Rolls-Royce Wraith: rijtest en video

Auteur: , 41 Reacties

De krachtigste Rolls-Royce voor de straat ooit. Het design is nogal een statement en de Wraith biedt meer sportiviteit. Om een belangrijke vraag meteen maar te beantwoorden: Ja, er is ruimte naast de Phantom Coupe voor de Wraith.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk HIER de video! ]

Onder de motorkap (met de lengte van een klein motorbootje) huist een V12, de Spirit of Ecstasy huist op het puntje van de voorplecht en het prijsniveau is van dien aard dat de gemiddelde mens al heel gelukkig is dat er voor zoveel euro’s een huis gekocht kan worden. Het zijn allemaal woorden die ook aan de Phantom Coupe geweid hadden kunnen worden. Wat dat betreft lijken de twee coupes van Rolls-Royce veel op elkaar, maar er zijn ook meer dan genoeg verschillen.

Rolls-Royce Wraith

Sportiever

“One is so accustomed to seeing Rolls-Royces slipping silently through Mayfair or purring down to Ascot in a 30 mph traffic stream that one is apt to forget that these cars are just about the fastest non-sporting proposition of their time.”
The Earl of Cardigan ‘Britannia and Eve’ May 1930

Van een merk wat jarenlang bij het aantal pk’s de tekst “voldoende” opgaf, hoef je je geen zorgen te maken over de prestaties. Dat zit altijd wel snor, maar tegelijkertijd was een sportief bereden Rolls-Royce een zeldzaamheid. Met de Wraith wordt dat niet radicaal anders, maar er zijn weldegelijk subtiele verschillen met de rest van het aanbod van Rolls-Royce.

Rolls-Royce Wraith

Het design alleen al is veel minder traditioneel dan wat we van Rolls-Royce gewend zijn. Zelfs in deze nogal behouden kleurstelling toont de Wraith meer spierballen. Om het over de Fastback daklijk te hebben is een inkopper en er zijn gelukkig meer verschillen met de Ghost (de auto waarop de Wraith gebaseerd is). De hoek waaronder de fameuze grille en Spirit of Ecstasy staan is duidelijk anders. De Spirit of Ecstasy leunt meer naar voren, bijna agressief, maar in ieder geval klaar om alle wegen te verslinden die je haar voor de voeten kan gooien. De Wraith is de Rolls-Royce waarmee je in een rustig weekend naar Zuid-Frankrijk wil rijden om daar aangekomen over te stappen in de Phantom (Drophead) Coupe om rustig de kustlijn te verkennen.

Rolls-Royce Wraith

Geen hardcore sporter
Als je er behoefte aan hebt om de vullingen uit je kiezen te laten trillen, begeleid door een monotone en soms ronduit overheersende grom uit de uitlaat en je bij iedere fluweelzachte aanraking van het gaspedaal je zorgen te maken over eventueel overstuur? De Wraith is dan niets voor jou, maar gelukkig heeft de gemiddelde koper in dit segment meestal een goed gevulde garage waarin vast iets te vinden is wat meer aan deze wensen voldoet.

Rolls-Royce Wraith

De Wraith is nog steeds heel comfortabel, ruim en schitterend vooral door zijn “waftability”. Een goede Nederlandse vertaling is er niet, maar het gevoel kan wel worden omschreven. Alsof je Richard Krajicek meeneemt als dubbelpartner naar een lokaal toernooitje. Of Jos Verstappen naar een endurance kartuitje van de zaak. Of nog even 300 euro extra pinnen voor een drankavondje, terwijl je thuis beloofd had het niet al te gek te maken. Het fijne gevoel dat je nooit alle mogelijkheden nodig gaat hebben, maar altijd wat over houdt.

Rolls-Royce Wraith

Ondertussen krijgt de Wraith wel een een grotere spoorbreedte achter, kortere wielbasis en een lager dak mee dan de Ghost. Het zijn belangrijke ingrediënten voor een dynamisch weggedrag en dat merk je dan ook.

Downsizing komt nog niet voor in het woordenboek bij Rolls-Royce, maar er zijn wel twee turbo’s die het 6,6 liter grote V12 blok aan fantastische specificaties helpen. Het maximumvermogen is 633 pk en tussen 1500 en 5500 toeren per minuut is er 800 Nm koppel beschikbaar. Dat is wat we noemen: “voldoende”. Enigszins lullig is het wel dat Rolls-Royce de topsnelheid begrensd op 250 km/u. De sprinttijd naar de 100 is ronduit indrukwekkend voor het formaat en statuur van de auto: in 4,6 seconden is het gepiept.

