Saudische vrouwen rijden auto. Worden opgepakt

Auteur: , 32 Reacties

Vrouwen met een autowens in Saudi-Arabië, het enige land ter wereld waar ze niet mogen autorijden, werden gisteren massaal opgeroepen om achter stuur te kruipen. Als wijze van protest. Iets waar de autoriteiten niet bepaald van gediend waren.

Saudische vrouwen rijden auto. Worden opgepakt

In het streng-islamitische land is eigenlijk geen wetgeving die vrouwen verbiedt om auto te rijden, er worden simpelweg geen rijbewijzen aan ze uitgegeven (leestip). Het zou namelijk schadelijk voor ze zijn. Een gedachtegang waar gisteren niet-zo-massaal actie tegen werd gevoerd. Volgens diverse media zijn er tientallen vrouwen achter het stuurwiel van mannenbolides gekropen, om zich vervolgens al rijdend te laten filmen. Ludiek protest, ze doen het vaker, en bovendien een aandachttrekkende manier om de middeleeuwse denkwijze van het Koninkrijk aan de kaak te stellen.

Maar in het verleden hebben diverse vrouwelijke demonstranten die het waagden zich op ’s Heeren wegen te begeven dit moeten bekopen met gevangenisstraf of zweepslagen. Ook gisteren werden een aantal rijdende vrouwen in de steden Riyad en Djedda gearresteerd. 14 in totaal, zegt de NOS. Het is nog onduidelijk wat voor straf ze te wachten staat.

Nieuwsverslag van de rijdende dames in Saudi-Arabië op Autojunk.nl.

Video: Saudische vrouwen RIJDEN

Laten we het afsluiten met een luchtige noot. De Saudische komiek Hisham Fageeh heeft een eigen draai gegeven aan Bob Marley’s No Woman No Cry, getiteld No Woman, No Drive. Check de protestsong HIER.32 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Geen vrouwen achter het stuur scheelt een hoop bloed aan de muur.
@kraakensmaak: en dan zijn er die roepen dat het een achterlijke cultuur is…
Als ze niet mogen rijden kunnen ze geen rijbewijs hebben en kunnen ze dus ook niet rijden. Zullen dus wel wat ongelukken gebeurd zijn…
@spotu2: op TV zag ik deze week nogal wat vrouwen die in de USA hadden gewoond en daar dus wel hun rijbewijs hebben gehaald.

Bovendien denk ik dat ’t behalen van een rijbewijs in Saudi-Arabië niet zoveel voorstelt…..
Ze zijn daar ook niet gek hoor die zandhazen. Wij moeten hun tradities daar ook maar gewoon respecteren en anders gaan ze maar stemmen voor een andere leider of politieke partij. Mogen wij dan wel Zwarte piet houden?
@maferick74: NEEEEEEEE, niet het Z-woord!!!!
Zeg niet te gauw ‘het was weer een vrouw’…
@declaessens: Ik zeg het niet te snel… maar ze was het wel
Och
Hoe lang zal de VS het regime nog blijven steunen nu de VS hard op weg zijn om onafhankelijk te worden van de olie aldaar en het zelfgewonnen schaliegas.
Dan zal daar ook wel de hel losbreken, immers onze EU staat er altijd bij en kijkt er altijd naar en wij, wij beschikken straks over 6 heuse JSF’s
@desjonnies: Wat zou er met de bezineprijs gebeuren ? Amerika onafhankelijk van die wahabieten dictators ? …..was het maar waar straks gaan ze nog in zee met China dan kost een liter 4 euro.
@desjonnies:
gas is geen olie, nog steeds importeert de us 300-400 miljoen barrels per jaar uit saoedie arabie, zat tijdens de crisis van 2008 een dipje in, maar nu weer een stijgende lijn.

http://www.eia.gov/dnav/pet/pet_move_impcus_a2_nus_ep00_im0_mbbl_a.htm
@super:
lezen, lezen, lezen, veel achtergrond reportages, de Amerikanen sterven weer van de olie nu de methodes voor het olie winnen veranderd zijn.
ze halen nu olie op plaatsen waar het technisch 30 – 40 jaar geleden niet mogelijk was.
@desjonnies:
ze sterven zeker niet van de olie, maar wel van het gas. Maar ik moet nog zien dat ze hun eigen olie dure olie gaan gebruiken zolang ze het nog goedkoop uit SA kunnen halen, voorlopig lijkt het er niet op als je de statistieken bekijkt.
@super: Shell heeft bij Iran een nog openstaande factuur van een paar miljard euro staan voor een paar scheepsladingen NGT die zij hebben afgenomen en wel willen maar niet mogen betalen door het toen snel ingestelde handelsembargo op (fossiele) brandstoffen met Iran.Hun investering in een nieuwe serie megaschepen voor verwerking van NGT zegt genoeg over het belang van gas.
Persoonlijk vind ik het heerlijk als het vrouwtje rijdt…
Kunnen ze niet met zn allen daar terug naar paard en wagen.
@azenomei: ja dat vind ik ook, vooruitgang in de techniek is niet altijd goed vooral als ze er nog niet aan toe zijn, over een jaartje of 500 misschien.
@azenomei: eerder kamelen
@toroloco: Nee paarden.
Zouden ze in NL ook moeten doen ;)
Die Saudische komiek is zowaar grappig.
Voorspelbare reacties van mannen/jongetjes die hun mannelijkheid moeten halen uit het plaatsen van seksistische/kleinerende comments over vrouwen onder deze post.

