“Tesla’s Elon Musk is de nieuwe Steve Jobs”

Auteur: , 64 Reacties

De afgelopen tijd heeft Tesla (het bedrijf van Elon Musk) zo'n 150 medewerkers weggekaapt bij Apple. Dat is meer dan bij welk ander merk dan ook, inclusief automerken. De reden: Musk wordt door Apple-medewerkers gezien als de nieuwe Steve Jobs.

Steve Jobs vs Elon Musk

De medewerkers die de overstap maakten werken op verschillende posities binnen Tesla, dat ongeveer 6000 mensen in dienst heeft. Er zijn engineers, juristen, HR-medewerkes en andere posities die worden ingevuld door voormalige Apple-medewerkers. Traditioneel gezien hebben automakers moeite om talent uit Silicon Valley (een regio in Amerika waar alle grote technologiebedrijven zitten) aan te trekken, maar Tesla dankt haar populariteit aan de verregaande integratie van computers en nieuwe techniek in haar auto’s.

De redenen voor Apple-medewerkers om voor Tesla te kiezen zijn er eigenlijk twee, lezen we op Apparata: de auto’s en de CEO. De auto’s dus vanwege de techniek en vooruitstrevendheid, de CEO doet ze echter denken aan de held die ze bij Apple hadden, maar nu enorm missen: Steve Jobs.

Evenals Jobs heeft Elon Musk een enorme passie voor zijn product. Hij staat erom bekend enorm gedreven te zijn en een oog voor de kleinste details te hebben. Tegelijkertijd krijgen recruiters voor Tesla de boodschap mee op zoek te gaan naar daadkrachtige, gedreven kandidaten die zich aangetrokken voelen tot een krachtige leider. Dat zijn dus mensen die eerder prima in aanmerking kwamen om onder Steve Jobs te werken, maar nu Jobs weg is gevallen en er geen nieuwe, sterke leider is opgestaan binnen Apple, zoeken ze wellicht een nieuw opperhoofd.

In een reactie op Tesla’s personeelkaping probeert Apple (dat ook al eens over een eigen auto nadacht) overigens terug te vechten. Naar verluidt worden er bonussen tot $250.000 dollar en salarisverhogingen van 60% aangeboden aan Tesla medewerkers. De strijd om de knappe koppen lijkt dus in volle gang. Apple heeft zelfs geprobeerd Tesla over te nemen, maar Musk achtte een overname destijds “zeer onwaarschijnlijk”.64 reacties

Och gut.. Werken voor ‘the big leader’.. Nu wil ik niet de anti-held zijn, maar fanboy spelen zal toch niet de hoofd reden zijn hoop ik? Goed salaris, dito arbeidsvoorwaarden, en leuke collega’s: dat zijn toch de speerpunten voor elke baan? Dat ze mooie dingen maken, dat hebben ze ook met elkaar gemeen, maar moet Elon Musk dan straks ook gewoon dood om ’t plaatje rond te maken? Nee toch hoop ik?


Nieuws: slechte radio ontvangst in Tesla Model S indien bestuurder op z’n stoel zit en stuur beet pakt op de klassieke tien voor twee!. /rant :-)
Ik weet niet waarom iedereen Steve Jobs zo heilig verklaard. Ik heb zijn biografie gelezen en wat research gedaan over apple producten. Hij heeft redelijke techniek in een duurogend jasje voor een flinke meerprijs weten te verkopen. En doen dat nog steeds. Onder embarmelijke omstandigheden wordenbij Foxconn alle Apple producten tegen de laagste prijs in elkaar gezet. Om ze te verkopen als revolutionair en premium. Uitbuiting is van alle tijden. Daarbij zijn de privacy rechten en de vrijheden die je hebt met Apple producten zeer karig. Nee, maar het blijft een toppertje, die Jobs…
@gtwillem: waar hij goed in was en wat jij hebt gemist in jouw onderzoekje, is dat Jobs de gouden combi heeft weten te creëren tussen productdesign en marketing. Mensen willen bij Apple horen en zijn bereid om daar veel te veel voor te betalen en inderdaad een stukje vrijheid voor in te leveren.
Je ziet ook dat de nieuwe topman (geen idee hoe die heet en dat is meteen het punt) heeft het daarom ook zo moeilijk. Ik verwacht dat Apple over een paar jaar blackberry gaat volgen, net als in de jaren 90 toen Jobs ook niet voor Apple werkte en het merk op sterven na dood was.
@roppp: ik heb dat zeker niet gemist, het is absoluut waar dat de marketing en productimplementatie helemaal top is. Dat is absoluut waar.

