
Althans, dat hoopt Goodyear door ‘slimme’ banden te ontwikkelen, samen met een Nederlands bedrijf.
Asfalt is prachtig spul om onze vierwielers overheen te laten zoeven. Eén ding waar je helaas niet aan ontkomt is wat verschillende natuurverschijnselen doen met ons asfalt. Denk aan sneeuw en ijzel, maar ook simpele dingen als regen. Het regent erg vaak (hier in ieder geval) en dan blijft het verstandig om het gas ietsje minder hard in te trappen.
Remweg
Waarom? Da’s heel simpel: je remweg is langer. Tot zo ver geen verrassingen. Bewust dan wel onbewust moet je daar toch rekening mee houden, want een ongeluk is zo gebeurd. De noodrem van auto’s, het AEB-systeem (Automatic Emergency Brake) dat vele merken nu toepassen, heeft er ook nog wat moeite mee. In theorie zouden dit soort systemen jou perfect kunnen laten afremmen als je iets (te) laat ziet, maar in barre omstandigheden zijn deze systemen niet altijd slim genoeg om de extra remweg in te calculeren.
Goodyear SightLine
Goodyear slaat de handen ineen met het Nederlandse TNO om hier wat aan te doen. En niet door te lobbyen bij de grote autobedrijven om hun AEB-systemen beter af te stellen. Nee, door elk AEB-systeem wat al bestaat, slimmer te maken. Banden van de auto spelen daar een grote rol in. Als jij naast de barre omstandigheden ook nog eens versleten banden hebt, worden je kansen op een succesvolle noodrem nog kleiner. TNO ontwikkelde een systeem waardoor de data van de auto zelf (camera’s bijvoorbeeld), het weer en informatie over de banden van de auto (leeftijd, slijtage) berekend kunnen worden. Goodyear’s SightLine-banden zijn zelf ook slimmer, waardoor de banden weten hoe veel frictie er is en hoe veel grip ze dus hebben, alsook het weten van de slijtagestatus en bandenspanning. Gooi dit allemaal in de computer en je krijgt een band die een succesvolle noodstop kan ondersteunen, ongeacht de omstandigheden.
Verplichting
Leuk om te weten, maar het kan eigenlijk niet snel genoeg wat betreft innovatie op dit gebied. Zoals gezegd zijn de meeste AEB-systemen die momenteel op auto’s zitten nogal zwart-wit. Een sensor weet op welke afstand deze moet remmen, wanneer die afstand gehaald wordt triggert de noodrem. Dit systeem moet slimmer nu de VS tegen 2029 wil dat elke auto een AEB-systeem aan boord heeft. Autofabrikanten trokken al aan de bel omdat dit kort dag is voor het feit dat de systemen nog veel werk nodig hebben. Daarnaast dragen dit soort innovaties bij aan autonoom rijden in de toekomst, wanneer een auto dit ook allemaal moet kunnen aanvoelen.

Nu we toch je aandacht hebben: cool hè, zo’n Golf VIII op de velgen van een V GTI?
cool? nouja, een golf is het best vergelijkbaar met Windows ME… iedereen weet dat het brak is, en ondanks dat de marketingafdeling schrijft dat het van de grond af opnieuw gemaakt is (en bugs die in windows 3.11 tot windows 11 zitten bewijzen dat het bullshit.is ) en nu nog beter is, koopt.toch iedereen de rotzooi die ze kennen omdat ze er in rijles gehad hebben, omdat hun vader erin gereden heeft of omdat ze zo’n fijne rit hadden naar het politiebureau…
wat de reden ook was, feit blijft dat als je vraagt waarom? hebben ze geen echt antwoord. en de antwoorden die ze geven zijn mark-rutte kwaliteitsantwoorden… goede wegligging? nee, de meeste VAG (in het bijzonder de oude passat, de oude toledo konden alleen maar rechtuit en allen zijn nog steeds erg onderstuurd… kwaliteit? dat je een deur hard dicht moet gooien is geen kwaliteit, dat zijn gewoon designers/marketingmensen die geen rekening houden met buren en VW rijders die ook na 1 uur snachts thuis komen… plastic zwarte knopjes die na 3 maanden al grijs/wit worden? abs sensoren die vaker vervangen moeten worden dan banden op een subaru sti? vrijwel alle VAG, porsche, audi hebben accu drain als ze ouder zijn dan 10 jaar, kwaliteits electronica..
