Citroën C3 (2010-2015) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 71 Reacties

Dit is de generatie C3 die het het zwaarst heeft gehad, want in eigen huis kwam de hippere DS3 als concurrent. Toch zijn er wel een aantal redenen om voor de C3 te gaan.

Citroen C3

In aanschaf was de C3 voordeliger en dat betekent ook dat de gebruikte prijzen iets vriendelijker zijn. Bovendien is de C3 net iets praktischer dan zijn concerngenoot en heeft bijvoorbeeld standaard vijf deuren.

Aanbod occasions
Op Marktplaats zijn ruim 400 Citroens C3 van dit type te vinden. Ongeveer een derde van het aanbod is een diesel en er zijn ook wel wat auto’s op aardgas te vinden. Slechts minder dan 1 op de 10 C3’s heeft een automatische versnellingsbak. Prijzen variëren van 5.000 tot 15.000 euro.

Pluspunten

 • Standaard vijf deuren.
 • Redelijk comfortabel.
 • Zeker de diesels zijn erg zuinig.

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • 1.6 HDi diesel: distributieketting moet tijdig vervangen worden.
 • Slecht oppakken motor e-HDI bij overschakelen: hier is een update van de motormanagement software voor.
 • Zingende versnellingsbak bij de diesels.
 • De sensor in thermostaathuis kan defect raken en daarmee waarschuwingen over motor te heet genereren.

Elektronica

 • Bluetooth kan soms problemen geven met koppelen, hoewel moderne GSM-toestellen daar waarschijnlijk minder last van hebben.
 • De hele radio kan ook wel eens vastlopen, meestal helpt starten en stoppen van de auto.
 • Controleer bij een C3 met een trekhaak dat er geen vocht in de contactdoos daarvan ziet, want dan zullen er zekeringen blijven kapot gaan.
 • Sleutels die niet meer worden herkend worden meestal veroorzaakt door een defecte transponderchip.
 • Door een storing in de remlichtschakelaar kunnen de remlichten permanent gaan branden en kan het zijn dat de motor niet meer op het gaspedaal reageert.

