Saab 9-5 (1997-2010) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 22 Reacties

De eerste Saab 9-5 kwam in 1998 als opvolger van de Saab 9000. Deze 9-5 zou een lange carrière tegemoet gaan, want totaal bleef de eerste generatie 9-5 dertien jaar op de markt, terwijl 6-7 jaar gebruikelijker is voor automodellen.

Totaal werden er 252.236 sedans en 231.357 stations gebouwd in drie series. In 2001 kwam de eerste facelift op de markt en in 2005 werd de 9-5 voor het laatst strakgetrokken inclusief chromen ‘bril’ rond de koplampen.

Prijzen beginnen al onder de 1000 euro, maar dan heb je exemplaren met 3 ton of meer op de teller. Niet dat dit je hoeft af te schrikken, slechts 37,5 procent van de aangeboden 9-5’s heeft minder dan 200.000 km achter de rug. Wil je minder levenservaring dan lopen de prijzen op, een exemplaar met minder dan 125.000 kilometer kost je minstens 8000 euro. De Griffin en Aero zijn respectievelijk de meest luxe en meest sportief uitgevoerde 9-5’s.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan ongeveer 375 Saab 9-5’s te koop.
 • 61% aanbod is een sedan, 39% betreft de estate.
 • 18% diesel, 82% benzine, ongeveer 30 LPG auto’s.
 • Verdeling automaat / handbak is ongeveer 50/50.
 • Automaat was tot 2001 een vierbak, daarna kwam er een exemplaar met vijf verzetten.
 • De handbak is altijd een vijfbak.
 • Verder zijn er heel veel variaties in uitrusting, hoewel veel auto’s een navigatiesysteem hebben.
 • Prijzen beginnen onder de 1000 euro voor exemplaren met 3 ton of meer op de teller.

Pluspunten

 • Ingetogen, degelijk uiterlijk.
 • Hoog kwaliteitsniveau.
 • Sterk imago, iedereen denkt dat je tandarts bent.
 • Goedkoper dan vergelijkbare occasions van Duitse concurrentie.

Aandachtspunten

 • De B205 en B235 viercilinders t/m 2003 willen nog wel eens ploffen door ‘Black Sludge’ olieproblemen. Vanaf modeljaar 2004 werd er carterventilatie toegepast en ging het probleem weg. Voor de eerdere modellen kwam er ook een fix, de zogenaamde MOD 6. Check altijd goed of die ook daadwerkelijk is doorgevoerd, te herkennen aan een rubberen slang aan de zijkant van de olievulpijp.
 • Koplampen zijn groot en zijn daardoor gevoelig voor steenslag. Lampen met automatische hoogteregeling gaan soms stuk. Dure reparatie bij de dealer, maar vervangen van het motortje bij een specialist is voor minder dan 200 euro gedaan.
 • Als de koppakking lekt bij de hoeken van het blok duidt dit op slecht onderhoud.
 • SID Display: pixels sterven, een van de meest voorkomende problemen bij Saab 9-5’s. Laten vervangen kan voor ongeveer 100 euro.
 • Kraken / bonken van onderstel kan duiden op versleten dempers maar is vaak ook op te lossen door de rubbers te vervangen. De rubbers zelf zijn niet duur, de arbeid kan wel oplopen tot enkele honderden euro’s. De achterste schokbrekers gaan er meestal eerder aan dan de voorste.
 • De turbo’s op de 2.3 motor hebben een levensduur van ongeveer 150.000 kilometer. Dit is te herkennen door bij het starten op blauwe rook te letten. Als er een puf blauwe rook uitkomt is de turbo (bijna) aan vervanging toe. Voor een betrouwbare check moet de auto wel een halve dag of langer hebben stilgestaan.
 • De DIC (Direct Injection Cassette) gaat tussen de 100k en 200k kilometer mee. Vervanging is supermakkelijk, een nieuwe unit kost ongeveer 350 euro, een gebruikte de helft. Zeker als je op vakantie gaat handig om een reserve in de auto te hebben omdat de beschikbaarheid van dit onderdeel per land nogal varieert.
 • 2.0 / 2.3: Ratelend geluid van de ketting duidt op slijtage. Als het voorkomt is dit rond de 150k – 200k kilometer.
 • V6: de aandrijfriem moet elke 60k-100k vervangen worden.
 • Diesels: de V6 heeft nog wel eens problemen met de EGR klep en de cilinderwanden begeven het soms. De 1.9 en 2.2 kennen weinig problemen, maar het kan geen kwaad om de leeftijd van de waterpomp te checken.
 • De Aero was uitgevoerd met een 2.3T die vanaf 2006 goed was voor 260 pk. De andere 2.3T uitvoeringen misten alleen het sportonderstel, aluminium in het interieur, de speciale wielen en two-tone leer en maken dus een leuke “budget-Aero” aangezien de Aero doorgaans bij de duurdere auto’s van het 9-5 aanbod hoort.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!22 reacties

