Rhys Millen wint Pikes Peak 2015 met elektrische racer

Auteur: , 18 Reacties

Meneer pakt en passant ook meteen even het record voor EV's.

Rhys Millen

Met een tijd van 9:07,22 wist Millen zijn elektrische Drive eO PP03 als snelste de berg op te sturen, gevolgd door Monster Tajima in zijn eveneens elektrische Rimac e-Runner. Tajima reed een tijd van 9:32,40 en was dus flink wat langzamer dan Millen.

Het lukte beide heren dus ook niet om bij de absolute recordtijd van Sébastien Loeb in de buurt te komen, die in 8 minuten en 13 tellen de heuvel op stormde met een heftige Peugeot 208 T16.

Pikes Peak wordt steeds meer een feestje voor elektrisch aangedreven spul en da’s geen toeval. EV’s hebben immers minder of zelfs geen last van vermogensverlies door de ijle lucht op grote hoogte. Aan de andere kant zijn ze dankzij flinke accupakketten wel een stukje zwaarder dan hun bezinebroeders, zodat het record van Loeb voorlopig buiten bereik blijft.18 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Gelukkig is Pikes Peak in het verleden redelijk goed vastgelegd, dus kan je altijd blijven genieten van Ari Vatanen in z’n 405 met het geluid wat een rally auto mijns inziens zou moeten maken.
Doet overigens niks af aan de prestatie van deze man, ballen van staal die gasten.
@robskilov: rond de 10 minuten…en dan spreken over ballen van staal…dan heb jij echt ballen van staal en een ongelooflijk bord voor je kop!
De snelheid waarmee dit gepaard gaat is natuurlijk nog steeds waanzinnig. Maar om nou met EV’s te gaan racen, nee, ik zie het nut er niet van in.

Leuk voor de consument, maar niet voor het vermaak.
@jaccovdzaag: nou dat wordt in de tekst al een beetje gezegd. Gebrek aan zuurstof en dus vermogen bovenin. Deze racers hebben flink minder vermogen bovenaan tov aan het begin…
@redneckdarian:
Het gaat me niet eens erom dat de dan minder vermogen hebben in tegenstelling tot een accu, het gaat om het totaal. Zo’n EV zoeft in 9 minuten over Pikes Peak heen, maar er zit totaal geen sensatie in zo’n accuauto.
@jaccovdzaag: geen sensatie zou ik het niet noemen. Zo’n accuzoem vind ik nog best leuk klinken.

Het is wel heel anders.
@jaccovdzaag: Nooit in een Tesla gereden? De acceleratie is uitzonderlijk sensationeel zelfs. Ik snap je punt wel, maar jij gaat toch ook wel met plezier een achtbaan in? Ook zonder versnellingen ;)
@stfu: Nee, nog nooit. Ik heb meer iets met Integrales, QV’s en Abarths.
O, en heb een hekel aan achtbanen.

Ik geloof je graag. Maar dan nog. Je hebt toch liever dat er voor of achter je een motor aan het werk is, met weet ik veel wat hoeveel kabaal? :)
@jaccovdzaag: Dus als jij 80 ben wil je geen elektrisch invalidekarretje maar een ratelende motor? :p
@stfu: ja lijkt me lachen zoals die van hammond bij top gear
Is het nou charme of is het een beetje armoe; dat Pikes Peak zo ‘amateuristisch’ lijkt?
Allereerst is de website gewoon kut. Je kan toch op z’n minst even wat foto’s en details over de auto uploaden? Het is 2015!

Eerst even dat elektrisch vs benzine.
Je zou dus verwachten dat die elektrische unit boven op de berg relatief sneller zijn tov de benzine unit: omdat die x% van hun kracht verliezen op hoogte. Tajima Monster, #2, zijn tijd is nog een beetje te vergelijken met de auto’s op plaats 3-6. Tajima was vooral in sector 3 een stuk sneller; maar in sector 4 was ie juist langzamer / even snel als de rest. Sector 3 en 4 zijn beide 2:40 tot 3 minuten lang. Dus hier kan je nog weinig over zeggen.
#1 Rhys, was gewoon overal een stuk sneller.

Maar goed, 6 man onder de 10 minuten. Uit 3 klasses.
Meeste kwamen uit de Open Wheel klasse: prototypes die dus ook niet op een straat-auto lijken. Alleen nummer 4, Jeff Zwart, deed t in een Porsche, op zich knap dus!
Nummer 7 was een gozer op een motorfiets.
In de top 20, zitten 8 verschillende klasses; waarvan dus 5 motorfietsen.
@gregorius: ik heb zelf de route van pikes peak afgelegd toen ik op vakantie was in de VS.

Kan je vertellen dat met zulke hoge snelheden zo’n route rijden alles behalve amateuristisch is.
@gregorius: zal te maken hebben met het gewicht. Vermogen is 1, maar minder gewicht is eigenlijk belangrijker.
Ik snap niet dat er zulke enorme stappen tussen de toptijden zijn.. per categorie ook nog..
Al met al toch best een behoorlijke prestatie.
Lekker bezig!
De enkele echte races zijn de Isle of Man en de WRC. Helaas is Pikes niet meer noemenswaardig als echte mannen-motorsport. En dat electriek draagt er al helemaal niet meer aan bij.
Zit er dan zoveel verschil in de snelheid van de auto’s die elk jaar meedoen? Loeb die gewoon ongeveer een minuut sneller is dan de snelste dit jaar

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).