Skoda Superb – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 25 Reacties

Als je ruimte zoekt en niet al te veel schade aan het banksaldo wil toebrengen, kan je niet om de Skoda Superb heen.

Ook bij de eerste generatie Superb was dit al zo, maar dat was qua styling een verlengde Volkswagen Passat. De tweede Superb kreeg al veel meer eigen smoel, hoewel niet iedereen er direct fan van de hatchback is. In 2010 volgde de stationwagon en in 2013 kreeg de Superb een subtiele facelift.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan 300 Skoda Superbs van deze generatie te koop.
 • Bijna 60% heeft een dieselmotor.
 • Meer dan 20% heeft een automatische versnellingsbak.
 • Bijna 80% heeft een navigatiesysteem.
 • Ruim een kwart heeft lederen bekleding.
 • De meeste Superbs hebben parkeersensoren en dat is geen overbodige luxe.
 • Prijzen beginnen bij 8.000 euro.

Pluspunten

 • Ruimer dan het gemiddelde cruiseschip.
 • Ruimer op de achterbank dan menig top-sedan.
 • En zeker ruimer dan de concurrentie.

Aandachtspunten

 • Het Columbus navigatiesysteem loopt nog wel eens vast. Zorg dat de laatste software erop geïnstalleerd is en controleer de werking.
 • Olieverbruik 2.0 TFSI motoren: nieuwe zuigerveren zou probleem verhelpen, maar dat is zo duur dat het goedkoper is om er af en toe olie bij te gooien.
 • (Achter)banden cuppen relatief snel.
 • DSG bak met zeven versnellingen: check op juist en soepel schakelen/ rommelende geluiden in lage versnellingen/ soepel schakelen van 1 naar 2. Eerste bouwjaren hadden problemen, maar die zouden opgelost moeten zijn.
 • Distributieketting bij TSI motoren: Het is vooral een probleem bij de vroege bouwjaren, maar controleer of de motor netjes start en goed rondloopt. 1.4 TSI is in principe niet de probleemversie met 170 pk, maar helemaal bulletproof is die niet en ook de 2.0 TSI kan er last van hebben.

Kleine irritaties

 • Airco alleen per hele graad instelbaar en raakt soms van slag.
 • Hatchback heeft geen achterruitwisser.
 • Speakers van Columbus audio hebben niet het beste geluid.
 • Tankinhoud is alleen 60 liter als je hem helemaal vol gooit, aan de kleine kant dus.
 • Condensvorming in de mistlampen voor.
 • Rammels in (de buurt van) het dashboardkastje.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!25 reacties

Skoda, het enige merk (buiten Porsche) binnen Vaaag dat bestaansrecht heeft.
Zelfs Fifth Gear verkoos een Octavia boven een Golf, dus meer dan een Superb heb je eigenlijk niet nodig om je karkas en de kids naar de Efteling/IKEA te vervoeren.
Gelijk bij elk VAG product dus: vermijd de DSG bakken en de TFSI motoren.
@dimi: 7 dsg is al lang zo slecht niet meer als in de begin jaren. Sterker nog de meeste die ruk waren zijn allang in elkaar gedraaid en geëxporteerd.

