‘Sjoemelsoftware’ verkozen tot woord van het jaar

Auteur: , 11 Reacties

Na vorige maand door het Genootschap Onze Taal al in het zonnetje te zijn gezet heeft 'sjoemelsoftware' gisteren de dubbel gehaald: ook bij woordenboekmaker van Dale werd de dieselgate-term tot woord van het jaar verkozen.

Volkswagenfabriek

Normaalgesproken zou een marktpartij blij zijn met de media-aandacht, maar bij een woord met zo’n negatieve connotatie gok ik dat VW niet staat te popelen om exposure. Het is toch een beetje alsof je als acteur een raspberry award krijgt.

Sjoemelsoftware kreege bijna de helft van de (in totaal 40.000) stemmen, en liet daarmee ‘poortjesspringer’ en ‘je suis’ ver achter zich. Eerdere winnaars waren ‘dagobertducktaks’, ‘selfie’, ‘project X-feest’ en ‘tuigdorp’, wat aangeeft dat dit soort winnende woorden zeer tijdgebonden zijn. In de marge van dit nieuws (en wat minder autogerelateerd): ‘elke paal gaat er in’ werd gisteren door Onze Taal verkozen tot slechtste slogan van 2015, bent u weer helemaal op de hoogte van de taalverkiezingen:

Dus

Europa wordt strenger

Overigens mogen VW en andere dieselfabrikanten in Europa de komende jaren waarschijnlijk flink aan de bak: de milieucommissie van het Europees Parlement stemde gisteren tegen de belachelijk liberale interpretatie van de uitstootnormen, waarbij opgelegde waarden tot meer dan 100% overschreden mogen worden. De autolobby mag weer aan de bak in Brussel.11 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Dat ze het lef hebben gehad om de regels te gaan hand haven is spierballentaal die past bij het klimaatakkoord van afgelopen weekend.
Eerst maar zien wat daar in de praktijk van overblijft.
Ik zou het toejuichen als de dames en heren in Brussel nu wel een keer ballen tonen, daar staan ze immers niet om bekend.
Dus investeringen van autofabrikanten in snoepreisjes en leuke cadeautjes voor politici?

OT: pijnlijk voor VW idd
Helemaal mooi! Kan dag weer goed beginnen
Onze Taal moet even aan z’n voorhoofd voelen want ‘Elke paal gaat erin’ is juist de beste slogan ooit! :)
Gefeliciteerd VW!
Opzich niet heel verrassend, al vind ik persoonlijk sjoemeldiesel misschien toch leuker.
Als fabrikant je eigen woord krijgen…..Geef ze een bloemetje..
Ik wist het wel, taalblog en autoblog is gewoon dezelfde site.
Ik dacht dat het woord emoji was?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).