Subaru Impreza Mk II – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 60 Reacties

De Impreza kennen we als autoliefhebber allemaal. Mannen als Colin McRae bezorgden de auto een absolute eindbazenstatus. Het was één van de goedkoopste manieren om enorme prestaties op de stoep te zetten. Je zou bijna vergeten dat er ook een instapmodel was met minder dan 100 pk onder de kap.

We behandelen in dit aankoopadvies de tweede generatie Impreza, die in 2000 werd geïntroduceerd. De auto kreeg meerdere facelifts voordat hij in de loop van 2007 werd vervangen door de derde generatie Impreza. De auto begon met ronde koplampen, maar na de facelift in 2002 maakten deze plaats voor meer conventioneel gevormde exemplaren. In 2005 werd de Impreza nogmaals strakgetrokken.

Er waren in deze generatie Impreza alleen benzinemotoren leverbaar, variërend in vermogen van een schamele 95 natuurlijk ademende paarden tot aan de 2.5 WRX STi met 280 turbo-pk’s. Alle motoren hadden een boxerlayout.

Aanbod occasions
Op Marktplaats.nl staan 65 Impreza’s te koop. Allemaal uitgevoerd met een benzinemotor, waarvan drie met een LPG-installatie. Ruim de helft is een station. Een automaat is zeldzaam, er zijn slechts twee exemplaren die je het schakelen uit handen nemen.

Prijzen beginnen net onder de 1.000 euro en lopen op tot ongeveer 14.000 euro voor de fraaiste WRX’en. Overigens is bijna de helft van de aangeboden auto’s een WRX, dus je kan rustig zoeken naar het beste exemplaar.

Pluspunten

 • Cultstatus
 • Standaard vierwielaandrijving
 • In geval van de WRX: veel prestaties voor relatief weinig geld
 • Die heerlijke boxerroffel
 • Erg betrouwbaar (indien origineel)

Aandachtspunten

 • De WRX is geliefd bij tuners. Dit kan een voor- en nadeel zijn. Ben je op zoek naar die ene WRX met nét dat beetje meer power, dan heeft iemand ‘m waarschijnlijk al gebouwd voor je. Zoek je een auto die volledig origineel is: succes.
 • De 2.5 uit de WRX’en had een meer lineaire powerband, maar de turborush uit de 2.0 is sensationeel. Iets gevaarlijker, maar ook verslavend leuk. Misschien niet de beste combinatie, wees gewaarschuwd.
 • Als je van plan bent te gaan tunen, dan is een auto met een zesbak de betere keus. Deze was ontwikkeld voor de krachtiger motoren, en kan beter omgaan met hogere vermogens.
 • Rustig opwarmen en afkoelen is essentieel voor de levensduur van de Subaru-motoren. Probeer uit te vogelen hoe de vorige eigenaar omging met zijn auto.
 • Er mogen geen vloeistoflekken te vinden zijn onder de kap.
 • Bij de WRX en WRX STi modellen met intercooler moeten de lamellen van de intercooler recht staan. Als dit niet het geval is mist er waarschijnlijk vermogen (en het zegt iets over hoe de vorige eigenaar met zijn auto omging)
 • Als het kleppendeksel lekt is dit waarschijnlijk makkelijk te herkennen aan de geur van brandende olie die op de uitlaat lekt.
 • Na de laatste facelift stapte Subaru over op plastic motorsteunen bij de WRX-modellen. Deze gingen stuk, en zijn als het goed is vervangen door metalen exemplaren, onder garantie.
 • De bougies van de WRX moeten elke 15.000 kilometer vervangen worden, check ook of de vorige eigenaar die heeft gedaan.
 • De differentiëlen (één voor, één in het midden, één achter) mogen geen bijgeluiden maken of sporen van lekkage vertonen.
 • Rammelende schokdempers komen voor bij WRX-modellen vanaf 2005. Vervangen is de enige remedie.
 • Corrosie is een probleem bij de zuigers van de WRX-remmen. Een vervangend setje kost ongeveer €150 euro exclusief montage.
 • Roest? Dan is er slecht schade hersteld. En er werd wel eens een WRX in een greppel gelegd door een wannabe-McRae, dus check goed of alle panelen goed aansluiten en of de lakkleuren van de verschillende panelen overeenkomen.
 • De Impreza is niet erg goedkoop in onderhoud.
 • Standaard radio’s hebben beroerde ontvangst.
 • De dynamo wordt pas ingeschakeld als de motor volledig op temperatuur is. Als je slechts korte stukjes rijdt kan het dus zijn dat je accu op den duur leeg is. Door je lampen in te schakelen weet de dynamo dat ‘ie mee moet doen, dat lost het probleem op.

