Tankwagen met zoutzuur lekt lading op A73

Auteur: , 53 Reacties

Doordat de hoogst bijtende stof na een scheur is vrijgekomen dreigen een flinke natuur- en gezondheidsrisico's ter hoogte van Roermond.

Truck met zoutzuur lekt

Eerder vanmiddag ging het fout met een truck die een lading zoutzuur vervoerde. Ter hoogte van de afslag Linne (afslag 21, Street View) begon deze zijn lading te lekken. Hierbij kwam een rookwolk vrij die momenteel rond de plek van de ramp blijft hangen, en waar omwonenden koste wat het kost uit dienen te blijven, als hun longen ze lief zijn.

Omwonenden wordt geadviseerd het twitteraccount van de veiligheidsregio Noord-Limburg in de gaten te houden. Op deze foto is te zien hoe een vrachtwagen achter de zoutzuur-truck al half is weggesmolten.

Het is nog onduidelijk of er gewonden zijn, wel heeft de politie de snelweg afgesloten. Aangezien de A73 slechts kort verderop met de A2 samensmelt is het mogelijk dat ook deze snelweg hier hinder van ondervindt. Iets zuidelijker werd deze eerder al volledig afgesloten, na een andere grote truck-crash.

Ook het treinverkeer is in de regio (op de lijn Roermond – Sittard) volledig stilgelegd, gezien de enorme gezondheidsrisico’s (brandwonden, beschadigde organen). Effectief kan iedereen die vanuit Roermond of hoger naar het zuiden moet (en vice versa) momenteel geen kant op.

Deze nietsvermoedende twitteraar was een van de eersten die de gifwolk van een afstand fotografeerde:

Zoutzuur-wolk

Update: 35 geevacueerde mensen worden onderzocht, 2 hebben ademhalingsproblemen.

Foto credit (kopfoto): Peter Verweij, Twitter.53 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Hoe krijg je dat nou weer voor elkaar..
dat zal ze zuur opbreken
@uselessblogger: De trucker klaagde achteraf bij de hulpverleners over brandend maagzuur, maar zij wijten dat vooralsnog aan de grote hoeveelheid zuurtjes die hij wegknaagt op zo’n dag en hebben hem meteen even gewaarschuwd dat dat niet goed is voor het glazuur op zijn tanden. Zijn baas staat overigens bekend als een echte zuurpruim, maar kon desalniettemin een zure glimlach niet onderdrukken toen zijn vrouw hem vertelde dat er vanavond echt Limburgs zuurvlees op het menu staat.
@jaapiyo: Soms is zoiets grappig. In dit geval echter niet.
@dikdraak: ik denk dat je zijn reactie kan interpreteren met een korreltje zout :D
@dikdraak: Zuurpruim ! :)

Maar ff on-topic, je zou er maar net met je auto achter gereden hebben en door het spul heen, is je auto morgenochtend half weggeroest :(
@uselessblogger: Apart dat zoutzuur nu een probleem is. Normaal gesproken lost het juist alles op.
Het is echt feest in Limburg, ALLES MOET KAPOT vandaag!
zo spannend dat meneer vergeet hoe te typen ;)
Ach, in ieder geval lost dit zich wel vanzelf op…
je ziet ook mooi de sloot borrelen op dit foto van de gecrashte vrachtwagens. Anyway: niet heel erg giftig dat zoutzuur, alleen erg zuur. Veel water er tegenaan en een beetje loog en het is allemaal weg… wel wat plantjes dood langs de kant van de weg, en een zure sloot (of een zoutwatersloot), maar niet veel meer.
Dat word denk ik ook weer nieuw asfalteren daar. Mooi dan hebben we weer vlak asfalt waar we lekker vol gas overheen kunnen karren! Natuurlijk niet leuk voor de omwonenden en andere betrokkenen.
@mrrallycross: de a73 is behoorlijk vlak hoor, je kan er heerlijk op scheuren
@mrrallycross: dat is niet nodig, de a73 ligt er nog niet lang.
Goed gedaan jongens!!
Hoe is t toch weer mogelijk…
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Staan toch behoorlijk wat auto’s erachter stil. Blijkbaar geen mogelijkheid om een stukje terug te rijden via de vluchtstrook. Het is niet echt bevorderlijk voor je auto als ‘ie een uur in een zoutzuurwolk staat. Hopelijk zijn de bestuurders wel allemaal op tijd uitgestapt en weggelopen.
@trustmeiamanengineer: ik ben eigenlijk wel benieuwd wie die eventuele schade betaald
De vrachtwagen die erachter staat is volgens mij niet echt weggesmolten hoor: https://twitter.com/NOS/status/555347612325654528/photo/1 die is vooral vervormd.
Maar de file lost wel snel op zo!
Die 2e vrachtwagen zal wel achter op de file geklapt zijn. Het verkeer stond ook vrij plotseling stil terwijl het zeker niet druk was, dan verwacht je zo iets niet.