Dan de producten lichtelijk over gehypt zijn doordat elke gebruiker ambassadeur werd is nog knapper :-)
@roppp: Apple heeft het helemaal niet moeilijk. Ze maakten18 miljard winst in het laatste kwartaal van 2014 en het bedrijf is bijna 120 miljard euro waard. Het gaat beter dan ooit. Letterlijk, want het was een recordwinst.
@swaffelaer: de beurswaarde is nu zelfs 698,6 miljard en daarmee het duurste bedrijf ter wereld om over te nemen. Ter vergelijk, Exxon mobil zit op 385,1 miljard.
@gtwillem: doe niet zo links joh

Die mensen hebben anders helemaal niks te eten heb je daar weleens over gedacht?

Ga zelf eten brengen dan heb ik respect maar schei uit met dat linkse geluk
@bigfun: gelul
@bigfun: Dat weet je helemaal niet. Wie weet staat Apple daar in de weg van een grote verbetering van de arbeidsomstandigheden. Als je als Apple enkel op zoek gaat naar goedkope arbeidskrachten zonder sores moeten ze maar robots aanschaffen. Als ze het door mensen laten doen, hoort daar menswaardige behandeling bij. Geen derdewereldgedrag voor een eerste wereld trendsetter. En voor jou, gaarne geen struisvogelgedrag, goedpraterij of “Wir haben es nicht gewusst”. Godwin = einde discussie (internetwet) :-)
@jochempie: volgens jou is honger beter

Ok duidelijk

@bigfun: dude… We leven in 2015. Een beetje Corporate Sustainable Responsibility is standaard tegenwoordig.
@gtwillem:
Zeg dat eens tegen die Chinees die met de meest giftige troep jouw Apple schermpje mocht poetsen voor $1 per dag..
Kan die kop nog dieper in het zand..?
@tupperware: mijn hele punt was dat, in tijden dat CSR/ISO-14001 gemeengoed is, een multinational als Apple nog steeds zaken doet met bedrijven als Foxconn.
@gtwillem: jij wil dat de maatschappij sociaal is!

Maar wat ben je zelf dan? Wat doe jij aan Corporate Sustainable Responsibility

Graag een antwoord want hier gaat het bij socialisten ALTIJD mis.

Er de mond vol van hebben maar zelf…..
@bigfun: Allereerst deel ik je bij deze mee dat jouw aantijgingen mij in zijn totaal niet bezigen. Het is ongegrond, onjuist en nogal populistisch van toon.

Ik heb jaren lang bedrijven, met name in de hospitality consult geleverd hoe diverse MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) kunnen toepassen in hun bedrijf, de implentatie ervan en hoe het vol te houden.

Met name voor hotels was de Green Key certificering van groot belang en uiteraard zijn er diverse andere milieunormeringen als de ISO 14001.

Het gaat er met name om dat bedrijven hun visie verleggen. 10 jaar geleden was CSR/MVO voor pioniers. 15 jaar gelden alleen voor Green Peace activisten. Maar de tijden zijn aan het veranderen. Als je met jouw bedrijf bijvoorbeeld producten of diensten wilt leveren aan de overheid, dan moet je bijna in alle gevallen een verklaring van MVO hebben.

Als bijvoorbeeld een congres centrum een partij als Nike wilt binnenhalen voor de productlancering van het nieuwe jaar, zullen ze daar ook naar informeren. Heb je geen verklaring of certificering, dan mis je belangrijke klanten. Veel bedrijven werken alleen samen met bedrijven die voldoen aan de IS 14001 certificering.

Het gaat er niet zozeer om dat je een ‘socialist’ bent. Ik zelf ben dat zeker niet, maar het is wel belangrijk dat je met je bedrijfsvoering rekening houdt met de drie pilaren van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: People, Planet en Profit. Dit houdt in dat je zowel rekening houdt met de carbon footprint van je bedrijf, hoe je omgaat met je personeel en hoe je bedrijfsvoering op de lange termijn is om voort te blijven bestaan.
Dus ik raad je aan voordat je een dergelijke brutale toon aanslaat eerst even goed adem te halen, krijg je wellicht wat zuurstof in je hersenpan ;-)
@gtwillem: met een paar dure nikszeggende woorden overtuig je niet hoor!

We snappen er hier geen bal van.

