‘Technisch directeur Mercedes vertrekt naar ander team’ [updated]

Auteur: , 21 Reacties

Paddy Lowe lijkt op het punt te staan een opvallende carrièreswitch te maken.

Paddy Lowe

Mercedes’ huidige Executive Technical Director Paddy Lowe heeft een lange geschiedenis binnen de Formule 1. Hij begon in 1987 bij Williams en was daar verantwoordelijk voor de elektronica, waarin destijds grote stappen werden gemaakt. Zo stond hij onder andere aan de wieg van Williams’ active suspension, waarmee Nigel Mansell in 1992 kampoen werd en wat daarna weldra werd verboden. In 1993 maakt hij de switch naar McLaren, waar hij aan het hoofd komt te staan van Research en Development. Ook tijdens zijn tijd in Woking worden er kampioenschappen gewonnen, door Hakkinen in 1998 en 1999 om precies te zijn. Vanaf 2005 is hij technisch directeur bij McLaren.

Dat Lowe een neus heeft voor winnende teams, blijkt wel als hij in 2013 overstapt naar Mercedes, waar hij eveens als technisch directeur aan de slag gaat. Zijn huidige contract loopt echter af op 31 december van dit jaar en volgens geruchten gaan onderhandelingen over verlenging van dat contract uiterst moeizaam. Dat lijkt vooral te komen door een behoorlijk stevig bod van een concurrerend F1-team.

Daar waar je verwacht dat het een van de andere topteams -Ferrari, McLaren of Red Bull- is dat Lowe probeert weg te kopen, blijkt het zijn eerste werkgever Williams te zijn. Het team, goed voor 7 kampioenschappen, wist afgelopen seizoen maar matig te presteren en kwam ondanks de sterke Mercedes-motor niet verder dan een vijfde plek in het kampioenschap voor constructeurs. Hoogste tijd voor verandering dus en met Lowe halen ze in ieder geval kampioensmateriaal binnen.

Mocht Lowe inderdaad vertrekken, dan lijkt het voor de hand te liggen dat James Allison hem gaat opvolgen. Allison vertrok eerder dit jaar bij de Italiaanse renstal omdat hij na het recente overlijden van zijn vrouw meer tijd met zijn kinderen wil doorbrengen en daarom opzoek is naar een werkgever die in Engeland is gevestigd. En hoe Duits Mercedes ook mag zijn, het hoofdkwartier van hun F1-team is gevestigd in het zeer Britse Brackley.

Update 11-01-17: Et voila, de deal is done. Paddy Lowe zit vanaf 2017 officieel weer bij het team waar hij ooit zijn F1-carriere startte.21 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Goed voor Williams. Maar hoe is het eigenlijk met Max?
Brokkelt hier Mercedes F1 langzaam uit elkaar? Belooft een goede seizoen te worden, teams die een beetje aan mekaar gewaagd zijn is altijd goed.
@misterdrogba: alleen maar gunstig voor max en redbull racing!
@mrrallycross: Daar is ie weer!
Na Abu Dhabi heeft hij waarschijnlijk geen zin meer in samenwerken met LH44. Zeker niet nu Toto er weer voor heeft gekozen om de coureur 100% gelijk te geven (even los van of dat de juiste beslissing is, maar Paddy zal er in ieder geval van balen daar zijn order compleet genegeerd werd). Daarvoor was er ook al dat ingetrokken protest in Japan, de beschuldigingen naar het team in Maleisië dat ROS voorgetrokken zou worden…Hoe goed HAM ook is, volgens mij ben je daar een keer klaar mee.
@jaapiyo: het was niet de order van Paddy Lowe maar de order van Toto Wolff. Paddy Lowe is als doorgeef luik verantwoordelijk hiervoor.
@erik2907: oeps, te snel, ook Paddy Lowe heeft maar ‘bevelen’ op te volgen die hij wel/niet adviseert aan Toto Wolff.
@erik2907: Lowe is de technische eindbaas bij Mercedes. Toto gaat helemaal niet over verloop van races. Als Lowe over de radio komt weet je dat het serieus is, en toch negeerde lh hem.
@john4545: precies, technische eindbaas of eindbaas, wie denk je dat de baas is. Toto Wolff dus. Niets gaat zonder zijn goedkeuring.
@john4545: overigens, er gaat niets boven auto-motor-und-sport.de. Dé site met de meeste achtergrond informatie, alwaar Toto Wolff ook heeft gezegd dat het zijn call was.
@jaapiyo: wellicht heeft het salaris wat Mclaren heeft geboden er ook iets mee te maken?
Misleidende titel van dit artikel.
Williams is op welke plek geëindigd?
Williams gun je een beter jaar. Tot plek twee natuurlijk ;)
Wel een late switch natuurlijk, echt veel invloed op de 2017 auto kan hij niet meer hebben nu. Maar met de Mercedes motor bij Williams en daarbij alle kennis die Lowe meeneemt moeten ze zeker gedurende het seizoen een flinke sprong kunnen maken.
@trustmeiamanengineer: ik vermoed dat het eerder een investering gaat zijn voor 2018 echt noemenswaardige verschillen ga je nu niet meer kunnen maken enkel kleine wijzigingen. Maar voor 2018 carte blanche en wie weet.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Volgende nieuws bottas naar mb en wehrlein naar Williams. Allemaal vooropgezet spel
@paginl: je krijgt gelijk denk ik want Bbc meldt dat Bottas bovenaan het lijstje staat van Mercedes F1 voor de plek naast Lewis.
Kampoen autoblog?
Lowe is natuurlijk al een keer weggekocht door McLaren bij Williams, en daarna weggekocht bij McLaren voor Mercedes. Ik scaht dat ie tussen de 4 en 6 miljoen per jaar vangt.

Mercedes heeft beste motor en 1500 man personeel. Williams heeft 500 man en de helft van hun budget. Voordat Lowe naar Williams gaat moeten ze hem 20 miljoen per jaar geven. Ik zie het niet gebeuren.
Met zo’n zuur kijkend mondje, narcistische houding en z’n onvriendelijke communicatie over de radio, zou ik eigenlijk verwachten dat deze jongen een patientje voor Ferrari zou zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).