Wat rijdt men in Noord-Korea eigenlijk?

Auteur: , 41 Reacties

GOEDEMIDDAG LEZERS!!!1!

Noord-Korea

Okee, okee, we zullen de dicterende toon achterwege laten. Maar wat rijden ze eigenlijk in dit veelbesproken land? F*ck de honger, en allemaal aan de F430? Of toch wat eenvoudigers, iets wat dichter bij huis gemaakt is? Nein, niets van dat alles!

In Noord-Korea rijden ze voor een groot gedeelte (al dan niet gedwongen) ‘vrolijk’ rond in ongetwijfeld prettig snorrende machientjes van het merk Pyeonghwa (naar het schijnt uit te spreken als ‘PYEONGHWA!!!’). Waar wij het hier moeten doen met typenamen als ‘Golf’, ‘Panda’, ‘3-serie’, en ‘XC60’, kennen ze daar pakkende namen als ‘Cuckoo’, ‘Land of Korea’, ‘Zunma’ en natuurlijk niet te vergeten de ‘Ppeokkugi’. De meeste types hebben allemaal rond de 80 PK of minder en kosten tussen de 10.000 en 30.000 USD.

Pyeonghwa Jetta

Er is niet bijzonder veel informatie over de automobiele samenstelling van Noord-Korea bekend, gezien het gesloten regime van Kim Jong-un en zijn voorgangers. Exacte details ontbreken dus. Fabrieken hebben naar het schijnt capaciteit om 10.000 units per jaar te produceren. Schattingen van het daadwerkelijk geproduceerd aantal lopen echter uiteen, maar liggen onder de 1000 stuks. Parkeerproblemen zal je in Noord-Korea dus waarschijnlijk niet zoveel last van hebben. Tenzij je alsnog een boete weet te krijgen natuurlijk.

Pyeonghwa ML

Naar schatting rijdt 10 tot 20% van de automobiele bevolking in Pyongyang in een auto van dit merk. Enigszins vreemd, aangezien alleen Pyeonghwa is toegestaan is om in Noord-Korea auto’s te produceren, te adverteren en handel te drijven in zowel nieuwe als gebruikte auto’s. Advertenties zijn voornamelijk gericht op zakenlieden. Critici gaan er echter vanuit dat de advertenties bedoeld zijn als propaganda (je verwacht het niet) om aan te tonen hoe florerend de (auto-) industrie is in het land. Maar hoe kan het dan dat er ‘maar’ 10 tot 20 procent van de bevolking in ‘car porn’ van Pyeonghwa rijdt? Dit komt doordat men import wel toestaat, mits ook dit door Pyeonghwa wordt uitgevoerd. Ook hier kent men weer een restrictie; het regime bepaalt welke auto’s er geïmporteerd mogen worden. Voorganger Kim Jong-il ging een stap verder en liet zelfs alle in Japan geproduceerde Toyota’s in beslag nemen. Alle in China geproduceerde Toyota’s mochten echter behouden blijven.

Dikke BMW!!

Met China heeft Noord-Korea de minst slechte diplomatieke band. Het zal dan ook niet verbazen dat een aantal van de modellen van Pyeonghwa gebaseerd is op al dan niet uitgaande modellen van het Chinese Brilliance Auto. Toch zien we echter ook een wel erg bekend design terugkomen bij sommige andere types…

Pyeonghwa Crafter

Ironisch genoeg schijnt ‘Pyeonghwa’ in het Koreaans ‘vrede’ te betekenen. Wat dat betreft mogen we hopen dat we binnenkort allemaal aan de Pyeonghwa gaan.41 reacties

Ik denk dat als je bij Pyeonghwa in USD probeert af te rekenen, je niet meer op eigen kracht de showroom uit komt.
@thijsj: @thijsj: nee, dan moet je eerst de Noord-Koreaanse wegenwacht bellen. Die komen dan met een of ander nucleair apparaat. Aan dat apparaat zit een tang die erg op een startkabel lijkt. Die tang bevestigen ze aan je oren en dan zetten ze het apparaat aan. Dan heb je meteen genoeg energie en kan je weer op eigen kracht naar buiten lopen.
Alleen weet ik de naam niet meer, waarvoor mijn excuses.
@banaan7: hedde drugs op?
Ironisch hoe een regime dat zo tegen het westen strijdt, auto’s verkoopt (of laat verkopen) die massaal op Europese tegenstrevers lijkt.

