Twaalf Europese autoroutes die je gereden moét hebben

Auteur: , 72 Reacties

Voor sommige mensen is drie weken roerloos op strand liggen een ideale vakantie, maar een beetje een petrolhead ziet graag wat van het landschap. Met een reisorganisatie op pad gaan zuigt (hoi, OAD!), dus onderneem gewoon lekker zelf wat. Hier alvast een paar suggesties.

Julierpas

Waar de een het liefst over nauwe bergpassen zonder vangrails jakkert, kachelt de ander liever over vlakke routes, omgeven met wijnranken of olijfbomen, of pal langs de kust, uitkijkend op de glinstering van het zonlicht in de Middellandse Zee/Atlantische Oceaan.

Wellicht spreken uitgestrekte bossen of meren, waar je in uren niemand tegenkomt je meer aan? Warm/koud, vlak/bergachtig, snel/relaxed, in onderstaande lijst zit voor iedereen wel wat. Inkoppertjes als de Stelviopas, Grossglockner en Transfăgărăşan worden vermeden, die kent iedereen zo onderhand wel. Komt ‘ie, in onwillekeurige volgorde:

#1 Fuornpas (Zwitserland)

De Fuornpas, of ovenpas, ligt in het oostelijke puntje van Zwitserland, in het kanton Graubünden. Deze pas (2.149 m) verbindt Zernez met Val Müstair, en is, naast een prettige rijdersweg, een lust voor het oog.

Fuornpas

#2 Amalfikust (Italië)

De strada statale 163 Amalfitana (SS 163) is geen weg voor beginners. Hij strekt zich uit tussen Sorrento en Amalfi, en kenmerkt zich door haarspeldbochten en grote hoogteverschillen. Als je eventjes de ogen op de omgeving laat rusten, zal wat je ziet je niet tegenvallen. Maar doe het niet te lang, anders mis je de volgende haarspeldbocht.

Naast de 163 schijnt ook de SS64, de Via Porrettana, een aandrader te zijn.

Amalfi

#3 Kystriksveien kustroute (Noorwegen)

650 kilometer lang cruisen door het land van fjorden, gasbellen en trollen. Een van de hoogtepunten onderweg is het eiland Vega, vernoemd naar een zangeres uit de jaren ’80, en onderdeel van de UNESCO-lijst met cultureel erfgoed.

Kystriksveien

#4 Sierra Nevada toeristische route (Spanje)

Een uitstekende route voor de beginnende rijder onder ons: brede wegen, waar je veilig langs omhoog slingert, tot 2.500 meter hoogte, en je komt er ook nog eens flink wat Duits testspul tegen, met of zonder aanhanger. Goed te combineren met een ochtendje Alhambra in Granada, om daarna via de A-44 langs de zuidkust richting Málaga of Marbella te cruisen.

Sierra Nevada

#5 Elzas-wijnroute (Frankrijk)

In de driehoek Duitsland-Frankrijk-Zwitserland ligt de Elzas, een streek die niet alleen heerlijke regionale voedselspecialiteiten kent, maar ook heerlijke (witte) wijnen, en als kers op de taart prima rijderswegen. Voor de gourmands onder ons een prima combinatietrip.

Ben je meer van de bubbly, dan is de champagneroute een alternatief. Kost wat meer, maar je kunt er je decadentie de loop laten, mits je dat zint.

Elzas-landschap

#6 Julierpas (Zwitserland)

Eigenlijk is heel Zwitserland genieten met een enorme G, zo veel schitterend natuurschoon, prachtige meren, en mooie bergpassen kent het land. Maar goed, we moeten de rest van Europa ook wat ruimte gunnen, dus we houden het bij twee Zwitserse bergpassen.

De Julierpas bevindt zich eveneens in het oosten van Zwitserland, dus twee vliegen in één klap slaan met de Furonpas is makkelijk. Met 2.284 meter ontstijgt hij de 2 km gemakkelijk, en het wegdek is Zwitsers goed onderhouden. Zijn naam heeft hij te danken aan de Romeinse aanwezigheid in de oudheid. Als je wilt, kan je trouwens ook de postbus nemen.

