Trump tegen Japan: jullie moeten auto’s bij ons maken

Auteur: , 43 Reacties

De man heeft lef.

Trump tegen Japan: jullie moeten auto's bij ons gaan maken

Je kunt veel zeggen over Donald Trump, maar de man neemt geen blad voor de mond. Of dat ook altijd slim uitpakt is een tweede. De president is momenteel op werkbezoek in Azië, en in Japan uitte Trump kritiek op de auto-industrie.

Trump zei het onlogisch te vinden dat Japan auto’s in eigen land produceert, om vervolgens de voertuigen op een boot naar Amerika te zetten. Hij heeft liever dat Japan in zijn eigen land gaat opereren.

“Try building your cars in the United States instead of shipping them over. That’s not too much to ask,” Trump said. “Is that rude to ask?”

Zo’n 75 procent van de Japanse auto’s die in de VS worden verkocht, worden al reeds in Noord-Amerika geproduceerd. Deze productiefabrieken staan bijvoorbeeld in Mexico, maar ook in de Verenigde Staten. De vraag van Trump is dan ook ongepast. Of de president zich niet heeft ingelezen, of dat hij niet tevreden is met de cijfers, is niet duidelijk. Onder andere Toyota, Nissan, Subaru en Honda hebben faciliteiten in de VS. Samen goed voor meer dan 90.000 jobs, aldus Reuters.

Morgen reist Trump naar Zuid-Korea. Vervolgens is China aan de beurt, gevolgd door Vietnam. De Amerikaanse president sluit zijn reis af op de Filipijnen. (via Bloomberg)43 reacties

Zolang zijn belasting plan er maar door komt waarbij hij een fijne belasting verlaging voor zichzelf heeft geregeld. Voor de rest zal het hem allemaal worst zijn. Deze uitspraak doet hij enkel voor zijn achterban.
@pomoek: Sinds wanneer betalen zij belasting ?
@599gto:

Panama papers ..
de onderste steen komt boven ..
Valt me mee dat hij Lada, GAZ, UAZ, Kamaz en dergelijke nog niet heeft aangesproken
@loremipsum: ik verwacht dat ie binnenkort ook in Zeewolde langs gaat om Spyker te sommeren hun productie naar de VS te verhuizen.
Doet me denken aan Bush, die in Japan pleitte voor import van meer Amerikaanse auto’s, waarna hij te horen kreeg dat het zou helpen indien Amerikaanse auto’s een stuur aan de rechterkant (ipv links) zouden krijgen.
@spidermann: Sr of Jr?
Een fabriek in de USA zal grotendeels latino’s als werknemers hebben dus een logische stap is Mexico.
Trump bouw die muur en blijf binnen met je onderdanen
Dan ben ik toch wel benieuwd wat voor kortingsregeling Japan gaat krijgen.
@rhellema: Trump gooit een bak voer leeg in een Koi vijver in het bijzijn van camera’s en PM van Japan.
Ik denk dat ze denken wat een ongelikte gevaarlijke gek laten we hem tevreden houden met vriendelijk lachen :)
In al die landen langsgaan en Noord Korea links laten liggen… #AppearantlyDonaldhatesKim
@cossiekiller: 900 basissen langsgaan die de defensie budget ruimschoots overstijgen men dent dat de VS ruim 1000 miljard aan een oorlogseconomie uitgeeft dus Trump zal 100% zeker langs de grens met Noord Korea gaan .
@599gto: ik wil echt niet lullig doen, maar ik kan niet lezen wat je nu precies bedoeld.
Wat een pannenkoek. Ze produceren al in Noord-Amerika op grote schaal.

Het is net zo’n redneck nascar zeiker die niet wil dat Toyota of Honda de Nascar ging joinen, terwijl die auto’s wel in USA gemaakt werden, en de Amerikaanse merken hun fabriek in Mexico hadden staan.
Moest meteen denken aan een onderzoek waaruit bleek dat de Toyota Tundra de meest amerikaanse pick-up was die je kon kopen. De Tundra was incl US toeleveranciers etc verreweg het meest Amerikaans. En Ford, GMC etc echt een fors lager percentage US build
@dakarbemo: dat is niet zwart/wit genoeg voor Donald “dumbass” Trump
@dakarbemo: THAT IS FAKE NEWS!!!
@cloverleaf: :D wat ben ik blij als die eikel uit dat witte huisje vertrekt. #RustInDeTent
Wanneer komt ie aan in China? Dan zet ik WW3 vast ff in de agenda.
@w0o0dy: Er zijn mensen die denken dat moeder natuur de VS gaat teisteren .
@599gto: met al die wapens daar zullen ze zelf voor uitdunning zorgen.
Fijne vent….
T idee is iig niet verkeerd. Brazilië beschermt ook zo zijn economie( je vind daar dan ook een gigantische Toyota fabriek net als die van vele andere merken) en dat is exact de reden waarom de NL auto industrie niet meer bestaat. Dus ja Trump is een lul en een eikel maar dit is geen dom argument. Of de japanners dit ook zullen doen is een 2e.
@tvr1974: ik denk dat hij het ook nog voor elkaar krijgt mijn zijn grote mond.
@tvr1974: ik had begrepen dat de Nederlandse autoindustrie floreert als nooit te voren. De autofabriek in Born draait normaal en de toeleveranciers die vooral aan de Duitse OEMs leveren gaan gewoon goed (net als iedereen, het is immers hoogeconomie).
@mashell: Oh ja ? Komen Spyker, Daf enz weer met nieuwe modellenlijnen>? Ik heb er niks over kunnen vinden. Volgens mij hebben we nu alleen Donkervoort toch? Met hoeveel auto’s per jaar? Oh je bedoelt Nedcar die in Borne Mini’s bouwt in opdracht van BMW? Idd wel goed voor de banen net als TRUMP dat wil voor Amerikanen, want mensen aan t werk, belasting in eigen land, minder uitkeringen betalen enz. Ja die Trump snapt t echt niet… Of stiekem wel?!?.
@tvr1974: De teloorgang van Spyker en DAF ligt niet aan import van auto’s uit andere landen. Spyker is gewoon altijd al waardeloos geweest als bedrijf (knappe auto’s, dat wel). DAF zag in dat de autoverkoop hun (bijna) niets opleverde en besloot het dus af te stoten.

