Sainz Jr: ‘Max en ik zijn aan elkaar gewaagd’

Auteur: , 42 Reacties

Carlos Sainz kijkt terug op een goed F1-seizoen en voelt zich niet ver verwijderd van de skills van teamgenoot Verstappen.

Verstappen en Sainz

Sainz werd recent door een fansite onderworpen aan een interview over het afgelopen Formule 1 seizoen bij Toro Rosso. De Spanjaard kijkt tevreden terug en opereert in de schaduw van Verstappen, die duidelijk meer met media-aandacht heeft te maken dan Sainz.

In het vragenuurtje vertelt Sainz niet echt na te denken tijdens een race. De 21-jarige coureur is niet zo bezig met de volgende bocht, maar vooral met de lap asfalt waar hij op dat moment zijn trucje aan het doen is. Een antwoord dat ook uit de mond van Verstappen zou kunnen rollen.

De Spanjaard vindt zijn resultaten aardig in de buurt komen van zijn teamgenoot. De cijfers bevestigen dit. Max wist wel meer punten te scoren dan Sainz Jr. en ook algemeen gezien deed de 18-jarige het beter. Toch gaan de twee qua kwalificaties en raceresultaten aardig gelijk op. Dat Verstappen op de 4de plaats wist te eindigen tijdens de GP van de VS was wel een uitzonderlijk geval.

De twee kunnen het goed met elkaar vinden en Sainz is blij met de uitstekende resultaten van Max. Zo geeft hij in het interview aan dat hij niet (veel) slechter kan presteren, waardoor hij als het sulletje van de twee zou worden gezien. Een bescheiden uitspraak van de 21-jarige coureur. Twee (relatief jonge) F1-coureurs die respectvol over elkaar praten. Daar kunnen die andere kemphanen coureurs nog een puntje aan zuigen.42 reacties

Hij heeft veel pech maar ook meer ervaring. Met de Ferrari motor zullen we het gaan zien volgend seizoen. Ik ben benieuwd!
@mrrallycross: Ja, verschil is alleen denk ik dat Sainz op zijn top van kunnen zit en er bij Max VEEL meer in zit! Dus we gaan het zeker zien en Sainz geef ik even het voordeel van de twijfel…
@venividivici: hoezo denk jij dat Sainz op zijn top zit na zijn eerste seizoen F1 en 21 levensjaren?
@stefstuntpiloot: Simpel… omdat Max VEEL beter is! Top teams willen Max heel graag hebben en over Sainz word weinig gesproken. En dat heeft NIKS te maken met dat Sainz veel pech had, maar alles met dat de hoogstaande ervaren mensen in F1 op meer dingen letten bij aankomende (getalenteerde) coureurs…
@venividivici: Dus omdat volgens jou de topteams (nog) niet geïnteresseerd zijn in Sainz zit hij nu al op zijn top? Je argument slaat nergens op. Max is misschien beter, maar Sainz is een talent.
@stefstuntpiloot: A, ik heb nooit gezegd dat teams totaal niet geïnteresseerd zijn in Sainz en B, Sainz is een talent en Max een TOP talent dat is het verschil!
@VeniVidiVici: Waarom vind je dán dat Sainz op zijn top is?
@stefstuntpiloot: Geef even je mobiele nummer of mail. Kunnen we afspreken om met een biertje verder te discussiëren… 😃🍻
@venividivici: Ik denk dat tegen de tijd dat jij je punt enigszins aannemelijk hebt kunnen maken jullie beiden een alcoholvergiftiging hebben opgelopen; zou t niet doen
@venividivici: Veni, jouw redenen zijn me toch een partij slecht ongegrond…
@venividivici: op zijn top zou ik het niet willen noemen.
Hij heeft echter wel flink meer ervaring in formlue-auto’s ten opzichte van Max, die heeft 1 seizoen singleseaters gedaan.
Dus als je stelt dat Max meer talent, danwel een gave bezit om een auto zeer snel onder de knie te krijgen, dan heb je op basis van die gegevens gelijk.
Sainz had echter wel meer pech, dus is het lastig conclusies trekken.
Pas wanneer beiden in een Mercedes van afgelopen seizoen rijden weet je wie de beste is. Die krengen waren eng Grundlich betrouwbaar…
@awesome: Vandaar ik ook zei, ik geef Sainz voordeel van de twijfel 😉
@awesome: Dat klopt wel maar het wil niet per se zeggen dat Max alleen nog maar (veel) beter gaat worden. Sommigen hebben gewoon van nature al een hoog niveau maar het kan ook zo maar zijn dat ze niet nóg een stapje doorgroeien.