Zoek de Impreza of een andere auto op Marktplaats.nl60 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Nee .. Ook van lelijkheid is zo een ding niet mooi ..
Zuipt als een 68er Pontiac ..

Alleen het plastic is goed ..
Nivea Tupperware ..
Dus beter en harder dan aluminium ..
@lincoln: Ooit zelf gehad? Hij is niet mooi maar wel goed.
1:9-10 rij ik, niet veel erger dan de 1:11-12 die een vergelijkbaar segment 1800-2000cc zonder power uit die periode doet.
@gtwillem, kom er maar in met de extra weetjes.
@dutchdriftking: vanuit de supermarkt:

1. WRX heeft een vrij gevoelige ophanging. Check of de velgen mooi rond zijn (weinig loodjes is een indicatie). Anders heb je snel ‘gecupte’ banden. En die kunnen weer de ophanging beschadigen.

2. Stuurgevoel ontbreekt. Subaru eigenschap. Wel precies, maar geen gevoel.

3. De 2.0 is betrouwbaarder te kietelen dan de 2.5.

4. Voor tuningsplannen de WRX eigenlijk overslaan. De STI is een betere basis.

5. De motorkap en spoiler horen te bewegen. Kan een vreemde gewaardwording zijn.

6. Verbruik is een issue: zuinig zijn ze niet.

7. Sinds 2006 klinken ze minder (ander type boxer).

8. Stijlloze ramen willen nog wel eens lekken. Nieuwe rubbers is de oplossing.

9. Ga je tunen, laat het door een specialist doen. Filter, chip, uitlaat zijn al snel goed voor 50-70pk, maar dat moet wel goed afgesteld worden en samenwerken.@gtwillem: Kijk, ik wist dat je niet teleur zou stellen. Deze doen? Alleen even andere wielen er onder :

http://ww3.autoscout24.nl/classified/284622656?asrc=st|as
@dutchdriftking: ben niet zo’n fan van de GTT. Motoren zijn cam glas. Daarbij zijn ze wel heel plastiekerig van binnen. En een echt mooie is lastig vinden.
@gtwillem: Ik vind juist de GT Turbo een heel mooi ding. En wat het interieur betreft vind ik de nieuwere Impeza`s weinig beter dus dat zou voor mij geen reden zijn om hem te laten staan.
@gtwillem: de 2.5 liter van eind 2009 had wat fabricage fouten maar de rest kan gewoon fatsoenlijk getuned worden. Er rijden er zat rond die meer dan 300 pk hebben.
@rolov: Tja dan heb je het nog over zacht kietelen.
@gtwillem: ooit komt zo’n GC8 er nog wel. Voor erbij dan. Dan is het verbruik ook geen probleem, mijn huidige (dagelijkse) auto doet momenteel ook 13 liter per 100 km… Da’s dan wel weer even slikken.