Intussen wel lullen over de achterlijkheid van bepaalde culturen, maar zelf ben je niet veel minder achterlijk met zulke opmerkingen.

Het tegenargument is altijd “Ja maar het is onschuldig en grappig bedoeld”… Het probleem is alleen dat het alleen grappig is als je toch stiekem ergens in je hoofd gelooft dat het waar is en dat het beter zou zijn als vrouwen niet zouden mogen rijden.

In werkelijkheid maken jonge mannen (de doelgroep van deze site) de meeste ongelukken op de weg, van alle verkeersgroepen. Da’s inclusief bejaarden.
@Sorcerer:
jij lijkt me echt de leukste thuis
@super: ik hou ontzettend van humor hoor, maar soms mag je ook wel een beetje serieus zijn ;)
@Sorcerer: mijn auto is 2x in de prak gereden, in 100% van de gevallen door een vrouw… Dus het is zo. Mijn opmerking was geen grap
@baasbas: mijn auto is 1x in de prak gereden, door een opgefokte 19-jarige jongen die met z’n telefoon zat te kloten en aangaf dat het niet z’n eerste aanrijding was.
@Sorcerer: …….ben jij een vrouw?

:-)
@Sorcerer: ik (20 jaar) heb zeker drie keer een bijna-ongeluk gehad omdat een 40+er niet weet hoe een richtingaanwijzer op een rotonde werkt (naar rechts aangeven en op de rotonde blijven), voorrang op een rotonde geregeld is (midden op de rotonde stoppen om een auto de rotonde op te laten rijden terwijl ik mijn dode hoek checkte voor fietsers. Echt wtf?) en niet begrijpen dat je eerst naast je kijkt voor je richting aangeeft en een baan naar links schuift.

Allemaal voorkomen doordat ik (20 jaar) goed oplette en op hun idiote acties reageerde. Boodschap: je hebt mensen die niet kunnen rijden in elke leeftijds- en geslachtsgroep.
@RRenault: Gelukkig dat je zoveel hebt kunnen voorkomen.Houden zo.Ik wil niet de ouwe lul uithangen van 36 maar geloof me; blijf anticiperen wat een ander doet en laat je door die ene idioot die we allemaal weleens tegenkomen niet gek maken en kom veilig thuis. Ik hou van auto’s en de automotive.Feit is wel dat ik al te veel hete hangijzertjes in mijn vriendenkring heb gezien die gelukkig op tijd inzagen dat er veel belangrijkere zaken zijn om jezelf te gelde maken door je dikke auto.Iedereen kan op een moment in zijn leven een leuke auto te bezitten,maar..lekker belangrijk.
@baasbas: De auto van m’n pa is twee keer kort gereden door… Uhh mezelf.Wij hebben een hele grote vriendengroep en ik sta daar zeker niet alleen in. Als je net 18/19 bent en in bezit van een rijbewijs en ook nog een leuke auto tot je beschikking hebt denkt ieder jongetje(want dat was ik natuurlijk) dat ie het heeft uitgevonden.Goed autorijden heeft niets met geslacht te maken maar met beheersing in al zijn vormen, en daarom heeft dus ook weer wel met geslacht te maken.Ik zie dat ook bij veel collegaverkopers, eens in de zoveel tijd gaat er weer een snelle demo plat.Testosteron is dan een bitch.
Wat betreft mannen en vrouwen achter het stuur…ik ben er redelijk van overtuigd dat geen van de twee geslachten ‘beter’ is; ze maken alleen andere fouten. Mannen rijden sneller..uuh, snel, agressief en met veel zelfoverschatting. Vrouwen zijn ingetogener maar gaan sneller de mist in met ruimtelijk inzicht, gevoel voor tijd en snelheid etc.Wat betreft de onderdrukking van de vrouwelijke medemens in de geitenneukersregimes, dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo grappig. Het enige lollige daarover is ooit door Hansie Teeuwen gezegd:

“Ja, en dan vraag je aan zo’n moslimvrouwtje, ‘Worden jullie onderdrukt?’. ‘Uuuh’, zegt ze dan, ‘dat moet ik aan mijn man vragen’. “
@bozewolf: ik ben het zeker eens met je mening.Vrouwelijke onderdrukking in welk land dan ook en daarbij vooroordelen kunnen gewoon niet En dat heeft niets te maken of je goed kan autorijden.Want eigenlijk kan iedereen dat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).