Zoek de C3 of een andere auto op Marktplaats.nl.71 reacties

Tip van Touring, vraag bij aanschaf minstens 1 nieuwe sleutel. Die klapsleutels zijn echt binnen 6mnd kapot. Vallen gewoon helemaal uit elkaar. Bij de DS3 duurt het iets langer maar die gaan ook. Verder, als je er een met lange voorruit treft, erg mooi en veel licht. Maar wel kostbaar om te vervangen en vanwege de extra oppervlakte ook extra gevoelig voor steenslag. Ik zou proberen een Exclusive te vinden. Die hebben climate en veel betere stoelen. De 1.4 is een stokoud 8kleppertje en met 75pk niet echt vlot. Diesel of de 1.6 benzine rijden dan fijner.
@E34M5Touring: heb 5 jaar lang een DS3 geteden en met de sleutel was niets mis. Misschien een kwestie van hoe je met je spullen om gaat?
@madmarky: @saxoke: heb er 10tallen verkocht. Fijn dat die van jullie het doet maar het gros gaat kapot. Dan doe je verder lekker niks met die tip. Zal mij aan de tiet jeuken.
@e34m5touring: als ze ni kapot gaan, hoef ik idd niets met de tip te doen ;-)
@saxoke: Maar dat jij er geen last van hebt betekent niet dat een ander dat ook niet heeft, alleen op dit topic zie ik het al een aantal keer terugkomen. In dit geval ben je dus de uitzondering.
@E34M5Touring: de sleutel van mn C5 is dezelfde als Citroën voor al zn auto’s gebruikte in die tijd, hij is van 2010 en nog steeds in perfecte staat….
@saxoke: Het is gewoon een feit dat die sleutels vaak kapot gaan. Ik werk bij een universele garage en zelfs daar verkopen we ze regelmatig.
Dat van die kwetsbare ‘Zenith’ voorruit klopt, zo leert een recente ervaring.
Mijn vader (65+) rijdt in een 1.6 eHDi. Doet met gemak 1 op 25 en op lange ritten (vakantie) 1 op 29. Zuuunig!
Beste advies en slotconclusie: loop hier met een grote boog omheen…
@4wheels: Ik heb toch al grotere probleembakken langs zien komen hier. Vind het een zeer acceptabel lijstje, dus vind je conclusie wat kort door de bocht
@henk123456: helemaal met je eens. Ik vind het allemaal best meevallen. Maar ja, dit is een Franse auto, als er maar 1 zwak punt is dan is het gelijk rotzooi. De Duitse merken die een waslijst hebben zijn degelijker….
@henk123456: De lijstjes hier moet je sws met een korreltje zout nemen. Ik vraag me soms af waar ze de informatie vandaan halen, en of het überhaupt wel gecontroleerd word op juistheid..
@oemplus: ik heb geen ervaring met Françaises 😉
@henk123456: Houden zo ;)
@henk123456: ik vind het elektronica-lijstje nou niet bepaald acceptabel. Je mag toch op z’n minst verwachten dat de sleutel die je in je handen hebt gewoon een autoleven meegaat (afgezien van het batterijtje dan misschien). Storing in de remlichtschakelaar en een gaspedaal wat niet werkt. Ook echt alleen geintjes die je bij Franse auto’s tegen komt. Dit is speelgoed, loop er inderdaad maar met een grote boog omheen.
@carlover66: pure onzin, google eens op een willekeurig Duits merk, ook die problemen komen voor. Ik heb het niet herkennen van de sleutel ook bij mijn BMW gehad.
Ook remlichten kunnen blijven branden bij Duitse merken. Ook Duitse merken hebben de klacht dat het gaspedaal niet reageert…
Ik hoop dat je daar dan ook omheen loopt.
@rufctr01: je moet ook niet boven je budgetje een autotje kopen man, dan valt alles 10x zo zwaar op je kleine fragiele dakje
@rufctr01: met auto’s uit dat segment zul je moeten oppassen. Ik kan je vertellen dat ik blij ben dat ik voor een W212 facelift ben gegaan ipv een F10. Wat een verschil in duurzaamheid en kwaliteit. Daar kan de BMW jammer genoeg niet aan tippen. Die sleutels van BMW slaan dan ook nergens op. Plastic frutseltjes…
@henk123456: inderdaad! Neem een benzine en een schakelaartje, chipje en een sensortje zouden je grootste probleem kunnen zijn. Lijkt mij een betrouwbaar bakkie. Alleen niet bepaald sexy of snel oid.
@4wheels: want?
@rufctr01: elektronica is een ramp, ik heb er twee in onze familie meegemaakt… stonden meer stil dan ze reden…
@4wheels: nooit last van gehad. Verschillende soorten gehad, mijn slechtste auto ooit was een Audi. Alles ging aan dat ding kapot…maar ja, we vinden het wel premium met z’n allen😂
@rufctr01: Zo is mijn slechtste een wagen uit Beieren geweest ;)
@4wheels: net als de mijne. Simpelweg omdat ik maar x uur per dag hoef/moet rijden en de rest slaap werk en studeer…
@4wheels:
Ha, koop iets van VAG,
– olie zuiperts
– serieuze distributie problemen
– nul support van de importeur

