collega boodschappenwagens zeker een van de plezieriger auto’s zijn. Maar het valt niet te verhullen dat het model de verwachtingen niet waar maakt. Wouter wil hem zo graag leuk vinden, maar het is net een BMW met drie cilinders (en >2 wielen): Het Freude am Fahren spat er niet van af.
@karhengst: 0 kratten bier. Je kunt de krat leeg alvast terugbrengen voor het statiegeld en de flesjes los in je achterklep donderen.
Ik vind deze serie sowieso niet geslaagd. Renault gaf zelf aan dat het een soort van hommage zou zijn aan de vroegere R4 en R5 maar ik vind het nog steeds een minder geslaagd aftreksel van de Fiat 500 (319) Qua looks is een Twingo 2 een stuk leuker om te zien, oogt ook sportiever dan de huidige Twingo.
En de Twingo 1 is nog steeds een geinig ding.
Als je een auto wilt voor twee, en je neemt verder nooit iets anders mee. Dan moet je deze auto kopen.
Je kunt echt nauwelijks bagage kwijt in de auto.
Doordat de motor achterin zit, zit de achterbank vrij hoog en wat ver naar voren. Voor volwassenen niet fijn dus.
De achterbak heeft een hoge laadvloer (want motor zit eronder), dus daar kun je ook geen kont kwijt.
dan denk je op zijn minst nog dat je voorin onder de motorkap wat kwijt kan: WRONG!
De “motor”kap kan niet eens even gemakkelijk omhoog blijkbaar. Zit alleen een accu en ruitenwisservloeistof in…
WHY?!?!?! Dan koop je toch 10x liever een Up! (of aanverwanten) of een Aygay (of aanverwanten)?!?
Leuk karretje, maar voor dat geld zou ik wat anders kopen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).