success met windows vista.. golf 8…
Microsoft Windows, samen met Office, is het grootste gelegaliseerde product van een monopolist (>85% van de markt). Dit monopolie had nooit gemogen, maar wordt al 30 jaar toegestaan. Net als de dominantie van zoveel andere Amerikaanse bedrijven in hun markt (Meta bij social media, Alphabeth / Google bij zoekmachines en Amazon in de retail). Onacceptabel en toch geaccepteerd door de Nederlandse overheid. Net als andere Europese overheden. Onacceptabel en toch gebeurt het.
TNO is geen bedrijf. Het is 100% overheid. Ambtenaren. Officieel heeft het een unieke wettelijke status, maar de facto is het overheid. Ooit goedbedoeld opgericht om een tussenlaag tussen academia en bedrijfsleven te zijn, en overheid te informeren. Nu een valse gesubsidieerde concurrent van vele echte bedrijven in NL en grootste netto ontvanger van de miljarden die voor “groningen” waren in het geloel rond de bevingen daar.
On topic: ze waren in de jaren ‘90 al groot in de autoindustrie met hun botssimulatie-modellen/software en dat zal nog steeds meespelen hier. Verder lees ik in dit persbericht van een bandenleverancier heel weinig vernieuwing of concrete technologie. Wat is er nu zo nieuw?
TNO heeft een prima onafhankelijke rol, waarbij andere landen vaak een veelvoud investeren in dergelijke onderzoeksinstituten. Ergerlijk is dat bij het onderwerp van dit artikel eisen worden opgeschroefd die commercieel interessant zijn. Zoals snellere afkeur van banden (‘niet bij de APK, maar al tussentijds’) en dan nog allemaal gekoppeld aan autonoom rijden. Ook zo’n peperdure ontwikkeling. Waarbij de belastingbetaler gaat bloeden voor het inkomen van Musk. Zoals alle belastingcenten die naar herinrichting van de infrastructuur gaan en nog veel meer zullen gaan. Voor de autonome auto’s van Musk. We worden door de overheid en de grote bedrijven weer in het pak genaaid. Denk na.
@waterisnat: zij onderzoeken zaken die het bedrijfsleven niet altijd doet omdat dat niet waard zou zijn. Op deze manier komen we wel verder.
Slimme banden? Slimme bestuurders hebben we nodig! Driekwart van de Nederlanders interesseert maar 1 ding mbt banden: welke is het goedkoopst. En vervolgens kijken ze er nooit meer naar om.
Hier in 010 kegelde er in de afgelopen jaren meer dan 15 auto’s tegen de vangrail in de bocht van de A20 naar de Beneluxtunnel, en dat was “natuurlijk” de schuld van Rijkswaterstaat. Het lag nóóit aan de staat/ merk/leeftijd van de bandjes (volgens de bestuurders).
Geef serieus geld uit aan je banden, onderhoud ze goed, en vervang ze op tijd, dan heb je écht geen slimme band nodig.
BORING, BORING.
Wanneer gaan we nou eens leren HOE je auto moet rijden ipv hulpmiddelen verzinnen. Neem een slip of drift cursus en pas je eens aan aan de omstandigheden. Jezus, zo moeilijk is dat toch niet? Je kan verdorie met banden zonder profiel zelf MEER grip hebben dan banden met profiel. Zolang het wegdek droog is heb je geen profiel nodig. In de F1 gebruiken ze ook slicks Hetzelfde als degene die op all-seasons rijden. Die denken dat ze het ook goed doen. Mijn inziens geven deze laatste banden alleen maar schijn veiligheid. Zowel in de zomer als de winter presteren ze niet optimaal. Gebruik zomer en winterbanden, ga d’r niet tussen in hangen. Lekker goedkope oplossing. NOT. En laat het rijden van een auto alstublieft over aan de chauffeur. Regelmatig auto laten checken en onderhoud laten uitvoeren. Een stuk veiliger en goed voor de economie
Nu dacht ik dat ze betere banden gemaakt hadden, maar het is gewoon een logisch programma dat ze geschreven hebben.