Gewoon populistisch jip en janneke taal graag
@bigfun: Hallo Bigfun
Op de aarde leven allemaal mensjes. Het aantal mensjes is aan het groeien. Deze mensjes maken ook gebruik van de spullen die de aarde levert. Maar deze zijn aan het opraken. Ook zorgt het gebruik van die spullen dat de aarde vervuild raakt. Dit is niet goed. Want als de mensen nu alles op maken en daarbij de aarde heel erg vies maken, hebben de kindertjes in de toekomst allemaal bah om zich heen. Dat willen we niet.

Daarnaast zijn de mensen op de aarde in principe, ehh, als het goed is allemaal gelijk. Maar dat is in de realiteit, grrr, ehh, echte wereld dus niet zo. Sommige mensen hebben heel veel centjes en sommige niet. De mensen die veel centjes enzo hebben zijn vaak gelukkig en gezond. Terwijl de arme mensjes niet zo veel hebben en vaak ziek zijn. Zo zien ze er ook uit.

Bedrijven zijn vaak groter dan mensen. Veel mensen werken bij bedrijven. Vroeger waren veel bedrijven heel erg vies, hadden ze veel centjes en werkten er arme vieze mensen.
Maar omdat dit eigenlijk niet zo hoort te zijn, zijn er mensen die hier verandering, ehhh, dit anders gaan doen. Bedrijven maken met andere bedrijven en instellingen (gebouwen) afspraken om aardig te zijn voor zieke lelijke mensen die arm zijn zodat ze zich kunnen wassen en eten in de mond van hun baby kunnen betalen en niet hoeven te stelen.

Daarnaast hebben ze die afspraken om te niet te laten gebeuren dat er stoute dingen met de aarde gebeuren, maar dat deze langer meegaat en er meer bomen zijn voor ademen en nootjes voor eekhoorns.
En om te kunnen herkennen dat bedrijven lief zijn voor de natuur krijgen ze een diploma. En op dat diploma staat niet Gefeliciteerd!, maar IS0-14001. Zo kunnen de bazen van bedrijven herkennen dat een bedrijf lief is voor de wolken.

En gtwillem hielp bedrijven als hotellettjes en zo om te zorgen dat zij zo’n diploma konden krijgen.

Nu is het verhaal uit.
@gtwillem: Wat een geweldige reactie.Hulde.
@gtwillem:
@gtwillem: kortom een paar dure woorden of onderzoeken maakt jou nog geen wereldverbeteraar!

Gewoon naar de mensen toe handjes laten wapperen en geld geven.
Of opnemen inje gezin.

Dan voeg je de daad bij het woord!

Schijnheilig gedoe hebben we zat in deze wereld.
@gtwillem: en hou het ook bij het onderwerp waarover je begon, kinderarbeid en haal er niet van allerlei vanzelfsprekende zaken bij .

Dat valt zo op
@bigfun: ik heb het geen moment over kinderarbeid gehad, popje!
@gtwillem: arbeidsomstandigheden toch?

Of had je het over andere FNV zaken?
@bigfun: is nog geen kinderarbeid, menneke!
@gtwillem: als jij het idee hebt dat je goed voor deze wereld bent en een bijdrage leverd is het toch prima.

Einde discussie.
@bigfun:
Bent u zo’n type dat koste wat koste gelijk wil hebben?

Weet u, dan krijgt u dat van mij :)
@gtwillem: Dankzij jou is mijn werkgever dus verplicht om fitnessapparatuur op de werkvloer te plaatsen, gebedsruimtes, etcetera etcetera..
Doorgeschoten socialisme is het. Vertrutting.
@lekkaah: ehhh, dude… Voordat je oordeelt. ISO ISO140001 is een mileu certificering en heeft daar niets mee te maken. De veel voorkomende ISO 9001 certificering is een Management/bedrijfscertificering (welke je bedrijf vast heeft). Ook deze heeft daar niets mee te maken.

De betutteling is dan echt door je bedrijf zelf verplicht gesteld ;-)
@lekkaah: juist en zo velen zijn het spuugzat!