VAG, das auto voor mascochisten.
@desjonnies: ik hoor t wel, jij rijdt dus VAG… maar ik ben het met je eens… heb twee Audi’s op de stoep staan ik deel je mening op de importeer na… al geloof ik wel dat menig PON baas in een bepaald soort club komt.
Distributieketting tijdig vervangen? Hier ligt toch gewoon een DV6 motor in met een riem?
@oemplus: klopt en naar mijn weten moeten die riemen pas bij 210.000 vervangen worden.
@miezemiez: 180.000 of 210.000 idd (afhankelijk van het bouwjaar) Maar Autoblog heeft dit helaas vaker fout. Paar weken terug zeiden ze dat bij de VW Up! De riem elke 3 jaar vervangen zou moeten worden, ook onzin.
4 jaar 120 000km in een ’01 1.6 eHDi Bussiness GPS als bedrijfswagen gereden. Was de best uitgevoerde wagen op de keuzelijst. De toenmalige Clio en 207 waren verouderd. De Fiesta stond om de één of andere reden niet op de lijst.
+ Zuinig (5l/100km, maar kan pak minder ;) ), relatief vlot, snelle herstart van motor door S&S, handige speed limiter, automatische airco.
– Stoelen niet zo comfortabel, Bluetooth deed idd soms lastig, schakelen idd niet altijd super. Zacht afgeveerd en daardoor nogal wat roll in de bochten. Stuur nogal licht. Er zit blijkbaar een verzamelbak voor water onder de motor en de afvoer ervan kan door bladeren enzo verstopt raken en rij je met bak water rond. Koppelingspedaal kraakte vervelend.
Verdict: Nu mijn vrouw een ’00 Ford Fiesta 1.6 diesel econetic rijdt, kan ik de vergelijking maken. De C3 was niet slecht, maar ik verkies de Fiesta. Betere wegligging, minstens even vlot, ruimere koffer, ziet er beter uit.
@thibaut: ik bedoelde uiteraard ’11 en ’10.
Mijn lesauto geweest. Achterin is echt niet goed te zitten boven de 1.85.
@rutger97: noem eens een auto uit die klasse waarbij dat wel kan dan?
@lekbak: Komt ‘ie dan: Hyundai i20 (2015 – nu). Ken veel auto’s waarbij dat niet kan maar de i20 is verrassend ruim vanbinnen. Gaan we het over leukheid enz. hebben, dan is dit uiteraard niet de juiste kandidaat.
Ik kan niet snappen dat het grootste aandachtspunt bij Franse auto’s nog altijd de elektronica is. Op een gegeven moment zet je toch alles op alles om dat op orde te hebben. Dat is de reden dat ik nog altijd Franse auto’s links laat liggen. De keren dat ik een Franse auto heb gehad was het altijd ellende met elektronica.
@centric: bij de brandweer zijn ze er blij mee dat die Franse merken nog steeds problemen hebben met de elektronica. Ach zo houden ze routine en werk ;)
@tymo: Bij de ANWB zijn ze een stuk minder blij denk ik ;)
@centric: die blussen over het algemeen geen autobranden
@tymo: Buschauffeurs ook niet. Wat is je punt?
@centric: Als het nou alleen de electronica was.. Ik kan nog steeds niet geloven dat ze na al die jaren nog steeds zo gigantisch onlogisch in elkaar zitten. En waar ik me ook heel erg aan irriteer; de waardeloze bediening in het interieur van ‘nieuwe’ Fransosen. Ventilatie bedienen met touchscreen, en touchscreen die er 5 seconden over doet voor het een keer reageert.. Het is allemaal zo onlogisch en niet degelijk. Ik ben zelf fan van VAG, maar ik rijd in eigenlijk elk merk ivm mijn beroep. Duitsers, Jappen, zelfs Italianen; ik kan voor elk merk wel een reden verzinnen om hem te kopen, maar met Fransosen zou ik het gewoon niet weten..
@oemplus: al eens met een volvo gereden en de ventilatie willen aanpassen?
@v6ti: Dat kun je ook een minpuntje noemen idd, maar bij Volvo heb je weer meer dan genoeg plus punten die je er over weg kan strepen, en dat is bij fransosen niet het geval.
@oemplus: liever een trage touchscreen dan een slechte VAG orgel….
Zolang VAG hun interieurs bij Faurecia (PSA) laten maken zeik ik in mijn broek van het lachen als ik de zoveelste VAG fanboy hoor zeggen dat Frans spul troep is.
In de jaren ’80 haalde menig Duitse diesel net aan de 100 in 30 seconden en de Franse diesels liepen toen al over de 200.
En tegenwoordig zijn de Duitse blokken ook niet veel, zuipen olie als een malle, versnellingsbakken diende geest geven en ook Duitse merken hebben electronica ellende. Mercedes is ook een leuk voorbeeld…
Oh, mocht je gaan zeiken ik rij ook Duits (BMW530d) die gaat flink vaker kapot dan de 2 Franse auto’s (C5 tourer en 307 cc sport) die hier staan.
@rufctr01: ik ben genderneutraal.. nu jij..
@rufctr01: Ik heb het puur over mijn ervaring. Ik sleutel dagelijks aan zowel VAG als Fransosen, van alle leeftijden. Veel moderne VAG motoren zijn slecht, raammechanismes gaan vaak kapot, DSG heeft veel kwalen. Ik weet het, VAG is ook niet geweldig, maar beter dan Fransosen. Als je er dagelijks aan sleutelt kom je daar gewoon heel snel achter. En elk merk gaat kapot, maar Fransosen zitten over het algemeen gewoon een stuk slechter in elkaar dan Duitsers of Jappen. Als je plastic dingen moet demonteren breekt het sneller af, na een paar jaar beginnen de eerste afdichtingen te zweten, als je linksvoor iets moet vervangen kun je rechtsachter beginnen met demonteren om erbij te komen.. Nogmaals, ook VAG is niet geweldig, maar beter dan Viva La France.
@rufctr01: Heb zowel mijn 125d als mijn C250d geen enkele keer tussen de beurten van extra olie hoeven te voorzien. De Benz zat na z’n eerste 25.000 nog tot de max van de pijlstok.

