Renault ZOE (2013 – heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 25 Reacties

Een niet te futuristisch uitziende vijfdeurs hatchback, maar dan elektrisch.

ZOE

Renault leek het in 2013 begrepen te hebben met de ZOE, een auto die niet per definitie uitschreeuwde elektrisch te zijn, maar dat wel was. De auto werd in maart 2012 in Genève aan het publiek getoond in productierijpe staat. In december van dat jaar werden de eerste auto’s geleverd in Frankrijk en in 2013 volgden andere Europese landen. Het was een paar jaar lang de best verkopende elektrische auto, en mede daardoor is er ook een redelijk tweedehands aanbod. De auto kwam op de markt met een 22 kWh batterijpakket, dat goed was voor een actieradius van 210 tot 240 kilometer volgens de NEDC cyclus. In 2016 kwam de vernieuwde ZOE met een optioneel 41 kWh pakket, dat de range oprekte tot 400 kilometer.

De eerste ZOE’s zijn gebouwd tot juni 2015. De NEC-range van 210 kilometer was in realiteit ongeveer 150 kilometer, met koud weer zelfs nog wat minder. Na juni 2015 werd een nieuwe elektromotor (R240) geïntroduceerd, waardoor de NEDC-range opliep tot 240 kilometer. De nieuwe motor was echter niet geschikt voor snelladen, dus bleef de oude (Q210) ook beschikbaar. In oktober 2016 introduceerde Renault in Parijs de vernieuwde ZOE, die 400 km range had volgens NEDC (300 WLTP).

Aanbod op AutoTrack

Er staan momenteel 115 ZOE’s te koop, variërend in prijs van een kleine €9.000 tot ongeveer €40.000. Daarbij moet opgemerkt worden dat je de batterij kan huren of bij de auto kan kopen. Als je voor de laatste optie kiest wordt de auto uiteraard duurder. De batterij huren kost vanaf €59 tot €119 per maand bij Renault.


Pluspunten

 • Lage gebruikskosten
 • Goede rijeigenschappen
 • Betrouwbaar

Aandachtspunten
Bedenk van tevoren goed of een elektrische auto voor jou geschikt is. Als je elke dag van Leeuwarden via Maastricht naar Den Helder rijdt is het misschien niet heel handig. Rijd je elke dag korte stukjes en mag je laden op je werk, dan kan het financieel bijzonder interessant zijn.

Aandrijflijn

 • De ZOE met R240 biedt iets meer range dan de Q210, maar deze motor is niet geschikt voor snelladen.
 • Je kan de grotere ZE40 accu in een oudere ZOE plaatsen, maar deze zal minder range-winst opleveren dan in een nieuwe ZOE, omdat er door de jaren heen flink wat verbeteringen aan de aandrijflijn zijn doorgevoerd.

Onderstel

 • Een reservewiel is niet aanwezig, omdat krikken potentieel voor schade aan het batterijpakket kan zorgen. In plaats daarvan moet er dus altijd een bandenplakset in de auto aanwezig zijn. Deze hebben overigens een houdbaarheidsdatum, dus check die ook even.

Interieur

 • Bij vroege ZOE’s werd er nog wel eens geklaagd over de reflectie van het lichtgekleurde dashboard in de voorruit. Renault heeft hier modificaties voor aangeboden.

Exterieur

 • De afdekklep van de stekker is gevoelig voor breken. Als dit gebeurt moet de hele behuizing van de lader vervangen worden. Oplossing is de veer te blijven smeren. Als het stuk gaat is het hopen dat Renault onder garantie e.e.a. wil vervangen.
 • De achterklep kan soms een beetje rammelen door speling op de scharnieren en het slot. Dat kan niet veel kwaad, maar irritant is het wel.

Elektronica

 • Één van de weinige problemen waar je meer over leest op internet, is problemen met het laden. Vaak is dan echter niet de auto, maar het laadpunt het probleem.
  De ZOE heeft het R-Link infotainmentsysteem. Niet iedereen is daar fan van.

Verzekering

 • Sommige verzekeringsmaatschappijen zien een batterijpakket niet als onderdeel van de auto, omdat deze los geleased kan worden. Check dit dus even goed, want potentieel is het een duur geintje als je accu bij bijvoorbeeld een aanrijding beschadigd raakt.

Bekijk hier het aanbod van de Renault ZOE op AutoTrack.25 reacties

bult geld voor weinig auto
@gove: en ook een auto die heel weinig goeie recensies krijgt. Ik vind dit aankoop advies wel erg rooskleurig.
Mooie opstap voor als je voor weinig geld eens een electrische auto wil proberen.
En de auto ziet er nog leuk uit ook.
@hubert: Ik vind dat leasen van de accu’s wel prijzig: bij 7500 km per jaar kost het bijna 11 cent per kilometer.
@tenck:

Maar verder heb je dus nauwelijks kosten.
Fris en fruitig ontwerp, zoals de oer-5 dat destijds ook was. Maar tegelijk een tikje feminien.