Ik zie een Passat/Jetta, Mercedes ML, BMW-neusjes en een VW Crafter.
@granlusso: weten die mensen daar toch niet. Die hebben geen toegang tot de rest vd wereld.
@ghost: die gaan ervan uit dat de verderflijke kapitalisten van bmw die iconische nieren van NKorea heeft gejat..
@granlusso: Bijna. Geen ML maar een Sorento.
@piebepost: Sorento heeft juist weer design van de ML/RX300 gejat..
@piebepost: Sorento ML grille = lijkt op ML. Best apart eigenlijk.
@granlusso: De “Passat/Jetta” lijkt in mijn ogen nog veel meer op een VW Vento, ofwel Polo sedan.
@granlusso: volgens het communisme moet je delen. Dat geld dus ook voor het design van de VW Crafter
Haha wat vreemd, ik zie bij de eerste twee foto’s totaal verschillende auto’s namelijk een Fiat Albea en een KIA Sorento. Maar nu je het zegt lijken ze ook op de door jou genoemde wagens.
@misterdrogba: is een reactie op @granlusso voor alle duidelijkheid..
@misterdrogba: Haha, die Sorento klopt wel inderdaad, vooral de zijkant en die Fiat Alves moest ik wel even opzoeken :)
Je hebt een YouTuber Jaka Parker die (dashcam) filmpjes uit Noord-Korea. Daarin zie je Mercedes en BMW 7-serie dus de import auto’s zijn er wel. https://youtu.be/BHAfKeDSM3E
@hadesniva: interessant, ga dat eens bekijken. Bedankt!
Men geloofd daar dat alles is ontwikkeld door kim jong un.
Ook een handje vol Amerikanen rijden er. Heel bijzonder.

http://forums.vwvortex.com/#/topics/5973935?page=1
@thomasbol: Dat is idd bijzonder aangezien ze de Amerikanen haten.
Er rijden in Noord-Korea überhaupt nauwelijks auto’s. Het is inmiddels ruim 15 jaar geleden dat ik er was, maar wat toen vooral opviel aan het verkeer is… dat het er niet is. De meeste straten zijn totaal gespeend van elke vorm van gemotoriseerd vervoer. Althans van gemotoriseerd privévervoer – je ziet wel bussen, vrachtwagens en militaire voertuigen. Maar personenauto’s? Vrijwel niet.
@donvincenzo: Mag ik vragen waarom je toen naar N-K ging?
@dutchoutlaw: ik gok op een midweek center parcs dat hij gewonnen had bij een kruiswoordpuzzel
@keeper1: lol deze reactie zou een lintje moeten krijgen
@dutchoutlaw: Als toerist. Ik vind het erg interessant om dergelijke landen zelf te ervaren. Ik ben wel in meer landen geweest met ‘aparte’ regimes. Bijv. Iran, Cuba, Bhutan, Turkmenistan, Jemen en nog zo wat landen.
@donvincenzo: ah oke. Wel gaaf. :)
@donvincenzo: je weet dat je nu dus op een lijstje staat bij de inlichtingendiensten?
Wat een (slechte) imitaties!

Je zou bijna denken dat ze gewoon de modellen uit het buitenland halen en in de eigen fabrieken er hun eigen draai aangeven..
Jaka Parker upload veel filmpjes op youtube die hij gemaakt heeft met zijn dashcam. Best gek om te zien hoe het leven er daar aan toe gaat. Naast Noord Koreaanse merken zie je ook veel Toyota, VW, Volvo en Mercedes.
@stijnson: ik vind ’t vooral bijzonder dat jij er mee wegkomt. Er zijn in NK meer staatsspionnen dan stoeptegels, en hij laat in z’n filmpjes gewoon zien waar hij woont en werkt.
Het wordt tijd dat BMW met zo’n vette bestelbus op de proppen komt.
Noord Korea is net de film The Truman Show wat dat betreft..
Hebben ze daar ook niet een eigen kloon van de Mercedes 190?
Ben er vorig jaar nog geweest en de mensen in de overheid of met hoge posities rijden vooral in dikke Duitse bakken. Veel vorig model E-klasse en 5-serie. Het klootjesvolk, voor zover die überhaupt toestemming krijgen om een auto te bezitten (ja daar moet je voor “geselecteerd” worden door de supreme leader) die rijden idd in veel omgebadgede oude Fiats en Chinese meuk rond.

Fascinerend land dat heel apart vooral voor luchtvaart enthousiastelingen zoals ik erg interessant en open is (je mag bijv gewoon de cockpit in tijdens de vlucht).
Ben zelf naar het Wonsang air festival geweest, erg apart maar heel cool:
https://samchui.com/2016/09/29/wonsan-air-festival-highlights/#.WgAI7TygmaM
Kim Jung Il had een Maybach en als ik het goed heb is deze auto vervangen voor een S600 Pullman Guard.
Kim Jung Un zal ook wel in een Benz of zo verplaatsen.
@rufctr01: Een Benz is dan ook de ultieme dictator bak he
Ik heb bij die laatste foto van die bestelbus zelfs nog het idee dat het een gephotoshopt exemplaar is van een originele Crafter waar de grill en komplampen iets zijn aangepast.
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/12/28/article-2079237-0F49B2C000000578-66_964x691.jpg

Goed, dat is zijn paps op het dak van een dikke Amerikaan.
@RickB: hypocriet volk
Ziet er uit als afval uit een Chineese 3d printer met mallen van niet Noord Koreaanse auto’s. Wel leuk dat zo’n Kia uit Zuid Korea (toch de grootste vijand) er als kopie rond rijd. 80% van alle auto’s in het land zullen wel van de grote leider zijn? Welke wel Europees mag rijden?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).