Maar zo’n GC8 WRX STi, ja, die MOET ik ooit hebben. Daar heeft mijn passie voor auto’s een enorme boost door gekregen.
@ej20g:Maar dan welke WRX STI GC8? Er zijn er een hele hoop gebouwd, (Spec C, Type R, Type RA, P1, 22B STI). Er zijn ook Plus versies geweest van de STI… Keuz te over als het stuur aan de andere kant mag zitten.
Ik hoop dat dit mijn allereerste auto wordt. Wat een fantastische wagen.
Wat zou zoiets verbruiken bij dagelijks woon-werk verkeer?
Daarnaast is de 2.5 toch een 2.0 in de basis, met een grotere slag, of ik heb ik dat verkeerd?
@ihrte: Ik heb met mijn 2005 WRX met Prodrive pakket (265pk, met 2.0 blok) een tijd woon werk gereden, en ik reed 1 op 10,5. Wel op 98. Als ik heel erg op mijn voet lette haalde ik de 1 op 11, 11,5 wel. Maar dat was dus continue off-boost rijden.
@Tenck: das toch netjes. Thx voor het delen!
@ihrte: ik rij niet met een impreza, wel met een subaru. Reken op een actieradius van 400, maximum 500km. Ik rij normaal sportief. (=normaal eco-zuinig schakelen, snelheid nemen waar mogelijk).
OT, jullie testen in mijn ogen de mooiste variant. Wat een dikkert!
€14.000 lijkt me een zeer haalbare prijs als je voor zo’n avontuurlijke auto in de markt bent. Overigens: Een goede gewoonte om overdag met de lichten aan te rijden….ook zonder dynamo issues.
Jaren plezier gehad van m’n Impreza 2.0 station uit ’99. ondanks maar 115PK was het altijd weer geniete op een besneeuwde bergpas. Nooit het gevoel gehad dat de auto underpowered zou zijn. Mis die auto nog steeds eigenlijk.
@Pordon: Ik heb een 1.8 awd Wagon gehad. Kan me goed vinden in jou ervaring. Helaas heb ik dat gevoel van genoeg power nooit gehad. Ik moest een serieus aanloop nemen als ik iemand in wou halen op de autobaan. Tevens lag het verbruik met (1 op 8/9) niet bijzonder laag, waardoor ik hem uiteindelijk van de hand heb gedaan.
@ihrte: Qua prestaties zit er ook best een aardig verschil tussen de 1.8 en de 2.0. bij 3600tpm is bij de 2.0 het max koppel van 184nm beschikbaar, bij de 1.8 is dat bij 4400tpm en 147nm en 125pk tegen 103pk dus kan me wel voorstellen dat de 1.8 wel underpowered aanvoelde. Toen ik eenmaal terug was uit Oostenrijk heb ik uiteindelijk ook de auto verkocht. Het verbruik van 1 op 8/9 was niet echt leuk in Nederland. snelweg maximaal 1 op 11 maar ik reed voornamelijk bebouwde kom dus dat haalde ik nooit.
Als ik het geld had? Subaru Impreza WRX STi ’06
Blobeye? Ik ken ze alleen als bugeye.
@danielj: de eerste uitvoering met de ronde lampen is inderdaad de bugeye, degene die daarop volgde (2002 tot 2004) wordt de blobeye genoemd, en daarna zoals Casper vermeld komt de hawkeye.
@guusvanlankveld: Dat zeg ik, Casper suggereert in de video dat de eerste generatie de blobeye wordt genoemd, waarop ik reageer “ik ken ze alleen als bugeye”. Ik had in mijn reactie wat duidelijker kunnen zijn met wat ik bedoelde, my bad ;)
Ik vond de mk1 mooier. Dat was een (toen) tijdloos design. Normale sedan met ronde vormen. Modern maar toch normaal.
En dan dus met gigantische prestaties. Dat was in de tijd dat je 100pk per liter nog een unicum was en waar je keek naar zeer speciale uitvoeringen als Escorts RS Cosworth enz.

Bij dit ding vind ik de verhoudingen totaal zoek. Het lijkt altijd alsof ie ‘leg day’ over heeft geslagen.

Afgezien daarvan komt deze uit de tijd waarbij vele andere merken ook een 200pk / 2.0 in hun line-up hadden; of nog veel meer. Daarbij kreeg je een mooi interieur en hoef je niet op te vallen in het dagelijkse verkeer.

Dus nee, waar Ford bij de Focus het, naar mijn mening, nog goed kan maken, is deze impreza is z’n tijd voorbij (net zoals de Evo’s van Mits.).
@gregorius: heerlijk… toen tijdloos design :) :)
Zo, dat is een lange lijst met aandachtspunten. Maakt het eigenlijk extra bijzonder dat er niks noemenswaardigs in staat.
STi is de huistuner van Subaru, waar andere namen als AMG (proest), M, Abarth of Gordini gebruiken is Subaru ’s huistuner Subaru Tecnica International oftewel : スバルテクニカインターナショナル株式会社
Neem altijd de STi, of tenminste de zes-bak.
door de vijfbak is het verbruik van menig WRX van welhaast vooroorlogse legendarische proporties, het kreng trekt bij ieder benzine station automatisch naar rechts toe, zeker de 2.5 liters zuipen als een tempelier !
1: 8 is gewoon knap om te halen met een WRX of WRX STi. en moet je heel gewoon rijden.