Zou Renault sieren en l’histoire eer aan doen als ze er net als bij die 5 een dikke versie van zouden bouwen door de jongens van Renault Sport. Met een breed uitgebouwde kont, achterspoiler, mooie ‘turbo’ velgen, een zwaarder accupakket en sterkere aandtijflijn. En om het af te maken van die gave luchthappers in de flanken voor de broodnodige koeling van de electromotoren.
@moveyourmind: https://m.autowereld.com/nieuws/autonieuws/id/25614/renault-zoe-rs-moderne-tegenhanger-voor-renault-5-turbo !!!
@pomoek: Wauw! Precies wat ik bedoel. Wat een gaaf ding zeg, dankjewel voor de link.
@moveyourmind: Ik wist er ook niet van tot ik jouw bericht las, ben meteen even gaan googlen! ;-)
Zijn dit 4 of 5 persoons auto’s?
@diablogt:

Via RDW : 5 zitplaatsen
Een aandrijflijn met potentieel zo weinig aandachtspunten… en toch weet Renault het weer voor elkaar te krijgen om een potentieel duur onderdeel (afdekklep stekker) slecht te ontwerpen!

On topic: Occasions zijn interessanter voor de niet-leasende Nederlander. Waar voorheen bij een occasion altijd gekeken werd naar de kilometerstand, gaat nu de leeftijd van de accu de belangrijkste rol spelen bij aanschaf van een tweedehandsje. Verder zijn er namelijk afgezien van wiellagers weinig mechanische delen die afhangen van kilometerstand. De spoelen van de elektromotor draaien vrijwel wrijvingsloos rond.
Een nieuwe Leaf is net zo duur. Lijkt me toch een klasse hoger. Waarom zou je dan voor een Zoe gaan?
De range is niet genoeg (net als bij de i3) maar ik vind het wél een futuristisch autootje. Spot on qua design dus.
Tija , Franse rotzooi. Nuff said.
@ikleesookoverautos: pannekoek! Nuff said!
Wij in 2015 een Zoë uit 2012 uit Frankrijk gehaald voor weinig. Had 5000 km op de teller, en is tot op heden echt prima bevallen. Rijdt ook echt leuk en heerlijk soepel. Laden op de zonnecellen thuis drukt de kosten tot een bizar laag niveau. Ieder jaar onderhoud, maar ja, geen verbrandings motor dus eigenlijk niks te doen.

Kleine correctie op de verzekering, indien de accu gehuurd wordt (staat vermeld op het kentekenbewijs) zit de verzekerings premie (uit m’n hoofd zo’n €10 per maand) bij het batterij lease contract opgeteld. Hou hier dus wel rekening mee. Bij een koop accu lijkt het dat de verzekering het geheel gewoon moet dekken aangezien er geen specificatie meer op het kentekenbewijs staat. Als autoliefhebber kan ik de Zoë alleen maar aanraden, kost weinig, ziet er goed uit en rijdt leuk. Meer geld over wat wat leuks in het weekend :)
Zo nieuw alleen leuk zakelijk.
€35k voor een 2e hands? Voor €15k minder heb je een nette clio waar je meer mee kan en die €15k ga je nooit besparen met elektro rijden…
Ik heb ook een zoe op de zaak:
Batterij kun je ook kopen trouwens, maar leasen is prima, geen MRB en nu met een zware voet 100-150km per laadbeurt, €110 energie voor 4800km is echt bijna voor niets rijden!
Wat doet dit hier?? Dit is toch Autoblog??..
Leuke auto en het rijden is fijn, niet al te pittig maar prima voor in de stad. 2de hands allicht een goede keuze. Nieuw (leasing) waren deze duur omdat je de batterij mee moet huren kon je dit 2,5 jaar geleden enkel via Renault zelf in België. Uiteindelijk voor een i3 gegaan omdat die 125 euro per maand goedkoper is om te leasen (zelfde voorwaarden in contract uiteraard).. En de i3 (logisch voor 20 000 euro meer) voelt toch net wat volwassener en vinniger aan..
Ik heb een Zoe Q210 eind 2016 gebruikt gekocht en in November 2017 een grote accu (40KwH) laten plaatsen. Sindsdien rijd ik 20k km met deze auto per jaar, naast 15k km met mijn S7. Leuk autootje, rijdt top in de stad, goed op de ring en matig op de autoweg. De range is nu 300 km en is voor mij voldoende, voor de andere, leuke, kilometers neem ik de audi. De Zoe laad ik thuis op met Zonne-energie en dus zijn de gebruikskosten erg laag. Daar ik een kleine, handzame ‘city-flitser’ zocht, is dit een ideale en betrouwbare auto met lage gebruikskosten.
@lebeaunl: kijk, aan zo’n commentaar hebben we wat aan: van de echte gebruikers.
Geef mij maar gewoon een Renault dci dan…
Kappen met die onzin Casper en nou snel weer bier gaan drinken en achter wijven aan!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).