En het is nu niet dat de helft van de paarden permanent op stal blijven.

N=1, maar je hebt VAG en je nog vier (semi-)Duitse merken met elk hun eigen techniek.
@oemplus: wat een bullshit over die trage touchscreen.
k heb een tijdje in een Cactus gereden met zo een scherm, en hoewel ik over het algemeen geen fan van touchscreens ben, en ik er altijd snel over zou klagen, is het echt niet zo erg als jij nu laat vermoeden.
dat touchscreen werkt gewoon erg goed.
Ik heb een keer met zo’n hokje van familie gereden, wat een drama. Ik snap niet dat iemand hier een knaak op kan stukslaan, en al helemaal tweedehands. Je kan dan beter met je rooitjes naar het Holland Casino. Na zelf een lease Megane te hebben gereden een jaar of 8 geleden was ik onvoorstelbaar blij om in een Golf variant te kunnen stappen. Die Fransen klooien echt letterlijk maar wat aan.
@carlover66: Hulde!
Wat een belabberde stance heeft deze ride zeg.
Dwingt 0,0 respect af als je hiermee aan komt zeilen bij je matties.
Heb een DS3 met eHDI naar ruim 2 ton gereden. Was een prima autootje. Achterin niet ruim maar boeiend, daar zat ik toch nooit. Voorin was het prima vertoeven. Ding zat letterlijk vol in de opties met lederen bekleding, stoelverwarming, navigatie, Bluetooth en USB-ingang, automatische airco, cruisecontrol met limiter, regensensor en noem alles maar op.

In die tijd alleen last gehad van een kapotte multiriem op de A16. Wel is het handig om de tip van @e34m5touring op te volgen. De sleutels zijn niet van de hoogste kwaliteit. Verder een prima autootje die vlot genoeg was en sportief te rijden was.
@viezefreddyw: Ik heb eveneens een DS3 gereden, maar die zat stukken beter in de opties dan de C3 die m’n vader op het moment rijdt.

De DS3 had erg lekker zittende sportstoelen, waarvan ik niet met zekerheid kan zeggen of die überhaupt verkrijgbaar zijn op de C3. De standaard stoelen van de DS3 en C3 zijn namelijk niet al te best zonder enige steun in de zijkant.
@karhengst: Ik had ook sportstoelen. Ik had een So Chic uitvoering. Mooi dingetje wel. Stoelen zaten perfect.

