Russen gebruikten deze Citroën C3 als hackstation

Auteur: , 57 Reacties

Gelukkig heeft onze veiligheidsdienst de aanval mooi kunnen voorkomen.

Citroen C3 hackstation

Vanmiddag heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) van het ministerie van Defensie bekendgemaakt dat ze in april in Den Haag een cyberoperatie van de Russische militaire inlichtingendienst (GRU) hebben weten voorkomen. De Russische operatie, die vanuit deze gehuurde Citroën C3 werd uitgevoerd, was gericht op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Vanuit de gehuurde Citroën C3 hebben de vier Russische inlichtingsofficieren destijds geprobeerd voorbereidingen te treffen om netwerken van de organisatie te hacken. Nederland, dat fungeerde als gastland van de OPCW, had als taak de veiligheid te verzorgen en kwam zodoende op het spoor van de Russische hackers. De MIVD heeft ze samen met de AIVD en een aantal Britse collega’s weten te stoppen.

Russen gebruikten deze Citroën C3 als hackstation

De Russische inlichtingsofficieren zijn ons land m.b.v. een diplomatiek paspoort binnengekomen via Schiphol. Aldaar huurden ze vervolgens deze Citroën C3 (PF-934-R), die ze vervolgens volladen met apparatuur om de netwerken van de OPCW te kunnen hacken. Volgens de MIVD lag de antenne om het doel te verwezenlijken verborgen onder een jas op de achterklep. De foto is geschoten nadat de MIVD ze op heterdaad betrapte, voor het Marriot Hotel, vlakbij de OPCW.

Generaal-majoor Onno Eichelsheim van de MIVD liet het volgende weten:

“Digitale manipulatie en sabotage vormen een serieuze dreiging. Vandaag hebben we laten zien dat deze dreiging van de GRU ook hier in Nederland met al zijn internationale organisaties actueel is. Daarom is het van essentieel belang dat we die dreiging stoppen. Dat is gelukt. Ik ben dan ook trots op onze inlichtingenmensen.”

Het is zeldzaam dat dergelijke resultaten van een operatie van de inlichtingendienst openbaar worden gemaakt.57 reacties

Hackstation is een nieuwe variant op stationwagon?
@joejojo2012: een C3 is een hatchhack hoor
@gulli: hackback
@dunhozzie: hackbatch
@joejojo2012:
Het budget bij de Russen wordt in ieder geval niet verspilt aan de huurauto’s.
@joejojo2012: een Hacksback
Gelijk opsluiten. Tuig van de richel.
@bmw2coupeeigenaar: ik zou anders wel de vrouwengilde van ze op de richel willen hebben
@bmw2coupeeigenaar: Zet huist díe mensen maar op t vliegtuig
@rob636: het liefst een rammelende TU-134 met zware vormen van metaalmoeheid en alleen net genoeg kerosine om op te stijgen
Koude oorlog is afgelopen zegt men altijd, maar in Rusland gaat men gewoon door als vanouds. Net als die gifgasaanval in Engeland, MH-17 schuldschuiverij en dit soort gekkigheid.
@ghost: Nederland had/heeft Rusland een poosje geleden ook gehackt. En America is net zo erg (zo niet erger) dan Rusland. Ik ga hier niet lopen goedpraten wat de russen deden maar je moet wel naar de realiteit kijken zo’n beetje elk land hackt/bespioneert een ander land.
@antoombom2000: nou nou, expertje hoor!
Nederland hacked niet zo heel veel, Wet Inlichtingen en Veiligheid staat bol van de regels, over het algemeen zijn wij wel het braafste jongetje van de klas.
Wij zijn heel vaak bezig met het opsporen van Cybercriminaliteit.
@rufctr01: Nederland mag mischien wel het braafste jongetje uit de klas zijn maar dat wil niet zeggen dat Nederland geen andere landen hackt. Kijk bijvoorbeeld naar de hack op Cozy Bear. En er zijn inderdaad regels maar dat wil niet zeggen dat ze nooit worden overtreden of dat ze in een grijs gebied gaan zitten. Ik zeg niet dat dit persé slecht is (helemaal niet als er aanslagen of iets dergelijks worden voorkomen) maar Nederland is niet heilig.
@antoombom2000: Kan dit toelichten? Wie hackt Nederland dan? En wanneer? Heb je bronnen/meer info?
@camber24: Neem bijvoorbeeld Cozy Bear. Vlgns mij zijn die toch echt gehackt door Nederland. En als je er van uitgaat dat een overheid zich altijd maar aan de regels houdt en nooit iets verkeerd doet dan ben toch te goedgelovig aangezien de overheid bestaat uit mensen.
@antoombom2000:


Typische whataboutism. Vooralsnog zijn de mannen van de GRU kille moordernaars en proberen ze resultaten te veranderen en/of weg te moffelen. Het voorbeeld van Nederland (hacken van de hackers) is van een volstrekt andere orde, idem voor hacken door veiligheidsdiensten v/d VS.
“Ik ben dan ook trots op onze inlichtingenmensen.”

Ik ook. Die Russen dachten zeker dat ze hier in dit kleine landje dat wel ff konden flikken.

Altijd zeiken op Nederland maar we mogen ook weleens onze trots uitten waar we trots op mogen zijn zonder walgelijk patriottisch te worden als de Amerikanen natuurlijk…
@Rick-dos: juist, daarom rap werk maken van een betere CAO voor Defensiepersoneel 😉
@Rick-dos: juist. Daarom lik op stuk beleid en gelijk maar 1tje voor het kremlin zetten.
@peug206: Ik geloof dat “wij” een poosje terug de russen gehackt hadden. Dit soort dingen doet zo’n beetje elk land tegenwoordig.
@antoombom2000: ja, nadat zij ons gehackt hadden.
@peug206: Ik bedoel hier meer mee te zeggen dat elk land dit doet en dat niemand onschuldig is. Dus hoogst waarschijnlijk heeft Nederland daar allang weer wat nieuws gehackt.
@antoombom2000: niemand is onschuldig. We tappen alles af, maar kunnen niks met de data. Want privacyrecht. De keren dat wat gevangen wordt is meer geluk dan kennis. De vraag is dan: blijft dat aftappen nodig of kunnen we er net zo goed mee stoppen. Het heeft tocj geen toegevoegde waarde. Of… wordt stiekem wel gebruik gemaakt van deze data door een andere dienst dan de Nederlandse. Want die hebben in andere landen andere beperkingen. En faalt nederland gewoon in het beschermen van de privacy van zijn burgers, dan wel niet opzettelijk door zelf de data te delen?
@peug206: daar geef ik u volledig gelijk in.
@rick-dos: “te worden”.. Amerikanen zijn natuurlijk nooit patriottisch geweest, komt allemaal door trumpie natuurlijk.. zucht
@lekkaah: Bitch wut?

“Te worden…”

Slaat op het feit dat wij Nederlanders nog niet zo patriottisch zijn maar dat als we te trots zijn het wel dreigen TE WORDEN…

Heeft niks met Trump te maken en aan hem dacht ik ook geen moment toen ik dat schreef.

Misschien je frustraties over kritiek op Trump wat meer laten varen.

O. En zucht back atcha.
@Rick-dos: heeft NL nog een identiteit dan? Dacht dat dat verboten was
@lekkaah: nee die identiteit is verdwenen. In de andrre identiteiten.
Ps zoek niet op het werk naar de tantus max zoals de naam van het product is wat deze Russen gebruiken (zie merk op de witte kist in de koffer)
@dedokter: hahaha toch gedaan…
@dedokter: Er staat Tantos.
Spionnen doen hun boodschappen bij AH.
@alfapeter: Russische hamsters dus…
Waarom zijn die lui eigenlijk uitgezet (zie je wel dat zo’n procedure ook snel kan) en niet vastgehouden?