Ik vind dat wel een valkuil voor jong talent en potentieel dus ook voor Max, je ziet het elke keer als er iemand al heel jong bijzondere dingen doet dat er een hype machine komt met de strekking ‘kijk eens wat ‘ie nu al doet, moet je nagaan wat ‘ie over 5 of 10 jaar kan…’. Maar het is helemaal geen gegeven feit dat het plafond nog veel hoger ligt, misschien is dit het wel (zou al goed genoeg zijn om nog jaren F1 te rijden in Max’ geval).

Neem bijvoorbeeld Marco Andretti, op zijn IIRC 17de al 2de in de Indy 500. Een mooie race waarin zijn pa 3de werd. Volgend jaar zijn we 10 jaar verder en hij rijdt nu niet beter dan toen.

Ander voorbeeld dat wellicht beter met Max te vergelijken is; Kimi Raikkonen. Ok, hij was 21 toen hij in de F1 begon, maar had toen ook nog maar 1 seizoen single seaters achter de rug. Heeft zijn talent wel soort van waargemaakt met de titel is 2007 en een handjevol prachtige races maar is ‘ie nog flink doorgegroeid? Mwah. Is ‘ie de beste van zijn generatie geworden? IMO niet. Het is zo’n talent dat ‘ie waarschijnlijk niet eens snapt waarom ‘ie snel is en dus ook niet kan begrijpen hoe hij nog sneller kan (had kunnen) worden.

Overigens zie ik in Max wel een soort van zelfreflecterend analytisch vermogen en intelligentie waardoor ik denk dat hij wél diegene kan zijn die het helemaal gaat waarmaken maar…om met een cliché te eindigen dat weten we pas als hij voor de laatste keer een finishvlag ziet over, waarschijnlijk, een jaar of 20.
@mrrallycross: kwalificaties zeggen niets. Die leveren geen punten op. Oftewel Max is veel beter.
@mrrallycross: zoveel meer pech had Sainz echt niet, hij gebruikte zelfs 1 motor minder dan Max en de Red Bull coureurs.
Hij moet zijn mond is houden en wat gaan presteren. Eerst liep hij ook al te verkondigen dat hij zonder zijn pechmomentjes ruim voor max was geëindigd in het klassement.

Hij heeft het zeker niet slecht gedaan. Maar Max was uitzonderlijk goed in zijn debuut jaar. En daar denk iedereen zo over (behalve sainz dus).
@clarkson: waarom zo negatief? Hij is zelf niet eens negatief tegen Max..
@vtechlover: Omdat hij geen gelijk heeft. En hij zich in mijn ogen alleen maar omhoog probeert te bluffen met zulke uitspraken.
Als hij volgend jaar kan laten zien dat hij stappen vooruit kan maken denk ik er misschien anders over. Maar het verschil met Max is behoorlijk volgens mij. Als je kijkt hoe veel vooruitgang Max heeft geboekt ik maar 1 jaar ben ik er van overtuigd dat we volgend jaar een nog groter verschil zullen zien tussen de twee jongens.
@clarkson: het enige waar max met kop en schouders boven sainz staat is in de media, wanneer is max halve seconden per ronde sneller dan Sainz geweest? (begrijp mij niet verkeerd ik ben een max fan, maar word moe van dat max nu al de nieuwe senna is..)
@vtechlover: foutje.. Moet zijn “word moe dat iedereen doet dat max nu al de nieuwe senna is..”
@vtechlover: Max is in de races effectiever qua inhalen, brandstof sparen, banden sparen en toch hard gaan.. Daarnaast heeft hij minder (domme) foutjes gemaakt dan Sainz. En dus Is het verschil groter dan een paar tienden hier of daar… Laat je ze beiden met gelijk materiaal dat heel blijft rondjes draaien dan loopt Max in 30 rondjes gewoon een tiental seconden weg… Tel daar bij op dat Max meesterlijke inhaalacties tot een goed einde weet te brengen en je hebt een absolute topper. Sainz is een paar procent minder maar doet in mijn ogen zeker niet onder voor niveau Hulkenberg, Perez, Massa en Bottas.
@vtechlover: Nou, voorbeeldje was Hongarije. Beiden reden achter elkaar. Beiden deden een pitstop en werden gelapt. Na de pitstops wist Verstappen gelijk te trappen voor een aantal ronden en deed Sainz het minder.
Toen kwam de safety car (was het niet de voorvleugel van Hulk die afbrak?). Leider naar binnen en naar buiten. Max zat toen net weer in dezelfde ronde, Carlos viel erbuiten. Uiteindelijk kon Max dus weer bijna aanhaken (bijna omdat ie nog een laatste stop maakte), terwijl Carlos moest wachten totdat de gelapten er voorbij mochten.
Uiteindelijk was dat het verschil waardoor Max kon focussen op zijn ronden erna (en nog een straf krijgen, maar ok), terwijl Carlos in het gevecht zat. In het gevecht begaf zn auto het vervolgens.
(en Max had ook wel eens problemen met het op gang komen na een pitstop).
@clarkson: ik vraag me af maar welke races jij hebt gekeken. Ze oplopen mekaar in praktijk bijna niet.
@aquila2003: Allemaal.
Het klopt zeker wat deze jongen zegt: het verschil is nihil.
Sterker nog, omdat de verschillen zo klein zijn in dit wereldje, telt het ook of je je dag hebt bijvoorbeeld.