Rolls-Royce Wraith

Satellite Aided Transmission
De Satellite Aided Transmission (SAT) zorgt met hulp van GPS ervoor dat de juiste versnelling altijd klaarstaat voor het wegdek dat voor je ligt. Flippers achter het stuur of zelfs maar een pook tussen de voorstoelen om zelf een versnelling te kiezen is er dan ook niet. Het systeem werkt soms vlekkeloos en soms slaat het de plank hopeloos mis. Wat dat betreft is het net een normale automaat, ondanks alle technologische vooruitgang is er nog steeds geen versnellingsbak die in het hoofd van de bestuurder kan kijken.

Als de SAT-bak (acht versnellingen) wel mee werkt, dan toont de Wraith zijn ruige randje. Met 633 pk en 800 Nm op de achterwielen willen deze best een stapje opzij zetten, ook als je daar helemaal niet bezig was. Gelukkig is in de zoektocht om comfort te behalen, niet iedere rijsensatie weggefilterd. De Wraith fluistert via stuurwiel en via het chassis zachtjes in je oor wat er mogelijk gaat gebeuren.

Rolls-Royce Wraith

De concurrentie
Oftewel: welke auto moet je ontgroeid zijn om je voortaan in het weelderige, tijdloze en jacht-achtige interieur met Canadel Panelling van de Wraith te nestelen? Op het prijskaartje staat minimaal 360.000 euro vermeldt, maar met een paar opties schiet de prijs sneller naar de vier ton.

Rolls-Royce Wraith

De Mercedes S-klasse coupe met V12, alle opties en een klein appartement komt ook in die richting. Hetzelfde geldt voor dat andere Engelse merk, een Continental GT W12 (of Speed) zou een alternatief kunnen vormen. Echter dat zijn toch weer wezenlijk andere auto’s. Ze zijn sportiever, maar ook minder bijzonder. De Continental GT is een enorm succesnummer voor Bentley, met het nadeel dat ze in sommige buurten figuurlijk op iedere straathoek te vinden zijn. Een Rolls-Royce blijft meer bijzonder, hoewel de importeur Cito Motors nu al een gezonde interesse voor de Wraith meldt. Filmpje!41 reacties

”Of zal ik toch de Wraith nemen in plaats van de Continental..”
Zou een Ghost coupé niet logischer zijn om deze te bouwen als concurrent voor de Bentley Continental GT ?? Mooie video btw
@themanjeroen: nee want je hebt bij Bentley nu ook 2 verschillende namen: Bentley continental gt & Bentley flying spur.
vroeger was het continent flying spur of continental gt dus ik snap je verwarring
“mooie” auto, maar wel de automotive equivalent van Versailles met bijbehorende eigenaren van het niveau “Qu’ils mangent de la brioche?”
Kunnen jullie de video niet gewoon op youtube zetten? Ik kan de video nu niet zien op mijn telefoon.
@ater: Dan is er iets mis met jou telefoon? via telefoon kan ik het ook bekijken (ook android)
Haast perfecte auto. In deze klasse zeker.
De laatste foto in het artikel doet wel erg denken aan de bips van de Conti GT.
Ik vinf hem er nu precies agressief genoeg uitzien. Echter met alleen al een ander setje lichtmetaal slaat dit veel te ver door denk ik.
Nu ben ik ook benieuwd waar Wouter over zou gaan klagen in het interieur, als je zoiets zegt laat het dan ook zien!
Ligt het nu aan mij of is de beeld kwaliteit van dit filmpje kwalitatief uitermate teleurstellend in verhouding tot normaal?
@tunefuldjmike: Ja, maar dat heeft alles te maken met de laagstaande winterzon. Lenzen gaan flaren, en geen toestel kan die contrasten verwerken.
@mout: Niet alleen dat, de hele video lijkt wel in een veel lagere resolutie te zijn opgenomen of gepubliceerd, kijk alleen al maar naar het autoblog logo rechts bovenin. Lijkt iets niet helemaal goed gegaan te zijn.
@tunefuldjmike: rechts moet links zijn :)
Vanbuiten vind ik hem best lelijk eigenlijk, dan vind ik de Continental toch mooier. Maar deze Rolls zal wel leuker zijn om in te vertoeven.
Nice Nice
Alleen zonde van die reclameplakkaten à la selektvracht op de deuren.
Op bewegend beeld ziet hij er toch een stuk beter uit dan op de foto’s. Mooi apparaat!
Kom op, vanwaar halen jullie al die gave nummers? Ik kan er geen vinden op youtube…
Waanzinnig mooie wagen. Ben geen fan van de Ghost of Phantom maar dit is er strak. Waar de S coupe de plank misslaat aan de achterzijde oogt dit erg goed.
Als je dan toch voor zo’n (opvallende) auto gaat dan moet je het goed doen en een kiezen met two-tone kleurstelling.
Nee, ik wacht nog wel even op de S65 AMG coupe. Dat Engelse protserige voorkomen en dat interieur doet me helemaal niks.
@Pordon:
ik wacht wel even tot bugatti een suv bouwt.
Wow RR Wreed…!!!