Met je aankondiging “exact de reden waarom de NL auto industrie niet meer bestaat” klinkt het alsof je er even veel verstand van hebt als Trumpieboy…
@tvr1974: Trouwens, de NL-autoindustrie bestaat vooral uit een groot aantal toeleveranciers, en die draait heel goed. Leveren vooral aan de Duitse markt. Ziedaar de voordelen van open grenzen op de Europese markt…
@tvr1974: alleen liggen de lonen wat lager in Brazilië. Mis dat Toyota daarom wel in Brazilië produceert
@fouadski: nope. Als je niet produceert in Brazilië komt er een tax van 130% bovenop import. Dus is je auto onverkoopbaar. Daarom hebben VAG-VW / FIAT / BMW / TOYOTA enz enz er allemaal fabrieken. En dan is ook de regel dat als je die buitenlandse onderneming start in Brazilië 2/3 van je personeel Braziliaans moet zijn. Dus niet zoals bij NEDCAR (waar 20 nationaliteiten werken, ca 25% NL). Regels Brazilië, bescherming van de markt. In Europa zouden we dit mijn inziens best ook een beetje meer mogen doen. Alleen door alle handelsverdragen met name met Azië gaat dit niet gebeuren… Dus nee heeft niks te maken met lagere lonen..want dan zouden ze wel in China gaan produceren.
@tvr1974: Ow dat wist ik niet. Dank! Weer wat geleerd. En wat betreft marktbescherming ben ik zeker met je eens. NL mag daar meer mee aan de slag
Ja en de onderdelen dan? Die ook? Zodat de auto’s net zo r*k worden als de Amerikaanse auto’s. Dan kunnen ze zeggen: Zie je wel! Slechte kwaliteit! Koop Amerikaans!

Goed bezig.
@G-Ammo: wat een onzin.
Japanners laten auto’s bouwen over de hele wereld.
Gewoon naar Japanse kwaliteitsnormen.
Lobbyen voor je eigen land/volk is dus ook al fout volgens menig AB’ertje..
Rutte lobby’d voor de EU, tegen zijn eigen land, veel beter natuurlijk
@lekkaah:
idd
In de eerste 6 maanden dat Trump aan de macht is waren er al 522.000 banen bijgekomen.
Op dit moment staat de werkeloosheid historisch laag.
En hij blijft nog steeds zakken.


@yipikaye: en de aandelenmarkten historisch hoog
Een president die wat tegen werkeloos wil doen ..

Nou nou .. wat een lul zeg ..
Het artikel vermeld al dat er Japanse auto’s massaal in de usa gemaakt worden.
Zo heb ik 9 jaar een Honda uit de usa gehad. Wel met NL platen erop.

Zo kwam de Cadillac BLS uit de Saab fabriek in zweden, en werd de Crystler Crossfire in Duitsland, gemaakt bij Karman.

Wel kan Trump zeggen, kom bij ons in de VS meer Japanse auto’s maken. Ik zou het niet handig vinden omdat het de VS automerken die in de VS produceren zou kunnen schaden. Dus met andere woorden, laat de markt vrij, die vind de weg zelf. De sterken blijven over, en de partijen die zwak zijn zullen verliezen. Daarom ook geen protectionisme voor mij. Belachelijke importtarieven mogen op de schop.
Werkelozen kunnen ook zelf wat aan hun situatie doen. Ik begrijp niet waarom een president dat zou moeten regelen.

Als Ford zijn auto’s voordeliger in Mexico zou kunnen bouwen, waarom ook niet?
@tarquesh:

Ze hebben daar niet zulke belachelijk hoge importbelastingen als hier ..

Hier kan je met 3 voertuigen rdw een steuntrekker betalen ..
Mexico is geen VS toch??
Ik ben het zeker niet met alle uitspraken van the Donald eens, maar vind het initiatief om buitenlandse (Japanse) autobedrijven meer in the USA te laten produceren helemaal niet zo’n gek idee. Bevordelijk voor de economie/werkgelegenheid van het land. Én Japan heeft in ruil een enorme afzetmarkt (waar Japans ook nog eens relatief goed verkoopt, in tegenstelling met de verkoop vanAmerikaanse auto’s in Japan).
Klopt inderdaad wel wat tarquesh al aankaart dat er op het moment van schrijven (en vele jaren daarvoor) al best veel ‘Amerikaanse’ Jappen worden geproduceerd (Acura bijvoorbeeld).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).