(Binnekort worden er naast airbags en stuurwielen vast dsg bakken eruit gehaald xD)
Eerst was mijn vader van plan om deze skoda te halen. Het gekke van deze auto was dat me vader en ik allebei makkelijk achterin pasten en we zitten allebei tegen de 2 meter aan.
@mark123: Eerst? Zitten jullie nu krap in een Golf 7 omdat je pa niet op het werk durfde te vertellen dat hij een Skoda zou gaan rijden?
@AMV8Bart: touché!
@AMV8Bart: leuk hoor. Me vader kwam van een nissan x-trail en het was maar een optie om de lengte. Vraag me af waar jij dan in rijft
@mark123: waar ik in ‘rijf’ heeft hier niets mee te maken. Waar ‘me’ vader in ‘rijft’ al helemaal niet.
@AMV8Bart: best grappig dat je nu ik naar jou auto vraag alleen maar reageren kan op de spellingsfouten. Het is autoblog. Dat draait het voornamelijk om auto’s. Niet alleen om mensen die een typgebrek hebben.
@mark123: *jouw
@AMV8Bart: Wat een trieste reactie weer. Als je hem niet kan pakken op inhoud, dan maar op de spelling. Ja toch???
Hoe groot is de tank dan als je hem niet helemaal vol gooit? Mijne is 55 liter. Ook als ik er 35l in doe. Wel een nette kar overigens. Super ruim. Niet goedkoop zodra je een beetje motor en opties wil vind ik.
Is dit een filmpje voor de export?
Ik heb nog liever een kaartje voor SuperCar Sunday op 8 juni, hoewel ik daar niet bij aanwezig kan zijn.
60 liter brandstof, das ongeveer gelijk aan de jaarlijkse begroting van Nederland als je gaat afrekenen.
Fraaie auto en zo – maar de voors en tegens lijken wel érg sterk op die van de rest uit de VAG-stal. Octavia, Ibiza, Leon, A3, A4, A6, Golf, Polo, Passat: iets zegt me dat DSG, distri-kettingen en olieverbruik een rode draad zijn…
Stuk voor stuk prijzige karweitjes. Doe mij dan maar de kwaaltjes van Volvo, Opel, Fiat of Jaguar.
Nou kan je TSI en DSG gaan vermijden, plus de grotere l4-benzinemotoren met hun zuigerveren, en de V6-en (diesel en benzine) die zo hun reputatie hebben op het gebied van lagers en distributie, maar dan blijven eigenlijk alleen de TDI 4-cilinders met handbak over.
En daar lagen ze ooit voor, maar op dit moment zijn de 4l diesels van PSA, Renault, Fiat, BMW en Mercedes eigenlijk allemaal fraaier dan die van VAG.
@mout:
ja en ondanks klote motoren en bakken blijven mensen ze kopen omdat het VAG is…
@mout: helaas behoorlijk waar wat jij hier zegt. Ik zeg inderdaad “helaas”, want t/m de Golf 4 en Passat B5 had Volkswagen (en aanverwanten) technisch zéér betrouwbare en sterke wagens in de aanbieding. Dat is sinds de komst van de Golf 5 en Passat B6 akelig sterk verminderd. Zeker sinds ze afscheid genomen hebben van die oersterke 1.9 SDI en TDI en ter vervanging de 2.0 TDI gebruiken is ook het laatste stukje “oud” Volkswagen verdwenen en daarmee ook het laatste stukje van het ooit zo degelijke merk. Nou is de 2.0 TDI niet perse rampzalig maar zeer zeker niet zo sterk als de 1.9, ik heb al meerdere malen 2.0 TDI’s met versleten nokkenassen gezien bijvoorbeeld. Dat ben ik bij een 1.9 nog niet tegengekomen.
@ej20g: Klopt, ja. Vooral de B4 station zou mij best wat lijken (ook die was serieus ruim!). Maar ja, zoek daar maar eens een echt net exemplaar van.
En met die 2.0 heb je ook een punt. Gescheurde blokken, bijvoorbeeld.
Ter vergoelijking: VW bouwde in de vroege ’90s zijn beste auto’s, maar dat geldt ook voor Volvo, Toyota, Mercedes, Citroën en anderen.
@mout: niks aan toe te voegen. De B4 vind ik zeker wat hebben, karakterbakken. Helaas zijn goede exemplaren zeldzaam en duur. Ik vind de B5 van na de facelift een prachtige auto, vooral als sedan. Ik heb een tijdje geleden een stukje gereden in een 1.9 TDI Highline met 4-Motion en een 6-bak. Wat een prachtexemplaar was dat, Duitse import, tot in de puntjes perfect onderhouden en donkerblauw. Eén van de 4 Passat’s B5 van dezelfde eigenaar. Heerlijke auto.

Je hebt ook gelijk wat betreft dat Volkswagen hun beste auto’s in de jaren ’90 bouwde en dat geldt zeker ook voor de door jou aangedragen fabrikanten. Ik durf te stellen dat vooral Opel en Volkswagen aan kwaliteit ingeboet hebben. En dan stiekem Volkswagen nog meer dan Opel.
@mout: Mijn ouders hebben de Passat B4 van 1995 en ik met mijn 1m92 heb ruimte zat achterin de auto! Ook heb ik meermaals in de Superb van dit artikel achterin gezeten en ik moet zeggen dat deze auto’s qua ruimte achterin niet heel veel verschillen, maar de Superb wint het! Beide auto’s rijden imo heerlijk en liggen als een blok op de weg. Moet wel zeggen dat de Superb 1.9 tdi meer vermogen had mogen hebben. De parkeersensoren willen met goed warm weer/hele dag zon er op wel eens in de war kunnen raken. Ook het tellerhuis heeft nog wel eens een eigen willetje en dan is vervanging de enige (dure) optie.
@mout: kwaaltjes: Volkswagen wie anders!
Dat imago van budgetvriendelijke auto mag wel eens worden bijgesteld. Juist doordat ze als “veel waar voor je geld” bekend staan, maakt dat de prijzen voor gebruikte Skoda’s regelmatig op een gelijk of zelfs hoger niveau komen te liggen als die van grote broer Volkswagen. Ik was vorig jaar op zoek naar een Octavia wagon en die bleek gewoon duurder te zijn dan een Passat van gelijke leeftijd en km stand.
@RRRobert: Dat geloof ik best, maar heeft ook een andere oorzaak: Hoe groter de auto (in lengte, in prijs en in gewicht), hoe sterker de afschrijving.
@mout: Jaaaaja, dus omdat de Passat duurder is in aanschaf (lengte en gewicht is hetzelfde vergeleken met een Octavia), is deze met dezelfde km-stand en bouwjaar voor minder te koop? Dat lijkt me wel heel sterk. Zeker aangezien verder alles hetzelfde is in die auto’s, onderhoud e.d. zal geen verschil in zitten bij dezelfde motorisering.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).