Ze houden niet van benzine, NEEN ze houden uitsluitend en alleen van V-power of BP Ultimate, maar een normale ongelode kost je vermogen en inderdaad je bougies.
Het meest en beste bedien je je Impreza met de benzine van Firezone, de 102 octaan, dan rochelt en gorgelt je Impreza anar volle tevredenheid.

het is absoluut een liefhebbers auto, maar ook een werkauto, t’ding vraagt om inspanning en dat je bij de les bent, het is geen ding dat automatisch en als op rails loopt, vergeet niet dat je eigenlijk in een veredelde competite wagen rijdt.

Ze zijn rete-betrouwbaar, echt waar, mits je je aan een aantal zaken houdt, zoals het serieus warmrijden en je de motor na een stuk ‘geblazen’ te hebben een halve minuut stationair laat lopen om de turbo te koelen

Het is een cult-wagen, haat of liefde, hoog @desjonnies gehalte of je vind de power en de sullige uitstraling geweldig.
Je kuNt rustig bang worden in een iMPREZA, althans ik wel, het kolere ding accelereert als de brandweer en lat de planeet, bij volle acceleratie een fractie langzamer draaien.

Ik hou van mijn Impreza ( een GC 8 WRX STi type-R limited editon van 1998) ik hou van hem omdat het ding geen model heeft, er van binnen nix inzit en omdat je nix nodig hebt, de stoelen en aanverwante zaken in de STi modellen z ijn van buitengemeen goed kwaliteit, Subaru kocht zaken als stuurwielen en stoelen gewoon bij gerenommeerde Europese fabrikanten als Nardi !

De onderdelen en aftermarket voorziening is gigantisch, overal ter wereld zijn freaks, over de gehele aardkloot kun je via het internet tips krijgen, verslagen lezen van mannen die dingen hebben gedaan die jij met jouw Impreza wilt doen en de onderdlen voorziening doet me het meest denken aan de hoogtij dagen van de auto die de hele aftermarket business heeft doen ontstaan ooit : De oer-MINI.

En het mooiste : die verdomde Impreza broederschap, je rijdt op je gemakkie en wordt voorbij gelopen door een andere, altijd reden voor een feestje ! Misschien vnd ik dat nog wel het leukste : We begrijpen elkaar !
Ooit ook een subarrel impreza gehad.
Hopeloze wagens zijn het, iedere 500km kan je weer gaan sleutelen.
Kijk voor de grap eens op het subaru forum, de helft is daar bezig met een blok revisie.

Nee, voor mij nooit meer.
@hahaha: desjonnies, Was niet de bedoeling te quoten of aan jou te richten.
Maar blijkbaar als je de naam weer weg haalt maakt dat niets uit…
Valt mij op dat jullie vaak de videos in deze polder op nemen. Toevallig de polder van mijn mooie pittoreske dorpje; Mildam.

Is er een specifieke reden dat jullie hier zo vaak te vinden zijn?

OT: Geweldig icoon. Met een BoV sound waar weinig auto’s tegen op kunnen. Heerlijk!
@WoutJan15: gebrek aan autoriteit
Ik was zo benieuwd hoe zo’n ding reed maar had destijds het geld er niet voor (net 18 en kijkend naar een Mk1 GT Turbo). Gelukkig bracht een klasgenoot van me uitkomst. Die was niet zo moeilijk en gaf me regelmatig zijne mee. Bijna 350pk. Totaal zot dat ding, ongelofelijk snel. Een dumpvalve waar je mensen enorm mee kon laten schrikken. Geluid was zo gaaf dat ik in de file regelmatig het verzoek kreeg even kort te accelereren zodat ie ff flink affloot. Sindsdien, zeker dat er ooit een komt. Wel een Mk1 MY1999 oid. Geweldige ‘ervaring’ zo’n ding!
Elke 15.000 kilometer de bougies vervangen? Moet dat niet de olie zijn?

