Twee ton voor een spannend projectje, waarom ook niet?

Auteur: , 34 Reacties

Op zoek naar een leuk zondagmiddagprojectje om de vader-zoon-relatie wat op te vijzelen? Zoek dan niet verder.

Je kunt natuurlijk voor 500 euro een prima rijdende zescilinder op de kop tikken en er mee gaan racen, je kunt ook twee eurotonnetjes stuk slaan op een stuk oud ijzer dat verre van road worthy is. Je krijgt dan net zoveel cilinders en slechts een litertje meer slagvolume. Een 3.5 V6 die volgens de verkoper in uitstekende staat verkeert overigens.

Dat kan niet worden gezegd van de rest van deze Jaguar XJ220. Jaguars supercar uit begin jaren ’90 heeft een flinke schuiver gemaakt (of een burnout?) en het schitterende plaatwerk is zowel aan de voor- als achterzijde ernstig beschadigd. Het interieur heeft de crash ogenschijnlijk overleefd, maar laat dat nu net het visueel minst aantrekkelijke deel van de Jag zijn.

Slechts 275 exemplaren werden er van de XJ220 gebouwd, waarvan een deel maar moeilijk aan de man gebracht kon worden door Jaguar. Nu lijken de Jags iets gewilder, aangezien twee ton voor een kapotstuk exemplaar blijkbaar reëel is. Of toch niet, want voor 336.000 euro spotten we al een knap exemplaar. En we hebben niet de illusie dat bovenstaande occasion voor 136.000 euro weer in puike conditie kan worden gebracht. Wij passen dus even.34 reacties

De XJ220 heeft altijd een magische lading gehad.

Zeker niet de mooiste supercar van de 90’s wel een met karrevrachten karakter.
@wheelerdealer: misschien iets voor wheelerdealer?
@miichal: of gas monkey garage
@wheelerdealer: ‘magische lading’. Dat zei mijn ex ook altijd 😁
@gtwillem: daarom is het ook je ex. 😚
@wheelerdealer: Inderdaad en daarom blijf ik mij nog wel eens verbazen dat de prijzen relatief laag blijven. Geweldige auto zo’n XJ220.
@robbert01: volgens mij zijn de XJ220 prijzen zijn ook al aan het stijgen, helaas. Anderhalf jaar geleden had je voor 2 ton al een goede XJ220: prijzen lopen nu al hard naar de 3-4 ton.

Nu weet ik niet of dit 100 procent waar is, want ik heb er geen bronnen voor, maar het schijnt dat Jaguar nog een paar onverkochte ‘nieuwe’ exemplaren hebben staan. De XJ220 was geen verkoop succes, en de laatste gingen er met fikse korting ooit.
@gtwillem: Kan kloppen en dat maakt het, naar deze tijd, helemaal apart. Velen halen niet eens de oorspronkelijk verkondigde nieuwprijs uit 1992. Porsche’s en Ferrari’s die bijzonder zijn, maar lang niet zo iconisch als de XJ220 in mijn ogen was/is die gaan voor een veelvoud van dit bedrag. Ik hoop stiekem dat de waardering toch nog zal stijgen en daarmee de prijzen ook. Jaguar is in ieder geval weer goed op weg met de huidige modellen.
@Robbert01: ik kan mij het jaar 1993 nog goed herinneren. Ik loop met mijn broer op de AutoRai. Op de Jaguar stand aangekomen, vragen we of we even bij de XJ220 mogen kijken. Het het mag! Ze open het glazendeurtje en we zijn de enigen de vlak bij de auto staan. Het apparaat was laag, lang, aerodynamisch en oh ja: de snelste auto ter wereld. Ook het interieur was erg gaaf: overal knoppen, leer en metertjes! Echt een cool interieur, dit exemplaar had een glazen dak, net als een glazen motorkap, waardoor je de V6 kon zien.