Julierpas

#7 Turku-archipel (Finland)

Je zou het niet verwachten, als je al dat water ziet, maar de Turku-archipel, ten zuidwesten van Finland is wel degelijk te berijden. De lokale 180 kronkelt zich over de vele lapjes land dat de archipel rijk is, af en toe onderbroken door een pontje dat je van A naar B moet brengen. Wellicht leuker om met de motor te doen dan met de auto, maar een must voor een natuurliefhebber.

In de zomer wel even wat Deet meenemen.

Turku-archipel

#8 Speyside whiskyroute (Schotland)

Ben je meer een whisky- dan een wijnman, en deren potentieel gure en regenachtige weersomstandigheden je niet, doe dan een Schotse whiskeyroute. De Speyside-route is één variant, maar je kunt de lus zo groot maken als je wilt, tot de Orkney-eilanden aan toe.

Onze cameraman Martijn kan je het rijden in Schotland na een eigen trip warm aanbevelen.

Malt whisky-route, drink & drive

#9 Mergellandroute (Nederland)

Omdat we best een beetje chauvinistisch mogen zijn, en bovendien moeten denken aan hen die Nederland niet kunnen of willen verlaten, moet ook de Mergellandroute erbij. Dit is het heuvelachtigste stukje aarde dat ons land te bieden heeft (hetgeen ondergetekende in Zwitserland altijd op lachsalvo’s komt te staan) en ligt in Limburg.

Zoek een van de weinige mooie zonnige dagen uit, doe je raampjes omhoog tegen raarpratende raarpraters en genieten maar!

Mergellandroute

#10 Lugano – Domodossola – Brig (Italië – Zwitserland)

In voor een stukje spirited driving? Pak dan deze weg (SS337 – SS33) tussen Italië en Zwitserland. Gewoon doen, het is leuk sturen daar.

Domodossola

#11 Conor Pass (Ierland)

In Ierland ligt het schiereiland Dingle, op het westelijkste stukje Verenigd Koninkrijk. Hier kom je de smalle, kronkelige Conor Pass tegen, met een schitterend uitzicht (als het niet te mistig is), die alleen begaanbaar is voor voertuigen lichter dan 2 ton. Een stukje Conor Pass met je G63 6×6 kan je dus vergeten.

Conorpas

#12 Dalmatische kust (Kroatië)

Als je wilt kan je het hele stuk van Rijeka via Bosnië-Herzegovina en Servië weer terug Kroatië in, dan heb je een mooi stuk kustlijn te pakken. Een verkort stuk door West-Kroatië van Zadar naar Split is ook een optie als je wat minder tijd hebt.

Dalmatische kustweg

In de stemming geraakt? Duik dan even het archief in, en bekijk ook de 19 meest complexe wegen ter wereld72 reacties

Van wie moét dat? Dat maak ik lekker zelf wel uit!
@alcantara: Ga je toch lekker niet.
@quattromeister: Precies, het moét helemaal niet imo.
@alcantara:

Sommige sukkels reageren altijd zo zielig op het woord “moeten”. Alsof ze persoonlijk worden aangevallen.
@bartsmit: Klopt, aan dat soort figuren heb ik ook een hekel.
@alcantara: dus je hebt een hekel aan jezelf?
@alcantara: Zeikerd (;
@alcantara: is je vrouw bij haar minnaar vanavond?
@johannes79: Nee had ze die maar, dan had ik ook eens een avondje rust.
Geen Belgische Ardennen? vreemd
@bsxc2: de Afsluitdijk staat er ook niet in, jammer
@timdrogt: De afsluitdijk hoort hier absoluut niet in. Geen bochten, geen mooi uitzicht, alleen een oneindige lange weg. Hoe kan je dat nou spannend vinden?
Mijn persoonlijke favoriet: Silvretta hochalpenstasse via de Stelvio en de Gavia naar Lonato (ten zuiden van het Gardameer.
In de buurt van de Ofenpass ligt ook de Stelvio (Umbrailpass) tussen zwitserland en italie. Zeker aan te raden!
Leuk! Post om te bookmaken, dit! Bij het plannen van de volgende vakantie deze tips even in het achterhoofd houden :-)
Timelsjog in Oostenrijk is ook een mooie. Net als Stelvio btw. Beide gereden dit jaar.
@E34M5Touring: Ik ook. Tjimmelsjog was mooi maar de Stelvio super!!
@E34M5Touring:
De Timmelsjoch/Paso di Rombo is idd ook erg gaaf, al zal een kennis van mij daar anders over denken. Ooit mistte hij daar in de mist een hairpin en belande met zijn Lotus in de Alpenwei.
@tupperware: Ik kreeg een CBR900 achter me aan die net voor een hairpin dacht, nu ga ik er ff volgas langs. Schakelt terug, pleert hem open, ziet de bocht, remt, blokkeert en zo het gras in. Wel een pracht route idd.
Großglockner!
@frankmercedesbenzz: eerste paar regels gelezen?
doe mij maar de eenrichtingstolweg in de Eiffel, beter bekend als Nordschleife :P
Verbaasd me eigenlijk hoeveel van deze routes ik al gedaan heb aangezien ik eigenlijk nog niet zo oud ben.