De standaard ophanging is echt ruk (de inverted dempers). Vooral de achterdempers krijgen snel last van plakken. Dan rem je voor het stoplicht en als je dan stil staat zakt de achterkant met een plopje. Op de mijne heb ik ze vervangen voor de ‘normale’ dempers met Eibach veren van een 2004.

Let ook bij aanschaf of de banden rondom gelijk profiel hebben. Verschil tussen voor en achter vind het middendiff niet zo leuk, en is een prijzige reparatie (1100 euro). Verschillende merken banden voor en achter is wat mij betreft helemaal een no-no en een garantie om je middendiff te slopen.

De standaard WRX remmen zijn ook maar so-so, maar daar zijn genoeg upgrades qua schijven en blokken voor te krijgen.
TEO

Alhans, de Britse nummerplaat luidde : X 326 TEO

TEO was niet moeders mooiste maar wel een Blob-eye STi uit 2001 met een zesbak en de mooie bekleding sportstoelen afgebiesd in ’t blauw in plaats van het rood op de STi uit de GC 8 (voorganger) serie
We hoorden TEO al rochelen in de parkeergarage toen we op Manchester airport liepen,

En we deden een proefritje, overhandigden de Engelse ponden en we hadden TEO.
TEO was bestemd voor de sloop.
Dit omdat Turbo een WRC carrosserie had gekocht, een tweedeurs en we dachten
TEO te gebruiken voor de onderdelen om zo een rallywagen te bouwen
Hoe anders kan het verkeren !
In ieder geval gingen we met TEO terug naar Holland, Manchester, Birmingham, Londen, Dover zo op de ferry (altijd doen lekker even eten en de benen strekken) weer terug naar huis.
Nu ging TEO lekker, niets mis mee, maar bij Birmingham heb je een tolweg, deze is er om het enorme viaduct van de Birmingham rondweg te mijden, omdat het daar altijd kommer en kwel is.
Ik trok weg bij het tolpoortje en zag een nieuw Cooper S-je stoer doen.
Ik ramde TEO ff door en Turbo J zei lachend : Zoooow, die is terug naar de Mini dealert om te klagen dat heg ding niet loopt !
TEO was rete-snel.
TEO is gesneuveld maar zijn zesbak ,met de diffs en aandrijfassen leven voort in mijn WRX STi type R.
TEO’s motor is gebrukt om een WRC motor op te bouwen.
De rest van TEO is verkocht toen en de carrosserie die we aan een rally rijder hebben gegeven bleek bij nader inzien van voren uit Nagano te komen en van achteren uit Stoke on Trent of zoiets :TEO was zwaar omgekat.
Maar TEO ging als vergif, met TEO kon je smijten en gooien omdat het dinge er toch niet uitzag.
Eén ding: mocht ik ooit in de markt zijn voor en vierdeurs van na 2000, voor mij altijd een Blob eye
Ik ben zwaar verliefd geworden op TEO door dat ene ritje !
En van TEO, van TEO heb ik nog twee statie foto’s van op de Ferry, dat was namelijk
een afwijking : als we zo’n ding gingen halen maakten we altijd een foto op de ferry van de wagen.
Ik zal eens kijken of ik die vage bibber foto’s op Autojunk kan krijgen TEO verdient het !
@desjonnies: Prachtige anekdote weer, opnieuw aandachtig met een glimlach zitten lezen. Ik ben erg benieuwd naar de foto’s van TEO. Ik hou Autojunk vanaf nu in de gaten.
@desjonnies: Ha, TEO was al geplaatst zie ik haha. Top!
Wat is het verschil tussen bijvoorbeeld een 2.0 GX en 2.0 R en 2.0 WRX behalve de naam en aantal pk’s
Nog een puntje, wel stekkers voor dubbel din radio, maar niet de afmetingen er voor. Past net niet.
Ook bij de lokale mac te bewonderen met gemonteerde verfpot
“De bougies van de WRX moeten elke 15.000 kilometer vervangen worden, check ook of de vorige eigenaar die heeft gedaan.”