Beetje overdreven natuurlijk, maar wel helemaal op zijn Nederlands..
Lelijk hoor, de daklijn ziet er gewoon raar uit. De standard Phantom is gewoon top, dit ziet er gewoon raar uit.
@NiNja: Je bedoeld de Ghost? want de Phantom Coupe is een andere auto.
De RR Phantom en de Ghost vind ik werkelijk prachtig (de beste in hun klasse) dat ik niet zou kijken naar de Wraith in de showroom mocht ik de centen hebben.
Toch aardig wat kritiekpunten te horen. Hoe krijgen ze het voor elkaar bij een auto voor die prijs!
De spirit of extasy staat er eerder bij alsof ze flink vanachter genomen wil worden in plaats van “agressiever”…
@Emile_Benz: Dat hebben ze gedaan om de overgang voor Mercedes rijders die naar Rolls overstappen niet te groot te maken. Kunnen ze nog steeds fijn naar een ster op de motorkap kijken.
@moveyourmind: Touché! ;)
@Emile_Benz: Nou moet ik wel even iets bekennen: ik zou best wel tegen een ster op de motorkap willen kijken, Mercedes-Benz heeft een ontzettend mooi modellengamma op dit moment. Alleen al de interieurs, vooral die met dat hout over de volle breedte van het dashboard: echt helemaal geweldig! Daar zou ik me zo in thuis voelen.
1 woord voor dit gedrocht; GETVERRR
Blijft een ouwe lullenbak
Ik hoop deze voortaan te zien in plaats van al die Bentleys!
De Wraith is toch eigenlijk mooier dan ik eerst dacht..
Van opzij gezien heeft het iets weg van kingsize 70s Amerikanen met een fastback en dat dig ik wel.

Opdat ik er maar gauw wat exemplaren kan spotten!
Ik kan het niet echt mooi vinden… zeker niet van achter…
Is de overbekende 6,75liter V12 er soms uit bij rolls ?
Vind de knopjes in het interieur hier en daar ook wat goedkoop overkomen… zou bmw toch té veel gaan bepalen over de auto’s bij rolls ?
Jammer..
@shicomm: Rolls Royce Motor Cars is officieel het bedrijf dat nu de Rolls Royce auto’s maakt. Maar hoe dat “jonge” bedrijf is opgericht is nog vreemder. BMW kreeg van het luchtvaart bedrijf Rolls Royce de rechten op het merk en logo waardoor BMW zelf auto’s mocht fabriceren onder het merk Rolls Royce. Het probleem was echter dat de rechten van de grille en de mascotte van de auto waren toegewezen aan Volkswagen omdat zij Rolls Royce Motors hadden gekocht. Omdat VW het alleen was te doen om de Bentley en niet wilden dat BMW de levering van de motor voor de Bentleys stopten, heeft VW de rechten van de grille en mascotte verkocht (voor een koopje). In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het historische Rolls Royce Motors nog steeds eigendom van Volkswagen inclusief fabrieken en personeel (als ze er nog werken), alleen ze maker er nu Bentleys. Rolls Royce Motor Cars is een relatief nieuw bedrijf dat auto’s mag bouwen met de logo’s, merknaam, grille en mascotte van het oude Rolls Royce en is een subdivisie van BMW. Technisch gezien is Rolls Royce nooit overgenomen door BMW maar is het een nieuw bedrijf dat rechten heeft op het gebruik van een oude merknaam.

In tegenstelling tot de fout die Mercedes maakte met de Maybach, doet BMW een RR voorkomen als een merk met eigen productie, dealers, traffic en sales. Hierdoor moet je koper het idee geven dat hij een 100% rolls koopt en niet een 100% BMW. De Phantom 2003 had 15% DNA van BMW modellen in de Ghost is er 20% overgenomen van BMW modellen, dat is te zien zoals je opmerkt, maar ook zeker te zien aan het prijskaartje.
Eat, sleep, wraith, repeat
0:09 aha tank gitti AQ
Geen groene platen op een occasion? Nee, gewoon tenaamgesteld.Zoals het hoort.
Droom auto. Waanzinnig mooi!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).