Woord van het jaar: wie bedacht ‘sjoemelsoftware’?

Auteur: , 27 Reacties

Wat nou vluchtelingencrisis of beefgebied? Sjoemeldiesels hielden Nederland in de ban, maar wie begon met dat woord?

TDI!

Windows 8 bestaat al ruim 3 jaar, maar de sjoemelsoftware van Volkswagen krijgt het binnen 1,5 maand voor elkaar om het Genootschap Onze Taal (GOT) de term te laten verkiezen tot woord van het jaar. Iets meer dan de helft van circa duizend taalneuzelaars kozen gisteren tijdens een congres van het GOT voor het woord, waarmee ‘vluchtelingencrisis’ en ‘beefgebied’ op ruime afstand werden gehouden. Daarmee mag de sjoemelsoftware zich voegen in het illustere rijtje van de rampvlucht, weigerambtenaar en plofkip.

Het is een bijna kinderachtige samentrekking, sjoemel en software, maar een pakkender en duidelijker woord lijkt er in de anderhalve maand dat Dieselgate nu speelt niet gevonden. Daarmee laat het woord ook goed zien hoe onze media het nieuws in liefst zo klein mogelijke, hapklare brokken bij de consument brengen. Er hoeft geen NOx of motormanagement meer aan te pas te komen. Stop sjoemelsoftware in een auto en er komt meer vies spul uit de uitlaat.

Maar wie gebruikte het woord sjoemelsoftware als eerste? De eerste uiting die ik kan vinden is in een stuk in het Financiële Dagblad op maandagmiddag 21 september, drie dagen nadat de eerste berichten over Dieselgate naar buiten kwamen. Iets eerder op die dag, heeft De Volkskrant het in een artikel al veelvuldig over sjoemeldiesels, wat ik persoonlijk ook een nog net iets leuker woord vind. De vraag is alleen of het de geschreven media zijn die als eerste waren, of dat het woord zijn oorsprong vind in de televisiewereld. Welke speurneus nog eerder gebruik van het woord sjoemeldiesel of sjoemelsoftware kan vinden, mag zich melden in de comments!27 reacties

Was het niet een reactie van @lincoln waardoor het allemaal begon?
@sirsmokalot, die vindt ALLES uit !
En die komt OVERAL achter
Via Wouter, die door hem op pad wordt gestuurd., “Smoke”-voor intimi- blijft liever op de achtergrond en heeft een hardgrondige hekel aan reizen gekregen sinds de gehele wereld hem heeft opgezadeld met het algemene rookverbod !

Daarom, ziet u in de file een klasse automobiel met rokerige ramen, tien tegen één dat het onze illustere reporter is !
@desjonnies: En volgens mij had @sir_smokalot ook een flink rokende oude Range Rover 1 met de Rover V8. Roken in het kwadraat zeg maar…
@desjonnies: Te veel eer, waarde Sjonnies ;) Ik ben slechts een pion in het grote spel, het is Gepetto die aan alle touwtjes trekt.
Altijd weer het zelfde verhaal, het meest recente woord wint. Sjoemelsoftware ligt vers in het geheugen. Next…
En toch zal dit woord nog wel even in de media blijven. Geloof me, hier zijn we voorlopig nog niet vanaf.
Ik vind sjoemeldiesel ook een leukere, maar sjoemelsoftware dekt de lading beter.

Overigens las ik in een motormagazine dat ze bij moteren de software ook aanpassen zodat een geluidsproef wordt herkent. Op die manier trekt de motor minder hard op, dus minder lawaai. Minder ernstig maar het idee is het zelfde.
@dwersbongel: zolang een geluidsmeting nog niet word toegepast bij een apk iz er jieta aan de hand. De regel is letterlijk: indien een keuringsinstantie beschikt over een decibel meter, dient er een geluidsmeting te worden uitgevoerd. Komt wel ovet een paar jaar maar ach…. boeiend dat geluid
Heiko Jassayan was de eerste journalist die het woord gebruikte in de Media.

Echter bestaat het woord Schummelsoftware al sinds 7 maart 2001.

Bron: Van Dale
Dat is knap…

Met een sjoemeldiesel toch nog een eervolle vermelding in het groene boekje krijgen…
Persoonlijk vind ik gifdiesel nog het beste klinken :) drukt je meteen lekker op de feiten

Ik snap trouwens de relevantie over Windows 8 en 2012 niet, kan iemand mij toelichten?
@captain: Ik ben ook consequent aanhouder van Gifdiesel.

Dat benoemt het werkelijke probleem, en heeft extra gewicht.
@martinus:

Inderdaad, ik moest vanmorgen WEER bloemen plukken en onkruid wieden dat uit de uitlaat van mijn Impreza Sti groeit ………………………….

(Voor jouw een Impreza Sti is een bijzonder gemene 2 liter vier cilinder BENZINE blaf boxer die alleen maar genoegen neemt met BP Ultimate, Shell V-power anders gaat’ie ongelooflelijke nukken vertonen )
Ow hij heeft een constant drank probleem van 1 : 8 als je normaal doet
@desjonnies: uit de uitlaat van mijn Tesla komen vlinders en alpenrosen. Beat that !
@fijnkonijn: vergeet de vergunningen voor kolencentrales en uranium
@fijnkonijn: vergeet de vergunningen voor kolencentrales en het uranium+plutonium restafval van de Franse Kerncentrales niet…
@chills: ik “tank” 100% waterkrachtstoom mijn beste (doen we veel hier in CH).
Wat tijdens de productie van mijn koets is gebruikt kan ik niet zeggen, maar wel dat ik zelf een zuiver geweten heb. Elke keer tijdens het opladen tjilpen de vogeltjes en kreken de krekels ;-)
@fijnkonijn: Een Tesla heeft geen uitlaat :-)… En planten groeien als een tierelier op CO2. Hartstikke goed voor ze.
Ik vind Sjoemelwagen ook best goed passen. Het is nu duidelijk dat ze met al hun merken sjoemelen.

Dus voortaan heten noem ik ze Sjoemelwagen.
@azuli: “of”
Als je dan weer bij synoniemen kijkt…

sjoemelsoftware (zn): Volkswagen, Audi, Porsche, SEAT, Skoda, VAG, TDI
Gezien onze media vooral van copy pasten is zal dit woord een vertaling zijn uit de Engelstalige media. Zij gebruiken de term “cheating software” of “cheat software” en gezien “vals speel software” niet “catchy” is pak je het grote synoniemenboek erbij en ga je een woord zoeken totdat je een catchier woord hebt gevonden et voila “sjoemelsoftware”.

Denk nou niet dat onze media origineel is ofzo…

Het is alleen een gotspe dat GOT het dan weer het woord van het jaar maakt. Als dat zo makkelijk gaat dan ga ik ook maar het komende jaar wat nieuws in de gaten houden en vervolgens het synoniemenboek erbij houden…
@Rick-dos: Zouden die Engelsen/Amerikanen dat niet gewoon afkorten tot “cheatware” dan?
@potver7: Nee, dat woord gebruiken ze al voor de afluisterschandalen van NSA/MI6. Zou te veel verwarring veroorzaken. ;)
@Rick-dos: moet je er wel voor zorgen dat het een over een item gaat wat nog actueel is ten tijde van de verkiezingen. Anders zijn ze het alweer vergeten en wint een niks zeggend woord als sjoemelsoftware.
Het bekt ook gewoon lekker!
Volkswagen en sjoemelsoftware. Als twee handen op één buik.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).