Daarna nog even de F40 gezien. En hoekige auto waarbij ze het interieur vergeten waren. Dat hele iconische vind ik wel meevallen: het is de laatste Ferrari die Enzo heeft meegemaakt en het was een raceauto voor de straat. De XJ220 had meer vermogen, was sneller, mooier interieur, cooler exterieur en was de eerste straatauto die echt een toptijd op de Ring neerzette van 7:42 (Magnussen). In een wereld waar er een EB110, XJ220 en CTR ‘YellowBird’ zijn, is een F40 niet echt de meest iconische auto. Maar hey! Scheelt inde kosten!
@gtwillem: het probleem was dat ze klanten een supercar met V12 en lambo style deuren hadden beloofd. Het uiteindelijke model had een V6 (met twee turbo’s en meer pk’s dan de v12 weliswaar), maar klanten haakten massaal af. De concept stamt uit eind jaren ’80, het hoogtepunt van de bubble, die tijdens de productie al volledig uiteengespat was.
@dizono: klopt. Naast een V12 had Jaguar ook AWD beloofd. Omdat dit te zwaar en te duur ging worden (qua ontwikkelingskosten) is het deze (voor prestaties althans, betere) layout geworden. En een financieel dipje begin jaren 90 hielp ook al niet. Als genadeklap: de snelste was ie maar voor even. McLaren kwam met de F1 die alle records brak. Maar toch: indrukwekkende automobiel.
@dizono: het originele prototype met V12 staat in het National Motor Museum in Gaydon. Indrukwekkende motor onder die glazen motorkap!
Er is vast nog wel ergens een MG Metro 6R4 die een nieuw hartje nodig heeft… De rest? Oud metaal..
Als je je vader-zoon-relatie wilt opvijzelen kun je volgens mij het beste een oude Alfa Spider nemen. Mooie wagen, redelijk makkelijk onderdelen voor te krijgen en ook nog een wagentje dat lekker rijdt. En omdat het een oude Alfa is ban ben je er zeker van dat je ook na de restauratie genoeg tijd met elkaar doorbrengt in de garage en zorg je er ook nog eens voor dat, mocht hij het nog niet zijn, je zoon een voorliefde voor Alfa erin krijgt gestampt.
Oké wie maakt de Jetcars grap even dan hebben we dat ook maar gehad.
@michall.

Haha! Aint got the skills and or the cash to do this car right.
Neeh teveel moeite
Dan moet de vraagprijs aardig omhoog gegaan zijn 1/2 jaar terug kocht je een goede voor 2ton.
Zou dit dat ding van taxtherich zijn?
Of er zijn er veel in deze kleur geleverd? Zelf nog nooit eerder gezien in deze kleur behalve in het TTR filmpje
Prachtige wagen. Heb in de jaren 90 een XJ220 in het echt mogen aanschouwen bij Caspers Jaguar in Groningen. Flink grote wagen ook. Heb er volgens mij een uur omheen gelopen.
@terazino: dan heb je nog behoorlijk de gang erin gehouden, om binnen een uur om een XJ220 te lopen: die dingen zijn inderdaad erg groot!
als het echt alleen plaatwerk schade is valt het nog mee. Maar ik vermoed dat er wel wat meer aan de hand is.
Aint nobody got time for that.
Het geen verkeerde investering zijn. Hij gaat in de toekomst flink meer waard worden.
Nooit van m’n leven een XJ220. Elk jaar terug naar de fabriek en alles wordt vervangen, of je er nou mee rijdt of niet
Arno Heirath uit Zeewolde heeft er een te koop staan voor 550k dus je kan wel zeggen dat deze Jaguar flink in prijs is gestegen. Heeft een flinke tijd een 220 te koop gestaan bij een Jaguar dealer in NL maar die leek haast onverkoopbaar.. Nu kan je er blijkbaar 550k voor vragen…
@maarten020: Mijn volvo s60 uit 2003 staat ook te koop voor 190K… Dus je kan wel zeggen dat deze volvo behoorlijk in prijs is gestegen! Wat ik bedoel te zeggen is, vragen is iets anders dan het er ook voor krijgen.
En er staan er ook eentje voor 368k te koop bij Houtkamp in Oudekerk a/d Amstel
http://www.houtkamp.nl/
@maarten020: meenemen, Mweeeehh
Nooit een mooie auto gevonden dit! totaal geen verhoudingen, een overhang voor en achter waar de gemiddelde shovelmachinist jaloers op wordt, velgen die eruit zien als wieldoppen , een opgeboorde rover 6-cilinder, spiegels van een citroen cx, snap serieus niet waarom dit lelijke ding zoveel waard zou moeten zijn.
Ik zou er een interpretatie van de xk75 concept, of hoe die ook alweer heet van maken. Dan ben je de enige op aarde die een echte in privé bezit heeft.

Btw, ik heb de xj220 altijd erg gaaf gevonden. Ik ben het dan ook volledig eens met @gtwillem dat het met iconisch is dan een f40.
Als ik ooit t geld zou hebben, zou ik een puntgaaf exemplaar in dit blauw of in het groen willen!
@mrB : Ik zou er een interpretatie van de xk75 concept, of hoe die ook alweer heet van maken. Dan ben je de enige op aarde die een echte in privé bezit heeft.

Interpretatie? Echte? Hmmmm
XJ220. Zeker een van de mooiste hypercars uit die tijd. Zeker als je die bak recht of schuin van voren ziet. Wat een monster! Van de zijkant vind ik hem iets minder. Maar elke keer weer als ik denk aan die intro van Need For Speed 2 wordt ik weer gek op dat ding. Toen der tijd had je nog geen Youtube waar je even 20 filmpjes kon aanslingeren om zo’n auto rijdend te zien. Wonend in de omgeving van Arnhem, reden we regelmatig langs de dealer daar waar die zilveren raket in de hoek stond. Magisch man.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).