M’n pa heeft zowel een 9-5 als 9-3 gereden. Beide Aero’s. De 9-5 heeft wel moeite met het op de weg houden. Zeker het binnenste wiel wil in een bocht wel is doorslaan. Wel erg veel koppel, ding was behoorlijk snel. Die 9-3 was een cabrio. Vond ik echt een verschrikkelijk ding. Slap en mega veel torque steer. Slipte zelfs in de 2e versnelling door. Zelfs bij deellast. Ging ook veel aan kapot. Motor van de kap, display’s, aandrijfassen en een hoop storingen.
Dat is een flinke waslijst.
Misschien volgende keer de Volkswagen Passat 1998 t/m 2005. Zou dan voor de 1.8 Turbo 20VT gaan! Zou een leuke ervaring zijn voor Wouter. (Meen het echt, hihi).
@marokkaanseheld: Nee dan de v5! Wat een beest van een blok is dat zeg.
@jaimeeus: maar niet erg betrouwbaar of sterk helaas. Nee, dan liever de 1.8 twintigklepper, die is praktisch onverwoestbaar.
Beste kooptip? Koop iets anders!
@lowlow: Volvo
@norge: Wij zijn overgestapt van een 9-5 Estate naar een V70. Allebei prima auto’s, maar ik kan nou niet zeggen dat er bij de Saab meer stuk ging dan bij de Volvo.
Deze staat bij mij op de “lijst met kanshebbers” voor als ik weer wat anders wil, maar moet zeggen dat ik het een aardige lijst aandachtspunten vind, valt me eigenlijk wat tegen. Uiterlijk vind ik het wel een mooie auto, hoewel ik de station zou willen en het “dakkapel” achterwerk wat minder vind.
@ar156sw: Het zijn wel veel standaardpunten. Vrijwel alle auto’s van die generatie hebben geneuzel met de EGR klep. Het verhaal over het bonken van het onderstel is ook zeker niet zeldzaam bij dit soort type auto’s. Het rammelende distributieketting verhaal hoor je ook overal. En het turboverhaal met deze kilometerstand zie je bij de auto’s van onze oosterburen ook.
Ik snap dus wel dat het genoemd wordt, maar dit zijn punten die je dus bij bijna elke auto in dit segment wel kan noemen.

Ik heb zelf een E46 en die heeft ook een “waslijst” aan punten. Lekkende achterlampen, bonkend onderstel, bonkende koppeling, scheurende subframes etc. En toch valt dat model voor veel mensen in de catagorie auto’s die “bulletproof” zijn.
@lemster: true, rij nu een 166 uit 2001, heeft ook wel wat van dit sport aandachtspunten, maar wel minder eigenlijk en dat had ik niet direct verwacht. Misschien zijn het vooral de dingen die rond de 150k kapot gaan die me zorgen baren, da’s vaak een KM stand waar je snel aan zit met auto’s van deze leeftijd :P
Koop een Volvo.
@norge: mn pa’s gele 850 t5-r doet het al 17/18 jaar, staat 450K op, hij rijdt er weinig in maar het is te moeilijk om afscheid te nemen;)
Als ik op Autoscout kijk zie ik 411 Saabs 9-5 te koop. Zouden zoveel mensen hun 9-5 te koop hebben gezet na lezen van de aandachtspunten?
@Edge: Vergeet wat ik gezegd heb, ik vergat de tweede generatie van die 411 af te halen.
Met mijn 9-5 Aero uit 2002 heb ik veel en veel minder kosten dan de V70XC uit 2000 die ik ervoor had.
Wel een aparte wagen…Ik vind het alleen jammer dat ‘ie FWD heeft. En daarbij is het wel een beetje raar dat Saab inmiddels failiet is en door Victor bezoedeld, dat verandert toch een beetje hoe ik naar deze auto kijk.
Door: Wouter. Dat moet een foutje zijn.. toch?
Prima en betrouwbare auto’s. Ik heb zelf een 9-5 Aero van 2002, een erg fijne en fraaie bolide die met een stage 1 tune is zoals hij hoort te zijn.
Klein puntje van kritiek; de Garrett turbo op de 2.0 en 2.3 met (kleine) t zijn inderdaad niet de meest betrouwbare. De modelaanduiding met de grote T (Aero en 2.3T) beschikken over een Mitsubishi TD04 turbo die een stuk degelijker en mijn inziens stukken lekkerder is.
@nelissaab: De Aero is zeker een heerlijke uitvoering, heb er zelf één van een jaartje ouder met bijna drie ton op de teller. Trouwens nog steeds met de eerste turbo. Denk dat veel staat en valt met rustig warm rijden en goed onderhoud. Daarvoor ga ik altijd naar de Saab specialist.
@moveyourmind: Inderdaad, met het juiste onderhoud(wat qua kosten erg meevalt) bij de Saab specialist en inderdaad goed warm rijden, is er nooit iets aan de hand met deze Zweden. Ik zorg zelf uit voorzorg tegen de BS dat ik m’n oliewissels om de 10000 km plan, tot nu toe werpt dit de vruchten af. :)
Ook heel erg leuk om een Aero verder te kietelen met een stage 3 tune…
Blijf weg van die lamme V6 isuzu diesel. Veel lawaai, weinig pret

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).