Het kostte mij vanmorgen al anderhalf uur in plaats van de gebruikelijke 20 minuten om op mijn werk te komen, en het ziet er niet naar uit dat het straks veel sneller zal gaan…
@motoragent: kun je als motoragent niet thuiswerken? :D
@motiondrive: De achtertuin is helaas net iets te klein om achtjes te draaien. Rondjes gaat wel maar dat gaat ook zo vervelen hè…
@motoragent: je kan links om en rechts om, dat is meer dan genoeg bewegingsvrijheid
Ach die file zal wel weer snel oplossen.
Roermond? Daar wonen toch haast geen mensen?
@norge: De bevolkingsdichtheid is hier nog steeds hoger dan in 80% van Noorwegen, dus jij hebt niet echt recht van spreken ;)
@dikdraak: Zat eigenlijk op deze reactie te wachten ;)
@norge: Straks geen enkele meer…
Gaat niet om een rookwolk (=verbrandingsproduct) maar om een dampwolk (verm. afkomstig van 35% zoutzuur). Goedje is linker dan een rookwolk omdat het zeer reactief is. Voor mens en auto. Een auto gaat er behoorlijk van roesten met het natte weer.
Wel fijn dat omwonden wordt geadviseerd het twitteraccount van de veiligheidsregio Noord-Limburg in de gaten te houden. Want iedereen heeft natuurlijk Twitter.
@yupyup: de mensen zonder Twutter zijn slim genoeg om hun eigen conclusies te trekken :D
@motiondrive: Als de mensen met twitter extra ondersteuning nodig hebben, is het dan niet handig dat de veiligheidsregio ook een Instagram-account aanmaakt? Kunnen ze het extra duidelijk maken met plaatjes.

Ook handig voor mensen die niet kunnen lezen, Instagram is toch een soort Twitter van analfabeten :)
@yupyup: Zelfs zonder twitteraccount kun je gewoon berichten lezen, en anders is er nog altijd teletekst ;)
Dat is zuur! Wel een raar en gevaarlijk scenario als je niet weet wat er in zit.
Ik stond net dus 300m verderop in de file op de A73 wanneer dit gebeurde. Pas na 2.5 uur kwam de politie er achter dat het gevaarlijk was voor ons, dan PAS mochten we omkeren en terug richting de A2 rijden..
@mstiic: best vreemd, lijkt mij toch dat de chauffeur vermeld heeft dat het om een aparte inhoud gaat
@mstiic: de bestuurder is verplicht aan te geven welke goederen er in het ADR voertuig zitten na een ongeluk, brand etc. Lijkt me dus sterk dit. Erg makkelijk om een beetje de politie weer te bashen
@87sandyd: Ze wisten het wel maar lieten ons voor niks 2.5 uur wachten. Politie kwam zelf vertellen wat er aan de hand was en vertelde ook dat er gevaarlijke stoffen waren. En pas na 2.5 uur vonden ze het niet veilig…
@mstiic: dat komt omdat de politie hier geen verstand van heeft hoogstwaarschijnlijk. Daar zijn andere instanties voor, de IL en T volgens mij…
Hoe kan het wel in die vrachtwagen blijven zitten zonder dat die oplost?
@rutger97: De wanden van de tankwagen zijn gemaakt van massief zoutzuur!
@rutger97: Afhankelijk van de concentratie zijn bepaalde kunststoffen bestand tegen zoutzuur. Voor hoge concentraties moet men naar glas…
Heb er niets van meegekregen, en ik woon nog wel in Linne!
@560pkferrari: lieg niet, er rijdt in Linne maar 1 Ferrari en die is zwart. :P
@TDI-goeroe: klopt, maar ik zeg ook niet dat die van mij is (was dat maar zo). Woon je ook in de buurt?
@560pkferrari: yup. Ken je dat groene autootje niet?
@TDI-goeroe: Nee, misschien eens beter kijken :)
“Samensmelt” I see what you did there!
XTC prijzen zullen wel stijgen binnenkort met al die verloren grondstoffen …
Op de papieren hoort toch te staan wat voor een lading er in zit???

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).