Seat doet recordinvestering, komt met 4 nieuwe modellen

Auteur: , 25 Reacties

We gokken dat de accountant door de hoogte van het bedrag inderdaad behoorlijk emotioneel werd.

Seat doet recordinvestering, komt met vier nieuwe modellen

3,3 miljard ekkermannen. Da’s het bedrag dat VAG-dochter Seat tot en met 2019 investeert in onder meer een nieuw modellenoffensief. Het Spaanse merk trapt in de eerste helft van volgend jaar af met een verse doch compacte SUV. De drie andere nieuwe modellen zullen later volgen.

Een deel van het bedrag wordt natuurlijk ook besteed aan de fabriek, maar de hoofdmoot wordt gebruikt voor de R&D van het nog te introduceren viertal. De investering is overigens wel opvallend, want niet zo lang geleden was Seat nog het rugzakje van de Volkswagengroep. De verkoop zit echter alweer een paar jaar in de lift en die trend willen de Spanjaarden middels deze forse investering zoveel mogelijk stimuleren.

Werkgelegenheid speelt eveneens een rol. Zo meldt Seat dat het van alle Spaanse bedrijven de hoogste investeringen doet qua onderzoek en ontwikkeling en dat het maar liefst 70.000 (in)directe banen creëert. Muy caliente tijden dus, voor het merk dat emotie ademt.25 reacties

Seat gaat precies de werkwijze van Renault achterna! Mark My words
@henkhupelschoten: vestzak broekzak verhaal dit. Seat koopt waarschijnlijk een paar oude audi productielijnen, waardoor het grootste gedeelte van deze ‘investering’ gewoon weer terugvloeit naar andere bedrijfsonderdelen. Ik heb het eigenlijk wel een beetje gezien met die oude audi modellen met een Spaans bodykitje..

Seat pretendeert ‘sportief’ te zijn binnen die vaggroep, als ze dat echt zijn, kunnen ze het geld beter investeren en modellen met wel achterwielaandrijving, of in het gebruik van licht modern aluminium ipv ouderwetsch zwaar ijzer/staal, zoals ze nu doen.
@martinus: volgens mij was alleen de Exeo en rebadge. Verder zullen ze ongetwijfeld gebruik maken van de VAG platforms, maar om het rebadging te noemen gaat me te ver.
@dondeboer:
Je vergeet de Mii, dat kan je onmogelijk een zelfstandig model noemen.
Voor de rest geef ik je gelijk, hoewel ze onderhuids identiek zijn aan de VW in dezelfde klasse zien ze er wel frisser uit.
Het ooit door FIAT bedachte concept hebben ze daar goed door gevoerd.
Zoek voor de grap eens op hoeveel auto’s Fiat ooit bouwde op de basis van de Tipo. Kan je een boek over schrijven.
@kylian: goed punt! alleen is de Mii niet een opgefrist oud model en dus ook geen oude productielijn zoals eerder werd gesuggereerd.

Fiat is inderdaad koning in het eindeloos hergebruiken en verkopen van platforms.
Klinkt als veel geld voor aangepaste Volkswagens en Skoda’s?
He? Maar wat moet er dan nog onderzocht worden? En andere carrosserie op een golf zetten is toch ook weer niet zo duur?
@Jansen: Als het zo simpel was…

Dela heeft er bijna tien jaar over gedaan om al haar crematoria een iets sfeervollere en warmere uitstraling te geven. En dan hebben we het wel over dé marktleider. En dan zou Seat wel zomaar eventjes Auto Emocion in een Golf kunnen stoppen.
Hoop dat ze ook wat geld steken in de ontwikkeling van de dashboards. Die zwarte hompen plastic die nu in de Ibiza en Leon zitten is echt geen kijk.
Laat ze een mooie passat maken. Niet zo’n saai hok als vw zelf of een op gefrisde oude audi A4. Gewoon lekker eigen frisse auto ontwerpen! !
Het zal wel ijdele hoop zijn, maar het zou wel een keertje tijd worden dat Seat eindelijk het Alfa Romeo van de Volkswagen Groep wordt. Dat was aanvankelijk de bedoeling, maar het is er nooit echt van gekomen.

Waar Skoda succesvol werd door ‘echte’ Volkswagens te verkopen (sobere en ruime auto’s, value for money) is het met Seat nooit gelukt. Piëch zag dat in en wilde koste wat het kost Alfa Romeo kopen, iets waar Ome Sergio een stokje voor stak.

Dit bericht lijkt aan te geven dat ze bij Volkswagen er genoegen meenemen en verder gaan met Seat. Mag ook wel, want ondanks de zeer puike Leon Cupra R is het gamma niet up to date en loopt het best achter opende concurrentie.
@gtwillem: Seat was jaren lang precies als AR: noodleidend en niet innovatief. Nu iig winstgevend en weer basis voor innovatie gelegd; tijd zal het leren
Dus als je tegenwoordig een sportief merk op de kaart wilt zetten begin je met een tractor?

Dan zijn er mensen die denken dat ze bij Alfa van het padje zijn.
@kylian: Porsche en Lamborghini zijn toch ook begonnen met tractoren…

Alleen konden die tenminste nog echt door de modder ploegen.
Leuk, die seat reclame aan het eind van het artikel
Seat nr 1 in emotieloze auto’s maken.
-edit: thanks! Gaan we fixen-
Ach Seat, de autofabrikant die zijn eerste interessante auto nog moet gaan maken….

Niet dat het troep is, maar ik heb nog nooit gedacht; “Hé, die Seat zou ik wel willen hebben!”
Wat een negatief gejank over seat hier. Afgelopen weekend proefgereden in de nieuwe Ibiza en met het dashboard is niks mis. Het is geen audi of mercedes kwaliteit, maar staat verder gewoon op niveau met ongeveer ieder ander merk.

Me dunkt dat veel hier de massa achterna papegaaien.
@jeffreym3: tevens rijdt hij ook prima. Niet te hard niet te zacht en genoeg vermogen om lekker mee te komen.
Ik hoop dat het merk word wat het verdiend.
Seat is ook zo’n merk waarvan ik op zich wel bewust ben van het bestaan, maar waarvan ik nooit echt op het idee zal komen om er een aan te schaffen.
Seat is saai. Ik kan het weten, ik heb een ibiza uit ’98. geen reet aan, wel betrouwbaar en goedkope 2ehands onderdelen.

wat hier al gezegd is. als ze eens wat risico nemen en een alternatief voor de alfa’s aandragen dan is het misschien mogelijk dat ze wat markaandeel wegsnoepen. anders zijn het gewoon goedkopere volkswagens die soms wel, soms niet, wat mooier zijn.
@rnej: Marktaandeel van Alfa wegsnoepen? Dat is net zoiets als roze olifantjes vangen.
@pjotr: als in; Alfa heeft al amper marktaandeel? ;-)

ik zou 100x liever een alfa kopen dan een seat, maar de gemiddelde leaserijder kiest vaak bang for his buck… als seat met minder saaie auto’s komt die goedkoper zijn dan Alfa’s dan zie ik het wel gebeuren, ja.

en ik zeg wegsnoepen, niet “afpakken” .. al is het 10%, is het toch mooi weer een paar duizend auto’s voor seat…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).