De standaard stoelen zijn echt een hel inderdaad. Af te raden om die te nemen. Of ze op de C3 ook leverbaar zijn weet ik eerlijk gezegd ook niet.
@viezefreddyw: Ik weet nog dat er een gele DS3 met zwart lederen bekleding in de showroom stond, werkelijk een plaatje. Helaas was het buiten m’n budget maar wat zag dat er chique uit inderdaad!

Overigens weet ik niet in hoeverre jij de bovengenoemde problemen tegen bent gekomen, maar ik heb ze in de 90.000 die ik er mee heb mogen rijden / raggen toch een aantal mee mogen pakken. Kapotte temperatuursensor met vooral startproblemen tot gevolg, en een ijskoud interieur in de koudste winter in jaren… Verder nog een USB / Bluetooth box die het aan het einde van de rit met de dag slechter ging doen. Enorm irritant als op een gegeven moment je muziek er mee uitscheidt en je geen telefoongesprekken meer kan voeren. Vooral op de lange afstanden die ik reed.

Maar man man, wat was het een leuk scheurijzer. En mocht op de C3 de Denon HiFi upgrade beschikbaar zijn geweest, dan verdient die ook zeker een aanbeveling. Was best leuk geluid uit te krijgen voor een B-segmenter.
@karhengst: Die van mij was zwart met donkerrood dak en leder. Vond ik best fraai.

Nee, ik heb eigenlijk vrij weinig van deze punten meegemaakt. Wel dat de navigatie vastliep en soms uitviel. Maar dat gebeurde maar een enkele keer in een paar maanden tijd. Vervelend op dat moment maar verder niet. Alleen heb ik een multiriem gehad die knapte op de A16 dus alles hield er mee op. Maar verder heb ik letterlijk probleemloos gereden. Verkocht met 207.000 kilometer op de klok.

Nu heb ik een DS5. Geen sportief bakkie maar een uiterst comfortabele wagen. Heeft alle opties die je je kan bedenken op een Denon geluidssysteem na. En dat is een heel erg groot gemis. Wat er nu in zit klinkt voor geen meter. Het HiFi systeem in de DS3 was beter…
Zeer comfortabele auto’s. Mams rijdt al jaren zonder enig probleem met een C3. 1x een veerpootje afgebroken voor de rest niets, niets dan comfort en super zuinig. Top auto voor mensen die genieten v/d omgeving ipv zo hard mogelijk naar de volgende bestemming knallen omdat er haast is.
@sracert: Ik denk dat je een gebroken veer bedoeld? Een gebroken veerpoot is heel iets anders..
Ik heb deze auto op dit moment (zakelijk, niet zelf voor gekozen). Ik heb vrijwel alle genoemde mankementen al meegemaakt. Niet echt een fijne auto, pedalen zijn zwaar, stuur juist heel ligt. Gewoon niet in balans. Bochten maken op de snelweg moet je ook niet proberen. Het ergste zijn nog wel de stoelen, die geen zijdelingse steun bieden.
Echt een heerlijk karretje. Een leuk en uniek uiterlijk, goed geprijsd, heerlijk comfortabel, met fantastische stoelen. Alleen de piepende/krakende pedalen zijn een dingetje. Verder valt het lijstje problemen ook alleszins mee. Op een Polo kan je financieel leeglopen. Dat zal je met deze Fransoos niet zo snel gebeuren.
Vandaar mijn conclusie (sorry) maar het is echt drama met deze wagens…. mijn oom had de ervaring dat als de ramen werden opengezet de ruitenwissers aan gingen… en dat is nog maar het topje van de ijsberg… de elektronica is echt niet te snappen…. bij de garage stond de wagen ook vaak een hele dag omdat de monteurs er niet uitkwamen
@4wheels:
Mijn neef heeft een zwager wiens oom zijn vrouw niet kan koken.
Vreselijk !
@desjonnies: dat ze nog getrouwd zijn……
Ik snap niet dat iedereen hier zo zuur is, het is misschien niet de beste auto, maar menig lijstje van een (Duitse) is langer. En vaak 2x zo duur om te maken.
De 1.6 VTI is wel een lekker blok, met een zijdezachte loop. Een stuk prettiger dan de 1.4. Wel heeft deze toeren nodig om echt de vaart er in te krijgen maar bij rustig rijden hoef je niet boven de 2500 rpm uit te komen.