Linkse rakkers kunnen beter verhuizen want als de pleuris uitbreekt zijn zij gigantisch de lul

Van het integratie emigratie problemen tot de schuldenlast fout geweest 50 jaar lang
@gtwillem: Je hebt al dat onderzoek gedaan, en bent niet tot de conclusie kunnen komen dat Steve Jobs en Apple gewoon uitgekookte marketeers waren/zijn? Zo moeilijk is het niet eens. Het verschil met andere bedrijven? Microsoft verkoopt een apparaat met deze feature, deze feature en deze feature, en Apple lost al je problemen op en brengt rust in je leven. Wat klinkt nou beter?
@jochempie: dat het fantastische marketeers zijn was al een gegeven, niet de reden van het onderzoek ;-)
@gtwillem: “Hij heeft redelijke techniek in een duurogend jasje voor een flinke meerprijs weten te verkopen.” en “…alle Apple producten tegen de laagste prijs in elkaar gezet. Om ze te verkopen als revolutionair en premium.”
Daarom dus. Ontwikkeling van het merk, imago, (op zich aardige) revolutionaire producten (t.o.v. de markt) onder zijn leiding. Alles bij elkaar. Dat moet je hem nageven. Dat heeft hij goed gedaan. Of je hem nou leuk vindt of niet…
@greggy: dat vind ik ook helemaal niet erg. Sterker nog, er zijn veel fantastische methoden die Apple heeft uitgevoerd.
@gtwillem:

Ik ben toch wel heel erg benieuwd naar wat voor een elektronische apparatuur je thuis hebt staan. 99,999999999999999% dat daar spullen tussen zitten die iets van Foxconn in zich hebben danwel daar volledig geproduceerd zijn. Kijk maar eens naar de lijst van klanten van Foxconn
@rhellema: dat is helaas waar. Veel producten bevatten onderdelen die nog bij twijfelachtige bedrijven vandaan komen. Gelukkig is de trend nu dat men zich steeds bewuster is hiervan en er strengere eisen aan leveranciers gesteld worden (die vervolgens weer een hogere prijs kunnen vragen).

Ik zal thuis ongetwijfeld dergelijke producten in huis hebben.
@gtwillem: heey weet je niet eens meer wat je schrijft? Erbarmelijke omstandigheden.
Dan bedoel je vast ook kinderarbeid. Of bedoel je andere FNV zaken?
@bigfun: hahahahaha!!! Je bent wel een aanhouder. Ik zeg ‘erbarmelijke’ omstandigheden. Dit betekent dat de omstamdigheden waarin gewerkt moet worden niet top zijn, maar zegt niets over de leeftijd van de werknemers.

(Ik begin dankzij jou de gemiddelde PVV’er wel telkens beter te begrijpen ;-))
@gtwillem: vvd’er ook goed?

Maar ook die bakken er niks van met rampenveroorzaker pvda
@bigfun: hahahahahahaha!!!! Dan is die er ook op achteruit gegaan ;-)
Laat Tesla aub niet het nieuwe Apple worden, nog meer vormloze eenheidsworst op de weg is niet iets waar ik erg vrolijk van wordt..
@tupperware: http://www.luchtvaartnieuws.nl/sites/default/files/styles/slider-content/public/website_633x300/slider-schiphol/tesla-schiphol3crichardmooyman-636.jpg?itok=x7g-ZF3U

laatste tijd is dit het beeld bij de taxi standplaats op schiphol. Over eenheidsworst gesproken.
@tupperware: moet je eens een kijkje nemen bij de taxi standplaats van schiphol, daar staan tegenwoordig meer tesla’s dan e-klasse.
@tupperware: voor de eenheidsworsten hebben we volkswagen al!
@tupperware: Dat ligt aan onze overheid. Niet aan Tesla…
@greggy:
Dus onze overheid verplicht al die hipster om Apple meuk te kopen..?
Dank voor je verhelderende antwoord..
@tupperware: Musks zak stroomt vol met NL’s belastinggeld……
hmmm, nooit wat gevonden dat Apple, een maal een Ipod gehad, ik was er snel klaar mee. Tesla daar in tegen vind ik wel een mooi merk. Mooie elektrische auto`s die je nog een goede dagelijkse bruikbaarheid hebben ook. Top!
Hij kopieert Jobs ook wel een beetje natuurlijk. Auto’s/nieuws presenteren in Apple stijl (eigen evenement met CEO als spreker), geen lidwoord voor typenamen en doen ook nauwelijks aan reclame.
Mondje!!
Tja, om ze nou met elkaar te gaan vergelijken. Musk is ook gewoon een gepassioneerde man met een visie. Hij mag trouwens wel oppassen, Apple heeft zoveel geld in kas dat ze Tesla makkelijk kunnen kopen.
@trustmeiamanengineer: iets zegt me dat je een bedrijf niet even zomaar kunt opkopen. Elon was al stinkend rijk toen ie 26 was. En wat moet Apple met Tesla? Ze hebben niet de visie van Elon om de automobielbranche te veranderen en te versnellen in duurzaamheid. Elon doet het ook niet zozeer voor het geld, want dat heeft hij genoeg.
@stfu: @dutchdriftking: Ligt eraan hoeveel van de aandelen in handen is van andere personen en bedrijven. Als Musk zelf het grootste deel nog steeds in handen heeft is het inderdaad niet mogelijk.
En zou inderdaad niet bij Apple passen, maar als ze een keer iets zouden willen doen met al hun geld zou het een goede optie zijn.
@trustmeiamanengineer: Zolang Tesla niet wil, koopt Apple helemaal niets.
Denk dat het allemaal wel meevalt met het gebrek aan een “nieuwe leider” bij Apple, volgens mij heeft Apple laatst nog een recordwinst geboekt. Alleen heeft Tim Cook inderdaad nog niet het gezicht als Jobs had, geef hem wat tijd. Hij zou waarschijnlijk niet de nieuwe Jobs worden, maar een beetje promotie zou hem wel het gezicht van Apple kunnen maken.
Musk vergelijken met Jobs, is een belediging voor Musk… Musk deelt z’n technologie gratis met iedereen en als je een Tesla hebt, kan je gratis van hun Superchargers gebruik maken.