Verder de schwarzwaldhochstrasse (zeker voor motorrijders auto’s zijn er zeldzamer) is ook echt een aanrader.
Mergellandroute? Whoehahaha, mijn oprit is al spannender. Nummer 3,5 en 7 kan ik van harte aanbevelen.
De lijst mag wat mij betreft aangevuld worden met de nassfeldpass. Vorig jaar gereden en die is ook prachtig, tussen Italië en Oostenrijk bij Malborghetto en Villach.
@Robbert89: En als ik mag aanvullen, van Tržiž naar Klagenfurt is ook schitterend.
De Stelvio Pass in Italie mag er ook wel in van mij:
http://www.youtube.com/watch?v=_NGpDmWNqh4
@dgk1993: zie intro..
@autoblogger: foutje maken is menselijk. Filmpje is er niet minder mooi om!
Als je langs de Amalfi kust gaat rijden, neem dan een compacte auto met kleine draaicirkel. En alles met meer dan zeg 100 pk is daar volkomen zinloos :-)
@fit4fun: mooi met het kevertje dus
De riedbergpass tussen Obermaiselstein en Balderschwang vond ik vroeger altijd zeer indrukwekkend. Totdat ik hem jaren later zelfs eens reed…
#5
heh, op die exact zelfde weg ben ik 3,5 week geleden nog geweest (we waren in Gunsbach, bij Munster, de stad van Albert Schweitzer). Heerlijke streek, vooral plaatsen als Riquewihr (ontzéttend mooi centrum, alsof je in de Franse variant van de Efteling rondloopt).

Geweldig ook om daar te rijden.
Nr 10 heeft ondergetekende afgelopen seizoen ook vol overgave afgereden, hetgeen op enkele honderden francs snelheidsboete kwam te staan.

Blijf dus wel de omgeving in de gaten houden.
Ha! die Connor Pass heb ik wel eens gereden. Op de fiets! En ook dat was gaaf!
Heerlijk! Heb al veel passen in Zwitserland gereden, echt prachtig. Afgelopen zomer de Stelvio gereden en daarna door naar Davos (via Zernez). Echt een hele mooie route.
Hey Smoke, Ierland (#11) hoort niet bij het Verenigd Koninkrijk ;) Das een apart land met als enige daar ook de Euro i.p.v. de Engelse pond.
@mylvan: Een deel van Ierland hoort gek genoeg wel bij het VK. Is een nogal lastig verhaal. Maar het deel van Ierland waar het hier is zo Iers als Guinness.
@mashell: Je bedoeld Noord Ierland?
@mashell: Zo ingewikkeld is dat niet hoor. Noord Ierland is een stukje Verenigd Koninkrijk, maar de Republiek Ierland is gewoon een zelfstandig land. Van Noord-Ierland (in het noord-oosten van het eiland) naar de Connor Pass (in het zuid-westen) is een leuk stukkie toeren.
Voor iedereen die te beroerd is om verder te lezen dan de eerste twee alinea’s, nogmaals deze quote uit het artikel: “Inkoppertjes als de Stelviopas, Grossglockner en Transfăgărăşan worden vermeden, die kent iedereen zo onderhand wel.”
Morgen via nr 10 terug naar huis. Helaas kwam wel de hoteleigenaar aanzetten met de restbetaling van OAD… Dan mn banden een keer sparen…
Nummer 12 is inderdaad schitterend om te rijden. Kroaten rijden ook als halve gekken dus het schiet wel op.
Als jullie klaar zijn met deze 12 routes te rijden, dan moeten, sorry @alcantara, mogen jullie deze rijden:

http://www.autoblog.nl/archive/2010/02/06/de-19-meest-complexe-wegen-ter-wereld
Mijn top tip, Corsica. Zodra je daar het binnenland in gaat kan je je dagen vermaken.
Probeer aub niet de locals bij te houden, dat eindigt gegarandeerd in tranen….
@jrk68: huh? Je zegt net dat silvretta je favoriet is..
@solmatje: Hij is ook al wat ouder :-)
@E34M5Touring:
Yep, ik word oud, daarentegen kan ik het niet helpen dat hij mensen door elkaar haalt.
Ik heb de reacties nog even teruggelezen maar nergens heb ik geschreven dat de Silvretta mijn favoriet zou zijn, het was @tupperware die o.a. die pas noemde.
Volgens mij begint er eentje te dementeren….

Ik ken die pas wel en het is zeker een mooie, maar ook een duur stukkie tolweg en dat moet je er maar net voor over hebben.
En nu de 12 weteldroutes wereldwijd!
Voor mij de nr 1 en 2:
1) Chapmans Peak in Kaapstad
2) San Francisco naar San Diego
@spidermann:
Dan mag de kustweg van santos naar rio ook niet ontbreken!
Vergeet de A70 naar Muirkirk ook zeker niet. Wanneer je met het gas er op deze rijdt, WAUW! In Muirkirk ook ff koffie halen bij de EACC autoclub; hebben leuk circuit liggen en top mensen :)

http://goo.gl/maps/9OEYK

De A821 over Duke’s pass is ook prachtig.
http://goo.gl/maps/wsvs0

Dit jaar heb ik ongeveer 50 bergpassen gereden, veel in Oostenrijk, Zwitserland en Italië, maar de charme van de veel lagere Schotse heeft er geen. Geen hond op de weg, rust, ruimte, genieten!
Mis de Stelvio.
Goed om te weten dit! Ga ik volgend jaar met mijn modale 2e hands Toyota met eriba erachter en 2 kleine kinderen achterin eens even lekker sturen….. Gummen over die stelvio!! Ja net als de rest lees ik het ook
1,2,5,6,9,10
@tweetyv6: been there, done those. En deTransfaragasan en de Stelvio. De achterafweggetjes op Sardinië zijn ook geweldig trouwens
De betere zijn natuurlijk de scandinavische routes en de canyon wegen in de VS
Loesjter, dat geer os hie in Zuid-Limburg vreamp vind kalle kin ig niks oan doen. Meh dat neump neet weg dat veer oag respect verdene. Veer zien, noa mien eige mejnging un good vohlk dat oag ug hollenders accepteerd.

voor de niet limburgers: zoekt maar uit.

Mergelland route is een fantastische route. Loopt ook door mijn dorp (Eijsden). Heb de route al vaak gereden en ga die nu ook vaak doen met mijn aankomende eerste auto: Alfa 146 :)
Ik mis de A2
Ik denk dat ik voor de meesten pass.
Meeste*
Mount vent toux (Frankrijk)

Lekker stijl, machtig uitzicht.
Weet iemand of er hier ook gps route`s van zijn zijn ?
@dalex:
Zet dat zenuweding uit.

Of, nog beter,laat hem thuis
Neem een landkaart en verdwaal, u zult de beste restaurants, leukste hotels en mooiste weggetjes vinden.