De nieuwe 1.0 met 75 PK is overigens een herrieblok in vergelijk. Maar wellicht dat de DS3 beter geïsoleerd was als “premium” product.

Gouden tip overigens voor een proefrit: Trek je meest puntige schoenen aan. Er is te weinig ruimte boven het koppelingspedaal waardoor je met nette schoenen snel klem komt te zitten. Heel irritant bij file en voor mij de reden om destijds een paar oude sneakers in de auto te houden.
Ik rij zelf nu zo’n 3,5 jaar een DS3 THP. Een THP, dus motorische problemen zijn ook mij niet bespaard gebleven. Maar met de electronica heb ik nog nooit een probleem gehad. Automatische wissers en koplampverlichting, het heeft altijd gewerkt. En de sleutel is wat beschadigd maar doet het ook nog steeds.
De 1.6 e-hdi rijdt hier rond als 2e wagen. Nieuw gekregen uit de lease en einde contract met een goed bod overgenomen. Momenteel 187.000 km op de klok. Enige wat ik kan bevestigen is inderdaad een sleutelhoesje vervangen
De 1.6 e-hdi rijdt hier rond als 2e wagen. Nieuw uit de lease gekregen en einde contract overgenomen. Momenteel 187.000 km en naast de sleutelcover die eens is vervangen niks bijzonders aan de hand. Als ik de bovenstaande reacties lees dan vraag ik me af waar men zijn auto’s vandaan haalt of hoe ermee wordt omgegaan??. Net zoals bij de meeste merken/ modellen: tijdig onderhoud en rijden maar!
Fransen zouden verboden moeten worden.
Helemaal voor ‘ kenners ‘

Behalve Simca’s, daar zijn de kenners gek op.
En Delages
Of Facels
Maar Opèls die zijn vanaf nu ook slecht
De rest inclusief hun wijn en gastronomie is brol.
Vieze knoflooketers met hun Caemanwattes kaas.
Bah Fransen.
Ze mogen hun Panhards en Hotchkisses diep in hun chateaus stoppen.
Wij Nederlanders wij zijn zo fijn met ons Engels praten in Frankrijk.
En onze sleurhutten op de peages.
Wij gedragen ons overal!
Met onze têtes de fromage Hollandais.
Nog een tip: Ga NIET voor de versie met navi. Zo geweldig werkt het systeem niet, kaartupdates zijn duur en je moet er bluetooth audio streaming voor opofferen wat ik persoonlijk een groter gemis vind.
Deze auto’s zijn leuk om nieuw te rijden of te leasen.

Bij prive aankoop zou ik uitkijken want zodra er wat is mag je de knip trekken. Inderdaad Franse auto’s zitten heel vreemd in elkaar.

Bijv. een kapot koplampmotortje dan vervangen ze de gehele koplampunit! Brandstoffilters, dat is geen papieren filtertje wat je even kan wisselen, nee, het is een compleet nieuwe unit met behuizing en al…

Nu is het inderdaad zo dat Duitse auto’s van na 2000 ook niet al te duurzaam meer zijn…. Dus in die zin kan het wel rendabel zijn om voor een goedkope Fransoos te gaan en wat geld achter de hand te houden voor onderhoud.

Of je zet de wens om hip voor de dag te komen uit je lijstje en gaat gewoon voor een gebruikte Honda of Toyota.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).