Musk maakt van de nieuwste technologieën gebruik, om zodoende vooruitgang te promoten. Jobs daarentegen, kopieerde reeds een bestaand concept, goot het in een Apple jasje en presenteerde het als de beste uitvinding sinds gesneden brood. En dat ze daarbij nog eens 30% meer vragen voor hun product, speelt ook nog eens perfect in op het psychologische aspect van de mens, want als iets duurder is dan de rest, móet het wel beter zijn als de rest, nietwaar?

Nog een punt waar Musk en Jobs verschillen, is het presentatie aspect. Heb je ooit eens een presentatie van Musk gezien? De beste man komt amper uit z’n woorden…

Lang verhaal kort, iemand die Musk vergelijkt met Jobs, weet niet waarover hij spreekt. Een vergelijking van Jobs met Stalin is nog treffender.
@SimonMc: Volledig mee eens. Aanvullend op het artikel; reden voor de stroom werknemers van Apple naar Tesla, heeft denk ik niets met de topman te maken. Mensen willen nu eenmaal graag in een winnend team zitten. Grote technologische rek is er wel uit bij smartphones. Die lui willen innoveren, en dat kan bij Tesla. Dát is de reden.
@SimonMc: En Musk weet nog steeds niet dat een duckface trekken voor een foto wel een beetje passé is… Maar even on topic: Ik ben het volledig met je eens. De heldenverering van Jobs en zijn producten gaat echt te ver. Marketing daar gaat het om bij Apple. Ik ken zo veel mensen die het niet hebben over een smartphone maar een I-phone en een tablet standaard een I-pad noemen.

Jobs heeft denk ik wel de smartphone verkoop een enorme boost gegeven. Ik had een als een van de eersten een I-mate Jam van T-mobile, dat ding was een van de eerste smartphones zoals wij die nu kennen met windows mobile 2003 erop. Het ding zag er leuk uit maar draaide voor geen meter. In het jaar dat ik ‘m had heb ik een keer een mailtje kunnen sturen. 10 jaar geleden werd ook door tech sites openlijk getwijfeld aan het nut van smartphones en velen dachten dat deze dingen geen toekomst hadden. Tot de I-phone.
Leuk dat mensen meteen helemaal uit hun dak gaan als je iets over Steve jobs zegt. Wat vernieuwendheid betreft zitten ze aardig in 1 lijn
@mrrallycross:
Pssst, ik wil je niet al te ruw wakker maken hoor maar Steve Jobs innoveert helemaal niets meer..

Zou wel heel knap zijn als een dode dat nog kon..
@tupperware: je snapt toch wel dat ik niet op dit moment bedoel. Toen Steve nog leefde innoveerde hij.
@mrrallycross:
Alsof mij dat kan boeien..
Deze hele hipster discussie die allang niet meer over auto’s gaat hoort wat mij betreft op apparata thuis.
Ik word een beetje moe van dat eeuwige Apple v Android gejank op een AUTOblog..
Grappig want elon musk is al jaren op het niveau steve jobs volgens mij
Typisch altijd die helden verering, doet me denken aan de tijd toen Barack Obama in de race was voor het presidentschap van de VS.

Sommigen waren er van overtuigd dat’ie serieus over water kon lopen….
@desjonnies: Inderdaad. Des te hoger de verwachtingen, des te groter de teleurstelling.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).