Hadden we meteen wisselgeld gehad voor MH17
@gulli: my thoughts exactly…
@gulli: diplomaat? mag je die vasthouden? Ik weet niet
@zezinho: ik weet niet. mag je als diplomaat zomaar alles doen onder het mom van onschendbaarheid? Mag je met een tas vol molotov-cocktails een drukke markt in de fik steken? Mag je een land binnenvallen met alleen maar diplomaten in camouflagekleding en de hoofdstad bezetten met tanks met een CD-sticker achterop? Mag je een passagiersvliegtuig uit de lucht schieten? Mag je een bevriende (officieel zijn Nederland en Rusland vriendjes van elkaar) binnenlopen en proberen de boel te hacken?

Ik denk dat er een einde zit aan het diplomaatschap. Ik weet niet waar die ligt want ik heb geen internationaal recht gestudeerd maar lijkt mij dat het ergens ophoudt.
@gulli: vastzetten van diplomaten wordt niet snel gedaan, volgens mij is uitzetten altijd makkelijker. Ik denk dat er wel een soort van registratie plaats gaat vinden zodat deze mannen niet meer zomaar Europa binnen kunnen reizen
Doen ze dat als privé persoon dan kunnen ze denk ik wel worden opgepakt. Voor spionski’s dus einde carrière.

Ik vind het een heel interessant onderwerp maar niet heel erg veel met auto’s te maken hebben?
@Gulli: je hebt je als diplomaat gewoon aan de wetten van het gastland te houden, maar bestraft worden als je dat niet doet kun je eigenlijk alleen met uitzetting.
Grote ingredient om chemische wapen te maken werd o.a in en door.ons geleverd in syrie
Er komen een stel gasten ons land binnen met allemaal een diplomatiek paspoort met een oplopend nummer, zou wel raar zijn als dat nog niet op zou vallen.
@desjonnies: twee van de vier hadden een oplopend nummer op hun DIPLOMATENpaspoort. Niet zo vreemd als ze gelijktijdig zijn aangenomen dan wel dat er een nieuw passensysteem is geïntroduceerd. Gebeurde bij Defensie ook dat opeenvolgende nummers werden uitgegeven toen men bij Defensie overging van het militaire paspoort naar de Defensiepas.
‘Het is zeldzaam dat dergelijke resultaten van een operatie van de inlichtingendienst openbaar worden gemaakt.’

Zodat wij misschien wat meer alert zijn en wat sneller door hebben dat russische terroristen niet altijd in een zwarte BMW X6 met zwarte ruiten rond… parkeren.
@Onehp: En zonder een krant te lezen met twee kijkgaten erin
Zo’n groot ding meeslepen vanuit Rusland terwijl er alleen maar een klein printplaatje in zit. Dat had efficienter gekund.
https://tantos.pro/bbp/bbp-50max.html#photos
@phr34k: haha.. misschien ruimte voor een accu/batterij..? Deed me iig even denken aan die ouwe reclame van Sony over videobanden en recorders: Russian… much bigger!
Oei: deze autistische webdeveloper kreeg t wel erg benauwd, van t kijken naar die quote
En dan zeggen dat het fantasie betreft. Ja tuurlijk.
Dit is zo knullig allemaal, misschien is het niet meer dan een afleidingsmanoeuvre.
@mashell: Inderdaad. Er is zelfs een taxibonnetje gevonden vanuit het kantoor van de DRU naar het vliegveld. Zo amateuristisch dat je haast wel gaat denken dat het expres is gedaan.
@berlinetta: welnee…waarom moeilijker doen dan nodig? Niemand maakt ze iets!
Was er niks ruimers te huren of liet het budget dat niet toe? Zielige mannetjes van poetin…gewoon uitzetten en niet meer? Net als russische legertoestellen netjes begeleid worden…ik vind dat altijd veeeel te slapjes
@p993: Nee, ze gaan vast een RS6 huren, valt echt niet op heur!
@sanderp: ik bedoelde ruimer echt als ‘met meer ruimte’. Iets met vier ringen zowiezo lekker laten staan. :)
@p993: Las het meer als een opmerking over het budget, excuses.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).