Het enige vervelende voor Sainz is, de kleine verschillen worden opgeblazen tot grote proporties. En als die kleine verschillen ertoe leiden dat je in punten gezien ver van elkaar staat, is dat toch hetgene wat aan het eind van de dag telt.

Uiteindelijk gaat het er niet om wie bijna net zo goed als de eerste was, het gaat erom wie er eerste is geworden.

(En dat het net zo goed voor Max kunnen gelden als de rollen omgedraaid waren)
Het is nu nog lief en aardig totdat het kampioenschap op het spel staat.

Het feit dat hij Max als benchmark ziet zegt eigenlijk veel over het talent van Max. Vergeet niet dat Sainz veel meer ervaring heeft in Formule auto’s rijden dan Max. Eigenlijk zou deze uitspraak van Max moeten komen en niet andersom.

Dat allemaal gezegd hebbende is het gewoon niet te ontkennen dat ook Sainz een groot talent is. Ik weet alleen niet of hij de absolute top is. Het gaat wel interessant zijn de komende jaren om hun ontwikkelingen te zien. Wellicht dat we hier de twee coureurs zien die in de toekomst om het kampioenschap strijden. Maar nogmaals, als ze tegen die tijd nog steeds zo vriendelijk over elkaar praten…
Leuk verhaal, ik ben benieuwd of ze over 5 jaar nog steeds samen door een deur kunnen.
@dutchdriftking: Laten we hopen van niet; want dat betekent dat ze elkaar op WK-punten beconcurreren voor de titel; en dat is een win-win voor iedereen :)
De statistieken op f1fanatic laten ander beeld zien en “alleen bezig met stukje asfalt voor me” is juist niet de Max
@thierryvth: *des Max
@thierryvth: dat dus ;)
@thierryvth: max is al bezig met de volgende bocht. Hoe ga ik daar zo smooth mogelijk doorheen?
De verschillen zijn ook heel klein maar Max weet er net dat beetje meer er uit te halen. Maar we zullen het volgend jaar zien, hopelijk blijven ze elkaar naar nieuwe hoogtes stuwen zonder dat het grimmig wordt.

Ik denk dat Sainz behoorlijk meer in het oog was gesprongen als Max er niet was geweest. Dat had hij zomaar de sensatie van 2015 kunnen zijn.
Een beetje coureur had zijn team “maat” de grond ingetrapt…
p.s AB: Gaan jullie ook iets aan Dakar doen dit jaar? Ik heb er al zin in.
@sketcher: hier nog een fan. Kijken of Tom het haalt
Sainz talent? Ja. Maar evenveel als Max? Hell no. Max heeft het gebrek aan ervaring in monoposto’s ruimschoots gecompenseerd met zijn grotere talent. Dat hebben we afgelopen seizoen wel gezien. Volgend jaar ook hoop ik 😁
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Volgens mij en vele andere F1 liefhebbers is Max nu al de nieuwe F1 wereldkampioen in wording, maar zal er vermoedelijk ook wel wat geluk mee gemoeid zijn . . .
Vond dat Zweedse kippetje leuker ..

Maar als Max zijn geluk heeft gevonden bij deze knul is dat natuurlijk ook prima ..
Geef ze de baan met zn 2
“…De 21-jarige coureur is niet zo bezig met de volgende bocht, maar vooral met de lap asfalt waar hij op dat moment zijn trucje aan het doen is…”
en daar zit dus al een verschil. Max is wel degelijk met de volgende bocht(en) bezig terwijl hij zijn trucje aan het doen is in de huidige bocht. Blanchimont, rest my case. Zoals ook door experts eerder aangegeven heeft Max blijkbaar capaciteit ‘over’/beschikbaar in dergelijke situaties (wat Jos soms miste als het te druk werd). Dat is , let op,1 van de verschillen (naast bv training, dedication, technische know how, voorbereiding en fysieke gesteldheid waar Jos dan weer een groot aandeel in heeft gehad). Noem me een fanboy, maar ik hoor het van Lauda, Coulthard, Teambazen, Hakkinen en ga zo maar door. Als Verstappen zichzelf blijft en de rust bewaart (en dat doet ie ook goed gelukkig) is er geen vergelijk met Sainz mogelijk, sorry.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).