Stel dat dit niet (voldoende) gebeurd is, wat betekent dat dan?
@escort77: ik denk dat normale bougies geld, met iridium bougies wordt bij ongeveer alle Toyota motoren 90000 aangegeven.

Als de kat ed. Nog goed zijn zie ik ook weinig problemen bij te laat vervangen. Al geeft het wel een indruk van de vorige eigenaar.
Om maar meteen naar het echte werk te gaan. De WRX zou ik zoals al gezegd overslaan als je serieus wilt gaan tunen. Dat geldt overigens dubbel voor de oudere GT Turbo, al heb ik zelf een exemplaar gehad met 300+ pk zonder al te veel problemen hoorde en zag ik toch veel ellende in de community. De community aan zich is overigens wel een pluspunt.

Vermogen uit een WRX halen is een koud kunstje maar alles heel laten is een tweede. De STI is hiervoor gewoon een betere basis met als beste voorbeeld dat de WRX versnellingsbak van glas is. Een STI is echter wel flink duurder, zeker als je geen import wilt met het stuur aan de andere kant. Verder zuipen ze hard en met grote voorkeur premium. En moet je inderdaad rondom de zelfde velgen en banden.

Prijstechnisch is de Evo (5/9) trouwens bijna altijd een betere basis met zijn stalen 4 in lijn. Zeker als je echt flink gaat tunen (300kw+), al moet toevoegen dat de Evo en Impreza compleet andere auto’s zijn.
ik rij momenteel met een impreza plus van 99, 125 pk, genoeg power, awd is ideaal op de Twentse achteraf wegen, toch zuipt ie wel. 1 op 12 zul je er niet mee halen, 350/400 km op volle tank!
Ik heb de Impreza nooit mooi gevonden. Leuk wagentje is het wel, dus ik kan hem op het asfalt tolereren. Al zie ik hem liever op het onverhard…
Is toch gewoon een retebetrouwbare wagen. Ja, natuurlijk is een WRX (STI) wat gevoeliger dan een Impreza 2.0. Maar toch…

Ik blief er zeker een. Maakt me niet uit welke, alhoewel mijn Japannerhart schreeuwt om een WRX STI: een blauwe, dikke spoiler, gouden velgen, onmeunig grote knalpijp links. Al dan niet een Itasha-livery er op.
Eigenlijk alles is al voorbij gekomen, maar ik wil toch nog een opmerking maken. De eerste variant van deze generatie draagt niet de bijnaam Blobeye maar de bijnaam Bugeye. De exemplaren vanaf 2003 tot 2005 worden wél Blobeye genoemd en het model van 2006 tot 2007 draagt de naam Hawkeye.

Een extra weetje: de eerste generatie is de Classic, de generatie vanaf 2008 is de Stinkeye (al komt dat er bij mij niet in, ik noem ‘m gewoon altijd Hatch) en de huidige generatie krijgt steeds vaker de naam Evo-eye. Ook die komt er bij mij niet in.

Als iemand het over de “Newage” Impreza’s heeft, dan bedoelen ze trouwens deze generatie van 2000 tot 2007.
@ej20g: Klopt! Alhoewel de 2008-2013 Impreza ook wel Ugl-eye werd genoemd… Subaru fans hebben het altijd zwaar gehad…
@ej20g: Ik vind die een na laatste 2008-2012 serie als sedan wel gaaf! Veel beter dan de hatch. Die sedan zie je erg veel in de States.
Verschrikkelijk lelijk die doorzichtige achterlichten van dit geteste model.
En ja de spoiler is ontzettend sjonnie, en dat zeg ik als autoliefhebber ;)
Tja mooi is niet de opzet van deze wagen, puur en hard rijden wel,daarin is het een geweldig ding!!

Collega van mij heeft een STI-prodrive gehad model 2005 dacht ik, gekocht van de importeur met 8000km.
over de 300pk en dik 400nm, man man man bizar wat een snelheid maakte dat ding.
Sti is nooit in station (plus) uitgekomen.
@deepep: echt wel
Ik redde net aan de 2 minuten…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).