” Mensch durf te leven…………..”
Mag ik ook zeuren ?
Niet a la @alcantara maar anders.
Ik doe het liefste bergpassen, bergweggetjes, noem maar op.
Het enige wat me mateloos irriteert is de manier waarop velen zich misdragen.
En neen, ik heb het niet over de snelheid maar over de regels van et rijden in de bergen.
Men heeft schijt aan de regel dat stijgend verkeer voorrang heeft, men lapt de regel dat de Zwitserse gele postbus altijd voorrang heeft en men deze ruimte dient te geven.
Men houdt nauwelijks rekeining met ander verkeer en blijft vaak uit angst voor de afgrond midden op de weg rijden.
Vooral mensen met van die gele nummerplaten.
Of zo’n Camper(t) die lekker middenop blijft hobbelen terwijl mijn fucking ALFA pk’s er voorbij willen (Alfa’s zijn, net als vele Italianen echte berggeitjes) en laten nog illegaal de pis op de weg lopen, fijn als je op een motorfiets zit.
Om nog maar niet te spreken over het abominabele gedrag van de gemiddelde sleurhut bezitter.
Ooit getuige geweest van zo’n zakkewasser, die de lokale 8 wielige cementwagen met Andorrees nummerbord achter zich had.
En een fantastische luchthoorn op het dak had zitten.
De man ging op het laatst, puur door de betonmortelwagen die heel de tijd in zijn spiegels zat, maar een parkeerplaats op.
En ik, ik geef het eerlijk toe, ik kon die vent in die betonmortelwagen gewoon niet voorbij, Sjezus, wat kon die man rijden zeg !
@desjonnies: Amen, heb zelf ook een keer een lokale vrachtwagen voorbij moeten laten gaan in de Alpen. Wat een vaart had die man erin zitten (bergaf).
@desjonnies: Ben afgelopen zomer met een (flinke) camper in Zwitserland ook de nodige passen (Susten, Grimsel, Furka en Simplon/ S33) tegengekomen. Het werd mij in dank afgenomen dat ik regelmatig op een parkeerhaven het snellere verkeer doorliet..
Dit draadje staat nu in mijn favorieten! klik! De mergelland route vind ik ondanks al het hoongelach dat hier rond echode prachtig! Ik heb hem vorige zomer gereden. Raampjes open, het was heerlijk zonnig. M’n Nikon op de bijrijdersstoel, klik klik, echt met open mond staan kijken naar de uitzichten hier en daar. Terrasje gedaan in die beroemde bocht (geen idee waar maar dat weten de Limburgers wel.. waar dat grote terras links is als je uit die haarspeldbocht komt). Eerlijk is eerlijk, ik vind Nederland ook prachtig. Topdag!

Ik mis wel het commentaar van Norge over mooie routes in Noorwegen. Ik kan mij niet voorstellen dat er niet meer prachtige vergezicht routes rondom die fjorden te rijden zijn. Hang je hier nog wel eens uit Norge? Ik zie al tijden geen commentaar van jou meer.
De wegen in Italië hebben mijn voorkeur. Heerlijke mooie kronkelweggetjes.
Leuke wegen allemaal, maar halen het niet bij o.a. de Giau, Vivione en veel andere passen in de Dolomieten…
Mijn favoriete Europese route is de rit van Utrecht naar Zuid-Portugal. Onder Parijs bij Chartres de RN op en dan zo verder naar de Pyreneeën. Door Baskenland, niet de tunnel maar de haarspeldbochten nemen en dan via Burgos naar beneden. Bij Tordesillas naar Bragança en dan door Tras-os-Montes naar beneden. Elke dag een ander landschap, elke dag een andere taal, elke dag genieten.
@Sir Smokalot:

Idd stuk voor stuk prachtige routes, waarvan ik er helaas maar een paar heb gereden.

Eentje die absoluut niet mag ontbreken is de mooiste route volgens TG: http://nl.wikipedia.org/wiki/Transfagarasan Vooral op een vroege morgen is dit stukje weg fantastisch…. :) Een goede 2e en onlangs geheel gerenoveerd is de Transalpina: http://nl.wikipedia.org/wiki/DN67C
Alleen jammer van die Mergellandroute. Er zijn toch echt heel wat spectaculairder routes te vinden in Europa.

De hier genoemde ken ik nog niet, dus wel inspiratie voor de volgende vakantie(s), maar ik lees in de reacties ook wel een paar leuke suggesties.

Ook mooi: Even Duitsland (Nurnburg, Saarbrucken) om de auto los te rijden, dan via Frankrijk (Metz, Nancy, Lyon, Montpellier) naar Spanje en op de terugweg nog even via Marseille, Cannes, Nice, Turijn, Genève terug naar huis.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).